Home > Gevarieerde stadswandeling in Delft

Gevarieerde stadswandeling in Delft

Gevarieerde stadswandeling in Delft -

Voor mijn eigen Elfstedentocht loop ik een rondje in en om Delft. Eerst rustig wandelen door het recreatiegebied van de Delftse Hout en het Bieslandse Bos. Daarna lekker slenteren door de gezellige binnenstad. Een gevarieerde stadswandeling met een goede mix tussen het groene buitengebied en de highlights in het centrum.

28 augustus 2016 • Zuid-Holland StadswandelingGroene Wissel

Delft is een bezienswaardige stad met veel monumenten, historische gevels, kunstwerken, sfeervolle steegjes en karakteristieke gebouwen. Mijn wandelroute van vandaag loopt o.a. langs de Grote Plas en de Dobbeplas, de Oude en Nieuwe Kerk, de Oostpoort en de Markt met gezellige terrasjes.

Groene Wissel Wandelingen

Deze stadswandeling is een (heel klein) beetje van mezelf en het beste beetje van 2 Groene Wissel Wandelingen:

  1. Delft: Delftse Hout en Oude Binnenstad - 11 km.
  2. Delft: Delftse Hout en Bieslandse bos - 14 km.

De eerste Groene Wissel Wandeling lijkt mij de leukste maar 11 km. vind ik te weinig. Bij de tweede wandeling vind ik het gedeelte door de binnenstad wat minder. Omdat beide wandelingen elkaar kruisen langs de Grote Plas (Delftse Hout) is het eenvoudig om van van deze 2 korte(re) wandelingen één langere wandeling te maken van zo'n 19 km.

Parkeerprobleem getackeld

Kenmerk van de Groene Wissels is dat deze altijd beginnen bij een (bus)station. Met de trein naar Delft lijkt mij een goed idee, dan heb ik geen parkeerprobleem. Dat valt vies tegen. Met de trein is een enkele rit vanaf huis meer dan anderhalf uur reizen. Daar heb ik dus geen zin in, met de auto redt je het in minder dan anderhalf uur heen en terug !!

Toch maar naar Delft met de auto. Omdat parkeren in de binnenstad lastig is, bovendien altijd te duur, zoek ik een gratis parkeerplekje dicht bij de route. En dat is super makkelijk. Naast de Ikea, langs de A13, heb je een carpoolplaats. Het wandelpad daarnaast (Inbuspad) ligt aan de wandelroute. Hoe makkelijk kan het zijn? Op zondag is de carpoolplaats zo goed als leeg, doordeweeks zal dat wel anders zijn, maar volgens mij zijn er bij Ikea ook genoeg parkeerplaatsen ;-)

Arboretum-Heempark

Ik begin de route bij recreatiegebied de Delftse Hout en wandel gelijk langs het Arboretum-Heempark. Het bijna 50 jaar oude park valt een beetje tegen. Het oogt wat rommelig; veel uitgebloeide bloemen, een gammel bruggetje en overwoekerde naambordjes. Toch leuk om even doorheen te wandelen .

Bruggetje in het Arboretum/Heemtuin
Bruggetje in het Arboretum/Heemtuin

De Delftse Hout

Ik vervolg de route door de Delftse Hout, wandel over een graskade, door weilanden langs grote rietkragen. Gelukkig geen koeien op mijn pad. Het geluid van de nabijgeleden A13 is jammergenoeg goed hoorbaar.

En dan mag ik 3 bruggetjes over en hekjes door.
En dan mag ik 3 bruggetjes over en hekjes door.

De Delftse Hout is een groot recreatiegebied dat is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw. De Grote Plas is één van de trekpleisters van het gebied. Het is er rustig als ik er wandel. De plas en het omliggende strand zijn deze ochtend het territorium van vele nijlganzen, meerkoeten en een enkele zwaan.

De Grote Plas - Delftse Hout
De Grote Plas - Delftse Hout

Wandelen in het Bieslandse Bos

Na de Tweemolentjesvaart komt ik in het Bieslandse Bos, onderweg naar de Dobbeplas. Het Bieslandse Bos is een nieuwbouwbos, zoals ik dat noem. Het is een jong bos en dat kun je zien. Het mist wat mij betreft de charme van een oud bos. De paden zijn te recht en te veel van hetzelfde. Ik vind het evengoed fijn wandelen, maar het bos mist wel de x-factor, voor zover je daarvan kunt spreken bij een bos.

Daar poseert een reiger voor mij . . .
Daar poseert een reiger voor mij . . .

Pokémon GO

Omdat ik het niet heel spannend vind in het bos, ga ik kijken of er Pokémon rondzwerven. Ik begrijp het spel voor geen meter, sinds maandag weet ik hoe ik een Pokémon moet vangen. Snel ben ik afgeleid door de vele Pokémon op mijn pad en ik vang de ene na de andere. Jawel, ik ben al in Level 5 !! Ik sta nu vaker stil dan dat ik wandel, de vaart is er helemaal uit.

In korte tijd vang ik maar liefst 11 verschillende Pokémon: Rattata (3x), Magikarp (6x), Staryu (1x), Jigglypuff (1x), Venonat (2x), Caterpie (1x), Poliwag (1x), Slowpoke (1x), Psyduck (1x), Weedle (1x) en Pidgy (1x). Ik wandel langs de plassen en juist daar is Magikarp veelvuldig te vinden. Een rare vis, een soort Nemo die op zijn zij ligt te spartelen.

