Wandelen door oneindig laagland

In Kinderdijk

Home > Wandelen door oneindig laagland

Wandelen door oneindig laagland

In Kinderdijk

Wandelen door oneindig laagland - In Kinderdijk

Mijn laatste wandeling van 2019 ga ik wandelen in Kinderdijk. Een wandeling van 15 km door oneindig laagland. De route langs de beroemde molens van Kinderdijk en het omliggende oer-Hollandse polderlandschap. Een toeristische trekpleister van jewelste want nergens staan zoveel molens op loopafstand van elkaar. Simpelweg genieten van Water, Wind en Molens.

5 januari 2020 • Zuid-Holland

Wandelen langs de wereldberoemde Kinderdijkse molens

Kinderdijk is een dorp in de gemeente Molenlanden, gelegen in de Alblasserwaard. Het dorp is wereldwijd bekend vanwege de vele windmolens. De 19 Kinderdijkse Molens zijn sinds 1997 UNESCO-werelderfgoed. Al eeuwenlang houden de molens van Kinderdijk het water in de nabij gelegen polders op peil en malen ze het overtollige water naar de Lek. De eerste molens zijn gebouwd vanaf het einde van 15-de eeuw. De huidige molens dateren uit 1738 en 1740. Ze werken nog allemaal en staan 'reserve', voor het geval de moderne installaties uitvallen.

De route rondom Kinderdijk is 15 kilometer. Tel daarbij het stukje van en naar het pontje, dan kom ik bij elkaar op 17 mooie kilometers.

Ik rijd met de auto naar Krimpen aan de Lek om daar te parkeren. Met het pontje vaar ik over naar Kinderdijk, een tochtje van enkele minuten. Vandaar wandel ik zo'n 10 minuten naar het bezoekerscentrum van Kinderdijk waar de route begint.

Eerste blik op de Kinderdijkse Molens, ik tel er zeker 14 !!
Eerste blik op de Kinderdijkse Molens, ik tel er zeker 14 !!

Ik laat het bezoekerscentrum voor wat het is en wandel over het fietspad langs de Lek richting Nieuw Lekkerland. Vanaf de dijk heb ik mooi uitzicht over de boezems en de Kinderdijkse Molens. Na ongeveer 1 kilometer mag ik rechtsaf de Boezemkade op, waar ik de eerste molens passeer: de Hoge Molen en de Kleine of Lage Molen. Ik zet er de eerste buitenlandse toeristen op de foto, hoewel er op dit stukje weinig dagjesmensen zijn.

Terugblik op de Hoge en Kleine of Lage Molen vanaf de Tiendweg
Terugblik op de Hoge en Kleine of Lage Molen vanaf de Tiendweg

Wandelen in de Alblasserwaard

Over de Tiendweg wandel ik in rap tempo naar Nieuw Lekkerland. Het eerste gedeelte is onverhard, later wordt het een verhard fietspad. De route loopt langs de rand van het dorp, ver weg van de molens en de toeristen. Door een stukje particulier bos (Hondenbos) wandel ik naar het water. Over een anderhalve kilometer lange graskade langs de Groote of Achterwaterschap loop ik naar Alblasserdam. In de verte zie ik de silhouetten van de molens. Het is heerlijk wandelweer, de zon schijnt volop. 100% Genieten van de weidsheid van de Alblasserwaard, lekker wandelen met het hoofd in de wind.

Lekker wandelen over de graskade langs de Groote of Achterwaterschap, ver weg van de molens
Lekker wandelen over de graskade langs de Groote of Achterwaterschap, ver weg van de molens

In Alblasserdam loopt de route door het dorp langs het Lammetjeswiel, door het park van Huis te Kinderdijk en langs de rivier de Noord. Bij de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, oftewel de Hema (€), neem ik een korte pauze en een lekkere latte macchiato.

Aan aan de rand van Alblasserdam heb ik zicht op (bijna) alle molens. Ik zet er flink de pas in, want ik wil de molens nu weleens van dichtbij bekijken.

Nederwaard-Molen No.5
Nederwaard-Molen No.5

Kinderdijk, wandelen langs de molens van de Nederwaard

De eerste molen is de Nederwaard Molen No.8. De stenen molens van waterschap de Nederwaard malen het water naar de Hoge Boezem. De molens zijn genummerd. Na Nederwaard Molen No.8 volgt Nederwaard Molen No.7, Nederwaard Molen No.6 en Nederwaard Molen No.5.

Geen beeld, bekijk dan het filmpje op YouTube.

Wouw, wat draaien die wieken snel, dat had ik niet gedacht. Van een afstand zien de draaiende wieken er heel idyllisch uit, van dichtbij voel je de kracht ervan. Je wilt echt geen klap van de molen krijgen. Afhankelijk van de wind kan het wiekenkruis kan op de wind gezet worden door de kap te draaien, ook wel kruien genoemd. Een knap staaltje techniek van eeuwen geleden. Onvoorstelbaar eigenlijk en het werkt nog steeds !!

Ik wijk een klein stukje van de route af om De Blokker of Blokweerse molen te bekijken. Deze molen is zowel binnen en buiten ingericht als museummolen. Het is een wipmolen die ook wel Blokkerse Wip genoemd wordt. Ik bekijk de molen niet van binnen omdat ik te zuinig ben om een kaartje te kopen. De tuin rondom de molen is een beetje een openlucht museum.

