Home > Den Haag - Scheveningen

Den Haag - Scheveningen

Haven, strand en boulevard

Den Haag - Scheveningen - Haven, strand en boulevard

Mijn volgende route uit de wandelgids - Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag - is een wandelroute door Scheveningen. Boten kijken in de haven, uitwaaien op het havenhoofd, wandelen langs het strand en slenteren over de boulevard. En at last but not al least . . . de route loopt langs de mooiste bloemenwinkel van Den Haag !!

6 oktober 2016 • StadswandelingZuid-Holland

O, O De Haag,
    mauie stad achtãh de dùine !!

Het havengebied van Scheveningen

Vanuit Duindorp wandel ik gelijk naar de havens van Scheveningen. Als eerste kom ik bij de Tweede Haven, daar liggen voornamelijk pleziervaartuigen aan de kade en ik kan je verzekeren, er liggen mooie bootjes tussen. Ik heb genoeg tijd om deze te bekijken, want de regen komt nu echt (even) met bakken uit de hemel. Gelukkig kan ik hier schuilen op een leeg terras.

Veel boten in de haven, er is genoeg te zien Blik op de haven van Scheveningen Close-up-je
De Scheveningse Haven

Als het droog is wandel ik verder over de kade naar de Eerste Haven. Daar liggen de vissersschepen aangemeerd naast de gebouwen van de visafslag. Het ruikt hier overal naar zee, vis en zout. Hier is het erg stil, op zondag wordt er niet gewerkt. De meeste herrie komt van de zeemeeuwen, die in groten getale aanwezig zijn.

Uitwaaien op het havenhoofd

Na de havens wandel ik de hoek om en daar is de zee. Oeps, wat staat er een harde wind, de golven zijn hoog en de vele surfers maken hier dankbaar gebruik van. Ik wandel het Noordelijke Havenhoofd op. Wat een woei, ik waai zowat uit mijn vestje ;-). Halverwege het havenhoofd begint het weer te regenen en ik steek mijn paraplu op. Helaas, die heeft het niet overleefd, had ik kunnen bedenken natuurlijk. Toch ga ik door naar het einde van het havenhoofd. Hoofd in de wind en genieten. Ik proef het zout van het zeewater, met recht een frisse neus halen. Het water spat hoog op en ik hou het niet droog.

Het lijkt rustig op het havenhoofd
Maar schijn bedriegt . . . ik hou het niet droog !!
Haven, strand en boulevard

Weer terug naar het strand wordt het droog en heb ik de wind in de rug, dat loopt een stuk fijner. Ik zet de pas er in en wandel langs de vuurtoren naar de boulevard.

Slenteren op de boulevard

Op de Scheveningse boulevard is het altijd druk. Er is genoeg te zien en ik passeer diverse monumenten. Het bekendste monument is de Vissersvrouw in klederdracht. Zij kijkt naar de zee waar vele Scheveningse vissers ooit zijn omgekomen tijdens hun werk.

Voor hen die uitvoeren
en niet terugkeerden.

Op de boulevard, ter hoogte van Museum Beelden aan Zee is een beeldenterras gemaakt. Daar staan 23 Sprookjesbeelden aan Zee, gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness. Hier zien we bekende sprookjes zoals Geppetto & Pinocchio, Hans & Grietje en Gulliver. De metershoge Haringeter is het symbool van de boulevard geworden.

De Haringeter
Beelden aan Zee - Light of the moon
Beelden aan Zee - Vastgebonden figuur
Gepetto en Pinocchio
De huilende reus
Horen - Zien - Zwijgen
Haven, strand en boulevard

Ik laat de Pier letterlijk en figuurlijk links liggen en bij het Kurhaus verlaat ik de boulevard. Het Kurhaus blijft één van de markantste gebouwen van Scheveningen. Tussen alle nieuwbouwflats is het een gedateerd gebouw, maar daarom niet minder mooi. Na het Kurhaus wandel ik over de Nieuwe Parklaan, langs de Badkapel richting het Westbroekpark.

Westbroekpark en het Rosarium

Het Westbroekpark ligt tussen Scheveningen en Madurodam en is vooral bekend om het Internationaal Rosarium. In de rozentuin bloeien 's zomers zo'n 20.000 rozenstruiken. Ook de nieuwste soorten, die door de kwekers uit de hele wereld vrijwillig worden ingestuurd. Als bloemiste wandel ik hier natuurlijk even doorheen. Jammergenoeg staan er niet zo heel veel rozen meer in (volle) bloei.

Bloemen in het Westbroekpark Twee vrouwen met parasol Het Gesprek Rozen in het Rosarium
Westbroekpark

Verdeeld over het Westbroekpark staan ook heel veel beelden, een deel daarvan ook in de rozentuin. Alle beelden zijn door Nederlandse kunstenaars gemaakt.