Op jacht naar Pokémon
Op jacht naar Pokémon

Helaas heb ik niet genoeg kilometers gemaakt om een ei uit te broeden. Het 4G netwerk doet het ineens niet meer op mijn telefoon, gelijk ben ik klaar met Pokémon vangen. Misschien maar goed ook, kan ik tenminste ongestoord verder wandelen, zonder afleiding van een trillende telefoon als er een Pokémon in de buurt is. Het moet niet gekker worden . . . ?!?!?

Restant (Romp) van de Bieslandse Bovenmolen.
Restant (Romp) van de Bieslandse Bovenmolen.

Wandelen in het centrum van Delft

Ik zet er stevig de pas in en wandel verder langs de rand van het bos en de Bieslandse Bovenpolder. Sneller dan verwacht ben ik voor de 2-de keer bij de Grote Plas. Op weg naar de A13 en Delft maak ik een ommetje langs de Noordorpse Plassen.

De A13 zorgt voor een scheiding tussen het groen van de Delftse Hout en het Bieslandbos aan de ene kant en het stadse aan de andere kant. Een wereld van verschil binnen een paar honderd meter. Dit vind ik nou leuk !!

De route gaat zigzaggend door de stad. Delft is een waterrijke stad met vele grachten en nog meer bruggetjes. Het doet een beetje Amsterdams aan. Ook hier staan overal fietsen, in alle kleuren van de regenboog, kris kras door elkaar en fout geparkeerd.

Eén van de vele grachten in Delft
Eén van de vele grachten in Delft

De Oude Kerk en de Nieuwe Kerk

Als eerste kom ik langs de Oude Kerk, ook wel de Oude Jan genoemd. Dit is de oudste kerk van Delft. Opvallend is dat de kertoren een beetje scheef staat, 1.96 meter uit het lood.

Op de Markt in Delft staat aan de ene kant de Nieuwe Kerk. Deze kerk is erg bekend. Daar is het praalgraf van Willem van Oranje en worden de Oranjes bijgezet in de koninklijke grafkelder. Helaas is de kerk op zondag gesloten.

Aan de andere kant van de Markt staat het mooie stadhuis, een gebouw met de allure van weleer. Op de Markt trakteer ik mezelf ... Jawel ... op een ijsje. What else ?!?!? Op de Markt zijn vele souvenirwinkeltjes en zeg je Delft, dan zeg de Delfst Blauw. Overal kun je Delfts Blauwe souvenirs en prullaria kopen.

De meest gefotografeerde fiets van Delft (denk ik)
De meest gefotografeerde fiets van Delft (denk ik)

Delft is gezellig druk

In het centrum van Delft is het druk en gezellig. Overal muziek, dit weekend is het Jazz Festival met 3 dagen gratis jazz. Het is heerlijk terrasjesweer en de terrassen zitten overvol. Ik heb geen zin om in mijn eentje op een terras te gaan zitten en daarom koop ik bij de Appie iets te drinken voor mezelf. Langs de Oude Delft en de Poppesteeg wandel ik richting het station. Het station is eigenlijk het begin- en eindpunt van deze route. Ik ga nu verder bij het begin, dan kom ik vanzelf weer bij mijn autotootje terug. Voorlopig ben ik de stad nog niet uit.

De Oostpoort
De Oostpoort

De laatste bezienswaardigheid van vandaag is de Oostpoort. Dit is de enig overgebleven stadspoort van Delft. Ik wandel er onderdoor en dan ben ik snel bij de A13. Dan sta ik bij Ikea voor de deur en dus ook bij mijn auto.

Het was vandaag een heerlijke wandeldag met veel afwisseling en daar hou ik wel van. Delft is een boeiende stad om voetje voor voetje te bekijken.

Wat is jouw favoriete stad om te wandelen ??

Heb jij nog een goede tip voor één van mijn volgende stadwandelingen. Ik lees het graag . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Gevarieerde stadswandeling in Delft
Datum wandeling
zondag 28 augustus 2016
Afstand
19 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Carpoolplaats langs de A13 (naast de Zweedse Meubelgigant)
Media

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Een losse Groene Wissel kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Schansroute Oudewater
-Wandelen in het Groene Hart-

4 Reacties

Ineke  -  29-08-2016 @ 19:01:52  -

Rotterdam natuurlijk!! Prachtige stad met oude en nieuwe gebouwen. Wat dacht je van de Markthal?

Groetjes Ineke

Mirjam  -  29-08-2016 @ 19:57:03  -

Dank je wel, Rotterdam staat zeker nog op mijn lijstje. Ik ben er al eens geweest (Wereldhaventocht) maar de Markthallen ken ik alleen van horen zeggen.

Amsterdam en Den Haag staan overigens ook nog op mijn Elfstedenlijstje !!
Gr. Mirjam

Joske  -  30-08-2016 @ 06:59:42  -

Weer een ontzettend leuk verhaal.

Ik ben geboren in Amsterdam, dus mijn advies zou zijn"
wandelen in Amsterdam, er zijn best een aantal tochten. Binnenkort de Dam tot Dam loop. Leuke tocht!!

Mirjam  -  30-08-2016 @ 15:26:43  -

Ik ga zeker nog naar Amsterdam en heb de Amsterdam City Walk in gedachten op 15 oktober !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel