Wandelroute de 8 van Linschoten
8 km wandelen in het Groene Hart
Onlangs wandelde ik de 8 van Linschoten, een korte(re) wandelroute van bijna 8 km rondom Landgoed Linschoten. De wandeling heeft de vorm van een 8 en loopt langs de 8 mooiste plekjes van het dorpje Linschoten.
Op zoek naar een kortere wandeling niet al te ver van huis, stuit ik op de wandelroute de 8 van Linschoten van Struinen en Vorsen. De wandeling start op de parkeerplaats van het TOP (Toeristisch OverstapPunt) bij Landgoed Linschoten. Het TOP ligt direct langs de M.A. Reinaldaweg (N204) en is met de auto makkelijk bereikbaar. Je kunt er gratis parkeren en op maandagmiddag zijn er volop vrije parkeerplekken.
Landgoed Linschoten
Landgoed Linschoten (±450 ha.) is één van de grootste landgoederen in het Groene Hart. Een mooi landgoed dat bestaat uit landerijen, bossen, sloten en vaarten, monumentale panden en boerderijen. Ik kom het allemaal tegen op deze wandeling.
Boswachterswoning aan de Schapenlaan
Het eerste monumentale pad is de voormalige boswachterswoning op de hoek van de Schapenlaan. Een opvallend huis met bijzondere trapgevels. Het verhaal gaat dat er op deze plek een ooit schaapskooi was, vandaar de Schapenlaan.
Voor de eerste keer wandel ik de Schapenlaan op. Het is een rechte weg van zo’n 750 meter lang met aan de ene kant bos en water en aan de andere kant weiland (zonder schapen overigens). Het is geen bijzondere weg, zeg maar gerust saai. Wat ook niet helpt is het lawaai van de nabij gelegen A12 dat langzaam dichterbij komt.
Boerderijen op de Haardijk
Ook aan een vervelende weg komt een eind. De Haardijk is mooier om te wandelen. Langs de Haardijk staan een aantal monumentale boerderijen die bij het landgoed horen.
Het landelijke slingerweggetje doet mij een beetje aan Swiebertje denken. Hij zou er zomaar kunnen lopen, hoewel hij vast niet gewend is aan asfalt. Niet zo heel gek, want de tv-serie Swiebertje is destijds niet heel ver hier vandaan opgenomen. De tv-serie ‘Het Wassende Water’ werd wel (deels) op de Haardijk opgenomen o.a. bij boerderij Kopervik.
Het Parkbos
De Haardijk loopt rondom het Parkbos. Na de Haardijk volgt een blubberig pad langs de Lange Linschoten. Ook nu hou ik het Parkbos aan mijn linkerhand.
Huis te Linschoten
Omstreeks 1637 is Huis te Linschoten gebouwd door de Utrechtse patriciër Johan Strick. Het huis heeft de allure van een kasteel met een ophaalbrug, twee torens en een gracht. Ik vind vooral het toegangshek opvallend. Op gemetselde pijlers staan 4 grote siervazen in de stijl van Lodewijk XIV. Helaas is het hek gesloten. Hoewel het huis al meer dan 100 jaar onbewoond is, is het slechts een paar keer per jaar geopend voor publiek.
T!P
Om het jaar kunt je het Huis en het omringende parkbos bezoeken op de Open Monumentendag. De eerstvolgende datum is 10 sept 2022.
Ik laat het Huis achter me en wandel verder over de Noord Linschoterdijk. Voor de tweede keer kom ik bij de Schapenlaan en voor de tweede keer wandel ik hetzelfde stuk. Het is niet erg om een stuk 2x te lopen maar de Schapenlaan is niet het mooiste stuk van de route. Even tempo maken, een mooi stuk voor een soort van intervaltraining.
Het Jachthuis
Aan het eind kom ik (voor de 2-de keer) bij het Jachthuis. Boven op het dak van het jachthuis staat een klok. De klok hangt boven de jachtkamer, waar de jagers zich verzamelden voor ze het land in gingen.
In de 19e eeuw liep men in Linschoten de kans meerdere klokken te horen luiden. Om 12uur de grote klok van de kerktoren van St Janskerk. Rond etenstijd luidde de klok op het jachthuis aan de schapenlaan.[ Bron: Klokken van Linschoten ]
Bij het jachthuis ga ik rechtsaf en met een omweg wandel ik naar Linschoten. Ik loop door het Hoornsche Bos en ik zie de A12 (nog) niet maar ik hoor de snelweg des te beter. Je woont wel mooi op het landgoed maar het geluid van de A12 is erg aanwezig. Dit stuk van de route niet heel bijzonder, gewoon prima.
Wandelen door de Dorpsstraat in Linschoten
Na een kort stukje langs de provinciale weg ben ik in Linschoten. Een deel van Linschoten is een beschermd dorpsgezicht. Ook binnen de bebouwde kom staan een paar markante boerderijen. Het oude dorp van Linschoten is de moeite waard met veel monumentale panden, de Dorpsstraat staat er vol mee.
Slinger-, slangen- of abrikozenmuur
Achter de Grote of Sint-Janskerk ligt een historische slangenmuur die rond 1770 is gebouwd. Deze fruitmuur is niet recht gebouwd, maar slingerend. Daardoor is het een stevige muur die geen steunberen nodig heeft. In de bochten werden (exotische) fruitbomen geplant (bv abrikozen) zodat deze beschut stonden en er een microklimaat ontstond.
In Nederland zijn nog zo’n 20 slangenmuren. De slingermuur in Linschoten is extra bijzonder omdat deze binnen de bebouwde kom staat.
De muur is nu gewoon een schutting en in de nissen staan Hortensia’s ipv fruitbomen.
Ik wandel langs de 5 decemberkade (ik blijf het een leuke naam vinden) terug naar de parkeerplaats. Ik kijk terug op een prima wandeling met leuke plekken. Voor de verwende wandelaar misschien niet heel bijzonder. Maar als je toch in de buurt bent is het een prima ommetje voor 8 km wandelplezier langs 8 Linschootse bezienswaardigheden.
ALLES OP EEN RIJTJE
T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.
Meer wandelplezier
« Vorig bericht
Volgend bericht »
Trage Tocht Sandenburg
-Bos, weiland en landgoed-