Cremerbank in de Scheveningse Bosjes

Vanuit het Westbroekpark ben je snel bij de Scheveningse bosjes. Hier kun je het bospad volgen of 'gewoon' over de Duinweg wandelen. Ik neem het bospad, dan kom ik vanzelf weer op de Duinweg uit. Maar dan mis ik wel de Cremerbank en dus wandel ik een stukje terug om deze bijzondere bank te bekijken. Een herinneringsbank voor de schrijver en dichter J.J. Cremer (?!?!). Deze Cremer hield niet van begraafplaatsen en had liever een bank in de Scheveningse Bosjes, 'waarvan zij, die er zich verpoozen, nog genot kunnen hebben'.

Maar eigenlijk is deze bank een tegenvaller. Zo te zien wordt de bank gebruikt als hangplek. Wat een rotzooi, wat een troep ligt er. Het is niet eens leuk om hier even te gaan zitten. Zo jammer dit, ik blijf me verbazen (soms ook ergeren) over de rommel overal.

Ook leuk in Den Haag: Street Art Wandeling in Den Haag, Kunst met een grote K

Het Indisch Monument

Langs de waterpartij wandel ik verder en dan kom ik vanzelf langs het 'Indisch Monument". Ik ken het monument alleen maar van er-langs-rijden met de auto. Nu kan ik het eens van dichtbij bekijken. Er ligt altijd een zee van bloemen voor het monument.

Het Indisch Monument
Het Indisch Monument

Het Indisch Monument is een monument ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941-1945) van het voormalige Nederlands-IndiëBron: Wikipedia

Internationale Zone

Mijn wandeltempo ligt erg laag en ik moet nog zo'n 3 kilometer stappen voordat ik bij mijn autootje ben. De route loopt door het hart van de Internationale Zone. De Johan de Wittlaan heeft hier een eigen internationale vlaggenparade. Hier wapperen de vlaggen van de 192 landen die aangesloten zijn bij de Verenigde Naties. Ik ga hier in de middenberm lopen, tussen de lange rijen met vlaggen door. Geen idee of dat mag, ik doe het gewoon. En passant passeer ik nog een levensgroot beeld (drie en half meter hoog) van Nelson Mandela.

De Indische Tantes op De Fred

Het leukste stukje van de route zit voor mij aan het eind (als je volgens het boekje wandelt, is dit het begin). De wandeling gaat langs de "Indische Tantes". Dit is het meest gefotografeerde standbeeld van Den Haag (denk ik). Het standbeeld is een idee van schrijfster Yvonne Keuls. Zij heeft diverse boeken geschreven over haar Indische Tantes. Volgens Keuls zijn de Indische tantes niet weg te denken uit Den Haag en verdienen 'tante Toetie' en 'tante Pop' een vaste plek in het Statenkwartier.

De mooiste bloemenwinkel van Den Haag

De Indische Tantes staan bij ons voor de deur op de Frederik Hendriklaan. Bij de Hagenaren & Hagenezen beter bekend als De Fred, een ouderwets leuke winkelstraat.

Indische Tantes op de Fred (de winkel is gesloten) Nu is de winkel wel open ;-) Het is herfst MySelfie bij Alpina (om te laten zien dat ik echt geweest ben ;-)
Alpina, de leukste bloemist van Den Haag

Hier werk ik, bij Alpina. Een paar dagen per week zet ik hier de bloemetjes buiten. Bij ons kun je terecht voor al je boeketten en bloemwerk voor alle gelegenheden. En daar zijn we al meer 125 jaar heel goed in, al zeg ik het zelf :-)

De winkel is natuurlijk dicht op zondag, ik kan helaas geen bakkie gaan doen met mijn collega's. Ik wandel verder over de Fred, ook al zijn de meeste winkels dicht. De Fred is gewoon een leuke winkelstraat, veel leuker dan de route in het boekje aangeeft.

Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag

Al snel ben ik terug bij mijn autootje en het beginpunt van deze 2 routes. Ik heb een hartstikke leuke wandeldag gehad, die vele malen langer duurde dan ik in gedachten had. Onderweg is simpelweg teveel te zien en ik stop veel te vaak. Ik heb nu al zin in de volgende route uit de gids (Ik denk de route Benoordenhout met een bezoekje aan de Japanse Tuin).

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Den Haag: Scheveningen, haven, strand en boulevard
Datum wandeling
zondag 02 oktober 2016
Afstand
13 km
Kenmerken
Horeca
In heel Scheveningen is ruime keuze aan Horeca
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag
De wandelgids is een mooi naslagwerk. In het boekje staat heel achtergrondinformatie, aangevuld met tips om even van de route af te wijken om nog meer te zien en te beleven van de Hofstad. Urban Walking is de manier om een stad te verkennen.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Stadswandeling Den Haag
-Van Duindorp naar de Vogelwijk-

Volgend bericht »

Stertocht Utrecht reünie

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.