Home > Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag

Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag

56 km - Benschop - Den Haag

Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag - 56 km - Benschop - Den Haag

1 april 2016 is een bijzondere dag. Het is de eerste Nederlandse Wandel naar je Werkdag (#WandelnaarjeWerkdag). Ik ga de uitdaging aan en vertrek al om 04:00 uur vanuit Benschop-City om ruim 56 kilometer naar Den Haag te wandelen.

1 april 2016 • Persoonlijk Utrecht

Ik lag (te) vroeg naar bed en heb de hele nacht slecht geslapen. Onrustig en ook een klein beetje gespannen, gezonde spanning. Eindelijk gaat om 03:21 uur mijn wekker. Onmogelijk vroeg en ik schrik er van. Ik ben meteen klaarwakker en stap uit bed. Mijn spullen staan klaar en ik heb niet veel tijd nodig. Klokslag 04:00 uur zwaait John mij uit. Op weg naar Den Haag. Ik heb er zin in, ook al weet ik dat het saai wordt onderweg.

Benschop by Night

Het eerste dat me opvalt is dat het behoorlijk koud is (rond het vriespunt) en dat er een klein briesje staat. Ik zie een mooie sterrenhemel en het is hartstikke helder. Het belooft een supermooie wandeldag te worden, de voorspellingen zijn prima. Ik vind het gelijk al leuk om in het donker te wandelen. De rust is enorm, overal is het heerlijk stil. De eerste paar kilometer het dorp uit kom niemand tegen. Benschop-City by Night, heerlijk om mee te maken.

Ik vertrek in het donker uit Benschop-City
Ik vertrek in het donker uit Benschop-City

Als ik het dorp uit ben, wandel ik richting Polsbroekerdam. Her en der gaan er lichtjes branden in de huizen maar het blijft rustig op de weg. Een enkele vroege vogel laat van zich horen. De omgeving hier is altijd mooi maar in het donker zie je er niet veel van. Ik zet er stevig de pas in. Ik ben blij met de muziek op mijn mp3 speler en ik krijg al snel een goed ritme te pakken. En zoals altijd als ik voor mijn doen wat sneller wandel, krijg ik blaren. Dat is nu niet anders en na zo'n 7 km. voel ik de gevoelige plekken onder mijn voeten. Oeps . . . nu al !?!?

Het valt nog niet mee om er iets aan te doen. Het is nog steeds pikkedonker en nergens staan bankjes. In Polsbroek, na ruim 10 km., bekijk ik op een bankje bij een lantaarnpaal de schade aan mijn voeten. Het is klokslag 06:00 uur. Gelukkig, nog geen blaren, gevoelig is het wel. Ik plak beide voeten uit voorzorg af met een blarenpleister. Dat helpt, het loopt gelijk een stuk comfortabeler. Ik blijf niet te lang zitten, want ik krijg koud. Vlist en Haastrecht zijn de volgende dorpen op de route.

De Lopikerwaard ontwaakt

Langzaam wordt het licht. De Lopikerwaard ontwaakt. Ik geniet van de zonsopkomst. De rode zon komt snel omhoog en vanaf dat moment loop ik de hele dag lekker in het zonnetje. Ik ben bijna in Haastrecht en heb er dan ruim 15 km. opzitten. Hoogste tijd voor een korte rustpauze al valt dat niet mee. In Haastrecht is volop horeca maar rond 07:30 uur 's ochtend is er nog niets open. Op een leeg terras zit ik in een lekkere stoel, eet een broodje en trek mijn reflecterende hesje uit.

De Lopikerwaard ontwaakt
De Lopikerwaard ontwaakt
Jaagpad van Haastrecht naar Gouda langs de IJssel
Jaagpad van Haastrecht naar Gouda langs de IJssel

Vanuit Haastrecht neem ik het Jaagpad richting Gouda. Met de zon en de wind in de rug is het heerlijk wandelen. In Gouda weet ik niet precies de weg, zo bekend ben ik er niet. Dat vind ik leuk. Een redelijk onbekende stad doorlopen, zonder kaart of gps. Gewoon op mijn eigen richtingsgevoel, met mijn ingebouwde tom-tom. Wandelen in een stad is altijd leuk, er is altijd wat te zien. Het eerste stukje gaat door het centrum van Gouda en ook hier zijn grachtjes. Mijn tempo gaat zienderogen omlaag, ik maak weer teveel foto's.

