Home > Stijlvolle stadswandeling in Utrecht

Stijlvolle stadswandeling in Utrecht

Rietveldroute

Stijlvolle stadswandeling in Utrecht - Rietveldroute

Vorige week las ik een Tweet over de Rietveldroute in Utrecht in het kader van 100 jaar De Stijl. De Rietveldroute loopt langs hoogtepunten uit het werk van de Utrechtse kunstenaar en architect Gerrit Rietveld. Mijn interesse is gewekt, een leuke wandeling voor de zondagmiddag.

7 maart 2017 • Utrecht Stadswandeling

Afgelopen zondag 5 maart, wandelde ik de Rietveldroute. Deze wandeling start bij het Centraal Museum en is 5 kilometer lang. Dat vind ik te weinig, daarom maak ik van 2 kortere stadswandelingen één langere, toeristische wandeling:

  1. De Rietveld wandelroute - 5 km.
  2. Groene Wissel Wandeling: Shoptocht Utrecht - 6 km.

Shoptocht Utrecht

"De shoptocht door Utrecht is een stadswandeling met hoog winkel- en horecagehalte", aldus de Wandelzoekpagina. De tocht begint bij het station en loopt langs het Centraal Museum. Dat klinkt interessant. Ik start met het eerste deel van de shoptocht bij het station. Vervolgens stap ik bij het Centraal Museum over op de Rietveldroute.

Na de Rietveldroute, vervolg ik de shoptocht door Utereg om te eindigen bij het station. Dan is de wandeling om en nabij de 11 kilometer en dat vind ik leuk voor de zondagmiddag.

Nijntje op de Mariaplaats Dit is de achterkant van Nijntje
Hier staan ze dan, op sokkel van grind. Dick Bruna en Nijntje, Een vader en zijn kind.

Als eerste maak ik een ommetje, om over de Moreelse Brug te wandelen. Deze nieuwe brug van 295 meter lang gaat over alle treinsporen, zodat wandelaars en fietsers niet meer door of om het station hoeven om in het centrum te komen. Daarna wandel ik de Mariaplaats op en ben ik in hartje stad. De eerste wereldberoemde 'Utrechter' die ik tegenkom is Nijntje met zijn geestelijk vader.

Langs de Singel wandel ik over de oude stadswal en de Zeven Steegjes, een oud arbeidersbuurtje dat van de sloop is gered. Via het Ledig Erf, de Twijnstraat en de Doelenstraat kom ik bij het Nijntje Museum. Daar tegenover ligt het Centraal Museum, het beginpunt van de Rietveldroute.

Blik op de Zeven Steegjes Wandelen over de stadswal van Utrecht
Stadswal met links de Zeven Steegjes

100 jaar De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren zijn in 2017 overal in Nederland stijlvolle evenementen en tentoonstellingen. 2017 uitgeroepen tot themajaar Mondriaan to Dutch Design.

Utrecht is de geboorteplaats van Gerrit Rietveld, één van de invloedrijkste personen van De Stijl. Zijn bekendste ontwerpen zijn de Rood-Blauwe stoel, oftewel de Rietveldstoel en het Rietveld-Schröder huis.

Vol verwachting ga ik aan de wandel.

Het eerste Rietveld-huis op mijn pad is Huis van der Vuurst de Vries, direct gevolgd door de bijbehorende Chauffeurswoning. Dit is een experimenteel huis vanwege de manier van bouwen destijds. Het is een strak huis en het past helemaal niet in de omgeving. Toen niet en nu nog niet.

Huis van der Vuurst de Vries (1927) De chauffeurswoning
De eerste Rietveld-huizen op mijn wandelpad. Huis van der Vuurst de Vries met de bijbehorende Chauffeurswoning

Het Rietveld-Schröderhuis

Het hoogtepunt van de route is het Rietveld-Schröderhuis uit 1924. Voor Rietveld was dit het eerste huis dat hij ontwierp. Het is in alle opzichten een bijzonder huis, zowel binnen als buiten. Opvallend zijn de strakke lijnen en het primair kleurgebruik, kenmerkend voor De Stijl.

Het is mogelijk om binnen een kijkje te nemen. Ik heb daarvoor geen kaartje gereserveerd bij het Centraal Museum en dat moet wel van te voren.

Het Rietveld-Schröderhuis aan de achterkant
Het Rietveld-Schröderhuis aan de achterkant

In 1924 stond het huis helemaal aan de rand van de stad en hadden de bewoners, Weduwe Schröder en haar kinderen, uitzicht op de polders. Toen het bouwverbod in de polders werd opgeheven kocht mevr. Schröder de grond tegenover haar huis. Zo kon zij zelf haar nieuwe uitzicht bepalen. Samen met Rietveld ontwierp zij de nieuwe woningblokken aan de Erasmuslaan uit 1931-1934, de volgende Rietveld-huizen waar ik langs wandel.

Kenmerkend voor Rietveld en opvallend aan deze woningen, zijn de enorm grote ramen. Binnen en buiten lopen op die manier in elkaar over.

