Wij wandelen het Cotlandenpad

Klompenpad in Amerongen

Home > Wij wandelen het Cotlandenpad

Wij wandelen het Cotlandenpad

Klompenpad in Amerongen

Wij wandelen het Cotlandenpad - Klompenpad in Amerongen

Met mijn jongste neefjes wandel ik het Cotlandenpad, een klompenpad rondom Amerongen. Schoorvoetend gaan de mannen mee op stap. Wandelen is niet hun ding want dat is saai. Ze voetballen het allerliefst en beiden willen ze niets liever dan profvoetballer worden . . . of vlogger . . of influencer. Hun idolen zijn Mbappé en de Ligt. Het zijn twee profs is spé, maar nu gaan we toch echt wandelen.

30 augustus 2022 • Klompenpaden Utrecht

Wandelen en camperen in Amerongen

Met mijn neefjes van 9 en 10 jaar oud ben ik een weekend weg met de camper. Ik had hen beloofd dat ze een keertje met mij mee mochten in de camper ipv een gewone logeerpartij. Daar hadden de mannen wel oren naar en eindelijk is het dan zover.

We staan met de camper op camping-boerderij De Boterbloem aan de rand van Amerongen. Een echte boerencamping met veel dieren zoals geiten, hamsters, schapen, pony’s, konijnen, kippen, ezels, een hond, katten en natuurlijk koeien. Voor 2 nachtjes een prima plek.

Wij wandelen het Cotlandenpad in Amerongen
Wij wandelen het Cotlandenpad in Amerongen

In Amerongen en omgeving zijn volop wandelmogelijkheden. Eerder wandelde ik er de Trage Tocht Amerongen en de Tabakkertocht. We kiezen nu voor het Cotlandenpad, simpelweg omdat het klompenpad direct langs de camping loopt. Dat komt goed uit want we hebben geen fietsen bij ons en zijn voor 100% aangewezen op onze benenwagens.

De route is afwisselend en 9 km is een mooie afstand voor de mannen. Onderweg is er genoeg te zien, zoals de bosvarkens van Zuylestein, het uitkijkplatform over de Bovenpolder en kasteel Amerongen.

Gebroederlijk naast elkaar
Gebroederlijk naast elkaar

Landgoed Zuylestein

We lopen de camping af en wandelen we gelijk naar Landgoed Zuylestein. Over een fraai slingerpad lopen we tussen het struikgewas naar de lange bomenlanen van het landgoed. De jongens vinden het mooie paden en ineens is wandelen best wel leuk.

Bosvarkens op Landgoed Zuylestein

Op landgoed Zuylestein horen en zien we al snel de bosvarkens. Dat vinden de mannen vet leuk. Gelukkig zitten de dieren achter schrikdraad en blijven ze op gepaste afstand.

De varkens scharrelen er wat in het rond en luieren in de modder. Ze onderhouden de bossen op het landgoed en ze bestrijden o.a. bramenstruiken en andere exoten. Op die manier zorgen ze voor de broodnodige biodiversiteit. De bosvarkens eten o.a. eikels, beukennootjes, wortels, bramenstruiken en doorgeschoten groente uit de moestuin van het landgoed. Ze hebben een prachtig scharrelvarkenleven, maar uiteindelijk gaan ze wel naar de slacht.

De bosvarkens op Landgoed Zuylestein gaan op de foto
De bosvarkens op Landgoed Zuylestein gaan op de foto
100% scharrelvarkens
100% scharrelvarkens

Zo vriendelijk als ze er uit zien, zijn ze niet. Twee grote en logge bosvarkens maken ruzie bij de drinkbak wie er als eerste mag drinken. Ze schreeuwen er op los en maken veel kabaal. Het lijkt alsof het ene varken extra veel en extra lang drinkt om de ander te pesten. Het zijn net kleine kinderen ;-)

Bonte Bentheimers
Bonte Bentheimers

We wandelen op het landgoed langs meerdere plekken met bosvarkens. Leuk om te zien en ook de jongens maken de nodige foto’s en zelfs een vlog. Helaas niet geschikt om online te zetten.

Onderweg naar Amerongen (en een ijsje)
Onderweg naar Amerongen (en een ijsje)

Veelzijdig Amerongen

We wandelen op ons gemak door naar Amerongen. Een karakteristiek dorp met een beschermd dorpsgezicht. De jongens hebben er geen oog voor, ze zien een snackbar waar ze ijs verkopen . . . Jammie, een kleine traktatie hoort er bij.

