Wandelen in toeristisch Postel

De Abdij, de ronde Put en de frietstraat

Home > Wandelen in toeristisch Postel

Wandelen in toeristisch Postel

De Abdij, de ronde Put en de frietstraat

Wandelen in toeristisch Postel - De Abdij, de ronde Put en de frietstraat

Net over de grens in de provincie Antwerpen ligt het Belgische dorpje Postel. Het toeristische plaatsje is bekend vanwege de Postelse Abdij en de frietstraat. Rondom de abdij zijn vijf wandelroutes uitgestippeld, het zogenaamde Klavertje vijf. Ik wandel er de rode route van ruim 10 km door Natuurreservaat de Ronde Put.

21 augustus 2022 • BelgiĆ« Boswandeling Buitenland

Het Klavertje Vijf van Postel

De laatste week van onze vakantie brengen we door in Lage Mierde (NBr). Een mooi dorp in de Brabantse Kempen vlak bij de Belgische grens. Op zoek naar een korte(re) wandeling kom ik uit bij het Klavertje Vijf van Postel. Dit zijn 5 wandelroutes tussen de 3 en 12 km, die allemaal bij de ingangspoort van de Abdij starten. Je kunt de routes combineren het hele Klavertje Vijf wandelen. Dat is me te veel van het goede. De rode route van zo’n 10 km vind ik een mooie afstand.

Ik ben alleen op pad want John vind 10 km te weinig en hij moet te vaak op mij wachten. Dit is niet voor niets, want ik lees meestal de route. Verdwalen is dan onmogelijk. En juist zonder mij raakt hij de weg kwijt . . . 😊. Gelukkig is er Google Maps. Ik heb een makkie en volg gewoon de rode pijlen. Als alternatief kun je ook de knooppunten volgen.

Het Klavertje Vijf van Postel
Het Klavertje Vijf van Postel

Vanaf de minicamping Op de Veranda is het ruim drie kwartier fietsen naar Postel in de Vlaamse Kempen. De Kempen is een groot gebied op de grens van Nederland en Vlaanderen. Postel is een toeristisch plaatsje en als wandelende toerist bij de Zuiderburen bezoek ik dé hotspots van Postel.

Boswandeling in Postel

Van meet af aan voert de route door het bos. De eerste kilometer over de Abdijlaan kan me niet bekoren. De weg is lang, recht, breed en verhard en het echte boswandelingsgevoel ontbreekt.

De eerste kilometer voert over een verharde weg door het bos
De eerste kilometer voert over een verharde weg door het bos

Dan laat ik de verharde weg achter me en volgt de Arendonkseweg. Eindelijk onverhard want dat heeft toch mijn voorkeur. Op de rand van bos en boerenland wisselen open stukken bos en boerenland elkaar af.

Ik zie van alles en doe mezelf te goed aan de bramen. Ook mijn lege waterflesje vul ik met bramen, lekker voor bij de yoghurt.

Wandelen op de grens van bos en boerenland en Postel
Wandelen op de grens van bos en boerenland en Postel

Met mijn knieën gaat het best aardig. Ik voel ze altijd maar ik kan er nu prima mee uit de voeten. Ik pas mijn tempo aan en neem op tijd rust, ook al is de route slechts 10 km. Grote voordeel is dat de route gewoon vlak is, zonder heuvels. En toch vind ik de heuvels mooier . . . ?!?!

Schotelzwam ?!?! in de boom
Schotelzwam ?!?! in de boom
Kaalslag in het bos voor noodzakelijk onderhoud
Kaalslag in het bos voor noodzakelijk onderhoud

Natuurreservaat De ronde Put

Het beschermde gebied van de Ronde Put is 206 ha groot. Het is een waardevol natuurgebied met open water, rietland, moeras, heide, naaldbos en hooilanden.

Ik volg de paden door het natuurgebied want het is niet de bedoeling om je eigen pad te volgen. Ik kom uit bij een grote plas. Het leeft er volop en het lukt me zelfs om een libelle op de foto te zetten. Ik neem nog even een kijkje vanuit de vogelkijkhut maar de vogels verstoppen zich voor me. Er volgt een prachtig graspad. Dit is het mooiste deel van de route.

Ik vind het er opvallend rustig en voel me alleen op de wereld. Ik kom er niemand tegen.

 Natuurgebied de Ronde Put is Postel
Natuurgebied de Ronde Put is Postel
Zie jij de libelle ??
Zie jij de libelle ??
Heerlijk graspad
Heerlijk graspad
Neeee, de herfst is in aantocht
Neeee, de herfst is in aantocht

Kanaal Dussen-Schoten

Over een opvallende ijzeren brug verlaat ik het natuurgebied. Ik kom uit bij het kanaal Dussen-Schoten. Jawel, een kanaal, lang en recht dus. Ik wandel er over het (verharde) fietspad. Niet echt vervelend, toch is 1300 meter lang en recht iets teveel van het goede.

