Street Art wandeling in Nijmegen

Ontdek de tofste Street Art

Home > Street Art wandeling in Nijmegen

Street Art wandeling in Nijmegen

Ontdek de tofste Street Art

Street Art wandeling in Nijmegen - Ontdek de tofste Street Art

Na alle wandelingen vol zandpadgarantie van de afgelopen week ben ik toe aan even iets totaal anders. Niks geen natuur, maar wandelen aan de ruige kant van de stad over voormalige industrieterreinen. Geen idyllische bospaden, maar duistere steegjes in het overvolle centrum. In Nijmegen ga ik op zoek naar de leukste Street Art.

6 augustus 2020 • Stadswandeling Gelderland

Vanaf camping Nederijkswald in Berg en Dal is het minder dan een half uurtje fietsen naar Nijmegen. Leuk en een goede reden om naar de stad te gaan. Op internet stuit ik op een blog van Ivonne over een stadswandeling in Nijmegen langs Street Art. Net als Ivonne ben ik een liefhebber van Street Art. Ik gebruik haar route als basis voor mijn eigen Street Art wandeling in Nijmegen.

Online lees ik dat er in de wijk Bottendaal, rondom het Vasim-terrein en op het Honig-complex ook toffe Street Art te vinden is. Op afstandmeten.nl lukt het me om de Street Art hotspots aan elkaar te koppelen tot een route van bijna 12 km (Download het .gpx bestand van de route).

Bottendaal, Zeep en de Thiemeloods

Ik parkeer mijn fiets in de gratis fietsenstalling bij het Keizer Karelplein en vandaar wandel ik naar de wijk Bottendaal, op weg naar de eerste Street Art bij de Thiemeloods. Ooit was Bottendaal een deprimerende wijk met veel verval en verpaupering. Huizen en fabrieken stonden zij aan zij. Nu is het een hippe woonwijk. Ik ben er eerder geweest tijdens een wandeling over het Goffertpad.

Een beschilderde GFT container trekt mijn aandacht. Een fraai staaltje functionele Street Art en een mooie manier om een lelijke container minder lelijk te maken.

Ik wandel door het Thiemepark en dan ben ik bij de Thiemeloods. De mural aan de zijkant is in 2015 gemaakt door graffiti-kunstenaars Rob Arts en Michel Alders. Midden in de mural zie je een herinnering aan de voormalige zeepziederij in de wijk Bottendaal, bekend van de Biotex, Dobbelman(n) en Castella zeep.

Mural op de Thiemeloods van graffiti-kunstenaars Rob Arts en Michel Alders (2015)
Mural op de Thiemeloods van graffiti-kunstenaars Rob Arts en Michel Alders (2015)

De zeepziederij is verdwenen, in de wijk zijn de herinneringen aan de fabriek zichtbaar aanwezig. Ik wandel verder over het voormalige fabrieksterrein. Tussen de industriële nieuwbouwcomplexen wappert de schone was. Niet direct de Street Art waar ik naar op zoek ben maar het kunstwerk van wasgoed is wel een blikvanger in de straat.

Dan kom ik aan de achterkant van de Thiemeloods en valt mijn oog op een poortje, een soort doorgang in het gebouw. In de poort siert het kleurrijke logo van de Thiemeloods de hele muur. Ik kan het mis hebben, maar volgens mij geeft deze Street Art duidelijk het kleurrijke en multifunctionele karakter van de Thiemeloods weer.

In de Castellastraat is een mega-pilaar aan de onderkant beschilderd met schoolbordkrijt. Iedereen kan zijn/haar creativiteit de vrije loop laten. Je krijgt dus elke keer iets anders . . . Ik vind het een superidee. Street Art voor iedereen.

Street Art voor en door iedereen
Street Art voor en door iedereen

Ik wandel op mijn gemak verder. Via het station loop ik naar de Weurtseweg om bij het Vasim-terrein te komen. Rondom het station passeer ik de nodige Street Art waarbij ik niet weet of ik het mooi vind. Soms is het verschil tussen Street Art en graffiti heel klein.

De Weurtseweg is een gevarieerde straat met nieuwbouw, braakliggend terrein en oude panden. Street Art past perfect in dit plaatje. Een opvallende muurschildering van NEC prijkt op de muur van een buurtwinkel, ik ben tenslotte in Nijmegen. Al van verre zie ik de kleurrijke Street Art aan de Lijnbaanstraat, een zijstraat van de Weurtseweg.

Het Frisse wilde Westen aan de Waalbandijk, in 2016 gemaakt door kunstenaarscollectief Verfbaar
Het Frisse wilde Westen aan de Waalbandijk, in 2016 gemaakt door kunstenaarscollectief Verfbaar
Nijmegen, Collectief Verfbaar 2016
Nijmegen, Collectief Verfbaar 2016

Wall of fame op het Vasim terrein

Het eind van de Weurtseweg komt mij bekend voor. De tweede dag van de Vierdaagse komen we er de stad binnen, nooit het leukste stuk van de route. Ik weet niet precies waar ik moet zijn en wat ik zoek. Maar beschilderde containers trekken mijn aandacht, dus daar ga ik heen.

Naast de Oversteek (nieuwe Waalbrug) ligt het domein van de Vasim. Cultuurspinnerij de Vasim is een voormalig fabrieksgebouw van kunstzijdespinnerij NYMA, dat sinds 2002 in gebruik is als kunst- en culturele broedplaats. Op de muur staat een lange tekst als ode aan de NYMA.

zijde spinnen we nauwgezet en precies in weinig minuten tijd omspant ons spinsel van de spindoppen af ruim voldoende jouw werkelijkheid met getwijnde draad uit naaldboomhout als ademloos wonder van ragfijn zijde[ Ode aan de kunstzijdespinnerij van de Nyma ]

Het terrein ziet er verlaten en niet heel erg uitnodigend uit. Ik heb geen idee of ik zomaar mag doorlopen maar ik doe het toch. Op het buitenterrein staan grote betonnen muren waar Street Art kunstenaars zich naar hartenlust uit kunnen leven. Het is een kleurrijk geheel. Sommige delen zijn supermooi, andere stukken zijn gewoon lelijk. Regelmatig wordt de Wall of Fame overgeschilderd en de meeste kunstwerken zijn van recente datum.

Street Art op het Vasim terrein
Street Art op het Vasim terrein
Wall of Fame
Wall of Fame
Zeg het maar . . . Street Art of ordinaire graffiti ?!?!
Zeg het maar . . . Street Art of ordinaire graffiti ?!?!
Stille getuigen op het Vasim terrein
Stille getuigen op het Vasim terrein

Honig Complex

Vanaf de Vasim wandel ik over de Waalbandijk terug naar het centrum van Nijmegen. Het Honig complex is de volgende Street Art hotspot van Nijmegen op mijn route. De oude meelsilo met het bekende logo is niet te missen en torent hoog boven alles uit. Ooit produceerde Honig er (droge) soepen en sauzen. Nu is het een bruisende plek voor ruim 140 creatieve ondernemers, waaronder de nodige horeca en leuke conceptstores. Door de industriële uitstraling doet het mij denken aan de NDSM-werf in Amsterdam.

Street Art (in een tunneltje) op het Honig complex
Street Art (in een tunneltje) op het Honig complex

Het eerste dat opvalt als ik aan kom lopen, is de grote muurschildering aan de zijkant van het voormalige hoofdgebouw. Niet supermooi, wel opvallend.

Op goed geluk wandel ik om het gebouw heen en dan zie ik een poort. De muren en zelfs het plafond van de poort zijn beschilderd met diverse Street Art werken. Op het binnenterrein van het Honig complex staat een oude vermicelli-silo met het lettersoep gedicht. Het gedicht is geschreven door stadsdichter Frouke Arns. De letters zijn dmv signpainting aangebracht door Street Art kunstenaar Remco Visser.

Gedicht Lettersoep met op de achtergrond de oude meelsilo
Gedicht Lettersoep met op de achtergrond de oude meelsilo

De Street Art op het Honig terrein is heel divers. Van kleurrijk tot zwart-wit, van abstract tot gedetailleerd.

Mural Smeltkroes Nijmegen, gemaakt door Karin Seelen (Karin Krijt)
Mural Smeltkroes Nijmegen, gemaakt door Karin Seelen (Karin Krijt)
Zou het net zo simpel zijn als het er uit ziet ??
Zou het net zo simpel zijn als het er uit ziet ??
Mural voor Wereld koks (2019)
Mural voor Wereld koks (2019)

Ik vervolg mijn wandeling over de Waalbandijk waar ik nog de nodige Street Art spot aan de achterkant van de Lijnbaanstraat.

Collectief Verfbaar - Remco Visser - Ode aan de hardwerkende honingbij
Collectief Verfbaar - Remco Visser - Ode aan de hardwerkende honingbij

Street Art in het centrum van Nijmegen

Onder de Hezelpoort door wandel ik het centrum in. De eerste straat is de Lange Hezelstraat, een winkelstraat met leuke winkeltjes. Maar daar heb ik nu geen tijd voor. In een paar kleine zijstraatjes (Gulden Wagengas en de Kronenburgergas) vind ik bescheiden Street Art werken.

Vogelhuisjes in het Glashuis

Dan kom ik in een bijzonder hofje: het Glashuis, beter bekend als het Vogelhofje. Aan de muren hangen meer dan 100 vogelhuisjes, in alle soorten en maten. De oudste vogelhuisjes dateren van zo’n 40 jaar geleden, toen buurtbewoner Tonnie het eerste huisje maakte.

Een hofje met alleen maar vogelhuisjes aan de muren
Een hofje met alleen maar vogelhuisjes aan de muren

Van de Lange Hezelstraat kom ik vanzelf in de Stikke Hezelstraat. Bij de ingang naar de Houthof vind je Street Art van de Verfdokter. Hij integreert een bestaand object, zoals een stadsplattegrond, helemaal in zijn werk alsof het erbij hoort.

