Groene Wissel Den Haag

Stadswandeling in de residentie

Home > Groene Wissel Den Haag

Groene Wissel Den Haag

Stadswandeling in de residentie

Groene Wissel Den Haag - Stadswandeling in de residentie

Den Haag is de vierde stad van mijn uitdaging om in 2020 in alle provinciehoofdsteden een wandeling te maken. Ik wandelde de Groene Wissel Den Haag, een wandelroute van 20 kilometer door de groene residentie. En natuurlijk langs de grootste highlights van de Hofstad.

7 september 2020 • Stadswandeling Groene Wissel Zuid-Holland

De Groene Wissel Den Haag start bij station HS (Holland Spoor) en vandaar loopt de route via China Town naar het centrum. Aan het eind van de route wandel je vanuit het centrum dezelfde weg terug naar station HS. Ik pas de route een beetje aan want ik vind 20 km te lang. Ook wil ik het OV vermijden en als laatste voel ik er niets voor om 2x hetzelfde stuk door China Town te lopen. Ik parkeer mijn auto langs de route op de Laan van Clingendael. In het weekend (za-zo) mag je er gratis parkeren. Het stuk vanuit het centrum naar Station HS v.v. sla ik over. De route wordt daardoor 3 km korter.

Wandelen in het Haagse Bos

Ik begin bij punt 6 van de routebeschrijving en wandel gelijk het Haagse Bos in. Het Haagse Bos is een eeuwenoud stadsbos van zo’n 100 hectare groot. Het is één van de oudste bossen van Nederland. Nu is het een grote groene plek in de stad om lekker te luieren, te schaatsen, te fietsen, hard te lopen en natuurlijk te wandelen. Even weg van de hectiek van de stad, die altijd dichtbij is.

Het regent zonnestralen in het Haagse Bos
Het regent zonnestralen in het Haagse Bos

De paden en lanen in het Haagse Bos hebben allemaal een naam en over de Sint Annelandselaan, het Controleurslaantje, het Zuiderpad en de Jacobalaan wandel ik richting het Malieveld en de Koekamp.

De Koekamp

Vroeger was het Haagse Bos het exclusieve jachtgebied van de graven van Holland. Zij woonden in een jachtslot grenzend aan het bos, het huidige Binnenhof. De Koekamp lag het dichtst bij het slot, net buiten de bebouwde kom. Daar hielden zij koeien. Ook werden er herten naar het gebied gebracht voor de jacht en een mals stukje hertenbiefstuk. Die koeien zijn er niet meer, de herten zijn gebleven en dat al meer dan 500 jaar.

Er leven zo’n 30 herten op de Koekamp
Er leven zo’n 30 herten op de Koekamp

Een paar keer per week rij ik met de auto langs de Koekamp, het Malieveld en het Haagse Bos. Vanuit de auto zie ik er weinig van en heb ik er ook geen oog voor. Superleuk om al wandelend de stad vanaf de andere kant te bekijken en dat gevoel blijft de hele route zo. Vanaf de Koekamp lijkt de snelweg mijlenver weg maar de A12 ligt er toch echt pal naast.

Het is er druk met fietsers, joggers, wandelaars en hondenbezitters. Eenden en nijlganzen liggen aan de waterkant, kinderen spelen in het skatepark en fanatieke sporters doen er hun work-out. Een zwerver heeft een bankje voor zich alleen en kamt zijn haren.

Daarna is het voor even gedaan met de rust. Ik wandel vanuit het Haagse Bos zo het centrum in. Ik passeer het kleurrijke toegangshek van het Ministerie van Financiën. Doordeweeks staat het hek open en zie je weinig van het opvallend gekleurde hekwerk.

Kleurrijk toegangshek van het Ministerie van Financiën
Kleurrijk toegangshek van het Ministerie van Financiën

Het Binnenhof

Langs de Koninklijke Schouwburg wandel ik naar het Binnenhof. Het torentje van Rutte ligt rechts van mij in de Hofvijver. Door de Mauritspoort of Grenadierspoort wandel ik het Binnenhof op, het epicentrum van politiek Den Haag.