Spoorbrug in Gouda, niet alle stukken van de route zijn mooi
Spoorbrug in Gouda, niet alle stukken van de route zijn mooi

Ik ben al een tijdje nodig toe aan een plaspauze en ook mijn flesjes raken leeg. Dat is best lastig want zo vroeg is er ook in Gouda geen horeca open. Bij het Best Western Hotel ga ik naar binnen. Bij de receptie vraag ik of ik aub naar het toilet mag. Gelukkig mag dat en opgelucht loop ik verder.

Wandelen langs de snelweg - A12

Langs de Nieuwe Gouwe wandel ik richting de Coenekoopbrug. Ik ben halverwege en zo'n 6 uur onderweg. Na de Coenekoopbrug moet ik ergens de A12 over en dat is even zoeken. Er wordt druk gewerkt aan een nieuwe stuk weg en het fietspad is omgelegd. Via het industrieterrein van Waddinxveen kom ik uiteindelijk toch op het fietspad langs de A12. Ik heb ruim 20 km. wandelen langs de snelweg voor de boeg. Er zijn leukere wandelpaden kan ik je verzekeren. In de auto doe ik er 13 minuten over (zonder file), vandaag heb ik ruim 5 uur werk. Je moet er wat voor over hebben.

De A12
De A12

Ik ken de route goed en weet wat me te wachten staat. Bij Van der Spek (Spekvoordeel) in Zevenhuizen neem ik een kleine pauze. Ik scoor er een appel en een banaan voor slechts 50 eurocent. Ik mag er naar het toilet en vul gelijk mijn flesjes. Mijn dank is groot. Vandaar is er tot Voorburg geen enkele mogelijkheid voor een sanitaire stop.

Nog een stukje te gaan waarvan 15 km langs de snelweg
Nog een stukje te gaan waarvan 15 km langs de snelweg

Het wandelen langs de A12 is uitermate saai en er is enorm veel herrie van het verkeer. Ik zet mijn mp3 speler op en moet het geluid echt harder zetten. Op het ritme van de muziek krijg ik een goed wandeltempo te pakken. Verstand op nul en blik op oneindig. Ik loop van punt naar punt. Eerst langs Moerkapelle, dan Bleiswijk, vervolgens onder de HSL door en dan Zoetermeer. Onderweg mis ik echt een wandelbankje en in het gras gaan zitten is een slecht idee. Pas in Zoetermeer neem ik een korte pauze op een betonnen trap langs het talud van de snelweg. Niet echt comfortabel maar goed genoeg om een fraaie blaar op mijn kleine teen te bewonderen. Auwwww . . . Een mooi moment voor een update op Twitter en Facebook.

Het is echt lekker weer, ik krijg het warm. Maar het is niet warm genoeg om mijn jas uit te doen. Ik drink veel en merk dat mijn voorraad drank op raakt. Dan mis ik toch wel een aantal 'vanzelfsprekende' dingen van een georganiseerde tocht. Er zijn geen rustpunten of wagenrusten onderweg, geen horeca, geen (wandel)bankjes, geen drinkwater onderweg, route is niet mooi . . . Nooit gedacht dat ik nog eens zo'n vreselijke dixie zou missen onderweg!! Ik ben 100% op mezelf aangewezen !!

Het verkeer op de A12 naast mij is ineens opvallend rustig. De auto's staan in een file, ik ken dat gevoel. Het grappige is dat ik voor eventjes sneller ga dan de auto's naast mij. Straks ben ik nog eerder in Den Haag . . . hihi. Zo'n vaart loopt het niet.

Nog maar 11 kilometer !! Er staat file en ik loop sneller dan de auto's.
Nog maar 11 kilometer !! Er staat file en ik loop sneller dan de auto's.

