Groene Wissel Bergen op Zoom

Gevangenpoort en Markiezenhof

Home > Groene Wissel Bergen op Zoom

Groene Wissel Bergen op Zoom

Gevangenpoort en Markiezenhof

Groene Wissel Bergen op Zoom - Gevangenpoort en Markiezenhof

Het eerste weekend van november gaan we wandelen in Noord-Brabant. Te voet verkennen we twee van de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie. Als eerste kiezen we voor een stadswandeling door Bergen op Zoom en de Groene Wissel Bergen op Zoom is daarbij onze leidraad.

9 november 2019 • Noord-Brabant Groene Wissel Stadswandeling

Wandelen en overnachten in Bergen op Zoom

We gaan naar Bergen op Zoom omdat ik er een overnachting in een B&B heb gewonnen.

In oktober bestond het blog van Ivonne 5 jaar. Op Myfootprints deelt zij tips voor wandel- en fietsroutes, hotspots, verhalen over stedentrips en backpackinfo. Een enthousiast blog boordevol outdoor-inspiratie. In 2018, tijdens de ReumaWalk, ontmoette ik Ivonne en sindsdien volg ik haar blog. Omdat haar blog dit jaar 5 jaar bestaat organiseerde zij in september en oktober acht toffe winacties.

Eén van de prijzen was een overnachting in een luxe B&B in Bergen op Zoom. Op 23 sept kreeg ik een leuk bericht van Ivonne:

Hoi Mirjam,
Maak maar een dag vrij in de agenda want je hebt de overnachting bij Aan Huisje 49 gewonnen!!!

Zo gezegd - zo gedaan, een weekend is snel geprikt. De eerste dag wandelen we in Bergen op Zoom en de tweede dag gaan we lopen langs de linies rondom Willemstad.

Groene Wissel Bergen op Zoom

Als we thuis vertrekken komt de regen met bakken uit de hemel en dat is bijna de hele route het geval. Pas als we bijna in Bergen op Zoom zijn wordt het droog en laat zelfs de zon zich zien.

In Bergen op Zoom parkeren we de auto ergens in het centrum. Vandaar gaan we op stap om de stad te ontdekken. Het station is snel gevonden voor het begin van de wandelroute.

Al snel wandelen we in het Anton van Duinkerkenpark uit 1887. Het keurige park werd aangelegd op de plaats van voormalige vestingwerken.

Wij wandelen in het Anton van Duinkerkenpark
Wij wandelen in het Anton van Duinkerkenpark

We wandelen kris kras door het centrum en best snel zijn we op de Grote Markt. Het grote centrale marktplein in het oude centrum van Bergen op Zoom ziet er gezellig uit met de vele terrasjes. Rondom de Grote Markst staan markante gebouwen zoals De Maagd, het stadhuis, hotel De Draak en de Sint-Gertrudiskerk met de peperbus (kerktoren).

Op goed geluk strijken we neer op het verwarmde terras van Brasserie Leijnse. We hebben ondertussen best trek gekregen en ik geniet van een overheerlijke salade met bloedworst, appel, peer en spekjes. Wat een onverwachts lekkere combinatie, dat ga ik thuis ook proberen. John kiest voor een broodje warm vlees met champignons en Andalousesaus. Ook hij laat het zich goed smaken.

Jammie, dat is smullen !!
Jammie, dat is smullen !!

Het Markiezenhof

Zoals in bijna elke stad is er ook in het centrum van Bergen op Zoom genoeg te zien. Het Markiezenhof maakt de meeste indruk, wat een mooi gebouw. We nemen er de tijd voor en mijn fototoestel maakt overuren.

Het Markiezenhof
Het Markiezenhof

Het Markiezenhof is een oud stadspaleis. Ooit was het de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Nu is het een museum. We wandelen er door de beeldentuin en langs de historische stadsmoestuin, vol vergeten groenten.

Beeldentuin van de Markiezenhof
Beeldentuin van de Markiezenhof
Historische stadsmoestuin met vergeten groenten
Historische stadsmoestuin met vergeten groenten

We vervolgen de route en passeren de voormalige paardenstallen (de blokstallen) die nu helemaal gerenoveerd zijn. Met een omweg wandelen we naar de oude haven. Het kan ons niet bekoren, het maakt een sombere indruk.