Het Binnenhof, de Mauritspoort of Grenadierspoort
Het Binnenhof, de Mauritspoort of Grenadierspoort

Langs de gebouwen van de Eerste en Tweede kamer wandel ik naar de Stadhouderspoort waar ik het Binnenhof verlaat. Ooit lag er een ophaalbrug bij de poort maar de gracht om het Binnenhof is in 1860 gedempt.

Flaneren langs de Hofvijver

Volgens de routebeschrijving moet ik vanaf het Binnenhof terug naar Station HS. Dat doe ik niet en ik vervolg mijn weg de andere kant op. Over het Buitenhof wandel ik naar de Lange Vijverberg, waar ik langs de lange zijde van de Hofvijver loop (punt 1, regel 7 van de routebeschrijving).

De Hofvijver naast het Binnenhof
De Hofvijver naast het Binnenhof
Haagse Jantje kijkt uit over de Hofvijver
Haagse Jantje kijkt uit over de Hofvijver

Het is nog vroeg maar het is er best druk. Toeristen flaneren langs de Hofvijver onder het motto zien en gezien worden. Op de bankjes genieten mensen in het zonnetje. Net als Haagse Jantje kijken zij uit over de Hofvijver, het torentje van Rutte en het Binnenhof.

Lange Voorhout

Om de hoek bij de Hofvijver ligt het statige Lange Voorhout, de bekendste laan van Den Haag. Op het Voorhout staan volop monumentale panden en stadspaleizen. Je woont (en woonde) er zogezegd op stand. Hoewel er wonen niet veel mensen meer, de meeste gebouwen zijn in gebruik als kantoorpand.

Op het Lange Voorhout is de wekelijkse Haagse Antiek- en boekenmarkt aan de gang. Nieuwsgierig wandel ik langs de kraampjes om te kijken of er iets van mijn gading bij zit.

Wekelijkse Antiek- en boekenmarkt op het Lange Voorhout
Wekelijkse Antiek- en boekenmarkt op het Lange Voorhout

Het Noordeinde

Ik loop het Lange Voorhout helemaal uit en dan kom ik op de Kneuterdijk. Ik ga even langs de zaak maar op zondag zijn we natuurlijk gesloten. De routebeschrijving stuurt mij vervolgens de Parkstraat in maar die sla ik graag over. Het is een vreselijk troosteloze straat die de wandelaar niets extra’s te bieden heeft. Ik slenter liever over het Noordeinde. Vele malen leuker en interessanter dan de Parkstraat. Naast het werkpaleis van onze koning vind je er het Royal Shopping District met originele boetieks, hippe designwinkels, galeries, koffiebars en cafés.

Het Vredespaleis

Bij het Vredespaleis pak ik de route weer op volgens de routebeschrijving.

Het Vredespaleis in Den Haag huisvest het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht.[ Bron: Website Vredespaleis ]

Hoe vaak ik er ook geweest ben, het is en blijft een indrukwekkend gebouw. Voor het Vredespaleis staan vredesbankjes en de Vredesvlam brandt altijd. Rond de Vredesvlam ligt het Wereldvredespad langs een rand van 196 stenen en steentjes uit 196 landen.

Het Vredespaleis
Het Vredespaleis

De Scheveningseweg

Over de Scheveningseweg wandel ik richting Park Sorghvliet. Het park ligt verscholen achter een hoge muur en met de auto ben ik er talrijke keren langs gereden. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest wat er achter de muur zit maar helaas kan ik er niet naar binnen omdat ik er geen jaarkaart voor heb.

De Scheveningseweg is een lange rechte weg tussen Den Haag en Scheveningen. Op 5 december 1666 werd de weg geopend. Het was één van de eerste geplaveide wegen in Holland buiten de bebouwde kom met aan beide kanten hoge bomen. De weg was belangrijk voor het transport van vers gevangen vis naar de stad. Niet veel later reden Hagenaars in hun koets over de weg naar het strand en mede daardoor is Scheveningen uitgegroeid tot een populaire badplaats. De Scheveningseweg is nog steeds geplaveid met klinkers, het aantal bomen is (volgens mij) aanzienlijk minder geworden.

