Trage Tocht Benschop

Landelijk wandelen in 't Groene Hart

Home > Trage Tocht Benschop

Trage Tocht Benschop

Landelijk wandelen in 't Groene Hart

Trage Tocht Benschop - Landelijk wandelen in 't Groene Hart

In januari verscheen de wandelgids Wandelen in Utrecht, een wandelgids vol met Trage Tochten in de provincie Utrecht. Eén van de routes is de Trage Tocht Benschop. Dat is leuk, een wandeling in onze eigen woonplaats. Ook al is de route voor 75% bekend terrein, deze route moet ik gewandeld hebben van mezelf.

16 maart 2020 • Trage Tocht Utrecht

John gaat naar de fiets- en wandelbeurs maar daar heb ik geen zin in. Ik wandel liever en dus stap ik op de fiets naar het beginpunt van de Trage Tocht Benschop bij Recreatie Landschap Rosenboom.

De Trage Tocht Benschop is 12 kilometer lang en volgt ook een stukje van het Benedeneindsepad. De route is voor 95% onverhard en loopt over eeuwenoude houtkades en door de weilanden. Het grootste gedeelte van de route heb ik al eerder gewandeld, alleen in andere volgorde. Daarom heb ik de routebeschrijving uit de gids niet per se nodig. Toch ga ik met de wandelgids in de hand op stap. Ik volg de beschrijving uit de gids want dat heb ik de heren uitgevers onlangs nog beloofd.

Na een kort stukje over de verharde weg (Benedeneind) wandel ik al snel een weidepad op waarna een paar overstapjes volgen. De koeiensporen op het betonpad wijzen me de weg. Volgens de omschrijving moet ik een hek over klimmen en linksaf het weiland in. Zo gezegd, zo gedaan en ik klim over het eerste hek heen en ga het weiland in. Meer opties zijn er niet. Bijna 1300 meter grasland ligt aan mijn voeten.

Wandelen en Weiland - Het Groene Hart
Wandelen en Weiland - Het Groene Hart

Kenmerkend voor Benschop en de Lopikerwaard zijn de lintbebouwing en het cope-landschap. Het cope-landschap stamt uit de twaalfde eeuw. Op bijna elke kavel staat een boerderij langs de voorwetering waardoor een lang lint van huizen is ontstaan, de huidige lintbebouwing. Deze kavels, ook wel copen genoemd zijn ontstaan tijdens de ontginning. De copen zijn allemaal zo’n 1250 meter lang. De breedte is om en nabij de 115 meter. Aan het einde van de kavels loopt een achterweteringen voor de afwatering.

En daar wandel ik nu, gewoon in het weiland. In de verte zie ik de struiken langs de achterwetering op zo'n 1250 meter afstand. Leuk om te weten.

Er lopen dit keer eens geen schapen en/of koeien in het land, iets dat ik altijd kan waarderen. Het gras is nat en modderig en er liggen grote plassen waardoor mijn schoenen snel vies zijn. Het zonnetje laat zich zien en het is droog. Het is eindelijk een keer lekker wandelweer. Wel waait het behoorlijk maar met wind mee merk je daar vrij weinig van. Ik loop gewoon lekker in het weiland, wat een rust. Ik kan het iedereen aanraden.

Iets met slootje springen . . .

Toch gaat het fout. Halverwege het land kan ik niet verder. Voor en naast mij liggen boerenslootjes. Wacht even, dat klopt niet, dat heb ik anders nooit . . . ?!?!  Ik merk al snel dat ik in het verkeerde weiland loop. Ik moet op het perceel links van mij zijn. Waar gaat het fout? Ligt het aan mij of aan de routebeschrijving? Ik vermoed het eerste maar dan snap ik niet waar ik verkeerd ben gelopen ?!?!

Maar goed, ik kan niet verder en ik wil niet terug. Enige optie is slootje springen want zo breed zijn ze niet. Evengoed heb ik mijn twijfels. De grond is nat en zacht waardoor afzetten vrijwel onmogelijk is. En dan mijn knieën. Die vinden dit niet leuk en alleen daarom al durf ik niet te springen.

Toch waag ik de sprong. Daar waar het slootje net ietsjes smaller is spring ik het goede weiland in. Ik ben blij dat ik alleen ben en niemand mij ziet want ik red het niet zonder natte voeten en vieze broek. Maar stiekem heb ik de grootste lol in mijn eentje.

Doe ik het of doe ik het niet ?!?!
Doe ik het of doe ik het niet ?!?!

In het naastgelegen weiland ga ik verder en bedenk dat ik straks op de fiets nog even ga kijken waarom ik verkeerd liep.

