Helvoirtse heideroute

Wandelen in het hart van Brabant

Home > Helvoirtse heideroute

Helvoirtse heideroute

Wandelen in het hart van Brabant

Helvoirtse heideroute - Wandelen in het hart van Brabant

Wandelen in het hart van Brabant is één van de nieuwste wandelgidsen van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Een gids met 13 stevige dagtochten in het hart van het Brabantse Land. Op een mooie pinksterdag wandel ik de Helvoirtse Heideroute. Een rondwandeling van 16 kilometer door het oostelijk deel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

6 juni 2018 • Boswandeling Noord-Brabant

De start is bij Café De Rustende Jager in Biezenmortel. Het is geweldig weer om er op uit te trekken en dat merk je. Het is druk met wandelaars, fietsers en mountainbikers.

Het eerste stuk loopt langs de bosrand over een druk fietspad. Dit stuk van krap 600 meter is het minst leuke stuk van de route. Dat heb ik alvast gehad. Dan ga ik echt het bos in. Het is mooi wandelen op de rand van bos en boerenland.

Heerlijk wandelen op de rand van bos en boerenland
Heerlijk wandelen op de rand van bos en boerenland

In het bos is het druk met mountainbikers, voor hen is het een geweldig gebied om te crossen. Er zijn aparte mountainbike-fiets-paden en af en toe kruisen onze wegen. Ik hou wel van een beetje bedrijvigheid in het bos en heb geen last van de mountainbikers.

Het Hengstven

Al snel kom ik bij een groot open stuk land, natuurontwikkelingsgebied het Hengstven. Eind 2015 begon men het Hengstven terug te brengen van een agrarisch landschap naar het vroegere natuurlijke landschap.

Het wandelpad is duidelijk herkenbaar in Het Hengstven
Het wandelpad is duidelijk herkenbaar in Het Hengstven

Om er te komen moet ik een hek door en dat betekent dat er grazers lopen. En jawel, aan de andere kant van het land staan koeien rustig te grazen. Dat is mooi, dan hebben ze geen tijd om mij te grazen te nemen. Wat betreft koeien op mijn pad blijf ik een held op sokken.

Ooit was het Hengstven een nat gebied met vennen en moerassen. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het land drooggelegd voor de landbouw. Nu is de landbouwgrond afgegraven om het gebied natter te maken. Bijzondere planten worden teruggeplaatst en dieren komen terug. De natuur krijgt alle ruimte.

Hoog en droog wandel ik over het speciaal voor wandelaars aangelegde vlonderpad
Hoog en droog wandel ik over het speciaal voor wandelaars aangelegde vlonderpad

Het leeft in het bos

Na het open landschap van het Hengstven wandel ik het bos in. Het is 100% genieten van de geluiden om mij heen. Het ruisen van de bomen, het geritsel van dieren -?!?!- en vogels die vrolijk fluiten. Het krioelt ook. Mieren op mijn pad . . . en meer . . . en meer. Op het hoogtepunt van het gekrioel zie ik een enorme mierenhoop langs het bospad. Ik krijg spontaan de kriebels als ik er weer aan denk 😉

Een enorme mierenhoop van krioelende mieren (Jammer dat je dat op de foto niet kunt zien)
Een enorme mierenhoop van krioelende mieren (Jammer dat je dat op de foto niet kunt zien)

Na ongeveer 10 kilometer wandelen pauzeer ik even. Ik wandel langs Aspergekwekerij De Margriet. Zij verkopen van alles, inclusief boerenijs. Dat komt mooi uit, dat lust ik altijd.

Dat zeg ik . . . een hindernisbaan ;-) Of hordenlopen . . . Gelukkig maar dat ik zo lenig ben ;-)
Hindernisbaan in het bos

Ik wandel vrolijk verder en heb er gewoon schik in. Slechts 1 kilometer verder kom ik bij Pannenkoekenhuis de Helvoirtse Heide. Een mooie gelegenheid voor een sanitaire noodstop. Omdat ik er toch ben, trakteer ik mezelf op een bakkie met wat lekkers.

Het kruis in de duinen

Na deze korte pauze kom ik langs een kruis in de duinen. Op het eerste gezicht één van de vele oorlogsmonumenten die je tijdens het wandelen tegenkomt. Achter dit kruis schuilt een tragisch verhaal.

Het kruis is in 1979 opgericht voor de gesneuvelde Britse soldaat Ivor Calvert (23) en de Helvoirtse jongen Kees van Iersel.[ Bron: IVN | Het drama van het kruis in de duinen (.pdf) ]

Het kruis in de duinen
Het kruis in de duinen

100% Zandpadgarantie

Door het bosrijke gebied van de Zwarte Berg en de Hooge Heide gaat de route door een paar stuifzandgebieden. Het mulle zand van de zandduinen is pittig voor mijn knieën en ik heb er moeite mee. Het loopt zwaar en ik voel het zand in mijn schoenen lopen.

Het is afwisselende route, zeker 90% onverhard. Heerlijk wandelen, dan weer door het bos, dan weer door het land of door het zand. Het gedeelte door de stuifduinen is zwaar maar niet te zwaar. Ik heb genoten van de wandeling door het Brabantse Land. Dat smaakt naar meer.

Terug bij de auto gooi ik eerst de zandbak uit mijn schoenen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 21 mei 2018
Afstand
16 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 90% (Verhard: 10%)
Start- & eindpunt
Café De Rustende Jager, Oude Bosschebaan 11, 5074 RC Biezenmortel
Bereikbaarheid
Met de auto is de start goed te bereiken en er is parkeerrruimte genoeg, zelfs op een zonovergoten, dus drukke 2-de pinksterdag.
Horeca
Na ruim 10 kilometer: Pannenkoekenhuis de Helvoirtse Heide
Media
Koeien
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het hart van Brabant
Wandelauteur Charles Aerssens leidt ons aan de hand van 13 wandelingen door het hart van Brabant. Geen ven blijft ongemoeid, we doorkruisen bossen, velden en purperen hei.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

99% Wandelplezier op het Kromme Rijnpad
-Utrecht - Wijk bij Duurstede-

3 Reacties

Annet  -  06-06-2018 @ 12:54:53  -

Mooie route 😀

Happy Hikers   -  12-06-2018 @ 05:55:39  -

Wat een mooie route zeg! Die combinatie van bos en veen vind ik altijd erg mooi. Misschien toch binnenkort een tripje plannen richting Brabant voor een mooie wandeling 😊

Mirjam  -  12-06-2018 @ 09:09:14  -

Brabant is hartstikke mooi om te wandelen (de rest van Nederland natuurlijk ook) en ik vind de Kampina bij Boxtel ook geweldig !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.