Onze kast staat vol wandelgidsen en ook op wandelzoekpagina.nl staan meer dan 5000 wandelroutes. En nog kan ik niet kiezen. Keuzestress alom! Uiteindelijk ga ik stap om de Trage Tocht Gorinchem te controleren. En dat is een goed idee want de Trage Tocht Gorinchem is meer dan zomaar een rondje wandelen . . .
De Trage Tocht Gorinchem is zo'n 16 km lang en moet hoognodig nagelopen worden. Ik controleer de routebeschrijving en pas deze aan waar nodig. En nodig is het zeker, alleen al omdat de veerpont van Gorinchem en Woudrichem naar Slot Loevestein niet meer vaart. Ik bekijk het alternatief en zet dit op papier, zodat de route weer up to date is.
Wandelen over de wallen in Gorinchem
Vorig jaar werd Gorinchem (Gorkum) door de ANWB uitgeroepen tot de allermooiste vestingstad van Nederland. Het stadje ligt aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede, met aan de overkant Sleeuwijk en Woudrichem.
Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland![ Bron: Mooi Gorinchem ]
Ik heb er zin in want ook het weer is fantastisch. De route start bij het station en ik parkeer mijn auto in de buurt. Gratis natuurlijk ;-). Vandaar wandel ik al snel over de vestingwallen rond de stad en heb ik uitzicht over het Merwedekanaal. Het bijzondere aan de vestingwallen van Gorinchem is dat deze helemaal bewaard zijn gebleven en je helemaal rond kunt lopen.
Aan de rand van de Gorkumse binnenstad passeer ik korenmolen 'Nooit Volmaakt'. Naast de molen liggen 6 nostalgische schepen in historische haven De Ondervloed. Wat een leuk plekje aan de Linge.
De Luisterpost of Lawaaipost
Over de Dalemwal wandel ik verder en volgens de routebeschrijving wandel ik langs de Luisterpost. Of is het de Lawaaipost? Vanaf 1955, tijdens het begin van de koude oorlog, werd het gebouw gebruikt voor spionage en om het radioverkeer van de Russen af te luisteren. Het verklaart de naam De Luisterpost. Nu is het een multifunctioneel centrum en op de gevel prijkt de naam Lawaaipost. Ik vermoed dat deze naam anno 2022 beter past bij de functie van het gebouw.
Dan krijg ik korenmolen De Hoop in het vizier. De molen staat op de stadswal aan de Boven-Merwede. Met een grote boog wandel ik rond de molen en dan kom ik uit bij de Dalempoort. Het is de enige overgebleven stadspoort van Gorinchem. Leuk om te lezen dat de poort bewoond is. Wat een bijzonder huis om te wonen.
Ik wandel onder de poort door en vervolg de route over de vestingwal.
Bij de Lingehaven wandel ik het centrum van Gorinchem in. Het is er gezellig en op een zonnig terras geniet ik van iets lekkers. Ik heb besloten dat ik vandaag een dagje uit ben met mezelf en neem het ervan.
Ik heb tijd genoeg want het duurt nog ruim 3 kwartier voordat de eerste pont naar Sleeuwijk vaart.
Met het veer van Gorinchem naar Sleeuwijk
Het veer tussen Gorinchem en Sleeuwijk is de oudste veerverbinding van Nederland. Ik lees dat Hugo de Groot via het veer naar Antwerpen ontsnapte dat de vrouw van Napoleon Bonaparte destijds met het veer naar Gorinchem ging om haar man te bezoeken.
Het pontje is een leuke onderbreking van de wandeling. Op het water is altijd wat te zien en er is volop scheepvaartverkeer. In de verte ligt de A27 en de Merwedebrug. Ongemerkt passeer ik de provinciegrens en ben ik in Noord-Brabant aangekomen.
