Wandelen op de grens van twee waarden

Home > Wandelen op de grens van twee waarden

Wandelen op de grens van twee waarden

Wandelen op de grens van twee waarden -

Ik weet het zeker, wandelen dicht bij huis is bepaald geen straf. Onze eigen omgeving is hartstikke mooi en zelfs zo dichtbij huis ontdek ik nieuwe wandelpaden en -routes. Wandelen op de grens van twee waarden is er zo eentje . . .

3 mei 2020 • Zuid-Holland

Het kost me het voor de verandering weinig moeite om vroeg uit bed te komen. Ik ben al om 4:45 uur wakker want bij ons in het dorp is het op Koningsdag de gewoonte om te -luilakken-. De plaatselijke jeugd rijdt met brommers zonder uitlaat door het dorp om maar zoveel mogelijk mensen wakker te maken. Nou, dat is hen goed gelukt.

Wandelen op de grens van de Lopikerwaard & de Krimpenerwaard

Ik maak van de nood een deugd en ga bij het krieken van de dag op stap voor één van de groenste wandelingen in de Randstad (€). De route -Wandelen op de grens van twee waarden-  start officieel in Haastrecht. Ik begin dichter bij huis en start bij de Koeneschans op punt 5 van de routebeschrijving.

Morgenstond heeft goud in de mond

Klokslag 6:00 uur ga ik aan de wandel. Het is niet meer donker maar het is ook nog niet volledig licht. De zon komt op en de lucht kleurt 50 tinten geel-oranje-paars. Langzaam ontwaakt Nederland. Wat mooi om zo de dag te beginnen.

Het eerste stuk van de route loopt langs het riviertje de Vlist. De Vlist slingert door het polderlandschap van Schoonhoven naar Haastrecht. Het riviertje ligt op de grens van de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard. Ik vind het altijd een mooi stuk om te wandelen, te fietsen en zelfs te schaatsen. Het is windstil en het water van de Vlist ligt er spiegelglad bij. Er hangt mist boven het water wat er mysterieus uit ziet.

Morgenstond heeft goud in de mond
Morgenstond heeft goud in de mond

Het is superrustig en het enige dat ik hoor is het geluid van de vogels. Ik zie ze niet maar ik hoor ze wel. De ene vogel zingt nog mooier dan de andere. De hele route geniet ik van het vogelconcert, meer muziek heb ik niet nodig. Ik ben duidelijk niet de enige vroege vogel.

Wandelen langs de Vlist

Ik wandel aan de smalle kant van de Vlist richting Haastrecht. Dit deel van de route is verhard, ik loop er gewoon over de weg. Zo vroeg is er nauwelijks (auto)verkeer en het verkeer dat er wel is, rijdt aan de brede kant, de overkant.

Wandelen langs de Vlist aan de smalle kant
Wandelen langs de Vlist aan de smalle kant
De brede kant is aan de overkant
De brede kant is aan de overkant

Het is een mooi stuk langs boerderijen en landerijen. Links van mij ligt de Krimpenerwaard en rechts de Lopikerwaard. Om mij heen zie ik water en weiland, op en top Hollands polderlandschap in het Groene Hart.

Ziet er geheimzinnig uit
Ziet er geheimzinnig uit
Mooie eeuwenoude boerderij langs de Vlist
Mooie eeuwenoude boerderij langs de Vlist

Ik wandel lekker en geniet met volle teugen. Het klinkt misschien wat overdreven maar ik heb het gewoon 100% naar mijn zin. Ik schiet niet op want ik blijf regelmatig even stil staan om een foto te maken.

Zit, Kijk en Geniet bij Kees en Lenie
Zit, Kijk en Geniet bij Kees en Lenie

Uitrusten bij Kees en Lenie

Bij Kees en Lenie kun je even zitten en uitrusten op een bankje. Op een mooi eilandje staan allemaal (wandel)bankjes tussen oude fruitbomen. Wat leuk dat iedereen mag meegenieten van dit mooie plekje.

Als u even rustig wilt genieten op één van de bankjes, mag dat wel hoor! Kees en Lenie

 

Inmiddels komt de zon op in de Lopikerwaard en dat is een mooi schouwspel. De lucht kleurt afwisselend geel, oranje en paars. Het belooft een zonnige dag te worden.

De zon komt op in de Lopikerwaard
De zon komt op in de Lopikerwaard
Ik vind het gewoon mooi
Ik vind het gewoon mooi

Natuurgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht

Ik nader natuurgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht. Het is een stuk nieuwe natuur waar vele weide- en zangvogels leven. Nogmaals word ik getrakteerd op een prachtig vogelconcert. En dat helemaal gratis en voor niets.

Ik wandel er langs hoge rietkragen, daarachter liggen sloten, plassen, eilandjes en (natuurlijk) weilanden. Door het natuurgebied loopt een wandelpad en aan de horizon pronkt Boezemmolen no. 6. Dit is de enige overgebleven molen die ooit het land langs de Vlist droog hield. Het valt niet mee om de molen goed op te foto te zetten.