Indisch Monument

De routebeschrijving leidt mij door de Scheveningse Bosjes naar het Indisch Monument en de waterpartij.

Het Indisch Monument is een monument in Den Haag ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941-1945) van het voormalige Nederlands-Indië. Zij kwamen om in de strijd, in de kampen of tijdens dwangarbeid.[ Bron: Wikipedia ]

Bloemenzee bij het Indisch Monument
Bloemenzee bij het Indisch Monument

Bij het Indisch Monument is het één grote bloemenzee. Gisteren zijn er kransen en honderden zonnebloemen gelegd vanwege de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Bij de herdenking staan we stil bij het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Het is indrukwekkend om te zien. Veel mensen zijn speciaal gekomen om bloemen te leggen bij het monument. Door de vele zonnebloemen ziet het er vrolijk uit, terwijl de aanleiding dat allerminst is.

Het Belvedèreduin

Langs de waterpartij loop ik omhoog naar één van de hogere duinen van Den Haag. Het Belvedèreduin is slechts 20 meter hoog, toch is het een aardig klimmetje. Op het duin ligt een klein stukje bos van slechts 300 bij 300 meter met de naam Belvedère. Klein maar fijn.

Op één van de bankjes zit een ouder echtpaar in het zonnetje. Ik raak met hen aan de praat en zij vertellen dat ze dagelijks een rondje wandelen. Beiden zijn ze de tachtig ruimschoots gepasseerd maar dat geef ik hen niet. Zo wil ik ook wel oud(er) worden. Zij geven mij de tip om vooral te blijven wandelen om fit te blijven. Ik vind het een uitstekend idee, heerlijk toch ?!?!

Bij het Westbroekpark pauzeer ik bij Greens in the Park. Ik zit er buiten op een bankje, op ruime afstand van de andere gasten. Wat een leuke plek. Ik wandel nog even het rosarium in maar gun mezelf niet de tijd voor een uitgebreid rondje langs de rozen en beelden in het park. Ik wandel snel verder, op naar de Nieuwe Scheveningse Bosjes.

Nieuwe Scheveningse Bosjes
Nieuwe Scheveningse Bosjes

Nieuwe Scheveningse Bosjes

De Nieuwe Scheveningse Bosjes zijn tussen 1892 en 1895 aangelegd als een werkverschaffingsproject voor werklozen. Al slingerend door het bos kom ik uit bij een ingedutte woonwijk met de toepasselijke naam Duttendel. Je ontkomt er niet aan. Gelukkig laat ik de wijk al snel achter me en via een trap loop ik naar beneden naar de Klatteweg. Volgens mij ben ik er ooit geweest bij een kwekerij. De kassen staan er nog. Het wandelpad loopt met een grote boog om een sportpark heen en ik ben benieuwd waar ik uit kom.

Klatteweg met links de hoger gelegen Van Alkemadelaan
Klatteweg met links de hoger gelegen Van Alkemadelaan

Sint Hubertus

Daar kom ik snel genoeg achter. Via de Sint Hubertusweg wandel ik het Sint Hubertuspark in met als hoogste punt het Hubertusduin. Daar beneden ligt het Hubertusviaduct, mij wel bekend. Ik loop via trappen naar het uitkijkpunt op de Bloedberg, een 30 meter hoge duintop in het Hubertuspark. Boven hoop ik op een mooi uitzicht over de stad. Helaas, de bomen zijn vele malen hoger en er valt niets te zien. Ik daal af en ineens ligt de Hubertustunnel aan mijn voeten. Gaaf om de tunnel eens van bovenaf te bekijken.

De Hubertustunnel ligt aan mijn voeten
De Hubertustunnel ligt aan mijn voeten

Inmiddels ben ik aanbeland in het Benoordenhout, een statige wijk met veel groen. Deze wijk ligt ten noorden van het Haagse Bos, dus aan de noordkant van het hout. Achter de huizen langs loop ik langs verborgen groene plekken in de wijk. Over voormalig landgoed Arendsdorp wandel ik naar Landgoed Clingendael.