De  Nicolaaskapel in de Houthof
De Nicolaaskapel in de Houthof

Een rondje rondom de Stevenskerk mag natuurlijk niet ontbreken op een stadswandeling door Nijmegen. Er is geen Street Art te vinden, maar het is wel een idyllisch en stil plekje in de binnenstad.

Street Art, maar dan anders op het Stevenskerkhof - Urban Art
Street Art, maar dan anders op het Stevenskerkhof - Urban Art

Bij de oude stadsmuur aan de Nonnenstraat vind ik een (zelf)portret van de Imker. Je komt deze Fred de Imker vaker tegen in de stad. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar volgens mij is deze Imker dezelfde persoon als Street Art kunstenaar Remco Visser.

Ik passeer één van de oudste gebouwen van Nijmegen, het Besienderhuis. Bij de Veerpoorttrappen klim ik naar boven richting het Valkhof. Het stadspark ligt aan de rand van het centrum op een kleine heuvel met uitzicht over de Waal(brug).

Blik op de Waalbrug
Blik op de Waalbrug

Ik verlaat het Valkhof over een loopbrug en dan kom ik bij het Kelfkensbos. Op de gevel van Hotel Credible prijkt een levensgroot hert.

Gemaakt door Street Art kunstenaars Remco Visser en Naamloozz
Gemaakt door Street Art kunstenaars Remco Visser en Naamloozz

Ook in en rond de Hertogstraat is de nodige Street Art te bewonderen. De kunstenaars van collectief Verfbaar hebben op diverse plekken in de straat muurschilderingen aangebracht die elk iets vertellen over de geschiedenis van de stad.

In de Sint Jozephhof is ooit een oude fles met post uit 1912 gevonden
In de Sint Jozephhof is ooit een oude fles met post uit 1912 gevonden
Muurschildering bij Theater Vier – De Verfdokter
Muurschildering bij Theater Vier – De Verfdokter

De route loopt nog een laatste stuk door het centrum. In het centrum is genoeg te zien, evenals de nodige straat poëzie.

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.[ Straatpoëzie - K.Schippers ]

In de Bloemerstraat loop ik langs de laatste Street Art op de route.

Muurschildering aan de zijkant van Café de Plak, gemaakt door kunstenares Hyuro
Muurschildering aan de zijkant van Café de Plak, gemaakt door kunstenares Hyuro

Een bijzondere vogel siert de muur van café Van Delen. Kunstenaars Super A en Collin van der Sluijs maakten deze mega muurschildering van zo’n 120 vierkante meter. De kleurrijke vogel is een mix van verschillende vogels en staat symbool staat voor de diversiteit in de buurt.

Wat mij betref is dit de mooiste mural, maar dat is slechts mijn mening.

Made by Super A & Collin van der Sluijs
Made by Super A & Collin van der Sluijs

Al met al heb ik een wel besteed middagje achter de rug en heb ik aardig wat Street Art gezien. Hartstikke tof, ik hou er van. Als ik heel eerlijk ben vind ik de Street Art die ik in Amsterdam en Rotterdam heb gezien vele malen mooier. Ik mis in Nijmegen de echte kunstwerken met hoofdletter K en de WOW-factor die ik in 010 en 020 wel had.

Of ze zijn er wel maar ik heb ze niet gezien. Evengoed heb ik lekker gewandeld en vond ik het de moeite waard. Ik wilde tenslotte iets anders dan zandpadgarantie en dat is goed gelukt !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Street Art wandeling in Nijmegen
Datum wandeling
maandag 27 juli 2020
Afstand
12 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 0% (Verhard: 100%)
Start- & eindpunt
  Fietsenstalling Keizer Karel, Bisschop Hamerstraat 16, 6511 NB Nijmegen
Parkeren
Betaald parkeren in het centrum van Nijmegen
Horeca
In Nijmegen is royale keuze aan horeca
Media
Honden
Toegestaan

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Cityhoppen in Nederland
-Wandelen in de leukste steden-

Volgend bericht »

Trage Tocht Ooij
-Wandelen in het Rijk van Nijmegen-

2 Reacties

Ivonne   -  06-08-2020 @ 20:52:51  -

Leuk dat we je hebben kunnen inspireren om op verkenning te gaan. Ik ben het wel met je eens dat de Street Art wat minder indrukwekkend is dan in sommige andere steden maar Nijmegen is een geweldige stad. Als je door het centrum wandelt is er naast de Street Art nog genoeg moois te zien.

Mirjam  -  07-08-2020 @ 09:29:53  -

Dat klopt hoor Ivonne, er is genoeg te zien in Nijmegen. Ik heb me in dit blog vooral gericht op de Street Art want daarvoor ging ik op stap. Ik heb me dan ook prima vermaakt in de stad 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen