WIJ WANDELEN

& Camperen

Home > Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag

Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag

56 km - Benschop - Den Haag

Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag - 56 km - Benschop - Den Haag

1 april 2016 is een bijzondere dag. Het is de eerste Nederlandse Wandel naar je Werkdag (#WandelnaarjeWerkdag). Ik ga de uitdaging aan en vertrek al om 04:00 uur vanuit Benschop-City om ruim 56 kilometer naar Den Haag te wandelen.

1 april 2016 • Persoonlijk Utrecht

Donderdag ga ik vroeg naar bed maar heb de hele nacht slecht geslapen. Onrustig en ook een klein beetje gespannen (gezonde spanning). Maar eindelijk, om 03:21 uur gaat mijn wekker. Onmogelijk vroeg en dan schrik ik er toch nog van. Ik ben meteen klaarwakker en stap gelijk uit bed. Mijn spullen heb ik donderdag al klaar gezet dus ik heb niet veel tijd nodig. Klokslag 04:00 uur zwaait John mij uit. Op weg naar Den Haag. Ik heb er zin in, ook al weet ik dat het saai kan worden onderweg.

Benschop by Night

Ik vertrek in het donker – Benschop by Night

Het eerste dat me opvalt is dat het nog behoorlijk koud is (rond het vriespunt) en dat er een klein briesje staat. Ik zie ook een mooie sterrenhemel, het is hartstikke helder. Het belooft een hele mooie wandeldag te worden, de voorspellingen zijn prima. Ik vind het gelijk al leuk om in het donker te wandelen. De rust is enorm, overal is het heerlijk stil. De eerste paar kilometer het dorp uit kom niemand tegen. Benschop-City by Night, heerlijk om zo eens mee te maken.

Als ik het dorp uit ben, wandel ik richting Polsbroekerdam. Her en der gaan er lichtjes branden in de huizen maar het blijft rustig op de weg. Een enkele vroege vogel laat van zich horen. De omgeving hier is altijd mooi, maar in het donker zie je er niet veel van. Ik zet er stevig de pas in. Ik ben blij met de muziek op mijn mp3 speler en ik krijg al snel een goed ritme te pakken. En zoals altijd als ik voor mijn doen wat sneller ga wandelen, krijg ik blaren. En dat is nu niet anders en na zo'n 7 km. voel ik de gevoelige plekken onder mijn voeten. Oeps . . . nu al !?!?

Maar het valt nog niet mee om er iets aan te doen. Het is nog steeds pikkedonker en nergens kun je even zitten. In Polsbroek, na ruim 10 km., kan ik op een bankje bij een lantaarnpaal even de schade aan mijn voeten bekijken. Het is dan letterlijk klokslag 06:00 uur. Gelukkig, nog geen blaren maar gevoelig is het wel. Ik plak beide voeten uit voorzorg af met een blarenpleister. En dat helpt, het loopt gelijk een stuk comfortabeler. Ik blijf niet te lang zitten, want ik krijg het al snel koud. Gauw verder wandelen, Vlist en Haastrecht zijn de volgende dorpen op de route.

De Lopikerwaard ontwaakt

De Lopikerwaard ontwaakt

Inmiddels begint het langzaam licht te worden. Nederland (en de Lopikerwaard) ontwaakt. Ik geniet van de zonsopkomst. De rode zon komt snel omhoog en vanaf dat moment loop ik de hele dag lekker in het zonnetje. Ik ben bijna in Haastrecht en heb er dan ruim 15 km. opzitten. Hoogste tijd voor een korte rustpauze, maar dat valt niet mee. In Haastrecht is horeca genoeg maar rond 07:30 uur 's ochtend is er nog nergens iets open. Maar op een leeg terras ga ik toch heel even zitten in een lekkere stoel, eet een broodje en trek mijn reflecterende hesje uit, het is nu licht.

In Haastrecht neem ik het Jaagpad richting Gouda met de zon en de wind in de rug is het heerlijk wandelen. In Gouda weet ik niet heel precies de weg, zo heel bekend ben ik daar niet. Maar dat vind ik dan weer leuk. Een redelijk onbekende stad doorlopen, zonder kaart of gps. Gewoon op mijn eigen richtingsgevoel, met mijn ingebouwde tom-tom. Wandelen in een stad is altijd leuk, je ziet dan zo veel. Het eerste stukje gaat door het centrum van Gouda en ook hier zijn grachtjes. Mijn tempo gaat zienderogen omlaag, ik maak weer teveel foto's.

Ik ben al een tijdje nodig toe aan een plaspauze en ook mijn flesjes beginnen al leeg te raken. Maar dat is best lastig want zo vroeg is er ook in Gouda nog geen horeca open. Maar dan kom ik langs het Best Western Hotel en ga er naar binnen. Bij de receptie vraag ik of ik aub even van het toilet gebruik mag maken. Gelukkig mag dat en opgelucht kan ik weer verder wandelen.

Wandelen langs de snelweg - A12

Daarna wandel ik langs de Nieuwe Gouwe richting de Coenekoopbrug. Dit is ongeveer op de helft, ik ben dan al 6 uur aan het wandelen. Na de Coenekoopbrug moet ik de A12 over maar dat is even zoeken. Er wordt druk gewerkt aan een nieuwe stuk weg en het fietspad is omgelegd. Via het industrieterrein van Waddinxveen kom ik uiteindelijk toch op het fietspad langs de A12. Ik heb nu ruim 20 km. alleen maar wandelen langs de A12 voor de boeg. Er zijn leukere wandelpaden kan ik je verzekeren. In de auto is dit stuk in 13 minuten (zonder file) te rijden, vandaag heb ik ruim 5 uur werk. Je moet er wat voor over hebben.

Wandelen langs de A12

Ik ken de route goed (heb de laatste weken in de auto extra goed om me heen gekeken) en weet wat me te wachten staat. Bij Van der Spek (Spekvoordeel) in Zevenhuizen neem ik daarom een kleine pauze en scoor er een appel en een banaan voor maar 50 eurocent. Ik mag daar gelukkig even naar het toilet en vul gelijk mijn flesjes. Mijn dank is groot. Daarna is er tot Voorburg geen enkele mogelijkheid meer voor een sanitaire stop.

Het wandelen langs de A12 is uitermate saai en er is enorm veel herrie van al het verkeer. Ik zet mijn mp3 speler al snel weer op en moet het geluid echt iets harder zetten. Op het ritme van de muziek krijg ik al snel weer een goed wandeltempo te pakken. Verstand op nul en blik op oneindig. Ik loop van punt naar punt. Eerst langs Moerkapelle, dan Bleiswijk, vervolgens onder de HSL door en dan Zoetermeer. Onderweg mis ik echt even een bankje om op te kunnen gaan zitten en in het gras gaan zitten is geen goed idee. Pas in Zoetermeer neem ik weer een korte pauze. Daar is een betonnen trap langs het talud van de snelweg. Niet heel comfortabel, maar goed genoeg om een fraaie blaar op een teentje even te bewonderen. Auwwww . . . Ik neem gelijk weer even de tijd voor een update op Twitter en Facebook.

Het is echt lekker weer, ik krijg het warm. Maar het is eigenlijk weer niet warm genoeg om mijn jas uit te doen. Ik drink wel veel en merk dat mijn voorraad drank op gaat raken dus ik moet zuinig aan doen. En dan mis ik nu toch wel een aantal 'vanzelfsprekende' onderdelen van een georganiseerde tocht. Er zijn nu geen rustpunten of wagenrusten onderweg , geen horeca, geen (wandel)bankjes, geen drinkwater onderweg, route is niet mooi . . . Nooit gedacht dat is nog eens zo'n vreselijke dixie zou kunnen missen onderweg!! Kortom, ik moet het helemaal zelf doen vandaag !!

Veel te zien onderweg

Het verkeer op de A12 naast mij is nu ineens wel heel rustig. De auto's staan in een file, ik ken dat gevoel. Het grappige is dat ik nu veel sneller ga dan de auto's naast mij. Straks ben ik nog eerder in Den Haag . . . hihi, maar zo'n vaart zou het niet lopen.

Dan kom ik eindelijk weer een beetje in de bewoonde wereld. Met rasse schreden nadert de Vinex-wijk Leidseveen. Hier is het weer even zoeken naar de weg, want het fietspad loopt niet door. Uiteindelijk vind ik het fietspad weer terug en daar is het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Hier tegenover staat wonder boven wonder een picknicktafel. Ik ga ongegeneerd op tafel zitten om even heerlijk met mijn benen te kunnen zwabberen. Dat doet mijn onderdanen goed. Ik wandel verder en ga na 50 kilometer de A4 onderdoor naar Voorburg. Bij het station loop ik een restaurant binnen want ik moet weer heel nodig en ik heb dorst.