50 tinten groen op Landgoed Oostduin en Arendsdorp
50 tinten groen op Landgoed Oostduin en Arendsdorp

Landgoed Clingendael

Het laatste stuk van de route loopt over Landgoed Clingendael. Het landgoed ligt op Wassenaars grondgebied en is eigendom van de gemeente Den Haag. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl en het is er heerlijk om te wandelen. Ik kom er langs een klein rosarium, de Hollandse tuin, het wachthuis en een theeschenkerij.

Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael

Helaas kan ik de Japanse Tuin, het paradepaardje van landgoed Clingendael, niet bezoeken. De Japanse tuin is heel kwetsbaar en is daarom slechts 8 weken per jaar geopend. Een paar weken in het voorjaar en in het najaar. Ik moet nog even geduld hebben.

Wandelen op de grens van Wassenaar en Den Haag
Wandelen op de grens van Wassenaar en Den Haag

Na een stukje door het Sterrenbos verlaat ik Landgoed Clingendael via de hoofdingang. Ik beloof mezelf dat ik terugkom naar Clingendael voor de Japanse tuin en een langere wandeling in en rond het landgoed.

De leukste foto's van mijn stadswandeling door groen Den Haag

Wellkom in het Haagse Bos-Supermooie spiegeling in het waterHerten op de KoekampKleurrijk toegangshek van het Ministerie van FinanciënKoninklijke SchouwburgMauritspoort of Grenadierspoort naar het BinnenhofGebouwen van de Eerste Kamer der Staten GeneraalDe RidderzaalDe Hofvijver vanaf het Buitenhof-Nog nooit een wild zwijn in het echt gezien, kom ik er eentje tegen op de marktHet Lange VoorhoutPaleis NoordeindeHaags herdenkingsmonument 1940-1945Zonnebloemen bij het Indisch MonumentDe bronzen klok achter het Indisch MonumentTroelstra Monument bij het WestbroekparkMáxima in het rosariumNieuwe Scheveningse BosjesTrap omhoog naar een uitkijkpunt de Bloedberg.Groen wandelpad op de van MontfoortlaanDe Hollandse tuin op Landgoed ClingendaelRododendrons in het SterrenbosDe route van de Groene Wissel Den Haag
Fotoalbum Groene Wissel Den Haag

Den Haag is de stad waar ik al meer dan 30 jaar werk. Ik vind van mezelf dat ik de stad best goed ken. Op veel plekken ben ik al eens geweest of vaak met de auto langs gereden.

De Groene Wissel Den Haag is een leuke en afwisselende wandeling door de groene delen van de stad, afgewisseld met een aantal toeristische hotspots. Af en toe een stukje een woonwijk, je ontkomt er niet aan. Ik heb het in ieder geval prima naar mijn zin gehad en ben op plekjes geweest waar ik niet eerder ben geweest. Superleuk om de (on)bekende delen van de stad al wandelend (opnieuw) te ontdekken.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 16 augustus 2020
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 20% (Verhard: 80%)
Start- & eindpunt
  Laan van Clingendaal, Den Haag
Parkeren
In het weekend gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Den Haag is met het OV prima bereikbaar. De wandeling kan zowel vanaf Station HS als station CS gewandeld worden.
Horeca
In het centrum is ruime keuze aan horeca. Op de route o.a. in het Westbroekpark (2x) en op Landgoed Clingendael.
Media
Honden
Toegestaan
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Zuid-Holland
De 20 wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers: van struinen langs de Lek tot een industriewandeling door de petrochemische industrie bij Rozenburg. En alles wat daartussen zit: duinen en strand, voorname landgoederen, groene steden, vogelrijke polders en uitgestrekte waarden. Aan een kleurrijke wandelroute door de bollenvelden ontbreekt het uiteraard niet.

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Een losse Groene Wissel kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

WijnWandeling Maastricht
-. . . en de finish van het Pieterpad-

Volgend bericht »

Street Art wandeling in Den Haag
-Kunst met een grote K-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Trainen voor grote wandeltochten met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.