Er volgt een lang stuk langs het kanaal Dussen-Schoten
Er volgt een lang stuk langs het kanaal Dussen-Schoten

Wat volgt is de Desselsedreef. De dreef bestaat uit een verhard fietspad naast een onverharde zandweg. Om de vele fietsers te ontwijken, loop ik liever over de zandweg.

Door de bomen het bos niet meer zien . . .
Door de bomen het bos niet meer zien . . .
IJzeren herdenkingskruis ter Zaliger gedachtenis van Henri Brusselaers, alhier overleden den 10 Juli 1885
IJzeren herdenkingskruis ter Zaliger gedachtenis van Henri Brusselaers, alhier overleden den 10 Juli 1885

Het laatste stuk is het lelijkste stuk van de route. Je wandelt er op het fietspad, direct naast de weg. Auto's rijden er te hard. Een mooi wandelpad, verstopt tussen de bomen is hier geen overbodige luxe. Even snel doorstappen is het beste. Op naar de Postelse Frietstraat.

Snel doorstappen . . .
Snel doorstappen . . .
Even een beetje Belgische cultuur proeven ;-)
Even een beetje Belgische cultuur proeven ;-)

De Postelse Frietstraat

De Postelse frietstraat is een begrip in de omgeving. Daar moet je geweest zijn. Van horen zeggen weet ik dat het er op zondag enorm druk is bij de friettenten. Een waar spektakel en het wordt ook wel de frietkermis genoemd.

Op deze maandag merk ik niks van de drukte want er is slechts één friettent geopend. Deze heeft ook nog eens geen klandizie. Ik kan de verleiding niet weerstaan en trakteer mezelf op een puntzak echte 'Belse' friet. Jammie, een beetje fout maar wel lekker.

De Abdij van Postel

Als afsluiting wandel ik een rondje over het terrein van de norbertijnenabdij. De Postelse Abdij is genoemd naar hun stichter de heilige Norbertus (1080-1134).

Buiten de muren van de abdij is het een drukte van belang. Binnen de muren is de rust overweldigend. Er is geen verkeer en ik durf nauwelijks te praten. Nu hoeft dat ook niet want ik ben in m'n eentje. Maar toch, het gaat om de gedachte.

De Abdij van Postel
De Abdij van Postel

Voor zijn kloosters koos de heilige Norbertus de regel van Augustinus. Nog steeds leven wij volgens deze regel, waarin wij opgeroepen worden om eensgezind samen te wonen, “één van hart en één van ziel op weg naar God”[ Bron: Abdij van Postel ]

Abdijkerk Sint Niklaas
Abdijkerk Sint Niklaas

Het rondje door de kruidentuin van de abdij is een mooie afsluiting van mijn wandeling. Mooi om te zien en er bloeit van alles. Er groeit uiteraard ROOMSE kamille ipv gewone kamille. Maar ook Bijvoet, Ginseng en de Wonderboom, om eens een paar (medicinale)kruiden te noemen. De kloosterlingen maken o.a. crèmes en zalfjes van de kruiden. De producten verkopen ze in de abdijwinkel. Ze maken ook (kruiden)kaas. Helaas is het abdijwinkeltje gesloten op maandag.

De kruidentuin van de Abdij
De kruidentuin van de Abdij
Een hommel smult van de bloem van een artisjok
Een hommel smult van de bloem van een artisjok

Het pesthuisje, quarantaine in de middeleeuwen

Binnen de abdijmuren, in de kruidentuin, staat een oud pesthuisje. In de middelweeuwen was de pest (de zwarte dood) een ongeneeslijke en uiterst besmettelijke ziekte. Velen bezweken aan de pest. Om verspreiding te voorkomen werden pestlijders opgesloten in zgn. pesthuisjes. Maar niet alleen pestlijders, ook lepralijders en krankzinnigen werden er opgesloten.

Pesthuisje tegen de muur van de Postelse Abdij
Pesthuisje tegen de muur van de Postelse Abdij

Op mijn dooie akkertje wandel ik terug naar mijn fiets. Al met al heb ik mezelf prima vermaakt. De wandeling is niet heel bijzonder, gewoon prima. De frietstraat en de Postelse Abdij moet je gewoon gezien hebben. Mijn uitstapje is daarom ook helemaal geslaagd.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 01 augustus 2022
Afstand
11 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 55% (Verhard: 45%)
Start- & eindpunt
  Abdij van Postel, Abdijlaan, 2400 Mol, België
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
In Postel is volop horeca (niet alleen de frietstraat)
Media
Bijzonderheden
Kom je voor de abdijwinkel en Postelse streekproducten, dan is de maandag niet de beste dag om naar Postel te komen.
Knooppunten
14861516187211718831914

T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelplezier in Epen
-Wandelen in Zuid-Limburg verveelt nooit-

Volgend bericht »

De Heuvelrughike
-Wandelen van de Zuiderzee naar de Rijn-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Teensokkenwinkel