De Gevangenpoort

Vandaar wandelen we rechtstreeks naar de Gevangenpoort, ook wel de Lievevrouwepoort genoemd. De gevangenpoort is de Middeleeuwse stadspoort uit 1350, bedoeld als toegangspoort en verdedigingswerk. Later komt de poort binnen de stadsmuren te liggen en wordt de poort tot 1925 gebruikt als gevangenis. De witte torens aan de Westersingel zien er indrukwekkend uit. Daar wil je niet graag gevangen zitten. Aan de centrumzijde oogt de poort vriendelijker.

Gevangenpoort aan de centrumzijde
Gevangenpoort aan de centrumzijde

We laten de gevangenpoort achter ons en wandelen naar stadspark Kijk in de Pot. Het park is aangelegd op een voormalig militair terrein. Wij vinden het een kaal park, niet heel inspirerend.

Het Retranchement in stadspark Kijk in de Pot is een brede wandelpromenade
Het Retranchement in stadspark Kijk in de Pot is een brede wandelpromenade

Voor de tweede keer komen we op de Grote Markt, nu vanaf de andere kant. Dit keer geen terrasje en door de Kerkstraat slenteren we naar de achterkant van de Sint-Gertrudiskerk. We lopen er langs oorlogsmonumenten waar de nodige kransen liggen. Bijzonder om in elke stad dit soort monumenten tegen te komen.

Het valt ons op dat er op veel plekken Canadese vlaggen wapperen en we vragen ons af waarom dat is. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat de Brabantse Wal werd bevrijd door de Canadezen. Het weekend van 25, 26 en 27 oktober (vorig weekend) waren er tal van activiteiten om de vrijheid te vieren zoals de Memorial Day of Canada in the Netherlands. Dit verklaart de Canadese vlaggen en de kransen bij de oorlogsmonumenten.

We naderen het einde van de route. We wandelen niet helemaal tot het station, we zijn onze wandeling immers ook niet bij het station begonnen. We sluiten de wandeling af met een ware shoptocht.

De Groene Wissel in Bergen op Zoom is gewoon een leuke wandeling, niet meer en niet minder. Een route met superleuke stukken maar niet alle delen zijn even sprankelend. Neemt niet weg dat we lekker gewandeld hebben in een voor ons onbekende stad. Dat moeten we vaker doen !!

Aan huisje 49

Na een afzakkertje in de stad is het tijd om onze Bed & Breakfast op te zoeken. We overnachten in Aan Huisje 49, een luxe B&B aan de rand van Bergen op Zoom.

We worden hartelijk ontvangen door gastvrouw Angele. Trots laat ze ons haar B&B zien. We kletsen wat en krijgen een kopje thee met iets lekkers uit eigen bakkerij.

B&B Aan Huisje 49 is gezellig ingericht met lichte kleuren Keuken in  Aan Huisje 49- Stilleven in -Aan Huisje 49- De slaapkamer van B&B Aan Huisje49
Impressie van Bed & Breakfast Aan Huisje 49

Het huisje is hartstikke leuk ingericht, sfeervol en gezellig. Er is een kleine keuken waar we zelf koffie en/of thee kunnen maken zoveel we willen. In de koelkast staan een paar drankjes voor ons klaar. Er staan zelfs verse bloemen alsof Angele weet dat ik bloemist ben en van bloemen hou. De slaapkamer is ruim en ons bedje is gespreid. Helaas is deze knusse B&B inmiddels gesloten.

Ons weekend kan nu al niet meer stuk.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 02 november 2019
Afstand
8 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Station Bergen op Zoom
Horeca
Rondom de Grote Markt in Bergen op Zoom is overal horeca
Media
Honden
Toegestaan
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Noord-Brabant West
20 leuke wandelroutes in de provincie Noord-Brabant, ten westen van de (spoor)lijn 's Hertogenbosch - Eindhoven - van kort tot lang in stad, buitengebied en natuur - voor elk wat wils, goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Kockengen
-Wandelen door de Hollandse polder-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.