Trage Tocht Oudewater

Wandelen, Water en Weiland

Home > Trage Tocht Oudewater

Trage Tocht Oudewater

Wandelen, Water en Weiland

Trage Tocht Oudewater - Wandelen, Water en Weiland

De Trage Tocht Oudewater is een heerlijk rustige wandeling door het oer-Hollandse polderlandschap van het Groene Hart. Lekker wandelen rondom Oudewater en genieten van water en weiland.

26 april 2020 • Trage Tocht Utrecht

Doe ik het of doe ik het niet? In deze vreemde tijden mag je een ommetje maken. De online discussie rondom het wel of niet wandelen houdt de gemoederen flink bezig op social media. Hartstikke fijn eigenlijk om dichtbij huis te blijven en daarom ga ik op stap voor de Trage Tocht Oudewater. Ik volg mijn eigen pad voor een coronaproof wandeling. Dat hoeft (volgens mij) niet moeilijk te zijn:

  1. Ik ga alleen op stap.
  2. De route start dicht bij huis waardoor ik geen gebruik maak van het OV.
  3. De wandelroute loopt over stille tiendwegen en jaagpaden waar geen fietsers, auto’s en ander verkeer kan komen.
  4. Ik zoek de drukte (van het weekend) niet op. Daarom start ik vroeg op de maandagochtend, in mijn beleving een rustige ochtend.
  5. Uiteraard hou ik minimaal anderhalve meter afstand.

Trage Tocht Oudewater, 100% graspadgarantie

De route begint bij het zwembad van Oudewater. De bus vanuit Utrecht of Gouda (lijn 107) stopt er voor de deur. Je kunt er gratis je fiets of auto parkeren.

De wandeling komt uit de wandelgids Wandelen in Utrecht (€). Met de gids in de hand ga ik aan de wandel. Ik ken de route want een paar jaar geleden wandelden wij samen over de Tiendweg naar Haastrecht en terug langs de IJssel. De route van vandaag volgt grotendeels dezelfde route, zij het met een ommetje langs de Wierickes. Toen was het winter en had het gesneeuwd. Nu is het voorjaar en alles komt tot leven.

Vanaf de start wandel ik de Tiendweg op en laat ik Oudewater achter me. Er wacht zo’n vierenhalve kilometer graspad met aan weerszijden water(sloten) en weiland. Het lijkt lang, kilometers ver rechtdoor maar WOUW, wat is het mooi.

Wouw, wat is de Tiendweg mooi !!
Wouw, wat is de Tiendweg mooi !!
Alsmaar rechtdoor en geen moment saai
Alsmaar rechtdoor en geen moment saai

Veel zon en veel bruggetjes. Ook veel hekken en even zoveel overstapjes. Veel eenden, zwanen en meerkoeten. In het weiland veel koeien. Fluitenkruid en koolzaad tieren welig langs de slootkant. Zo mooi is Nederland en al dat moois is zo dicht bij huis. Ik heb het hartstikke naar mijn zin en dat op een gewone maandagochtend.

Terugblik op Oudewater
Terugblik op Oudewater
Water en Weiland, Rust en Ruimte
Water en Weiland, Rust en Ruimte

Het is hartstikke rustig op de Tiendweg. Ik kom er niemand tegen en voel me alleen op de wereld. Het verveelt geen seconde. Mijn fototoestel draait overuren. Enige dat ik mis op dit stuk van de route is een wandelbankje. Gewoon om even te genieten van de rust en de stilte om mij heen.

Het nest met eieren ligt verstopt tussen het fluitenkruid en de brandnetels
Het nest met eieren ligt verstopt tussen het fluitenkruid en de brandnetels

Ik wandel rustig door en geef mijn ogen goed de kost. Opeens schrik ik van een eend die zomaar uit het niets wegvliegt. Die zag ik niet aankomen. De eend zat tussen de hoge brandnetels en het fluitenkruid. Dan zie ik het nest met eieren. Moedereend schrok harder van mij dan ik van haar. Jammer dat ik haar niet kan vertellen dat ze kan blijven zitten omdat ik totaal ongevaarlijk ben.

Een verdwaald plukje gras . . .
Een verdwaald plukje gras . . .
Loeiend enthousiast publiek aan de overkant
Loeiend enthousiast publiek aan de overkant

Aan de overkant grazen zwart-wit gevlekte dames onverstoorbaar verder. De koeien hebben overduidelijk nog nooit van social distance gehoord. Ze lopen kort achter en naast elkaar in het land, blij dat ze naar buiten mogen.

Rondje Hekendorp

Na vierenhalve kilometer volgt de minst leuke kilometer van de route. Het is noodzakelijk kwaad want soms kan het niet anders om van A naar B te wandelen. Na een stukje langs de provincialeweg wandel ik over de gloednieuwe Wilhelmina van Pruisenbrug naar Hekendorp. Vroeger heette Hekendorp Goejanverwelle maar deze naam wordt sinds 1964 niet meer gebruikt. Hekendorp ligt op het kruispunt van de Hollandse IJssel met de Enkele en Dubbele Wiericke.

