Heuvelrughike, etappe 1 Van het Gooimeer naar de Westerheide

Home > Heuvelrughike, etappe 1

Heuvelrughike, etappe 1

Van het Gooimeer naar de Westerheide

Heuvelrughike, etappe 1 - Van het Gooimeer naar de Westerheide

Tjonge, jonge, wat heb ik een zin in de Heuvelrughike. Het is prachtig weer en mijn benen voelen goed. Ik wandel van het Gooimeer in Huizen naar de Westerheide in Laren. Een heerlijke wandeling met heidevelden, zandverstuivingen en bossen. De eerste etappe door het Goois Natuurreservaat is allemachtig prachtig.

Met de Heuvelrughike-wandelgids (€) in de hand ga ik op stap. Ik heb de hele Heuvelrughike opgedeeld in 7 kortere etappes want wandelingen van zo'n 20 km vind ik simpelweg te lang. Mijn eerste etappe loopt daarom van Huizen naar Laren, een wandeling van zo'n 14 km. Daar komen de aanloopkilometers vanaf het busstation nog bij.

De start van de Heuvelrughike

Voor de eerste etappe wil ik mijn auto parkeren nabij het Sint Janskerkhof in Laren. Een mooi plekje langs de route waar ook de bus naar Huizen stopt. Helaas, een open gebroken weg gooit roet in het eten. Noodgedwongen rij ik door en zet ik mijn bolide anderhalve kilometer verderop aan de rand van Hilversum. Daar stap ik op de bus naar Huizen.

Huizen, vissersdorp aan de Zuiderzee

Vanaf het busstation wandel ik een ruime kilometer over een heel gewoon industrieterrein naar de Oude Haven van het voormalige vissersdorp. In de Oude Haven dobberen nu kleine jachten en zeilboten. Ooit trokken er dagelijks meer dan 100 botters de Zuiderzee op voor de visvangst. Het dorp floreerde en er kwamen visrokerijen en scheepswerven. Aan de visserij kwam een eind toen de Zuiderzee werd afgesloten door de aanleg van de Afsluitdijk.

De jachthaven van Huizen
De jachthaven van Huizen

Het Nautisch Kwartier

De officiële startpunt van de Heuvelrughike is in het Nautisch Kwartier, direct gelegen aan het Gooimeer en aan de haven. Het ziet er alleraardigst uit en het doet denken een oud Zuiderzeedorpje zoals Huizen ooit was. Althans dat is de bedoeling. Het valt me tegen, het is gewoon nieuwbouw in een nostalgisch jasje. Het mist de idyllische sfeer van weleer, maar dat is slechts mijn mening.

Opvallend zijn de imposante torens van de kalkovens, een herinnering uit de kalkindustrie. Tot in de jaren '70 werd in de kalkovens de schelpen uit de zee verbrand tot ongeblust kalk. In 1989 zijn de kalkovens afgebroken. Later zijn de torens met de originele stenen herbouwd op het landhoofd van de Oude Haven.

Imposante kalkovens
Imposante kalkovens

Ik loop een rondje om de kalkovens en kom uit bij de historische botterwerf. Ik zet er een deel van een authentieke botter op de foto. Deze botter Trui, de BU130 blijkt een echte VIP onder de botters te zijn.

BU 130 - Botter Trui
BU 130 - Botter Trui

Bergen aan de Zuiderzee

Dan laat ik Huizen achter me en volgen de onverharde paden. Langs de oevers van het Gooimeer wandel ik richting de Aalberg. Hoewel berg, dat is iets teveel van het goede. De heuvel is slechts 9 meter hoog en vanaf de top heb je een fraai uitzicht over het Gooimeer met in de verte de woontorens van Almere.

Uitzicht over het Gooimeer en Almere vanaf de Aalberg
Uitzicht over het Gooimeer en Almere vanaf de Aalberg

De volgende berg op de route is de Eukenberg van ruim 14 meter hoog. Het is een kunstmatig aangelegde heuvel die ooit diende als vuurtoren voor de schippers op de Zuiderzee. Bij slecht weer werden er een groot vuur gestookt dat van verre te zien was. Net als vanaf de Aalberg heb ik ook nu weer een mooi uitzicht over het Gooimeer én Almere.

