Het is nog steeds allemachtig prachtig weer, de herfst is op zijn mooist. Ik ga lopen langs de linies en ik kies voor de Trage Tocht Vechten, een kortere route van 10 kilometer, niet ver van huis.
De Trage Tocht Vechten komt uit de wandelgids Lopen langs de Linies. Het is één van de 13 wandelingen rondom de waterlinies in ons land.
In en rondom het buurtschap Vechten zijn de restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie overal te zien. Maar de Trage Tocht Vechten biedt meer.
Amelisweerd aan de Kromme Rijn
Het is van meet af aan mooi wandelen, de herfst toont zijn charme. Bladeren vallen van de bomen. Het wandelpad ligt bezaaid met een kleurrijk tapijt van oranje, bruin en geel blad. Met dit prachtige herfstweer is het geen straf om te wandelen.
Het eerste deel van de route loopt over het Kromme Rijnpad. Over het jaagpad, ooit gebruikt om schepen over het water te jagen (trekken), wandel ik richting Utrecht tot landgoed Nieuw-Amelisweerd.
Nieuw-Amelisweerd is een kasteel en ridderhofstad in Bunnik op de grens van Utrecht. Het ligt verscholen in de bossen van landgoed Amelisweerd. In de luwte van de bomen, lekker uit de wind, is het heerlijk om te wandelen en ik ben niet de enige die er zo over denkt.
Wandelen is een feest vandaag !!! -Gelezen op Facebook-
De route vervolgt over de statige boslanen van landgoed Amelisweerd richting Fort Rijnauwen. In de verte zie ik de moderne gebouwen van Utrecht Science Park De Uithof. Het contrast tussen de architectuuriconen van de Uithof en de bosrijke omgeving van Amelisweerd is groot. Een wereld van verschil op een paar vierkante kilometer.
Fort Rijnauwen op landgoed Rhijnauwen
De route naar Fort Rijnauwen is mooi. Ik wandel door het Hoge bos en langs de weilanden over de Vogelenboslaan. Fort Rijnauwen is met ruim 31 ha en het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is helaas gesloten, in de winterperiode zijn er geen excursies.
Ik passeer een klaphekje, dat betekent dieren op mijn wandelpad. Dit keer zijn het makke schapen, daar heb ik geen moeite mee. Er ligt een mooi wandelpad langs de fortgracht. Fort Rijnauwen ligt aan de overkant, geheel aan het oog ontrokken.
Bij theehuis en pannenkoekenhuis Rhijnauwen twijfel ik eventjes. Doe ik het . . . of doe ik het niet? Het theehuis is helemaal gebouwd van hout omdat het binnen de verboden kringen stond. De kringenwet uit 1814 bepaalde dat het schootsveld rond vestingwerken vrijgehouden moest worden. Houten gebouwen konden in geval van oorlog snel worden gesloopt.
En nee, ik doe het niet. Geen pannenkoek voor mij vandaag. Ik wandel verder, onder het poortgebouw van Huis Rhijnauwen door en steek de Kromme Rijn over. Om mij heen zijn weilanden, koeien grazen in de wei. Eén van de koeien zoekt een stier.
Het bunkerpad
Over het bunkerpad wandel ik dwars door de weilanden van Fort Rijnauwen naar Fort Vechten. Langs het bunkerpad staan 22 -ik heb ze geteld- groepsschuilplaatsen en kazematten in het weiland, die gebouwd zijn net voor de Eerste wereldoorlog uitbrak. Vroeger liepen er loopgraven tussen de bunkers waarin soldaten zich onzichtbaar konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer.
Fort Vechten
Na het bunkerpad wandel ik door buurtschap Vechten, passeer ik de spoorlijn Utrecht-Arnhem en ga ik onder de A12 door. Rechts ligt Fort Vechten, dat is gebouwd tussen 1867 en 1870. Samen met Fort Rijnauwen verdedigde het fort de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht.
Fort Vechten is bekend terrein, ik kom er jaarlijks voor onze familieBBQ. Vroeger, toen het fort nog een fort was, graasden de koeien van mijn opa op de graslanden van het fort. Defensie gebruikte het fort destijds voor o.a. bandenopslag. Het fort was niet toegankelijk voor publiek en de fortwachter die het fort bewaakte woonde er ook.
Op het terrein van Fort Vechten bepaal ik mijn eigen route. Op het fort staan 22 gebouwen; flank- en reversbatterijen, een bomvrije kazerne, wachtgebouwen, remises, een reduit, en een glacis (buitenfort). Ook al is het fort voor mij bekend terrein, ik vind het mooi om te alles te zien er er te wandelen. Er is de laatste jaren veel veranderd en grote delen zijn toegankelijk voor publiek. Een deel van het fort is onderhouden en gerestaureerd, op het grootste gedeelte mag de natuur zijn gang gaan.
Castellum Fectio
Via de leveranciersingang verlaat ik Fort Vechten en wandel ik verder naar de plek waar ooit Castellum Fectio, het oudste Romeinse legerkamp in Utrecht, heeft gestaan. Fectio (Vechten), maakte deel uit van de Romeinse rijksgrens, de limes. In 2016 zijn de contouren van het laatst gebouwde fort in het landschap zichtbaar gemaakt in de vorm van een kunstwerk. ik wandel er over het Heiligdom, wat dat ook moge zijn ?!?! Mooi om te zien hoe groot zo'n Romeins castelleum destijds was. Een stukje verder, op de Marsdijk, wandel ik langs een grenspaal van het Romeinse Rijk.
Het laatste stuk van de wandeling loopt over een wandelpad langs de fortgracht. Ik bekijk het fort vanaf de andere kant en ook Fort Vechten was vroeger vanaf de weg nauwelijks zichtbaar. Inmiddels is dat wel het geval en ik zie waar ik zojuist wandelde.
Voor de tweede keer wandel ik door Vechten en na het oversteken van de Provincialeweg ben ik terug bij mijn auto.
Trage Tochten Tip: Trage Tocht Beek, Wandelen in het Rijk van Nijmegen.
De leukste foto's van de Trage Tocht Vechten
De trage tocht Vechten is een afwisselende wandeling. Struinen door het bos, slenteren over landgoederen, wandelen langs de Kromme Rijn en op ontdekkingstocht over het fort. Fijn buiten actief bezig zijn, ik heb voor 100% genoten. Met 10 kilometer lengte is het een toffe wandeling voor de zaterdagmiddag. Zondag mag natuurlijk ook.
De wandelgids is geschreven door Rob Wolfs en Rutger Burgers. In deze gids staan 13 wandelingen rondom diverse waterlinies in Nederland.
T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.