Met rasse schreden nadert de Vinex-wijk Leidseveen. Ik zoek er naar de juiste weg want het fietspad loopt niet door. Uiteindelijk vind ik het fietspad terug bij het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Daar tegenover staat wonder boven wonder een picknicktafel. Heerlijk, even ongegeneerd op tafel zitten en zwabberen met mijn benen. Dat doet mijn onderdanen goed. Ik wandel verder en na 50 kilometer passeer ik de A4 en ben dan bijna in Voorburg. Bij het eerste en beste restaurant hol ik naar binnen want ik heb dorst en hoge nood.

O, o Den Haag . . . mooie stad achter de duinen

Vanuit Voorburg loop ik over de Binckhorst naar Den Haag. Een troosteloos stuk met saaie kantoren en vage bedrijfjes. Ineens vind ik de skyline van O, o Den Haag wel erg mooi. In het centrum van Den Haag hang ik de toerist uit, slenter er over het Binnenhof en maak de nodige foto's. Nog even langs de Hofvijver en dan ben ik op de Kneuterdijk. Bij Alpina zet ik ruim 25 jaar de bloemetjes buiten.

De skyline van Den Haag
De skyline van Den Haag

Het is 16:45 uur en mijn collega's zijn (aangenaam) verrast. Ze vragen zich af wat ik kom doen en hebben nog nooit gehoord van de #WandelnaarjeWerkdag. Ik heb hen niet verteld van mijn plannen om naar Den Haag te wandelen. Ze zouden me toch niet geloven, het tenslotte 1 april vandaag. Ik help mijn collega's met de bloemetjes binnen zetten, zodat ik ook nog gewerkt heb vandaag ;-).

Bestemming bereikt
Bestemming bereikt

Ik loop niet door naar mijn vaste werkplek bij Alpina op de Fred. Dit is nog zo'n 4 km. verder en het is mooi geweest na ruim 56 kilometer. Nooit eerder heb ik zoveel kilometers gewandeld op één dag. Enorm trots op mezelf !!

Met de trein ga ik terug naar huis en onderweg zie ik grote stukken waar ik eerder gewandeld heb. Ik ben moe en voldaan en hou een goed gevoel over aan deze eerste #WandelnaarjeWerkdag. Gevoel van trots overheerst, ik heb het toch maar mooi voor elkaar !! Spierpijn, stijve benen en blaren, ik neem het allemaal voor lief.

Ik wil iedereen bedanken voor de enthousiaste reacties op Facebook en Twitter. Dit was een leuke afleiding onderweg. John was solidair met mij. Ook hij wandelde naar zijn werk: 700 meter heen en dezelfde 700 meter terug. Verschil moet er zijn . . .

Hoe was jouw #WandelnaarjeWerkdag ??

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Ik doe mee - #WandelnaarjeWerkdag
Datum wandeling
vrijdag 01 april 2016
Afstand
56 km
Kenmerken
Startpunt
Benschop-City
Eindpunt
Den Haag (Alpina, Kneuterdijk)
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Rondje Pontje Schoonhoven

6 Reacties

Annet  -  03-04-2016 @ 20:13:03  -

Echt super gedaan schoonzus. Vandaag 25 km gelopen.

Sanne   -  04-04-2016 @ 17:17:46  -

Wow ik heb respect voor jou dat jij zoveel hebt gewandeld. Ik zou het niet kunnen.
Moest je eigenlijk werken of had je vrij? Als ik mag vragen.

Mirjam  -  05-04-2016 @ 08:29:00  -

Beste Sanne, Ik was gelukkig vrij want werken zou net iets teveel van het goede geweest zijn.

Bregje   -  06-04-2016 @ 16:57:03  -

Respect hoor. Wat een afstand. Je blog leest heerlijk. Ik voel je gewoon naast de snelweg lopen. Top gedaan.

Susan   -  10-04-2016 @ 10:17:14  -

Wow...dat is nog eens een afstand, respect. Oefenen voor de Vierdaagse niet meer nodig dus 😀

Mirjam  -  10-04-2016 @ 17:24:25  -

Nee, echt oefenen doen wij niet meer voor de Vierdaagse. We maken kilometers genoeg om de Vierdaage goed (uit) te kunnen lopen. Hooguit dat de afstanden die wij wandelen toch wat langer worden naarmate de Vierdaagse dichterbij komt 😉😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Albelli