WIJ WANDELEN

& Camperen

Home > Rondje Pontje Schoonhoven

Rondje Pontje Schoonhoven

Rondje Pontje Schoonhoven -

Het is de hoogste tijd om weer eens te gaan wandelen na de rust van de afgelopen weken. Ik kies voor een Rondje Pontje Schoonhoven. Een mooie route door het polderlandschap van het Groene Hart met als slot nog een stadswandeling door zilverstad Schoonhoven.

23 april 2016 • Zuid-Holland

Dat ik wil gaan wandelen weet ik wel zeker, de vraag is alleen waar ??. Ik wil niet al te vroeg van huis gaan (eerst uitslapen), maar wil wel zo'n 25 kilometer of meer gaan wandelen. Op internet heb ik gelezen over de ANWB wandeling van de maand maart, een rondje Schoonhoven (De route staat niet meer online). Dit lijkt mij een geschikte route voor vandaag en je kunt kiezen uit 3 afstanden. Ik kies voor de langste route van 24 kilometer. Ik download nog een stadswandelingetje door Zilverstad Schoonhoven. Alles bij elkaar ruim 27 hele kilometers.

Als een zwaan in het water
Als een zwaan in het water

Er is geen routebeschrijving van deze wandeling, alleen een kaartje dat je kunt downoaden van internet. Gelukkig is het wel een duidelijk en overzichtelijk kaartje en verdwalen is moeilijk. De wandeling start bij de veerpont van Schoonhoven, maar daar is het lastig parkeren. Daarom begin ik op de Beneluxlaan, dichterbij huis en makkelijk parkeren.

Hollandser kan haast niet
Hollandser kan haast niet

Het eerste stuk is mij bekend, ik ben er vaker geweest maar het blijft een mooie en landelijke omgeving. Lekker rustig tussen de weilanden, schaapjes en koeien. Overal eenden op hun nest en zelfs een paar broedende zwanen gezien in de verte. Al snel ben ik in Bergambacht en de route gaat door de gezellige winkelstraat. Daar staat In het centrum een waterpomp waar je vers drinkwater kunt tappen. Kijk, dat is superhandig om je flesje bij te vullen. Helaas kom je deze watertappunten onderweg nog maar heel weinig tegen.

Onderweg zie ik mooie bloesems
Onderweg zie ik mooie bloesems

Schipper mag ik overvaren - pontje Bergambacht-Streefkerk

Het zonnetje doet zijn best en het is genieten van de 'hele gewone dingen' onderweg: de koetjes, de bloesem, de sloten en vaarten, de Lek, de (water)vogels, de zon, de wind, de bloemetjes . . . Ik wandel verder over het Lekweidepad naar het pontje toe. Deze vaart natuurlijk net weg, wel een goed moment voor een korte rustpauze. Voor slechts € 0,60 mag ik overvaren van de schipper. Eenmaal aan de overkant gaat de route verder tussen de weilanden door richting Groot-Ammers. In de verte zie ik 4 molens en zometeen mag ik daar ook langs. Eenmaal door het dorp heen ga ik de Molenkade op.

Aan de overkant wandel ik over de Tiendweg naar Groot-Ammers
Aan de overkant wandel ik over de Tiendweg naar Groot-Ammers

Wandelen over de Molenkade in Groot-Ammers

Dit lijkt me een mooi stukje om te wandelen. Met alle 4 de molens in het vizier kan ik precies zien hoe ver ik nog mag. De eerste molen is de Gelkenes Molen. De tweede molen is de Graaflandse Molen. Dit vind ik de minst mooie molen. De derde molen is de Achtkante Molen en de laatste molen is de Achterlandse Molen, een wipwatermolen. Deze molen is gebouwd in 1596 en is bewoond. Ik vind dit de mooiste molen. Ik vind de Molenkade zelf eigenlijk best wel een beetje saai, het is er kaal en het waait behoorlijk. Op het water slechts een enkel bootje. Maar het kan nog saaier . . .

Gelkenes Molen
Graaflandse Molen
De Achtkante Molen
Achterlandse Molen
De Molenkade in Groot Ammers

Na de molens gaat de route weer terug naar Groot-Ammers en dit is gelijk het saaiste stuk van de route. Eigenlijk helemaal niet mooi, gewoon een brede asfaltweg, zonder trottoir, noch een fiets- of wandelpad. Auto's razen veel te snel langs je heen. Er vallen een paar spetters (mag geen naam hebben). Ik heb hier last van de harde (tegen)wind en krijg er zowaar tranende ogen van. Even versnellen om zo snel mogelijk weer in de bewoonde wereld komen. Tot aan de pont naar Schoonhoven is de route aanzienlijk minder mooi dan het eerste gedeelte, zelfs nog een stukje over een saai industrieterrein. Blij toe dat ik bij de pont ben, Schoonhoven ligt er mooi bij aan de overkant.

Achterland
Achterland

Zilverstad Schoonhoven

Bij de veerpont begin ik gelijk aan mijn rondwandeling door het stadje. Ik wil immers in 2016 in 11 (verschillende) steden een stadswandeling maken. Zilverstad Schoonhoven is de eerste stad van mijn eigen elfstedenroute. Schoonhoven is een klein stadje en het is vooral bekend vanwege de edel- en zilversmeden die hier al sinds de middeleeuwen gevestigd zijn. Nog steeds zijn er vele juweliers, galerieën en ateliers, het Zilvermuseum en niet te vergeten de vakschool voor goud- en zilversmeden.

Blik op historisch Schoonhoven
Blik op historisch Schoonhoven

Ik begin bij de Veerpoort, uiteraard genoemd naar de veerpont. Vroeger had Schoonhoven meerdere stadspoorten, dit is de enige nog overgebleven stadspoort. Ik wandel langs het haventje van Schoonhoven over een mooi wit ophaalbruggetje. Wat ziet het er hier leuk uit !! Schoonhoven is niet zo heel groot, al snel ben ik in het historische centrum en zoals in bijna elke stad heeft Schoonhoven ook grachtjes.

Joodse begraafplaats in Schoonhoven
Joodse begraafplaats in Schoonhoven

Ik slenter langs de vele winkeltjes, het stadhuis, de Grote of Bartholomeëskerk en het bevrijdingsmonument richting De Waag. Daarna kom ik buiten het winkelgebied en wandel ik langs de restanten van de oude stadsmuur richting het park met een oude 'Koningin Wilhelminaboom'. Voordat ik weer terug ben bij de veerpont passeer ik nog enkele kerken, monumentale huizen en een Joodse begraafplaats. Er is genoeg te zien en te beleven in Schoonhoven. Ook aan eet- en drinkgelegeheden is geen gebrek.

Wandelen in het park - Rondje Schoonhoven
Wandelen in het park - Rondje Schoonhoven

Weer terug bij de veerpont vervolg ik weer de ANWB-route waarmee ik was begonnen, de stadswandeling was een extraatje voor mezelf. Maar eerst trakteer ik mezelf op een lekker patatje. Overal lees je dat wandelen is zo gezond is, dat nu een (minder gezond patatje) wel een keer moet kunnen. Ik zit lekker in het zonnetje te genieten. Daarna wandel ik snel verder, nog maar een paar kilometer en dan ben ik weer bij de auto. Een leuke wandeldag en weer 27 kilometer op de teller !!

Alles op een rijtje

Wandeling (route)
Rondje Pontje Schoonhoven
Datum wandeling
zaterdag 23 april 2016
Afstand
27 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Beneluxlaan in Schoonhoven
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag
-56 km - Benschop - Den Haag-

Volgend bericht »

Bevrijdingstocht Dordrecht

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.