Aan het eind van het weiland klim ik over een opstapje en kom ik op de Noordzijdse Kade. Dit is een oude houtkade met aan beide kanten bomen, struiken, sloten en weilanden. Er komen geen auto's en er mogen geen fietsers. Het is er mooi wandelen en heerlijk rustig. Ik wandel met mijn neus in de wind en dan pas merk je hoeveel wind er staat. Het valt mij op dat de wind enorm veel herrie maakt tussen de bomen. Zo rustig is het dan ook weer niet . . .

De Noordzijdse Kade tussen Benschop en Montfoort
De Noordzijdse Kade tussen Benschop en Montfoort

Wandelen in natuurgebied Willeskop

Over de kade wandel ik richting Natuurgebied Willeskop. Hartstikke leuk en een aanrader voor vogelliefhebbers. In het gebied kun je veel soorten vogels tegenkomen zoals de spotvogel, purperreiger, zomertaling, roerdomp. Ik zie vooral nijlganzen, zwanen en eenden. Meer vogels herken ik niet.

De Trage Tocht Benschop komt uit de wandelgids Wandelen in Utrecht
De Trage Tocht Benschop komt uit de wandelgids Wandelen in Utrecht
Hoor de wind waait door de bomen . . .
Hoor de wind waait door de bomen . . .
Plassen in natuurgebied Willeskop
Plassen in natuurgebied Willeskop
Hoog water in de polder en het Pitrusveld
Hoog water in de polder en het Pitrusveld

Tussen de plassen en de pitrusvelden wandel ik verder waarbij ik de nodige overstapjes passeer. Bij de uitkijktoren ga ik rechtdoor het land weer in. Aan het eind volgt een tweede stukje over de weg. Meer verhard kom je niet tegen op de Trage Tocht Benschop.

Aan de andere kant van de weg vervolg ik deel 2 van de route, wederom door het weiland. Ik word daarbij gade geslagen door drie pony’s en een kudde schapen. Een paar hazen kiezen het hazenpad. Verder kom ik niets of niemand tegen. Dit deel van de route is rustiger dan het eerste deel.

Aan het einde van het weiland moet ik over een oer-lelijke metalen brug de Zuidzijdse Kade op. Wie heeft dat bedacht? Zo’n brug past totaal niet in het landschap. De Zuidzijdse Kade verschilt niet veel van de Noordzijdse Kade.

De Zuidzijdse Kade
De Zuidzijdse Kade

Ik passeer nogmaals zo’n lelijke metalen brug en wandel weer in het weiland. Nog een laatste stuk van zo’n 1250 meter. Aan het einde ben ik terug bij Camping en Recreatielandschap Roosenboom.

Nog een laatste stukje door het weiland
Nog een laatste stukje door het weiland

Ik pak mijn fiets en rij terug naar het punt waar ik verkeerd ben gelopen. Ik wandel nogmaals over het betonpad en dan zie ik het. Ik heb een hek gemist. Het hek staat open en is daardoor deels verstopt tussen de struiken. Net genoeg om over het hoofd te zien. Het tweede hek staat iets verderop en zit wel dicht. En precies daar ben ik overheen geklommen.

Mijn mysterie is opgelost.

Meer foto's van de Trage Tocht Benschop

De start is bij Gasterij de TorenHet is nat en vies in de weilanden ;-)-Is dat een pesteilandje, wie kan mij dat vertellen ?!?!In natuurgebied Willeskop leven talrijke vogelsNatuurgebied Willeskop--De schaapjes op het drogeWat een lelijke brug, die pas totaal niet in het landschap !!
Een impressie: Trage Tocht Benschop

De Trage Tocht Benschop is een echte polderwandeling met weidse vergezichten en het kenmerkende landschap van de Lopikerwaard. Ook een rustige wandeling, zeker op een doordeweekse dag. Eens te meer blijkt dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan voor een mooie wandeling.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 1 maart 2020
Afstand
12 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  Recreatielandschap Rosenboom, Benedeneind Zuidzijde 283A, 3405 CK Benschop
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bus: Lijn 106 vanuit Gouda-IJsselstein, bushalte Doesburg (niet op zondag). Alternatief is Lijn 195 (Utrecht-Schoonhoven), bushalte van Iperen. N204 oversteken en 10 minuten lopen naar startpunt.
Horeca
De Gasterij (helaas niet altijd geopend)
Media
Honden
Niet toegestaan
Uit de wandelgids
Wandelen in Utrecht (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Utrecht
De ervaren routemakers van de Trage Tochten leiden de wandelaar over bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren. Van berg tot polder wijzen ze ons op vistrappen, kastelen, vestingwerken en pannenkoekenhuizen.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Wij wandelen met kinderen
-Trage Tocht Vechten-

2 Reacties

Annet  -  17-03-2020 @ 07:28:46  -

Mooi verhaal weer.

Mirjam  -  17-03-2020 @ 09:08:17  -

Dankjewel Annet. Benschop is mooi en overal is iets leuks te zien 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.