Vooruitstrevende woningen voor die tijd Ik vind het best saai . . . ?!?!
De nieuwe woningblokken aan de Erasmuslaan

Sitting in Blue

Rond 1940 werd de Waterlinieweg aangelegd met het Rietveld-Schröder huis aan de ene kant en de nieuwe woningblokken op de Erasmuslaan aan de andere kant. Het landelijke uitzicht was verleden tijd. Het viaduct van de Waterlinieweg, tegenover de huizen, is betegeld met allemaal tegeltjes waarop door Gerrit Rietveld ontworpen stoelen zijn afgebeeld. Dit kunstwerk heeft de naam Sitting in Blue. Het vormt nu de verbinding tussen de Rietveld-panden die, tot onvrede van Rietveld, zijn gescheiden door de Waterlinieweg.

Sitting in Blue
Sitting in Blue

Ik wandel terug door de 'Sitting in Blue' tunnel, op weg naar de voormalige meubelwerkplaats van Rietveld. Deze opende hij in 1917 op de Adriaen van Ostadelaan. Niets herinnert aan die tijd. Op de zijgevel hangt een foto van weleer: Rietveld zittend in zijn meest bekende stoel van losse planken en latten. Nu wereldwijd bekend als de Rood-Blauwe stoel.

Op de Breitnerlaan staan 2 Rietveld villa's naast elkaar: Huis Theissing en Huis Muus, beiden uit 1959. De woningen hebben ruim zicht op de Kromme Rijn. In Huis Theissing herken ik de Rietveld-Stijl heel duidelijk, ook al ziet het huis er nu anders uit dan oorspronkelijk het geval was. Huis Muus is in mijn ogen een gewoner huis, gemaakt van baksteen, geen opvallend kleurgebruik.

Huis Theissing (1959) Huis Muus (1959)
Huis Theissing en Huis Muus, de Rietveld-villa's in het KrommerijnPark

Langs de Kromme Rijn passeer ik een herdenkingsbankje met bloemen ter nagedachtenis aan een andere grote Utrechtse kunstenaar: Dick Bruna. Zijn Nijntje kom ik veelvuldig tegen in de stad.

Ik ga onder het spoor door naar de wijk Tolsteeg. Daar staan flats, door Rietveld ontworpen voor de grootschalige sociale woningbouw na de oorlog. Rietveld vond het belangrijk dat de huizen er van buiten hetzelfde uitzagen en dat is hier goed gelukt.

Stadswandeling door het centrum van Utrecht

Na het culturele gedeelte kom ik nu bij het ontspannen gedeelte van mijn zondagse wandeling. Lekker slenteren door de stad tussen de zondagse koopjesjagers. Ik voel me tussen het winkelende publiek echt toerist met mijn rugzak op.

Wandelbart heeft een leuke route uitgezet, kris kras langs de highlights van de stad. Uiteraard wordt de Domtoren met De Pandhof, kloosteruin van de Domkerk, niet overgeslagen. De route loopt door verrassende steegjes & straatjes met originele winkeltjes, maar ook over de welbekende Oude Gracht.

De Pandhof, Kloostertuin van de Domkerk Imposante Domtoren
Utereg mijn stadsie

De wandeling is goed te combineren met een bezoekje aan één van de vele musea in de stad zoals het Nijntje Museum, het Centraal Museum, het Universiteitsmuseum met de Hortus, Museum Catharijneconvent en Museum Speelklok.

In de stad is horeca genoeg, voor elk wat wils en ik trakteer mezelf op iets lekkers. Ik vergeet niet te shoppen, het is niet voor niets de shoptocht. Het grootste gedeelte is voor mij Kijken, Kijken en niet Kopen. Uiteindelijk sla ik toch mijn slag. Bepakt en bezakt wandel ik naar het station om de eerste de beste bus richting huis te pakken. Na 50 minuten wachten.

De Rietveld Flats in de wijk Tolsteeg Nostalgie in Utrecht op de Lange Nieuwstraat met blik op de Agnietenstraat
Mix van bouwstijlen in Utrecht

Een leuke stadswandeling met een Mix van Stijlen

Ik heb een leuke wandelmiddag gehad en mag uiteindelijk 15 kilometer in mijn wandelboekje bijschrijven. Het is een afwisselende route met een mix van bouwstijlen.

De wandelroute langs de Rietveld huizen vind ik niet heel bijzonder. Je loopt door gewone, lees: saaie straten en wijken. Ik vind het wel geinig om ongegeneerd bij mensen naar binnen te gluren. Het is leuk om de Rietveld huizen te bekijken, zeker als je het bijzondere ziet van zijn ontwerpen. Ik vind het Rietveld-Schröder huis het meest bijzonder, niet voor niets staat dit huis op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Jammer dat ik daar niet binnen kon kijken. De overige Rietveldhuizen zou ik normaal gesproken zonder pardon voorbij lopen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 5 maart 2017
Afstand
15 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Utrecht CS
Horeca
De keuze is reuze !!
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Route Willige Langerak
-Wandelen in de Lopikerwaard-

Volgend bericht »

Wat kost Wandelen
-Schoenen aan en gaan-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer