Route Willige Langerak

Wandelen in de Lopikerwaard

Home > Route Willige Langerak

Route Willige Langerak

Wandelen in de Lopikerwaard

Route Willige Langerak - Wandelen in de Lopikerwaard

Jawel, het voorjaar komt er aan. Het is heerlijk voorjaarsweer, ideaal voor een stevige wandeling. Wandelschoenen aan en gaan. Ik wandelde de (voormalige) ANWB route Willige Langerak. Lekker struinen door de Lopikerwaard met een hoofdrol voor de Lek en de uiterwaarden.

24 februari 2017 • Utrecht

Waar ga ik wandelen ??

Op internet vind ik een oudere ANWB wandelroute: Route Willige Langerak, een route van 12 kilometer met de start in Lopik. Dat is niet ver weg. Ik ben niet helemaal overtuigd, 12 kilometer is net iets te weinig.

Als ik eerlijk ben lijkt de route lijkt mij niet zo leuk.

Toch ga ik op stap, het weer is te mooi om thuis te blijven. Ik wil een extra lus door Jaarsveld maken, zo wordt mijn ronde langer dan 12 kilometer.

Het is hartstikke mooi langs de Lek
Het is hartstikke mooi langs de Lek

Wandelknooppunten

Ik heb een summiere routebeschrijving bij me en een kaartje. Daarmee moet het lukken om de juiste route te vinden. Ik begin mijn route buiten de bebouwde kom van Lopik. Over de Vogelzangsekade wandel ik naar het dorpscentrum. Ik loop langs de Manebrug, daar liggen vele uren dans- en sjansplezier. Jeugdsentiment. Helaas, de Manebrug is niet meer.

Bij het gemeentehuis van Lopik staat een informatiebord en daar zie ik dat de route Willige Langerak prima te volgen is aan de hand van de wandelknooppunten. Ik noteer de knooppunten snel in mijn telefoon en dan is het een kwestie van de juiste nummers volgen.

Sneller dan verwacht wandel ik langs de Lek
Sneller dan verwacht wandel ik langs de Lek

Wandelen over de Lekdijk

Sneller dan verwacht wandel ik de Lekdijk op. Nooit geweten dat Lopik zo dicht achter de Lek ligt. Wandelen langs het water vind ik altijd leuk. Op deze gewone doordeweekse dinsdag is er veel scheepvaart op de Lek. Het water is altijd beweging en er is genoeg te zien. Overal hoor en zie je vogels. Zelfs het zonnetje laat zich zien.

Scheepvaart op de Lek
Scheepvaart op de Lek

Struinen door de uiterwaarden

De pijlen sturen mij de uiterwaarden in. Daar struin ik over drassige graspaden en door het hoge riet. Ineens ben ik bij de waterkant. Dat is leuk, ik laat mijn schoenen eventjes pootje baden.

Van de uiterwaarden gaat de route een stukje over de Lekdijk om vervolgens wederom de uiterwaarden in te duiken. Opvallend is het grote aantal enorme molshopen. Ik ga er zig-zag tussendoor. Van het ene weiland wandel ik naar het volgende weiland. Af en toe staat het hek gewoon open, er is nu toch geen vee, blij toe. Geregeld moet ik een overstapje over.

Gelukkig maar dat ik zo lenig ben . . . 😉

Overstapje naast een geopend hek ;-)
Overstapje naast een geopend hek ;-)
Even de benen strekken
Even de benen strekken

Ik neem het ervan en ga aan de waterkant op een droog plekje zitten. Even de benen strekken. Wouw, dat is leuk. Verstand op nul en blik op oneindig. Wat een kadootje op deze dinsdag. Blij dat ik ben gaan wandelen. Ik bedenk dat dit een leuke route is voor Terberg een volgende keer.

Oeps, volgens mij is dit niet de bedoeling. De Lek verovert het land !! Grote stukken land zijn er weggespoeld, zo te zien.
Oeps, volgens mij is dit niet de bedoeling. De Lek verovert het land !! Grote stukken land zijn er weggespoeld, zo te zien.
Dit was een vreselijk ongelijk graspad, beter kun je over de Lekdijk wandelen (denk ik). Het is hier wel mooi !!
Dit was een vreselijk ongelijk graspad, beter kun je over de Lekdijk wandelen (denk ik). Het is hier wel mooi !!
Doorkijkje naar de Overkant
Doorkijkje naar de Overkant

Route du Paradis in Willige Langerak

Over de dijk kom ik bij het keerpunt van de route in Willige Langerak. Willige Langerak is één van de 9 dorpskernen in de gemeente Lopik, onder de rook van Schoonhoven.

