Home > Bevrijdingstocht Dordrecht

Bevrijdingstocht Dordrecht

Bevrijdingstocht Dordrecht -

Vandaag gaan we samen op stap in Dordrecht voor de Bevrijdingstocht. We wandelen door de historische binnenstad waar delen van de route ook gelopen zijn door onze Koning en Koningin tijdens Koningsdag 2015. De hele dag blijven we in Dordrecht en lopen we door parken, woonwijken en het buitengebied.

1 mei 2016 • Zuid-Holland Stadswandeling

We gaan al vroeg op pad om op tijd in Dordrecht te zijn. We willen gelijk om 08:30 uur starten voor deze bevrijdingstocht van 35 kilometer. De start is in een voetbalkantine en zoals gewoonlijk gaan we gezellig samen van start. Maar ook nu duurt het niet lang, John zet er stevig de pas in en is te snel voor mij. Bovendien maak ik teveel foto's onderweg en dat gaat toch ten koste van mijn wandelsnelheid. Het is zoals het is, en ik vind het nu eenmaal erg leuk om foto's te maken.

Onderweg in Dordrecht
Onderweg in Dordrecht

Historische binnenstad van Dordrecht

Door het Wantijpark wandelen we naar de binnenstad van Dordrecht. Het is de oudste stad van Holland en we komen langs monumenten, mooi gerestaureerde pakhuizen en grote koopmanshuizen uit een rijk verleden. Dordrecht heeft geen grachten maar havens die met elkaar verbonden zijn door sierlijke bruggetjes. Bij de Groothoofdspoort heb je een fantastisch uitzicht over het drierivierenkruispunt van de Oude Maas, Noord en de Beneden Merwede.

De mooie binnenstad van Dordrecht
De mooie binnenstad van Dordrecht

Onder de Catharijnepoort door wandelen we over de Hooikade en Mazelaarsburg (mooie naam) naar de Grote Kerk. Over de Pottenkade (hier verkochten vroeger de pottenbakkers hun waren) gaan we verder naar het Stadhuis. Hier bewaken grote leeuwen het gebouw.

We verlaten het centrum en komen in Park Merwestein. Hier staat Oorlogs- en bevrijdingsmonument 'De Levensboom' uit 1952. In het park is een hertenkamp en de ganzen lopen er gewoon 'los', zo vrij als een vogeltje. Over de lange Krommedijk komen we in het Dubbelmondepark en dan ben ik voor de eerste keer bij de rustplaats na bijna 10 km. wandelen.

De Mazelaarsbrug en het Stadhuis
De Mazelaarsbrug en het Stadhuis

De rustpost

De rustplaats ligt centraal op de route van vandaag en we zullen hier 3x komen. Dat is natuurlijk handig geregeld van de organisatie. Het is gewoon bij mensen thuis, die hun huis (en toilet) beschikbaar stellen. Ik wil hier even plassen maar zoals gewoonlijk staat daar een rij vrouwen met hoge nood. En dan duurt het lang, ik denk dat ik een kwartiertje heb staan wachten. Maar uiteindelijk kan ik opgelucht verder wandelen, dat is ook wat waard. Wat dat betreft zijn mannen toch wel in het voordeel hoor.

De saaiste ronde

Na de rust volgt het saaiste gedeelte van de route. Ruim 9 kilometer, gewoon door de wijken van Dordrecht. Deze jaren 60-70 wijken kunnen mij totaal niet bekoren. Eerlijk gezegd kom ik hiervoor niet helemaal naar Dordrecht, dit soort 'huisje-boompje-beestje-wijken hebben we bij ons ook. "Hier moet je even doorheen", zie een andere wandelaar.

Blij toe dat ik weer bij de rustpost ben. Ik ga even kort zitten en vul mijn lege flesjes met fris water. Even denk ik om toch maar 25 km. te gaan wandelen, want na deze saaie lus heb ik niet zo heel veel zin meer. Maar vooruit, ik wil kilometers maken dus het volgende lusje van 10 km gaat ook wel lukken. En zo vervelend als de lus die ik net achter de rug heb kan deze volgende lus nooit zijn.

Het begin is weer door woonwijken, dit keer zijn het nieuwbouwwijken. Iets minder saai maar nog steeds zoals de wijken overal in Nederland zijn. Maar ik weet natuurlijk ook wel dat je soms eerst even een saaie wijk door moet stappen om uiteindelijk in het buitengebied uit te komen.

De Wantijdijk

Ook nu is dat het geval maar dan komen we toch nog in het buitengebied. Over de Wantijdijk, langs de Wantij een waterweg in Zuid-Holland. Het is hier gezellig druk met veel wandelaars en fietsers. Heel veel mensen genieten van het mooie weer. Na de Wantijdijk lopen we over de Bildersteeg naar de Noordendijk. Aan de ene kant kijken we uit over de vele (nette) achtertuinen waar bewoners heerlijk in het zonnetje zitten. Aan de andere kant staan allemaal alleraardigste vrijstaande woningen. Hier speelt geld geen rol. Na de Noordenwijk komt de Oudendijk en krijgen we zowaar een nog weidse blik de polder in. Daarna gaan we wederom een woonwijk in en al wandelend door het Dubbelsteynpark ben ik al snel weer bij de rustplaats, voor de 3-de en laatste keer.

Afwisselend is het wel . . .
Afwisselend is het wel . . .

Het is er nu heel erg rustig, de meeste wandelaars zijn al geweest. Slechts een laatkomer van de 35 km. route is er nog. Ik ga kort even zitten en inspecteer even mijn voeten. Gelukkig, geen blaren, hooguit een paar gevoelige plekken. Hiervandaan is het nog ongeveer 6km. tot de finish. Het laatste stuk gaat via landgoed Dordwijk, het Leerpark en diverse sportparken naar de finish. Daar zit John dan al meer dan een uur geduldig op mij te wachten.

We mogen beiden weer 35 hele kilometers bijschrijven in ons wandelboekje. We vonden beiden de binnenstad het leukste gedeelte van de tocht. Het aandeel woonwijken was eigenlijk veel teveel. Je ontkomt evengoed ook niet aan bij een tocht van 35 km., niet alle stukken kunnen even leuk zijn. Ondanks de goed verdeelde rustpost onderweg misten wij onderweg nog wel horeca, gewoon om even te gaan zitten en iets te drinken of voor een sanitaire stop. Toch was het leuk en hebben we genoten van heerlijk wandelweer, zeker na het slechte weer van de afgelopen week. Op naar de volgende tocht !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Bevrijdingstocht Dordrecht
Datum wandeling
zondag 01 mei 2016
Afstand
35 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Dordrecht
Media

Meer wandelplezier

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.