Home > Trage Tocht Haastrecht

Trage Tocht Haastrecht

Wandelen in de Lopiker- en Krimpenerwaard

Trage Tocht Haastrecht - Wandelen in de Lopiker- en Krimpenerwaard

Eindelijk weer eens tijd om een stukkie te gaan wandelen. Ik heb op internet een 15 km. lange tocht gevonden, Trage Tocht Haastrecht. Trage Tochten zijn natuurwandelingen die grotendeels over onverharde paden lopen. Het percentage verhard-onverhard/halfverhard is 30%-70%. Je moet niet bang zijn voor een beetje modder !!

14 december 2014 • Trage Tocht Zuid-Holland

Ik kies voor de Trage Tocht Haastrecht. De officiële start is in Haastrecht maar ik start in Vlist bij de Vlisterstee want dat is dichterbij huis. De route is heel duidelijk en gedetailleerd beschreven, ergens halverwege beginnen is goed mogelijk.

Wandelen in de mooie Lopikerwaard

Boerenlandpad dwars door het weiland
Boerenlandpad dwars door het weiland

In Vlist volg ik een stukje van het slingerende riviertje De Vlist. Dit deel van de route loopt over asfalt, evengoed is het een mooi stuk om te wandelen. Het is voor mij bekend terrein, ik heb er al vaker gelopen en vooral ook geschaatst. Er ligt wel een laagje ijs in de Vlist maar helaas nog niet dik genoeg om mijn schaatsen uit het vet te halen.

Dan ga ik de weidse polder in over een boerenland-wandelpad. De schapen grazen in het land, zij keuren me geen blik waardig. In het weiland is het flink soppen na de regen van afgelopen vrijdag. Mijn schoenen zijn goed waterdicht. Aan het einde van het weiland kom ik op de Schenkelkade, ooit onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Daar moet ik een paar bruggetjes over, er volgen er meer vandaag. De Lopikerwaard is mooi hoor !!

Twee zwanen en deze foto is genomen vanaf één van de vele bruggetje.
Twee zwanen en deze foto is genomen vanaf één van de vele bruggetje.

Het is koud (2℃) en allemachtig prachtig wandelweer. Met tegenwind is het wat frisjes, met de wind in de rug kan mijn jas open. Onderweg kom ik veel mensen tegen, op de fiets en ook opvallend veel mountainbikers, die gewoon in de polder over de graskades fietsen.

Wandelen over de Bergvlietkade

Langs de Boezemmolen kom ik in Haastrecht en door de bebouwde kom -toch wat minder mooi- kom ik terug in het weidse polderlandschap. Dit keer in de Krimpenerwaard. Via een mooie Tiendweg kom ik op een blubberige kade. Er zijn matten neergelegd en dat is maar goed ook, anders was het pad onbegaanbaar. Over een schone graskade kuier ik naar natuurgebied Bilwijk. Daar begint de Bergvlietkade, een houtkade van ruim 1,5 km. lang met aan beide kanten elzen en essen.

De Bergvlietsekade is een van de oudste onverharde kades in de Krimpenerwaard
De Bergvlietsekade is een van de oudste onverharde kades in de Krimpenerwaard

Vlonder over de Bergvlietkade

De Bergvlietkade is nog niet zo lang open. Met één eigenaar van de kade kon geen overeenstemming worden bereikt en daar is een vlonderpad over de Bergvliet gemaakt om toch verder te kunnen lopen. Een creatieve en leuke oplossing!

Vlonder over de Bergvliet
Vlonder over de Bergvliet

De Bergvlietkade is mooi om te lopen, ik ben er al eerder geweest met de wandeling vanuit Schoonhoven in maart. Ook nu vind ik het een supermooi stuk. Na het 2-de stukje van de Bergvlietkade wandel ik als laatste over een lang en recht fietspad terug naar Vlist

Trage Tochten Tip: Trage Tocht Vechten, Lopen langs de linies

Mijn eerste Trage Tocht is een feit, wat een leuke route. Als alle trage tochten zo zijn . . . dan hou ik me aanbevolen. Zo lekker dicht bij huis en dan toch onbekende plekken ontdekken. En ik hou wel van onverhard en vieze schoenen. Jammergenoeg zijn er nog maar weinig trage tochten dicht in de buurt.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 14 december 2014
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 70% (Verhard: 30%)
Start- & eindpunt
  De Vlisterstee, West Vlisterdijk 57, 2855 AK Vlist
Parkeren
Parkeren in Vlist is gratis
Media
Schapen

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

RijnDeltapad West 3
-Woerden - Bodegraven-

Volgend bericht »

Kerkepad Cabauw
-Winter in de Lopikerwaard-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

SportSport