Trage Tocht Kockengen

Wandelen door de Hollandse polder

Home > Trage Tocht Kockengen

Trage Tocht Kockengen

Wandelen door de Hollandse polder

Trage Tocht Kockengen - Wandelen door de Hollandse polder

Kockengen is van oorsprong een boerendorp midden in het Groene Hart. De naam is afgeleid van Cocagne, oftewel een Luilekkerland. In dit Luilekkerland start de Trage Tocht Kockengen, een wandelroute door uitgestrekte polders met weidse vergezichten, kenmerkend voor het veenweidegebied.

30 oktober 2019 • Trage Tocht Utrecht

Bijleveld, Grote Heicop en Veenkade

De start van de Trage Tocht Kockengen is midden in het dorp. De zondagsrust wordt er in ere gehouden, het dorp oogt pittoresk. In het centrum staan nog een aantal oude boerderijen. Ik wandel langs de Rustende boer. Vandaar wandel ik over een dijkje langs de Grote Heycop het dorp uit.

Oude boerderijen in het dorpscentrum van Kockengen
Oude boerderijen in het dorpscentrum van Kockengen

Bij de Joostendam ga ik rechtsaf en laat ik het trekpontje links liggen. Aan het einde van de route kom ik hier nog terug en dan mag ik wel met het pontje. Het pad loopt over een dijkje langs de Grote Heycop. Om mij heen zie ik water, weiland en koeien. In de verte ligt de Spengense Molen.

Typisch polderlandschap rondom Kockengen
Typisch polderlandschap rondom Kockengen

Ik laat de Grote Heycop tijdelijk achter me en kom in Oud Aa, een buurtschap met voornamelijk boerderijen. Langs de weg staat een emmer vol met onbespoten appels om gratis mee te nemen.

Monumentale boerderij in buurtschap Oud Aa
Monumentale boerderij in buurtschap Oud Aa

Natuurpad Boterwal

Vanuit Oud Aa wandel ik de Boterwal op. In een ver verleden was dit een pad van ridders te paard en Franse legers. Ik ben niet onder de indruk van de Boterwal, het toont somber en kaal. Het is er nat, het riet is gemaaid en aan de rechterkant staan alleen maar knotwilgen.

Struinen over de Veenkade

Ik wandel verder over de Veenkade. De Veenkade is de ringkade van de Ronde Venen. Ooit was het een belangrijk onderdeel van de waterlinie. Nu is het er mooi wandelen. Ik blijf op het fietspad want ik voel er weinig voor om over het naastgelegen natte en blubberige graspad te wandelen.

Weidse blik vanaf de Veenkade
Weidse blik vanaf de Veenkade

Het is heerlijk wandelweer, beter dan verwacht. Zelfs de zon laat zich zien. Ik geniet van de weidse vergezichten en het typische Hollandse polderlandschap. In de verte graast een handjevol koeien.

Bij Paviljoen De Grote Sniep neem ik een korte pauze. Je hebt er van alle kanten mooi uitzicht over de uitgestrekte weilanden, daar is duidelijk over nagedacht. Ik vind het een mooie locatie voor een lekker bakkie. Eigenlijk zit ik best lekker, toch gun ik mezelf geen tijd om te lang te zitten. Het wandelen gaat hartstikke lekker en heb weinig last van mijn knieën. Daar wil ik van profiteren.

Het mooiste stuk van de route, de Spengense molen komt steeds dichterbij
Het mooiste stuk van de route, de Spengense molen komt steeds dichterbij

Na de Veenkade volgt een graskade langs de Bijleveld. Dit afwateringskanaal is meer dan 600 jaar oud. De Bijleveld loopt van de Oude Rijn via Kockengen, Wilnis en Waverveen naar de Amstel. Voor mij is dit het mooiste stuk van de route. Ik voel me er alleen op de wereld. Geen drukte, geen auto’s en zelfs geen fietsers, ik heb het pad voor mij alleen. Wat een aangename rust.

Spengense Molen

Aan de overkant staat de Spengense Molen. De wipwatermolen is in 1841 gebouwd en maalde tot 1962 het water uit de polder in de Bijleveld.

De Spengense Molen langs de Bijleveld
De Spengense Molen langs de Bijleveld

Voetveer Joostendam

Vanaf de molen is het een kort stukje naar de Joostendam. De Joostendam ligt op het kruispunt van de Grote Heycop en de Bijleveld. De Joostendam en bijbehorende sluis zijn verdwenen. Nu ligt er een trekpontje zodat voetgangers naar de overkant kunnen. Gelukkig ligt het pontje aan mijn kant van het water.

Voetveer Joostendam over de Grote Heycop
Voetveer Joostendam over de Grote Heycop

Draaiend aan het grote wiel sjor ik mezelf langzaam naar de overkant. Het valt me niet tegen. Het alternatief is zwemmen maar daar heb ik geen zin in !!

Het laatste stukje terug naar Kockengen is hetzelfde als het eerste stuk van de route. Ik wandel nog een rondje door het dorp. Best bijzonder dat de Grote Heycop en de Bijleveld evenwijdig door het dorp stromen, op slechts 80 meter uit elkaar. De dorpskerken staan netjes in het midden.

Water, weiland, boerderijen, dijkjes en kades

Voor liefhebbers van oer-Hollandse polders en weidse uitzichten is dit een prachtige wandeling in Luilekkerland. Een mooie groene wandeling in de Randstad, heerlijk rustig. Ik vond het net iets te rustig, sommige stukken bijna saai. Dat neemt niet weg dat ik lekker gewandeld heb want overal is wel iets moois te zien. 

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 27 oktober 2019
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 75% (Verhard: 25%)
Start- & eindpunt
Parkeerplaats Voorstraat, Kockengen
Bereikbaarheid
Met de auto is Kockengen prima bereikbaar. Parkeren is gratis in het hele dorp.
Horeca
Halverwege de route Paviljoen De Grote Sniep.
Media
Honden
Alleen aangelijnd

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Groene Wissel Bergen op Zoom
-Gevangenpoort en Markiezenhof-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.