Boezemmolen nr.6 in Haastrecht
Boezemmolen nr.6 in Haastrecht
Hooge Boezem achter Haastrecht
Hooge Boezem achter Haastrecht

Na de Hooge Boezem voert de route naar Haastrecht. Daar is het officiële begin- en eindpunt van de wandeling. Omdat ik in Vlist ben gestart laat ik Haastrecht voor wat het is en loop ik gelijk de Tiendweg op. Het is dezelfde Tiendweg als vorige week alleen nu kom ik vanaf Haastrecht. Dit gedeelte heb ik vorige week niet gelopen en ook nu is de Tiendweg mooi om te lopen. Ik kom er andere wandelaars tegen en we groeten elkaar. Het enige dat we zeggen is dat het zo mooi is.

De Tiendweg tegen de zon in
De Tiendweg tegen de zon in
Dezelfde Tiendweg, nu een terugblik met de zon in de rug
Dezelfde Tiendweg, nu een terugblik met de zon in de rug

De Benschopper Boezem

Ook op dit stuk van de Tiendweg passeer ik veel bruggetjes en overstapjes. Na de Tiendweg volgt een lange rechte graskade door de Benschopper Boezem. Dit stuk van de route ken ik helemaal niet. Leuk om dichtbij huis nieuwe paden te ontdekken. Ik ben er alleen op de wereld. Wat een aangename rust, even helemaal niets. Ik vind het niet eens saai en wandel lekker door.

Benschopper Boezem
Benschopper Boezem
Benschopper Boezem, rondom de plassen leven talrijke watervogels
Benschopper Boezem, rondom de plassen leven talrijke watervogels

Aan het einde van de graskade klim ik over een paar hekjes. Langs de Lange Vliet struin ik over een volgende graskade. Schapen liggen met z’n allen op het wandelpad. Ze liggen me niet in de weg en toch staan ze één voor één op en geven mij ruim baan. Schapen vind ik nooit erg om tegen te komen, daar ben ik niet bang voor.

Schapen . . .
Schapen . . .

Aan het einde kom ik bij een water- en wandelknooppunt. Diverse sloten en graspaden kruisen elkaar. Het is een mooi plekje en ik ben blij dat er een bankje staat. Hoogste tijd om even te zitten. Ik laat mijn gedachten de vrije loop en mijmer over lang vervlogen ijstijden. Ooit kon je hier ’s winters geweldig schaatsen van Polsbroekerdam naar Polsbroek, Haastrecht en Vlist. Er liggen kilometers ijspret.

Schutterskade met de in de verte de kerktoren van Polsbroek
Schutterskade met de in de verte de kerktoren van Polsbroek

De Koeneschans en de Slangeweg

Ik ga verder over de Schutterskade richting Polsbroek. Het laatste stuk wandel ik over het fietspad langs de Slangeweg terug naar Vlist. De Slangeweg is ruim een hele kilometer lang en is wat mij betreft het lelijkste stuk van de route. Ik kom uit op de plek waar ooit de Koeneschans lag.

De Koeneschans is in 1672 aangelegd als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Op het kleine schanseiland markeren houten vlonders de omtrek van wat ooit de schans was. Vanuit de Koeneschans kon men de hoog en droog gelegen Slangeweg naar het oosten (Benschop en IJsselstein) verdedigen. Ik vind het maar klein en kan me niet voorstellen dat vanaf zo’n kleine schans iets te verdedigen viel. Maar goed, ik mag natuurlijk niet met de ogen van nu naar de tijd van toen kijken.

Koeneschans-eiland met blik op de Slangeweg
Koeneschans-eiland met blik op de Slangeweg

Na ruim 13 kilometer ben ik terug bij het begin en het is nog maar 10:00 uur. Mijn dag kan nu al niet meer stuk.

De leukste foto's

En van de vele mooie boerderijen langs De VlistIk ben en blijf bloemisteNog zo'n mooi optrekje50 tinten paars en oranjeZo leuk !!Terugblik op de bankjes van Kees en LenieMorgenstond heeft goud in de mondWist je dat je hier ook heerlijk kunt schaatsen . . . als er weer ijs ligtDe Boezemmolen in de ochtendnevelDe TiendwegWouw . . . Eenzame zwaanMooi plaatjeOver een graskade wandel ik naar PolsbroekIk wandelde n van de groentste wandelingen in de Randstad
Een impressie: Wandelen op de grens van twee waarden

Tjonge jonge, wat ben ik blij dat ik zo vroeg op stap ben gegaan. Ik ben helemaal verbaasd over van alles en nog wat. Over mezelf, dat ik zo vroeg ben gaan lopen. Over de natuur, over de geluiden, de geuren. Gewoon over alles om mij heen. Laat mij maar lekker lopen in onze eigen buurt . . . ik vermaak me wel.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Wandelen op de grens van twee waarden
Datum wandeling
maandag 27 april 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 50% (Verhard: 50%)
Start- & eindpunt
  Café de Vlist, Fransekade 8, 2855 AT Vlist (tegenover de Koeneschans)
Parkeren
Gratis parkeren nabij startlocatie (weinig plekken)
Bereikbaarheid
Bushalte: Vlist, Vlisterstee
Horeca
Horeca in Vlist en Haastrecht
Media
Honden
Niet toegestaan
Schapen
Uit de wandelgids
Wandelgids De groenste wandelingen in de Randstad
12 verfrissende tochten door het Groene Hart. Groener kan niet !!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Oudewater
-Wandelen, Water en Weiland-

Volgend bericht »

Het Dashorsterpad
-Klompenpad rondom Woudenberg-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.