Uitzichtpunt op de Eukenberg
Uitzichtpunt op de Eukenberg

De Limitische Heide

Vanaf de Eukenberg volg ik de route op de rand van bos en boerenland. Altijd mooi en ongemerkt kom ik op de Limitische heide. Het is een beschermd natuurmonument in het Goois Natuurreservaat. De Limitische Heide ligt aan de rand van een oud Naardens ontzandingsgebied waar tot de Limiet (de grens) zand werd gewonnen. Tot hier en niet verder dus.

Wandelen door de bosssen op de Limitische heide
Wandelen door de bosssen op de Limitische heide

Ik vind het een prachtig gebied van bos, heide en levend stuifzand. Het is even flink zwoegen door de zandbak maar de omgeving maakt alles goed.

Ploeteren door het zand op de Limitische heide
Ploeteren door het zand op de Limitische heide

De heide is over het hoogtepunt heen maar her en der toont de heide zich nog van haar mooiste paarse kant. Dat had ik niet meer verwacht.

Heidevelden op de eerste etappe van de Heuvelrughike
Heidevelden op de eerste etappe van de Heuvelrughike

Nieuwe Bussumerheide

De heidevelden volgen elkaar in hoog tempo op. Over een wandelpad tussen de villa's kom ik op de Nieuwe Bussumerheide. Het is prachtig weer en het is heerlijk struinen over de paden. Honden laten er hun baasjes uit, opa's en oma's verzamelen genietmomentjes met hun kleinkinderen en onder een grote boom leest een dame in alle rust een boek. Ik hoor slechts het ruisen van de wind en het vrolijke gekwetter van de vogels. Wat wil een mens nog meer?

De Nieuwe Bussumerheide, allemachtig prachtig
De Nieuwe Bussumerheide, allemachtig prachtig

Bikbergen

Het volgende heideveld is de naastgelegen Vliegheide bij buurtschap Bikbergen. Bikbergen is een bosrijke villawijk nabij Huizen. Statige vrijstaande villa's bepalen er het straatbeeld, stuk voor stuk aardige optrekjes.

Bosgebied Bikbergen vormt samen met Crailo en het IJzeren Veld is het één van de grootste bossen in het Gooi. Ik laat de villawijk voor wat het is. Mijn hart gaat sneller kloppen van de oude beukenlanen in de bossen. Ongemerkt passeer ik er een grafheuvel van ca. 4000 jaar oud. Die zou ik toch bijna gemist hebben.

Fraaie bomenlaan van Douglas sparren
Fraaie bomenlaan van Douglas sparren
Prachtige oude beukenlaan
Prachtige oude beukenlaan

De Tafelberg en de Tafelbergheide

Na het bos van Bikbergen steek ik de weg over en kom ik op de Tafelbergheide. Een mooi heidegebied met de nodige hoogteverschillen, veroorzaakt door het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd. De verste uitlopers van het poolijs stuwden het onderliggende land op tot enorme stuwwallen. De (Utrechtse) Heuvelrug is zo'n grote stuwwal.

Dit bankje wacht op mij, zo'n mooi plekje op de Tafelbergheide
Dit bankje wacht op mij, zo'n mooi plekje op de Tafelbergheide

Over de mooiste slingerpaadjes klim ik tussen de heidevelden omhoog. Onder een grote boom wacht een wandelbankje op mij. Wouw, wat een mooi plekje en ik gun mezelf een geniet- en rustmomentje. Ik kijk uit over de glooiende heidevelden. Ik had eigenlijk verwacht dat dit de Tafelberg zou zijn, maar dat is niet het geval.

Ik wandel verder, op zoek naar de echte Tafelberg die verscholen ligt tussen de bomen.

Op weg naar de tafelberg die verscholen ligt tussen de bomen
Op weg naar de tafelberg die verscholen ligt tussen de bomen

De Tafelberg of Kooltjesberg is een 39,2 meter hoge heuvel. Ooit fungeerde ook deze berg als vuurtoren voor de schepen op de Zuiderzee en werd er boven op de berg een vuur gestookt met kolen.

De kunstmatig opgeworpen heuvel is het hoogste punt van 't Gooi. Ik vind het best een lelijke berg. Zo onnatuurlijk, met recht kunstmatig gemaakt. Eenmaal boven op de berg is het uitzicht niet verkeerd en de moeite waard.

De Tafelberg, best een lelijke berg (of mag ik dat niet zeggen)
De Tafelberg, best een lelijke berg (of mag ik dat niet zeggen)

Midden over de Tafelberg loopt de grens van de gemeentes Huizen en Blaricum. Op de 47 treden van de trap is met ronde doppen de grens tussen beide plaatsen aangegeven.

