Hoe leuk wandelen in Haarlem is . . .

Toeristische stadswandeling

Home > Hoe leuk wandelen in Haarlem is . . .

Hoe leuk wandelen in Haarlem is . . .

Toeristische stadswandeling

Hoe leuk wandelen in Haarlem is . . . - Toeristische stadswandeling

We hebben een dagje bijzonder verlof en trekken er op uit voor een dagje Haarlem. We zijn er nog nooit geweest en hebben geen idee waar te beginnen. Een stadswandeling is een goed begin voor onze ontdekkingstocht door historisch Haarlem. We wandelen langs het Spaarne en door talrijke steegjes van het ene naar het andere Haarlemse hofje.

14 oktober 2018 • Stadswandeling Groene Wissel Noord-Holland

Groene Wissel Haarlem, Steegjes, Hofjes, het Spaarne en de Bavo

We downloaden op de wandelzoekpagina de Groene Wissel Haarlem, Steegjes, Hofjes, het Spaarne en de Bavo. Aan de hand van deze wandelroute gaan we op verkenningtocht door Haarlem. We starten bij De Koepel, de voormalige strafgevangenis. Vandaar wandelen we richting het Spaarne en we pakken de route op bij molen de Adriaan. We slenteren op ons gemak richting het centrum.

Joods monument op het Philip Frankplein
Joods monument op het Philip Frankplein

Als eerste wandelen we langs een Joods Monument, één van de vele oorlogsmonumenten op ons wandelpad. Op het monument staan alle namen en leeftijden van de 715 Haarlemse Joden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Het blijft indrukwekkend om te zien en te lezen.

Langs de Waalse kerk wandelen we richting het Begijnhof. We spotten een paar rode lampen, ongemerkt lopen we door de kleine Haarlemse hoerenbuurt.

De Grote Markt en de Gouden Straatjes

Door smalle steegjes zigzaggen we naar de Grote Markt. Onder de toren van de de imposante Sint Bavo-kerk trakteren we onszelf op koffie/thee met appelgebak, het is immers onze trouwdag. Tussen het wandelen door slenteren we van de ene winkel naar de andere. We maken er een shoptocht van. Winkel in, winkel uit . . . kijken, kijken . . . en kopen !!

De Sint Bavokerk in Haarlem op de Grote Markt
De Sint Bavokerk in Haarlem op de Grote Markt

We vervolgen de stadswandeling door de Gouden Straatjes, zeven pittoreske straatjes met bijzondere winkeltjes. Leuke straatjes zijn het zeker, we nemen er de tijd voor. Ook al zijn we het niet van plan, we slaan ons slag in een aantal van de leukste winkeltjes.

De Omvalspoort, een schattig straatje in Haarlem. Het is een smal steegje tussen Groot en Klein Heiligland
De Omvalspoort, een schattig straatje in Haarlem. Het is een smal steegje tussen Groot en Klein Heiligland
Eén van de leuke Haarlemse straatjes
Eén van de leuke Haarlemse straatjes

Haarlemse Hofjes

De route brengt ons bij verschillende nostalgische hofjes in de Haarlemse binnenstad. Verborgen achter poorten en deuren zijn de hofjes stuk voor stuk een oase van rust en de moeite waard om te bezoeken. Ooit telde Haarlem 40 hofjes, daarvan zijn er nu nog ruim 20 over. De hofjes zijn gebouwd van de 12e tot en met de 19e eeuw. Er bestonden drie soorten hofjes: kerkelijke hofjes, stichtingshofjes en gildehofjes.

Vanuit de drukke Grote Houtstraat wandelen we door het Proveniershof, een mooi en ruim hofje.

Het Proveniershof
Het Proveniershof
Er heerst een serene rust in het Proveniershof, weg van de hectiek van de binnenstad
Er heerst een serene rust in het Proveniershof, weg van de hectiek van de binnenstad

De deur naar Hofje Guurtje van de Wael is bijzonder. In het Brouwershofje genieten we van de sfeer van weleer. Het is één van de oudste hofjes van de stad.

Pittoreske sfeer in het Brouwershofje
Pittoreske sfeer in het Brouwershofje

We blijven tijdens de wandeling in en rondom het centrum. Er is horeca in overvloed en we genieten van iets lekkers op een terrasje in de zon. Wat een cadeautje is deze dag.

In de Witte Heerenstraat bezoeken we het Frans Loenen hofje en het Luthershofje. Beide hofjes zijn ooit gesticht als huisvesting voor bejaarde vrouwen. Het is inmiddels al 17:00 uur geweest en dan zijn de meeste hofjes gesloten voor bezoek. Wij wagen het er op en bekijken de hofjes, even gluren bij de buren. Het zijn geweldig mooie hofjes, wat een luxe om daar te wonen.

De uitgang van het Frans Loenenhofje
De uitgang van het Frans Loenenhofje
Het Luthershofje
Het Luthershofje

We laten de hofjes achter ons en door het Kenaupark wandelen we richting de bolwerken. De vestingwallen of bolwerken zijn heden ten dage niet meer nodig als stads-verdediging en vormen nu een fraai park langs de Schotersingel en Kloppersingel.

Wandelen door de Bolwerkenpark
Wandelen door de Bolwerkenpark

Het laatste stuk van deze stadswandeling loopt langs het Spaarne. Molen de Adriaan is sinds jaar en dag één markantste bouwwerken aan het Spaarne. Het begint zachtjesaan donker te worden, we naderen het eindpunt van de route.

Wandelen langs het Spaarne met Molen de Adriaan als markante blikvanger
Wandelen langs het Spaarne met Molen de Adriaan als markante blikvanger

Is wandelen in Haarlem de moeite waard ?

En of Haarlem de moeite waard is. De stad heeft veel te bieden, wij hebben ons niet verveeld en hebben een ontzettend leuke dag gehad. We zijn aangenaam verrast door de fraaie hofjes, smalle steegjes en de Gouden Straatjes. Wandelen in Haarlem is hartstikke leuk, winkelen trouwens ook. Wat ons betreft een op en top aanrader.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 8 oktober 2018
Afstand
8 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
De Koepel Haarlem of Station Haarlem
Horeca
In het centrum van Haarlem is volop horeca. Wij genoten van lekkere appeltaat bij Dodici.
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Goudse Uitwaai route
-Wandelen in de Krimpenerwaard-

2 Reacties

Bregje   -  03-11-2018 @ 19:00:15  -

Wat super leuk dat je mijn blog vermeld. Thnx! Veel herkenbare plekjes op de (prachtige) foto's op je blog. Genieten weer.
Groetjes, Bregje

Mirjam  -  03-11-2018 @ 19:07:21  -

Dank je wel Bregje, graag gedaan 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.