Benedeneindsepad, nieuw klompenpad in Benschop

Home > Benedeneindsepad, nieuw klompenpad in Benschop

Benedeneindsepad, nieuw klompenpad in Benschop

Benedeneindsepad, nieuw klompenpad in Benschop -

Vrijdag 12 juli jl is het Benedeneindsepad feestelijk geopend in het bijzijn van vele vrijwilligers, vier burgemeesters, een hoogheemraad en andere betrokkenen. Het startpaneel van het Benedeneindsepad werd onthuld door de burgemeesters van Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein samen met een aantal kinderen.

23 juli 2019 • Klompenpaden Utrecht

Het Benedeneindsepad is het 113-de klompenpad. Het wandelpad is bijna 9 kilometer lang en loopt door het mooie buitengebied van Benschop (Lopik), Montfoort en Oudewater in het Groene Hart. Wandelen door het waterrijke natuurgebied Willeskop en cultuurhistorisch agrarisch landschap. Overal hoor je vogels en vanaf de uitkijktoren kun je kilometers ver kijken.

Het informatiebord bij de start van het Benedeneindsepad
Het informatiebord bij de start van het Benedeneindsepad

De route start bij Camping & Pannenkoekenhuis Midden Op ‘t Landt. Vandaar kun je twee kanten op, de route is in 2 richtingen gemarkeerd. De wandeling is voor 90% onverhard, slechts 10% van de route loopt over de verharde weg. Het pad is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Het is ook mogelijk om de wandeling te beginnen bij de Damweg tussen Oudewater en Polsbroekerdam. Daar is een kleine parkeerplaats voor Natuurgebied Willeskop. De route is dan iets langer, ruim 10 kilometer.

De aanlooproute vanaf de Damweg is de moeite waard
De aanlooproute vanaf de Damweg is de moeite waard

Klompenpad KIDS

Het Benedeneindsepad is een Klompenpad KIDS waar kinderen van alles kunnen doen, spelen, ontdekken en beleven tijdens de wandeling. Er is o.a. een trekpontje, leuke overstapjes in het weiland en een uitkijktoren. In de Kidsfolder staan allerlei leuke opdrachten. Het is handig om deze voor vertrek te downloaden. De KIDS-route is een verkorte route van ruim 4,5 kilometer.

Tijdens een ontdekkingstocht over dit Klompenpad is de kans groot dat je hazen door het weiland ziet rennen!

Klompenpad KIDS . . . Jij durft toch ook ?!?!
Klompenpad KIDS . . . Jij durft toch ook ?!?!

Natuurgebied Willeskop

De route is mij niet onbekend, ik wandelde er al meerdere keren. Natuurgebied Willeskop is bijna onze achtertuin. Kortgeleden las ik een oproep op Facebook waarin gevraagd werd om vrijwilligers voor dit nieuwe klompenpad. Omdat het zo lekker dichtbij huis is, heb ik mijzelf opgegevens als vrijwilliger.

Weidse blik in de polder
Weidse blik in de polder

De vrijwilligers controleren per toerbeurt de route minimaal 1x per maand. Daarbij kijken zij of de bordjes nog vast zitten, de pijlen er nog op zitten. Indien nodig maken ze de bordjes schoon, voeren kleine reparaties en/of snoeiwerk uit en ruimen het zwerfafval op. Grotere problemen melden ze bij de coördinator.

De eerste taak van de vrijwilligers is het markeren van de route. Met een kruiwagen vol gereedschap, palen en bordjes gaan we op stap. Waar mogelijk bevestigen we de bordjes op bestaande palen of hekken. Als dit niet mogelijk is slaan we met vereende krachten een nieuwe paal in de grond.

De eerste paal van het Benedeneindsepad wordt geslagen
De eerste paal van het Benedeneindsepad wordt geslagen

Het eerste deel van de route door de weilanden is helemaal nieuw voor mij. Daar mocht je tot voor kort niet komen, nu hebben de boeren hun land opengesteld voor wandelaars. Het is er mooi wandelen met weidse vergezichten. De planken over de slootjes zijn superleuk voor de kinderen. Gewoon slootje springen kan natuurlijk ook. Een nat pak kan zomaar. Gelukkig zijn de boerenslootjes niet diep.

Luid en duidelijk
Luid en duidelijk

In het weiland zijn honden verboden !! De route door het weiland is gesloten van 15 maart t/m 1 juli vanwege het broedseizoen van de weidevogels. De route tot de uitkijktoren (punt 5) loop je in deze periode heen en terug.