Natuurgebied De Groesplaat
Aan de overkant wandel ik langs de jachthaven van Sleeuwijk naar natuurgebied de Groesplaat. Het is een nieuw natuurgebied in de uiterwaarden van de Boven-Merwede tussen Woudrichem en Sleeuwijk. In het gebied zijn een aantal wandelroutes uitgezet en het is niet de bedoeling dat je van de gebaande paden afwijkt. Galloway runderen en Konikpaarden begrazen het gebied. Ik ben er nooit gerust op, gelukkig blijven de dieren ver genoeg uit mijn buurt.
Met graspadgarantie
Het is een mooi gebied voor een ommetje. Niet te groot, verdwalen is er onmogelijk. Ik banjer over brede graspaden langs de Merwede met op de mooiste plekjes een bankje om van het uitzicht over het water te genieten. Aan de overkant ligt Gorkum. Ik wandel langs een paar fraaie zandstrandjes.
Bij hoog water kan het zomaar gebeuren dat een deel van de Groesplaat onder water komt te staan.
Bij vogelkijkhut 'Het Vinkennestje' klim ik naar boven om vogels te spotten. Jammer genoeg kan ik nog geen roodborstje van een mus onderscheiden. Het uitzicht is gewoon mooi en in de verte zie ik de kerktoren van Woudrichem.
Woudrichem - Woerkum
Langs de historische stadshaven wandel ik naar de vesting Woerkum, zoals de vestingbewoners Woudrichem noemen. De oude haven ademt de tijd van weleer en ligt buiten de vesting.
Ook Woudrichem maakt deel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het stadje lag/ligt op een strategisch punt aan het water. De Afgedamde Maas en de Waal komen er samen en stromen daarna samen verder als de Boven-Merwede. Op dit 'drierivierenpunt' ligt het 'drieprovinciënpunt', oftewel de grens tussen de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.
De stadspoorten en de vestingwal hielden indringers tegen, de kanonnen staan er nog. Nu staan de poorten wijd open en laat Woudrichem zich van zijn beste kant zien. Vanaf de wal heb je mooi uitzicht over de vesting en de historische stadskern. De toren van Sint-Martinuskerk is van alle kanten zichtbaar. Het is de moeite waard om op je gemak door het stadje te dwalen.
Ik wandel langs de Loevesteinsepoort en langs korenmolen 'Nooit Gedagt' en dan mag ik aan het 'werk' om de route aan te passen.
Heen motte betale en weer weer . . .
Met het voetveer over de Afgedamde Maas vaar ik naar Slot Loevestein. Dit staat niet in de routebeschrijving. Het voet- en fietsveer is momenteel de enige manier om naar Slot Loevestein te varen. Ik ben de enige passagier op het pontje. Het is niet meer dan een gewone motorboot met buitenboordmotor. Het pontje vaart net zo vaak heen en weer als er mensen naar de overkant willen. Enne niet vergeten: Heen motte betale en weer weer . . .
Slot Loevestein en het Munnikenland
Op het water passeer ik de provinciegrens tussen Noord-Brabant en Gelderland. Eenmaal aan de overkant volg ik het pad richting Slot Loevestein. Wel even opletten dat ik op tijd de afslag neem. Tussen 2 wildroosters moet ik rechtsaf door een ruig natuurgebied. De storm van een paar weken geleden heeft flink huis gehouden in het meest westelijke deel van het Munnikenland.
Ik wandel er over een brede grasdijk in een ruime boog om Slot Loevestein heen. Het is er heerlijk rustig, ik voel me er alleen op de wereld. Het is echt zo'n pad waar de hordes toeristen weg blijven. Er is wel volop leven. Vogels en ganzen leven zich uit in de plassen. Grote grazers lopen er vrij rond, gelukkig zie ik ze (nog) niet.
Dan volgt een stukje langs de weg en kom ik dichterbij Slot Loevestein. Het was een militair slot en het ligt verscholen op een fort, achter stenen muren, aarden wallen, dubbele grachten en bastions. Het middeleeuwse kasteel was ooit dé staatsgevangenis van Nederland. Hugo de Groot kreeg er levenslang. Hij wist in een boekenkist op spectaculaire wijze te ontsnappen uit het slot.