Fleurig koolzaad langs de Enkele Wiericke in Hekendorp
Fleurig koolzaad langs de Enkele Wiericke in Hekendorp

De route vervolgt door het dorp. Op de grens van de provincies Utrecht en Zuid-Holland verlaat ik de weg en volg ik het graspad langs de Enkele Wiericke. Ook nu weer weiland, water . . . en wind.

Gewoon een mooi plaatje . . .
Gewoon een mooi plaatje . . .

De beide Wierickes waren ooit onderdeel van de Oude Hollandse waterlinie. Bij Hekendorp is de Oude Hollandse Waterlinie op zijn smalst. Langs de Dubbele Wiericke wandel ik terug naar Hekendorp. Pas na ruim 8 km wandelen kom ik de eerste wandelaars tegen.

Wandelen over het jaagpad langs de IJssel
Wandelen over het jaagpad langs de IJssel

Vanuit Hekendorp wandel ik over het jaagpad terug naar Oudewater. Bijna 5 kilometer langs de Hollandse IJssel. En geloof me, wederom een superleuk stuk om te wandelen. Heerlijk in het zonnetje en geen hinderlijk verkeer. Het jaagpad is exclusief voor wandelaars.

Volop bloesem . . .
Volop bloesem . . .
. . . en koolzaad
. . . en koolzaad

Halverwege Hekendorp en Oudewater kom ik langs een uitnodigend wandelbankje. En of het nou het mooie plekje in de zon is of de tekst achter het bankje, het geeft mij rust. Ik geniet er zeker een half uur van alles en niets om mij heen.

Wandelbankje voor de broodnodige rust. Zo lang zit ik anders nooit . . .
Wandelbankje voor de broodnodige rust. Zo lang zit ik anders nooit . . .
Oudewater komt dichterbij
Oudewater komt dichterbij

Nog een paar kilometer langs de IJssel en dan ben ik terug in Oudewater. Er volgt een ommetje door het historische centrum dat zeker de moeite waard is. Oudewater kreeg al in 1265 stadsrechten en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart.

Gezellig druk op het bankje voor de Heksenwaag
Gezellig druk op het bankje voor de Heksenwaag

Oudewater heeft een gezellig centrum met veel terrasjes. Je kunt in Oudewater een leuke stadswandeling maken langs monumentale panden, historische geveltjes, over de markt of een bezoekje brengen aan het touwmuseum en de Heksenwaag. Helaas is alles gesloten momenteel.

De leukste foto's

Genieten in het zonnetjeDe Trage Tocht Oudewater komt uit de wandelgids -Wandelen in Utrecht-Terugblik op Oudewater Ik wandel op de Tiendweg, een lange graskade tussen de weilandenDe Teindweg is ruim 4 km langNog meer koeien . . .-Mooi uitzicht vanaf een wandelbankjeVrouwe Justitia staat boven op de schandpaal in HekendorpGraskade langs de Enkele WierickeWandelbankjes - 4 op een rijMooi lijnenspel ;-)Mooi roze is niet lelijkVolop koolzaad langs de IJsselWelkom in Oudewater
Een impressie: Trage Tocht Oudewater

Wandelen tussen water en weiland

Ik kan niet anders zeggen dat ik lekker gewandeld heb. Een mooie route door de polder, een prima afstand voor de maandagmorgen en allemachtig prachtig weer. De Trage Tocht Oudewater is alle seizoenen mooi, volgende keer wil ik andersom lopen en dan in de herfst. Wie loopt er mee?

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 20 april 2020
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 70% (Verhard: 30%)
Start- & eindpunt
  Parkeerterrein zwembad Ons Statenbad, Statenland 1, 3421 GZ Oudewater
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte Molenwal Oudewater, lijn 107 (Utrecht-Gouda)
Horeca
In Oudewater is ruime keuze aan horeca. Onderweg in Hekendorp.
Media
Uit de wandelgids
Wandelen in Utrecht (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Utrecht
De ervaren routemakers van de Trage Tochten leiden de wandelaar over bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren. Van berg tot polder wijzen ze ons op vistrappen, kastelen, vestingwerken en pannenkoekenhuizen.

Meer wandelplezier

4 Reacties

Annet kasbergen  -  26-04-2020 @ 15:48:31  -

Zeker een prachtige route,
Kopje thee op afstand had gekant hoor bij het bankje. Dan had ik je ook kunnen vertellen wie die tekst opgehangen heeft.

Mirjam  -  26-04-2020 @ 16:55:49  -

Ja, het bankje staat vlak bij jullie. Je mag evengoed wel vertellen wie de tekst heeft opgehangen, dat is altijd leuk om te weten.

Mariska  -  27-04-2020 @ 22:24:26  -

Een hele mooie tocht. Heb hem ook een gelopen prachtig vooral nu.
Heerlijk die rust echt genieten

Mirjam  -  27-04-2020 @ 22:46:44  -

Gewoon hartstikke leuk en supermooi dit seizoen. Nu helpt het weer ook mee want alles ziet er anders uit als de zon schijnt 😉  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.