Trage Tocht Kasteren

Wandelen in het Groene Woud

Home > Trage Tocht Kasteren

Trage Tocht Kasteren

Wandelen in het Groene Woud

Trage Tocht Kasteren - Wandelen in het Groene Woud

Op een zonnige zondag in augustus wandelen we de Trage Tocht Kasteren. Een alleraardigste wandeling in het Groene Woud door natuurgebied de Geelders. Het venijn zit 'm in de staart met de vele muggen op het toch al lastige pad . . .

11 september 2022 • Trage Tocht Boswandeling Noord-Brabant

Winery & Herbs

Het weer blijft onveranderd mooi en dus resideren we met onze camper op Kampeer- en Wijnboerderij Winery & Herbs. Een mooie camping onder de rook van Schijndel. Wij hebben een prachtig plekje gekregen direct naast de wijngaard. De camping is ruim opgezet en er is een overdekt terras waar je de wijnen uit de eigen wijngaard kunt proeven. Ook al zijn wij geen wijnliefhebbers, deze camping is een echte aanrader.

We resideren op Kampeer en wijnboerderij Winery & Herbs
We resideren op Kampeer en wijnboerderij Winery & Herbs

Trage Tocht Kasteren

In de omgeving van de camping zijn volop wandelmogelijkheden. Uiteraard één van de belangrijkste vereisten als wij een camping/camperplek uitzoeken. We kiezen voor de Trage Tocht Kasteren omdat de route op slechts 600 meter langs de camping loopt. Heerlijk om direct vanuit onze KampeerKoets de natuur in te wandelen.

We lopen zonder routebeschrijving want ik ben vergeten om de route te thuis te printen. Wel heb ik het .gpx bestand van de Trage Tocht Kasteren gedownload. Best een beetje vreemd en achteraf wel heel makkelijk om de route te volgen.

Wij wandelen Trage Tocht Kasteren
Wij wandelen Trage Tocht Kasteren
Volop wandelplezier
Volop wandelplezier

Halverwege punt 2 van de routebeschrijving pakken we de route op. We wandelen dan het Waterwingebied van Schijndel in. Een lange, rechte laan door het beekdal van de Beekse Waterloop volgt.

Wandelen over de paden van Waterwingebied Schijndel
Wandelen over de paden van Waterwingebied Schijndel
Het lijkt wel herfst in augustus
Het lijkt wel herfst in augustus

Na de lange en rechte paden volgt een mooi stuk van de route met slingerende paadjes tussen de akkers en weilanden. We steken de provinciale weg over en dan zijn we in Natuurgebied de Geelders.

Wandelen tussen de landerijen
Wandelen tussen de landerijen

Natuurgebied De Geelders

Het natuurgebied bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, heide, grasland en akkers. Het valt ons op dat de grond nat is in het bos. Op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat het al wekenland (te) droog is en we snakken naar een druppel regen. Later lees ik dat er in de bodem is veel leem aanwezig, waardoor het gebied zeer vochtig is. We wandelen tussen de hoge varens door. Al met al een fraai rondje door het natte bos. Als er op een verborgen plekje vlak bij Kiskes Wei'ke een wandelbankje tussen varens staat, nemen we het ervan. Even een korte pauze om te genieten van de stilte en de geluiden in het bos.

Als we het bos uitkomen zijn we ruimschoots over de helft van de route. We wandelen langs Café 't Groene Woud en het terras lonkt. De huisgemaakte appeltaart met slagroom smaakt ons opperbest.

Jammie . . .
Jammie . . .

Na de appeltaart volgt nog een stuk door Natuurgebied de Geelders. We passeren een knalgeel hek. Hoe toepasselijk . . . en ook vreemd. De naam de Geelders heeft niets met een gele kleur te maken. De naam Geelders is mogelijk afgeleid van gelde, wat laag en nat gebied betekent.

Natuurgebied de Geelders, een toepasselijk geel hek
Natuurgebied de Geelders, een toepasselijk geel hek

Net als op ons Ommetje Olland wandelen we ook nu weer langs het Duitse lijntje. Dit is een voormalige enkelspoorlijn tussen Wesel (D) en Boxtel. Het spoor is geheel overwoekerd met stekelige bramenstuiken en ander groen.

We volgen het stenige pad langs het spoor. We steken het spoor over en aan de andere kant wandelen we terug. Dat vinden we vreemd, zo bijzonder is het pad niet. Zeg maar gerust saai.

Het venijn zit 'm in de staart . . .

Dan volgen de spannendste 250 meter van de route. Een pad is nauwelijks zichtbaar en we banen ons een weg door het metershoge gras en riet. Ik kan er niet overheen kijken en John is al snel uit mijn oog verdwenen. Het is een uitdagend struinpaadje voor mijn knieën want het is er hobbelig en ongelijk.

We voelen ons alleen op de wereld maar dat zijn we natuurlijk niet. We verstoren er de rust van de vele muggen en andere insecten. Tja, daar zijn ze overduidelijk niet van gediend en als straf steken ze er vrolijk op los met de nodige (muggen)bulten als gevolg.

Spannend wandelpad door het metershoge gras
Spannend wandelpad door het metershoge gras

Door het buurtschap Achterste Hermalen wandelen we terug naar de camping. We kijken terug op een prima wandeling. De Trage Tocht Kasteren is gewoon een fijne wandelroute voor een paar uurtjes wandelplezier. Niet heel spectaculair, zeker niet vervelend en hier en daar wel een beetje eentonig.

Misschien raken we een iets teveel verwend . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 28 augustus 2022
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Start- & eindpunt
  Kampeer en wijnboerderij Winery & Herbs, Boxtelseweg 23, 5481 VE Schijndel
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, 5298 NV Liempde
Media
Honden
Alleen aangelijnd

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wij wandelen het Cotlandenpad
-Klompenpad in Amerongen-

Volgend bericht »

Heuvelrughike, etappe 1
-Van het Gooimeer naar de Westerheide-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.