Water is altijd belangrijk geweest voor Slot Loevestein. Juist daarom is het gebouwd op deze plek, op het kruispunt van rivieren. Als gevangenis was het water een natuurlijke muur om gevangen binnen te houden. Als onderdeel van de waterlinie hield het ongewenste gasten juist buiten het slot. Het kan verkeren . . .
Nu is Slot Loevestein een rijksmuseum waar je alles ontdekt over Hugo de Groot, de Hollandse waterlinie en het kasteelleven in de Middeleeuwen.
Ik wandel door de poort en kom bij de gebouwen waar vroeger de soldaten bivakkeerden. Een hek houdt mij tegen. Voor een wandeling om het slot kan ik niet verder, daarvoor heb ik een kaartje nodig voor het museum.
Ik laat het Slot achter me en wandel op mijn gemak terug naar het voet- en fietsveer. Aan beide zijden van het pad lopen konikpaarden en rode geuzen. Ik vind het meer rode reuzen 😉. Overal in het gebied lopen de dieren vrij rond, zelfs op de weg. Op het drukke wandel- en fietspad van Loevestein naar het pontje worden mens en dier van elkaar gescheiden door een eenvoudig hekwerk met schrikdraad. Zo blijft het leuk voor wandelaars, fietsers en uiteraard ook voor de dieren.
Als ik bij het pontje kom vaart de schipper juist naar Woudrichem. Ik luid de grote rode bel om aan te geven dat ik ook graag naar de overkant wil. Vergeleken met alle moderne communicatiemiddelen is dit toch wel een hele simpele, duurzame en doeltreffende manier om de aandacht te trekken van de schipper.
Hij komt er snel aan en net als op de heenweg ben ik de enige passagier.
Er volgt nog een klein stukje over de vestingwal van Woudrichem. Ik loop door de waterpoort en dan ben ik bij de haven van de veerpont die mij terugbrengt naar Gorinchem. Ik gun mezelf geen extra rondje door Woudrichem.
Terug ik Gorinchem loopt de route verder over de vestingwallen. Nog een ruime kilometer en dan heb ik het hele rondje over de vestingwal gehad.
De routebeschrijving van de Trage Tocht Gorinchem is weer up-to-date. Op zich was er weinig mis mee, alleen het Riveer vaart niet meer naar Slot Loevestein. De route zelf wordt niet veel anders van, de beschrijving echter wel. Leuk om te doen, bepaald geen straf om deze route te controleren.
Over de Trage Tocht Gorinchem
1 kasteel 2 vestingstadjes 3 rivieren 3 provincies 4 overtochten met pontje 16 km wandelplezier
Cultuur, Natuur en wandelplezier
De Trage Tocht Gorinchem is een echte belevingstocht. Met recht een trage tocht, neem er vooral de tijd voor. Veel afwisseling op een betrekkelijk korte afstand. Nergens saai, genoeg te zien en te beleven. Volop cultuur, natuur en wandelplezier. De overtochten met het pontje zijn leuke onderbrekingen.
De Trage Tocht Gorinchem is de perfecte wandeling voor een sportief dagje uit. Super !
Check voor vertrek de actuele vaartijden van de pontjes. Het Riveer vaart alleen in de zomermaanden op zondag. De overige maanden alleen van ma t/m za. Het voetveer vaart niet in de wintermaanden.
15 Dagtochten van 15 kilometer tussen de grote rivieren met 70% zandpadgarantie!!
T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.
Weet u waar ik de gpx van deze wandeling kan downloaden? Het liefst zonder weer ergens lid te mogen worden
Mirjam - Wij Wandelen - 12-04-2022 @ 08:54:55 -
Je kunt deze wandeling downloaden op wandelzoekpagina. Voor Trage Tochten heb je echter wel een abonnement nodig. Wij vinden een abonnement de moeite waard. Maar ja, wij zijn dan ook fans van Trage Tochten 😉