Rondje Pontje Schoonhoven

Home > Rondje Pontje Schoonhoven

Rondje Pontje Schoonhoven

Rondje Pontje Schoonhoven -

Het is de hoogste tijd om weer eens te gaan wandelen na de rust van de afgelopen weken. Ik kies voor een Rondje Pontje Schoonhoven. Een mooie route door het polderlandschap van het Groene Hart met als slot nog een stadswandeling door zilverstad Schoonhoven.

23 april 2016 • Zuid-Holland

Dat ik wil wandelen weet ik zeker, de vraag is alleen waar ?? Ik wil eerst uitslapen en ook zo'n 25 kilometer of meer wandelen. Op internet lees ik over de ANWB wandeling van de maand maart, een rondje Schoonhoven (De route staat niet meer online). Dat lijkt mij een geschikte route en ik kies voor de langste afstand van 24 kilometer. Ik download nog een stadswandelingetje door Zilverstad Schoonhoven. Alles bij elkaar ruim 27 hele kilometers.

Als een zwaan in het water
Als een zwaan in het water

Er is geen routebeschrijving van deze wandeling, alleen een kaartje. Gelukkig is het wel een duidelijk en overzichtelijk kaartje. Verdwalen is moeilijk. De wandeling start bij de veerpont van Schoonhoven, maar ik begin op de Beneluxlaan. Dat is dichterbij huis en je kunt er makkelijk parkeren.

Hollandser kan haast niet
Hollandser kan haast niet

Het eerste stuk is mij bekend, ik ben er vaker geweest en het blijft een mooie en landelijke omgeving. Lekker rustig tussen de weilanden, schaapjes en koeien. Overal eenden op hun nest en ik heb zelfs een paar broedende zwanen gezien in de verte. In Bergambacht loopt de route gaat door de gezellige winkelstraat. In het centrum staat een waterpomp waar je vers drinkwater kunt tappen. Kijk, dat is superhandig om je flesje bij te vullen. Helaas kom je deze watertappunten onderweg (te) weinig tegen.

Onderweg zie ik mooie bloesems
Onderweg zie ik mooie bloesems

Schipper mag ik overvaren - pontje Bergambacht-Streefkerk

Het zonnetje doet zijn best en het is genieten van hele gewone dingen onderweg: de koetjes, de bloesem, de sloten en vaarten, de Lek, de (water)vogels, de zon, de wind en de bloemetjes. Ik wandel verder over het Lekweidepad naar het pontje toe. Deze vaart natuurlijk net weg, wel een goed moment voor een korte rustpauze. Voor slechts € 0,60 mag ik overvaren van de schipper. Aan de overkant gaat de route verder tussen de weilanden door richting Groot-Ammers. In de verte zie ik vier molens. Eenmaal door het dorp heen ga ik de Molenkade op.

Aan de overkant wandel ik over de Tiendweg naar Groot-Ammers
Aan de overkant wandel ik over de Tiendweg naar Groot-Ammers

Wandelen over de Molenkade in Groot-Ammers

Dit lijkt me een mooi stukje om te wandelen. Met alle 4 de molens in het vizier kan ik precies zien hoe ver het nog is. De eerste molen is de Gelkenes Molen. De tweede molen is de Graaflandse Molen. Dit vind ik de minst mooie molen. De derde molen is de Achtkante Molen en de laatste molen is de Achterlandse Molen, een wipwatermolen. Deze molen is gebouwd in 1596 en is bewoond. Ik vind dit de mooiste molen. Ik vind de Molenkade zelf behoorlijk saai, het is er kaal en het waait behoorlijk. Op het water slechts een enkel bootje. Maar het kan nog saaier . . .

Gelkenes Molen
Graaflandse Molen
De Achtkante Molen
Achterlandse Molen
De Molenkade in Groot Ammers

Na de molens loopt de route terug richting Groot-Ammers. Dit is het saaiste stuk van de route. Helemaal niet mooi, gewoon een brede asfaltweg, zonder trottoir, fiets- of wandelpad. Auto's razen langs je heen. Er vallen een paar spetters (mag geen naam hebben). Ik heb er last van de harde (tegen)wind en krijg er zowaar tranende ogen van. Even versnellen en zo snel mogelijk terug naar de bewoonde wereld. Tot aan de pont naar Schoonhoven is de route aanzienlijk minder mooi dan het eerste gedeelte, zelfs nog een stukje over het industrieterrein. Blij toe dat ik bij de pont ben, Schoonhoven ligt er mooi bij aan de overkant.

Achterland
Achterland

Zilverstad Schoonhoven

Bij de veerpont start mijn rondwandeling door de Zilverstad. Ik wil immers in 2016 in 11 (verschillende) steden een stadswandeling maken. Zilverstad Schoonhoven is de eerste stad van mijn eigen elfstedenroute. Schoonhoven is een klein stadje en het is vooral bekend vanwege de edel- en zilversmeden die hier al sinds de middeleeuwen gevestigd zijn. Nog steeds zijn er vele juweliers, galerieën en ateliers, het Zilvermuseum en niet te vergeten de vakschool voor goud- en zilversmeden.

Blik op historisch Schoonhoven
Blik op historisch Schoonhoven

Ik begin bij de Veerpoort, uiteraard genoemd naar de veerpont. Vroeger had Schoonhoven meerdere stadspoorten, dit is de enige nog overgebleven stadspoort. Ik wandel langs het haventje van Schoonhoven over een mooi wit ophaalbruggetje. Wat ziet het er hier leuk uit !! Al snel ben ik in het historische centrum en zoals in bijna elke stad heeft ook Schoonhoven grachtjes.

Joodse begraafplaats in Schoonhoven
Joodse begraafplaats in Schoonhoven

Ik slenter langs de vele winkeltjes, het stadhuis, de Grote of Bartholomeëskerk en het bevrijdingsmonument richting De Waag. Daarna kom ik buiten het winkelgebied en wandel ik langs de restanten van de oude stadsmuur richting het park met een oude Koningin Wilhelminaboom. Voordat ik terug ben bij de veerpont passeer ik nog enkele kerken, monumentale huizen en een Joodse begraafplaats. Er is genoeg te zien en te beleven in Schoonhoven. Ook aan eet- en drinkgelegeheden is geen gebrek.

Wandelen in het park - Rondje Schoonhoven
Wandelen in het park - Rondje Schoonhoven

Weer terug bij de veerpont vervolg ik de ANWB-route waarmee ik was begonnen, de stadswandeling was een extraatje voor mezelf. Eerst trakteer ik mezelf op een lekker patatje. Overal lees je dat wandelen is zo gezond is, dat nu een minder gezond patatje moet kunnen. Ik zit lekker in het zonnetje te genieten. Vandaar wandel ik snel verder, nog een paar kilometer en dan ben ik terug bij mijn bolide. Een leuke wandeldag en 27 kilometer op de teller !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Rondje Pontje Schoonhoven
Datum wandeling
zaterdag 23 april 2016
Afstand
27 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Beneluxlaan in Schoonhoven
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Ik doe mee, #WandelnaarjeWerkdag
-56 km - Benschop - Den Haag-

Volgend bericht »

Bevrijdingstocht Dordrecht

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Albelli