De Molens van de Overwaard

Aan de overkant staan de molens van waterschap de Overwaard. De molens zijn achtkantig en rietgedekt. Ze malen met een scheprad het water van de Lage naar de Hoge Boezem. Ook deze molens staan op een rij en hebben een nummer zoals Overwaard Molen No.1 enz . . .

De molens aan de linkerkant bemalen de Overwaard
De molens aan de linkerkant bemalen de Overwaard

De molens van Kinderdijk zijn vrijwel allemaal grondzeilers. De wieken van een grondzeiler raken bij het draaien bijna de grond. De molens kunnen het water over een hoogte van 1,40 meter verplaatsen.

De rietgedekte boezemmolens van de Overwaard uit 1740 malen het water van de Lage naar de Hoge Boezem
De rietgedekte boezemmolens van de Overwaard uit 1740 malen het water van de Lage naar de Hoge Boezem

Inmiddels wandel ik helemaal tussen de toeristen. Ik hoor geen Nederlands meer, er lopen volop buitenlanders. Het zijn er best veel en dat voor een gewone maandag in december.

Ik kies daarom voor een onverhard wandelpad op een kade tussen twee watergangen. Het pad is nat en blubberig. Er lopen in ieder geval geen toeristen want zij kiezen massaal voor het schone fietspad.

Molen Overwaard No.2
Molen Overwaard No.2
Molens van de Nederwaard en Overwaard
Molens van de Nederwaard en Overwaard

Het laatste stuk van de route wandel ik over het fietspad. Links en rechts van mij staan molens. Ondanks de drukte heb ik geen last van de vele mensen. Tja, ik ben immers ook een toerist die hier voor ’t eerst is om de molens te bekijken. Ook mijn fototoestel maakt overuren.

Nog een laatste (terug)blik op de Kinderdijkse Molens
Nog een laatste (terug)blik op de Kinderdijkse Molens

Bij het bezoekerscentrum blik ik nog eenmaal terug op de molens om ze daarna achter me te laten. Ik wandel op mijn gemak terug naar de pont. Wat een heerlijk dagje uit. Een mooie combinatie van de rust in de polders en de toeristische drukte rondom de Kinderdijkse molens. Kortom, gewoon een aanrader. Op en top Hollands Glorie. Uniek in de wereld. Laat mij maar als toerist aan de wandel te gaan.

Welke toeristische attractie (plek) moet ik volgens jou zeker te voet ontdekken en waarom??

Kinderdijk op z'n mooist, molens en meer . . .

Ik wandel in Kinderdijk langs de wereldberoemde molensEerste blik op de molensDe eerste molen waar ik langs wandel. Het is de Hoge Molen, een poldermolen uit 1740 aan de Boezemkade in Nieuw-Lekkerland.Over de Tiendweg wandel ik naar Nieuw LekkerlandIk wandel verder langs de Groote of AchterwaterschapJe ziet de wind . . .Dit gedicht is onderdeel van een gedichtenroute door de AlblasserwaardEven een Latte, gewoon bij de Hema, met liefde gemaakt door een aardige knul bij de counter. Hij was helemaal blij dat het hartje zo goed gelukt was !!In het Park van Huis te KinderdijkJaaaa ... daar zijn de molensNederwaard Molen No.8Nederwaard Molen No.6Nederwaard Molen No.5De Molens aan de Overwaard links en de Wipmolen rechtsWipmolen De Blokker of Blokweerse wip is nu een museumOverwaard Molen No.4Overwaard Molen No.2Toeristen bij de molens van Kinderdijk. Dit zijn er niet eens zo heel veul . . .Museummolen NederwaardMolens van de Nederwaard en Overwaard-Een laatste blik op de molensDaar komt het pontje net aanvaren, hiermee vaar ik terug (naar mijn autootje)Blik op Ridderkerk en Rotterdam in de verte vanaf het pontjeDe route van vandaag, ik mag 17 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje.
Mooi Kinderdijk molens, molens en nog meer molens

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 30 december 2019
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 30% (Verhard: 70%)
Start- & eindpunt
  Bezoekerscentrum Wisboomgemaal Nederwaard 1 2961 AS Kinderdijk
Parkeren
Bij het bezoekercentrum beperkt en betaald parkeren (€ 5,00 - dec 2019). Ik parkeerde mijn auto (gratis) in Krimpen aan de Lek. Daarna met de pont over de Lek naar Kinderdijk.
Bereikbaarheid
Kinderdijk is het OV (bus en waterboot) prima bereikbaar. OV halte: Kinderdijk, Molenkade
Horeca
Bij het bezoekerscentrum en onderweg in Alblasserdam diverse gelegenheden
Media
Onze tip
Wandelen en fietsen langs de molens is gratis. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes online te vinden. Voor een bezoekje aan de museummolen(s) of een boottochtje moet je een kaartje kopen à € 11,00 (mrt 2020). Een deel van de opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de molens. Online is een kaartje goedkoper.
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen door oneindig laagland
15 Dagtochten van 15 kilometer tussen de grote rivieren met 70% zandpadgarantie!!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Dag Oud, Hallo Nieuw

Volgend bericht »

WijnWandeling Buren

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Wandelen begint bij Bever

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.