Het stuk op de Noordzijdse kade is elk seizoen hartstikke mooi om te wandelen, ook nu tijdens het markeren. Met één van de andere vrijwilligers markeere ik de aanlooproute vanaf de Damweg. De rest van de groep gaat richting de uitkijktoren. Voor sommige vrijwilligers is het Benedeneindsepad helemaal nieuw. Voor anderen, waaronder ikzelf, is het bekend terrein. Het maakt niet uit, het is gewoon een mooie route, jaar in - jaar uit.

Bosmanmolentje op de Noordzijdse Kade
Bosmanmolentje op de Noordzijdse Kade

Het is leuk om de route samen met de andere vrijwilligers te markeren. Het is gelijk een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen. De coördinator van het Eendenkooienpad komt ook even langs. Hij heeft de nodige tips en informatie bij zich voor de coördinator van -ons pad-. Inmiddels is het officieel dat ik coördinator ben van het Benedeneindsepad. Een mooie taak, ik heb er zin in.

Het verhaal van de kruiwagen en de Berenschieters

Aan het einde van de route wandelen we langs een houten kruiwagen die rechtop in het land staat. Die staat er niet zomaar . . .

Wat er precies gebeurde weet niemand. Er was eens een boer die tijdens een strenge winter hazen ging schieten. In de verte zag hij een beer staan. De boer rende naar het dorp om het te vertellen. Toen ze gingen kijken bleek het geen beer te zijn maar een rechtopstaande kruiwagen, onherkenbaar ingepakt door de verse sneeuw. De ontgoocheling was groot. Sindsdien worden Benschoppers Berenschieters genoemd.

Grote kruiwagen met een knipoog naar de Berenschieters
Grote kruiwagen met een knipoog naar de Berenschieters

Het Eendenkooienpad

Het Benedeneindsepad sluit mooi aan bij het Eendenkooienpad. Het eendenkooienpad loopt door het buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Wandelen door de polder, langs kades en het jaagpad van de Hollandse IJssel. D.m.v. de overstaproute zijn beide klompenpaden te combineren tot één lange wandeling van zo'n 30 kilometer.

Natuurgebied Willeskop en een eldorado voor (weide)vogels
Natuurgebied Willeskop en een eldorado voor (weide)vogels

Het Benedeneindsepad is klaar om te wandelen.

Vandaag deze route gelopen door een fijn natuurgebied vol vogels: ook een lepelaar gespot! Dat was een cadeautje??. Weinig asfalt, dus een mooie nieuwkomer voor de klompenpaden. [ RenR - 22 juli 2019 ]

De eerste wandelaars gingen je al voor en de reacties zijn positief.

Vandaag de wandeling gelopen, ziet er nog nieuw uit. Vertrek vanaf de camping, direct het veld in tot aan Willeskop. Daar een mooie rondwandeling over kaatjes langs het water met veel vogels, met een pondje en een uitkijktoren. Tot slot een welverdiende heerlijke pannenkoek! Een mooie, rustige klompenpad-wandeling dichtbij, bijzonder genieten weer. [ Yvonne en Joost - 14 juli 2019 ]

Vandaag met 2 kinderen (4 en 7 jaar) de 'kids versie' van het klompenpad gelopen. Ontzettend mooie en diverse route met tal van educatieve elementen! Leuke 'beloning' na afloop met een pannenkoek en leuke speelmogelijkheden. Echt genoten![ P. Koolwijk @ 22 september 2019 ]

Natuurgebied Willeskop
Natuurgebied Willeskop

Wanneer ga jij het Benedeneindsepad wandelen ?? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Klompen aan, rugzak op en gaan!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 2 juli 2019
Afstand
10 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Pannenkoekenhuis Midden Op 't Landt, Benedeneind Noordzijde 430a, Benschop
Bereikbaarheid
Lijn 106, bushalte Jacobabrug, Benschop
Horeca
Pannenkoekenhuis Midden Op 't Landt, Benedeneind Noordzijde 430a, Benschop
Media
Honden
Honden verboden!! Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Bovendien loopt uw hond besmettingsrisico op de parasiet Neospora in dit gebied.
Bijzonderheden
In verband met het broedseizoen is een gedeelte van het klompenpad niet toegankelijk van 15 maart t/m 1 juli. Een alternatieve route is aangegeven.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

N70 Natuurwandelroute
-Unieke boswandeling in Berg en Dal-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.