Het schilderachtige dorp Amerongen is ongeveer 1.000 jaar oud en een pareltje op de Heuvelrug. Het is prachtig gelegen tussen de Rijn met haar uiterwaarden en de uitgestrekte bossen. Wandelend door het dorp vind je oude straatjes met boerenhuizen, leuke restaurants, galeries en winkeltjes. De roemrijke historie rond de tabakscultuur vind je overal in het dorp terug.[ Bron: Op de Heuvelrug ]

We wandelen langs de Andrieskerk
We wandelen langs de Andrieskerk
Beschermd dorpsgezicht in Amerongen
Beschermd dorpsgezicht in Amerongen

In Amerongen zelf zijn de bordjes van het Cotlandenpad lastig te vinden en we raken de weg een klein beetje kwijt. Niet voor lang, want ik weet dat we naar het uitkijkplatform moeten en dat is niet moeilijk te vinden. Al snel zien we de bordjes van het klompenpad weer. Dat is toch wel het mooie van een klompenpad. De markering is prima in orde en je hoeft alleen maar de bordjes te volgen. Geen gedoe met een routebeschrijving op papier.

Uitzicht over Amerongse Bovenpolder vanaf het uitkijkplatform
Uitzicht over Amerongse Bovenpolder vanaf het uitkijkplatform

Bij het uitkijkplatform klimmen we naar boven. We hebben er een mooi uitzicht over de Amerongse Bovenpolder. Zonder verrekijker zie je weinig vogels, evengoed is het leuk om op je gemak rond te kijken.

Genoeg te zien . . .
Genoeg te zien . . .

We wandelen een stukje terug om aan de rand van Amerongen richting het kasteel te lopen. Een mooi boerenlandpad met een fraai uitzicht op de skyline van Amerongen.

Kasteel Amerongen

Het kasteel ligt aan de rand van het dorp. Het is één van de overgebleven buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland. De mannen hebben er geen oog voor, lekker boeiend.

Wij wandelen langs Kasteel Amerongen
Wij wandelen langs Kasteel Amerongen

Gezelligheid op het Cotlandenpad

Ons tempo ligt laag, de mannen lopen niet snel. Dat zag ik niet aankomen. Ik had verwacht dat ze (net als John altijd) op mij moesten wachten maar het tegendeel is waar. De meeste tijd wandel ik vooruit en ze komen vanzelf wel achter mij aan lopen of hollen. Ze lassen zelfs een extra pauze in. Ik loop door, ze halen me snel genoeg weer in. Gezellig keuvelend wandelen we verder langs de gracht van het kasteel.

Even een korte pauze . . .
Even een korte pauze . . .
Daar komen ze al aan
Daar komen ze al aan

Mijn fototoestel is mooi speelgoed voor de mannen. Om de beurt mogen ze foto’s maken. Het levert mooie plaatjes op en zelfs ik sta geregeld op de foto. We hebben schik met z’n drietjes.

Stevig de pas er in
Stevig de pas er in

Er volgt een paar honderd meter langs de weg. Dat vinden de mannen niet echt leuk maar het is niet anders, het hoort er ook bij. Mooi om te merken dat het asfalt de mannen niet kan bekoren en dat ze onverharde paden ook spannender vinden.

Langs een paar oude tabaksschuren en tussen de boerderijen door wandelen we terug naar Landgoed Zuylestein. Op een omgevallen boom hebben we een korte rustpauze voor een hapje en een drankje. De kleine man vind het ondertussen wel genoeg geweest. Een korte peptalk doet wonderen bij deze profvoetballer in spé. Nog even doorzetten, we hoeven nog maar een klein stukje

Daar gaan ze . . .
Daar gaan ze . . .

Het lijkt mij hoe dan ook beter om de route in te korten want 9 km is lang genoeg voor de mannen. We laten Landgoed Kolland links liggen. Voor ons geen wandeling over de houtkades en door de weilanden. Maar ook geen metershoge brandnetels. Elk nadeel heb z’n voordeel, om in voetbaltermen te blijven.

Een laatste bruggetje
Een laatste bruggetje

Nog een laatste bruggetje over en dan volgt hetzelfde pad als waar we begonnen. De mannen hebben nog energie genoeg om hard achter elkaar aan te hollen en een wedstrijdje te doen wie het eerste terug is bij de camper. Ze ruiken de beloofde pannenkoeken al.

Het Cotlandenpad is de moeite waard

Het Cotlandenpad is een mooi en lekker afwisselend klompenpad. Gewoon een mooi rondje langs de toeristische hotspots van Amerongen. We hebben een gezellige middag gehad met z’n drietjes.

Het slingerpad is het mooiste pad van de route volgens de mannen. Oja, en de bosvarkens waren ook superleuk. En het ijsje was lekker en de (spek)pannenkoeken na afloop ook. Wat een leuk weekend hebben we toch, zeker voor herhaling vatbaar.

Als er tenminste geen voetballen is . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 07 augustus 2022
Afstand
9 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 67% (Verhard: 33%)
Start- & eindpunt
  Boerderij Camping De Boterbloem, Amerongerwetering 2, 3958 MD Amerongen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Amerongen is met de bus prima bereikbaar
Horeca
Horeca in Amerongen
Media
Honden
Niet toegestaan

T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

De Heuvelrughike
-Wandelen van de Zuiderzee naar de Rijn-

Volgend bericht »

Trage Tocht Kasteren
-Wandelen in het Groene Woud-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reclame voor Libris boekenwinkels

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.