In Willige Langerak passeer ik Natuurmuseum en klompenwinkel De Wielewaal. Het natuurmuseum laat de bezoeker de prachtige en gevarieerde natuur van Het Groene Hart zien. Het Museum is geopend, maar ik gun mezelf geen tijd om een kijkje te nemen.

Zojuist liep ik nog aan de andere kant van de Lekdijk
Zojuist liep ik nog aan de andere kant van de Lekdijk
Route du Paradis - Wandelen in de Lopikerwaard
Route du Paradis - Wandelen in de Lopikerwaard

Over de Tiendweg wandel ik terug naar Lopik. Dit weggetje is onverhard en 3 kilometer lang. Weliswaar minder spannend dan het wandelen door de uiterwaarden, evengoed de moeite waard. Halverwege kom ik een bordje tegen met daarop de tekst: Route du Paradis. Het komt aardig in de richting.

De Route Willige Langerak is Allemachtig prachtig !!
De Route Willige Langerak is Allemachtig prachtig !!

Jaarsveld, een dorpje in de Lopikerwaard

Na de Tiendweg kom ik weer op de Lekdijk. De heenweg en de terugweg overlappen elkaar zo'n 1200 meter. Omdat ik de route langer maak, volg ik de wandelknooppunten richting Jaarsveld. Weer ga ik de uiterwaarden in, dit verveelt mij nooit. Na een laatste stukje over de Lekdijk kom ik in Jaarsveld, een klein dorpje aan de Lek. Langs het oorlogsmonument ga ik een steile trap af, de dijk af. Langs de rand van Jaarsveld wandel ik terug naar mijn fiets.

Dat is best steil !!
Dat is best steil !!

Op mijn wandelapp zie ik dat ik 21 hele kilometers heb gewandeld. Meer dan de oorspronkelijke 12 kilometer van de route. Ook meer dan mijn bedoeling was.

Maar wat heb ik me vergist !!

Ik vind het een hartstikke mooie wandelroute.

Het zijn 21 erg leuke kilometers, dat zag ik vanmorgen niet aankomen. Waarschijnlijk doordat ik er geen hoge verwachtingen van had. Het mooie wandelweer speelde ook een rol, het voorjaar hangt in de lucht, al zou je dat niet zeggen met het weer van deze week.

Het wordt voorjaar
Het wordt voorjaar

Een stukje van de Lopikerwaard dat ik nog helemaal niet kende. Het wandelen door de uiterwaarden van de Lek vind ik superleuk en verrassend mooi. Wederom blijkt dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan voor een mooie wandeling.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 20 februari 2017
Afstand
21 km
Kenmerken
Bereikbaarheid
Lopik is met de bus prima te bereiken: Syntus streekbus lijn 295 naar Rotterdam Capelsebrug v.v. Bushalte Gemeentehuis.
Horeca
De Wilgensprong in Willige Langerak (niet getest)
Media
Knooppunten
191312212233335221681218111715(Wandelroutenetwerk Drechtsteden)

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Stijlvolle stadswandeling in Utrecht
-Rietveldroute-

4 Reacties

Joske  -  25-02-2017 @ 06:19:46  -

Weer ontzettend leuk geschreven. Ik ga daar ook maar eens lopen. Woon tenslotte niet zo ver van de Lekdijk af. Ik zal dan je informatie zeker meenemen.Dank je wel, groet JOske

Mirjam  -  26-02-2017 @ 13:48:09  -

Dank je Joske.
Eens te meer blijkt maar weer dat je altijd en overal kunt wandelen en dat je daar eigenlijk niet zo heel veel voor nodig hebt. En een zonnetje doet wonderen 🌞

Mirjam  -  07-03-2017 @ 13:20:11  -

Dag Mirjam, wat een leuke route en verhaal, ken de Lekdijk daar goed en wandel er zo graag. Misschien nog een tip voor de volgende keer als het pontje naar Ameide weer vaart. Je parkeert je fiets/auto bij Salmsteke en loopt dan via Lekdijk/Willige Langerak naar Schoonhoven, lekker lunchen bij Restaurant Lekzicht, daarna de Lek oversteken per en via Nieuwpoort en de Tientweg terug naar Ameide ook ongeveer 20 km. Prachtige route en rustig doordeweeks.

Mirjam  -  07-03-2017 @ 22:22:17  -

Hoi Mirjam 😉,
dank je wel. Deze hou ik in gedachten, ook weer lekker dichtbij huis !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.