De Heuvelrughike

Wandelen van de Zuiderzee naar de Rijn

Home > De Heuvelrughike

De Heuvelrughike

Wandelen van de Zuiderzee naar de Rijn

De Heuvelrughike - Wandelen van de Zuiderzee naar de Rijn

Gisteren lag de nieuwe wandelgids in de bus en vandaag staat de Heuvelrughike al op mijn to-walk lijstje. Een unieke trektocht van 92 km lang over de héle heuvelrug. In vijf etappes wandelen van het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Een prachtig gebied voor een meerdaagse hike. Mijn interesse is gewekt . . .

27 augustus 2022 • Wandelgidsen

De door mij ontwikkelde Heuvelrughike is een fantastische wandelervaring. Deze vijfdaagse wandeltocht biedt je een unieke beleving van het typisch Nederlandse stuwwallenlandschap. De meeste mensen kennen de Utrechtse Heuvelrug, maar dat is maar het halve verhaal. Oók Noord-Holland hoort echt bij de Heuvelrug.[ Bron: Marianne Wildenberg - Wandelen werkt ]

De héle heuvelrug

De heuvelrug is meer dan alleen de Utrechtse Heuvelrug. De hele Heuvelrug loopt van Noord-Holland (Huizen) naar Utrecht (Rhenen). De heuvelrug is ongeveer 50 km lang en zo'n 23.000 hectare groot. Het is één groot natuurgebied van het Gooimeer tot de Grebbeberg. Alleen het zuidelijke deel (van Rhenen tot de A28) behoort tot het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is de heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland.

Een bijzonder gebied, die hele heuvelrug. Ooit bouwden de welgestelden er hun buitenhuizen en dit rijke verleden is nog overal zichtbaar. Ook Napoleons soldaten bivakkeerden er, al was hun onderkomen aanzienlijk minder overdadig. Onderweg krijg je geschiedenisles op locatie over de rol van de mens en natuur in dit unieke landschap. Je wandelt er door uitgestrekte bossen en over heidevelden met eindeloze vergezichten. Het hoogste punt op de heuvelrughike is de Amerongse Berg (69,2 m), tevens de hoogste berg van de provincie Utrecht. Het is absoluut een heerlijk gebied om te hiken.

Op de 3-de etappe wandel je langs de pyramide van Austerlitz
Op de 3-de etappe wandel je langs de pyramide van Austerlitz

De vijf etappes van de Heuvelrughike

  1. Huizen - Hilversum (18 km)
  2. Hilversum - Soesterberg (20 km)
  3. Soesterberg -Doorn (18 km)
  4. Doorn - Amerongen (19 km)
  5. Amerongen - Rhenen (20 km)

Goed om te weten dat alle begin- en eindpunten prima zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Je wandelt ook langs Kasteel Amerongen, één van de topkastelen van Nederland
Je wandelt ook langs Kasteel Amerongen, één van de topkastelen van Nederland

Op mijn bucketlist

De Heuvelrughike staat met stip op nummer één op mijn to-walk-lijstje. In gedachten ben ik al onderweg. In vijf etappes gaat me niet lukken en in één keer is ook teveel van het goede. Ik zie genoeg mogelijkheden om de heuvelrughike te verdelen in meerdere korte etappes die voor mijn knieën behapbaar zijn. Wordt vervolgd . . .

Wij Wandelden uit deze gids

  1. 12-09-2022 - Heuvelrughike, etappe 1

Bestel de gids - Heuvelrughike -

De Heuvelrughike is niet bewegwijzerd. Dat is gelijk al een goede reden om de gids te bestellen. Een degelijke routebeschrijving en duidelijke kaartjes wijzen je de weg.

Daarnaast bevat de wandelgids ook een mini-veldgids met uitleg van wat je allemaal onderweg tegen komt. Wat dacht je van de 'big five' van de heuvelrug, de planten, bomen en struiken op de heuvelrug en ook de vijf grootste plagen van de heuvelrug.

Op een wandeling van ruim 90 km kom je op keukste plekjes. De gids voorziet je van de nodige achtergrondinformatie. Bij elke etappe zijn meerdere horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden opgenomen.

Je kunt de gids direct bestellen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig (€) voor slechts € 17,95. De gids ligt ook in de boekhandel en is te bestellen bij o.a. bol.com (€) en Libris (€) (Tip: Gratis bezorgen bij Libris))

IN HET KORT

De Wandelgids
Heuvelrughike
Auteur(s)
Marianne Wildenberg
Verkoopprijs
€ € 17,95
Formaat/omvang
Paperback - 136 pagina's, 21,00 x 12,6 cm (staand)
Meer info
** Aff - Wandelgids static/wandelgidsen/klein/heuvelrughike.jpg
Heuvelrughike (€ 17,95) (€)
In vijf etappes wandel je door de geschiedenis van het oer-Nederlandse stuwwallenlandschap van de Heuvelrug.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen in toeristisch Postel
-De Abdij, de ronde Put en de frietstraat-

Volgend bericht »

Wij wandelen het Cotlandenpad
-Klompenpad in Amerongen-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.