O, o Den Haag . . . mooie stad achter de duinen

Bij de Hofvijver

Vanuit Voorburg ga ik via de Binckhorst naar Den Haag. Dit is nog wel een troosteloos stuk, veel kantoren en vage bedrijfjes. Ineens vind ik de skyline van O, o Den Haag wel heel mooi om te zien. Eenmaal in het centrum van Den Haag ga ik de toerist uithangen, wandel over het Binnenhof en maak veel foto's. Nog even langs de Hofvijver en dan ben ik bijna op de Kneuterdijk. Hier werk ik al ruim 25 jaar bij Alpina (bloemenwinkel) en wij bestaan dit jaar 125 jaar !!

Mijn collega's zijn (aangenaam) verrast en vragen wat ik kom doen. Het is dan 16:45 uur. Zij hebben nog nooit gehoord van de #WandelnaarjeWerkdag. Ik heb hen niet verteld dat ik naar mijn werk zou komen wandelen. Ze zouden me toch niet geloven, het tenslotte nog steeds 1 april vandaag. Ik help mijn collega's nog eventjes met de bloemetjes binnen zetten, zodat ik toch ook nog aan het werk ben geweest.

Alpina

Ik heb onderweg al besloten dat ik niet verder ga naar mijn vaste werkplek bij Alpina op 'de Fred'. Dit is nog zo'n 4 km. verder en het is eigenlijk wel mooi geweest na ruim 56 kilometer. Nog nooit eerder heb ik zoveel kilometers gewandeld op één dag. Enorm trots op mezelf !!

Met de trein ga ik terug naar huis en onderweg zie ik grote stukken waar ik eerder vandaag heb gewandeld. Ik ben moe maar voldaan en hou een goed gevoel over aan deze eerste #WandelnaarjeWerkdag. Gevoel van trots overheerst, ik heb het toch maar mooi voor elkaar !! Spierpijn, stijve benen en blaren, ik neem het allemaal voor lief. Ik wil verder iedereen bedanken voor de leuke reacties op Facebook en Twitter. Dit was een leuke afleiding onderweg.

John is vandaag solidair met mij geweest en ook hij is naar zijn werk gaan wandelen. Hij is gewoon gaan werken en ook weer terug gewandeld: 700 meter heen en dezelfde 700 meter terug . . .

Hoe was jou #WandelnaarjeWerkdag ??

Alles op een rijtje

Wandeling (route)
Ik doe mee - #WandelnaarjeWerkdag
Datum wandeling
vrijdag 01 april 2016
Afstand
56 km
Kenmerken
Startpunt
Benschop-City
Eindpunt
Den Haag (Alpina, Kneuterdijk)
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Rondje Pontje Schoonhoven

6 Reacties

Annet  -  03-04-2016 @ 20:13:03  -

Echt super gedaan schoonzus. Vandaag 25 km gelopen.

Sanne   -  04-04-2016 @ 17:17:46  -

Wow ik heb respect voor jou dat jij zoveel hebt gewandeld. Ik zou het niet kunnen.
Moest je eigenlijk werken of had je vrij? Als ik mag vragen.

Mirjam  -  05-04-2016 @ 08:29:00  -

Beste Sanne, Ik was gelukkig vrij want werken zou net iets teveel van het goede geweest zijn.

Bregje   -  06-04-2016 @ 16:57:03  -

Respect hoor. Wat een afstand. Je blog leest heerlijk. Ik voel je gewoon naast de snelweg lopen. Top gedaan.

Susan   -  10-04-2016 @ 10:17:14  -

Wow...dat is nog eens een afstand, respect. Oefenen voor de Vierdaagse niet meer nodig dus 😀

Mirjam  -  10-04-2016 @ 17:24:25  -

Nee, echt oefenen doen wij niet meer voor de Vierdaagse. We maken kilometers genoeg om de Vierdaage goed (uit) te kunnen lopen. Hooguit dat de afstanden die wij wandelen toch wat langer worden naarmate de Vierdaagse dichterbij komt 😉😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.