Mijn linkervoet staat in Blaricum, mijn rechtervoet in Huizen
Mijn linkervoet staat in Blaricum, mijn rechtervoet in Huizen
Uitzicht over de Tafelbergheide vanaf de Tafelberg
Uitzicht over de Tafelbergheide vanaf de Tafelberg

De Blaricummerheide

Vanaf de Tafelbergheide wandel ik verder naar de Blaricummerheide. Beide heidegebieden zijn slechts gescheiden door de Oude Naarderweg, niet meer dan een zandweg. Ik passeer er de schaapskooi. De Drentse heideschapen houden de heide open door het gras en de jonge boompjes weg te grazen op de Blaricummer- en Tafelbergheide.

Schaapskooi op de Blaricummerheide
Schaapskooi op de Blaricummerheide
De Blaricummerheide
De Blaricummerheide

Natuurbrug Laarderhoogt

Vanaf de Blaricummerheide is het slechts een klein stukje naar natuurbrug Laarderhoogt. Het ecoduct over de A1 is 700 meter lang en verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van het Gooi met elkaar. Mens en dier kunnen gemakkelijk de (snel)weg kunnen oversteken. De versnipperde natuur- en heidegebieden zijn d.m.v. de natuurbrug weer met elkaar verbonden, een beetje net zoals het vroeger was.

Als je het niet weet, merk je niet dat je over een ecoduct wandelt. Bijna ongemerkt passeer ik de drukke A1. Ik zie de snelweg helemaal niet maar het voorbij razende verkeer verraadt dat de A1 heel dichtbij is.

De Westerheide, 50 tinten paars

Als vanzelf kom ik op de Westerheide, het grootste aaneengesloten heideveld van 't Gooi. Er grazen runderen in het gebied en ik kan er niet omheen. Meestal ben ik een held op sokken als ik grazers tegen het lijf loop maar de dieren zijn rustig. Ze laten zich geduldig fotograferen en dit keer wandel ik er zonder klotsende oksels voorbij.

Best schattig zo'n grote grazer op de Westerheide
Best schattig zo'n grote grazer op de Westerheide

De heide op de Westerheide is nog prachtig paars, paarser dan ik had verwacht. Zo ver ik kan kijken zie ik paars, paars en nog meer paars.

Westerheide met in de verte de omroeptoren
Westerheide met in de verte de omroeptoren

De Doodweg

Het laatste stuk van deze etappe loopt over de Doodweg. Een huiveringwekkende naam voor een fraai zandpad. De Doodweg liep ooit in rechte lijn naar het Sint Janskerkhof in Laren. Het was de kortste weg over de heide naar de dichtstbijzijnde begraafplaats.

Het is er prima wandelen en fietsen. Voor scholieren is het zo te zien nog steeds de kortste weg tussen school en thuis. Niets herinnert nog aan de voormalige Doodweg, behalve misschien de rechte stukken. Ik volg de Doodweg tot de begraafplaats, dat is immers de kortste weg.

De Doodweg
De Doodweg

Het Sint Janskerkhof aan de rand van Laren is het einde van mijn eerste etappe van de Heuvelrughike. Vandaar wandel ik nog anderhalve kilometer naar mijn autootje in Hilversum. Al met al kom ik op een wandeling van bijna 17 km. Meer dan genoeg voor mijn onderdanen, die het goed gedaan hebben.

Ik kijk terug op een prachtige hike door het Goois Natuurreservaat. Heerlijk struinen van het ene heideveld naar het andere. Dwalen door de bossen en genieten van al het moois. Ik verheug me nu al op de volgende etappe van de Heuvelrughike. Wat een feest!

Alles op een rijtje

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 12 september 2022
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Startpunt
  TOP Huizen, Nautisch Kwartier, Mastspoor 1 1271 GL Huizen
Eindpunt
St. Janskerkhof, Hilversumseweg, 1251 EW Laren
Parkeren
Gratis parkeren op diverse plekken langs de route
Bereikbaarheid
Huizen is met de bus prima bereikbaar. Afstand van de bushalte naar de start is ruim een kilometer (afh vd bushalte)
Horeca
Op meerdere plekken langs de route is horeca
Media
Honden
Honden zijn bijna overal op de route toegestaan, meestal aangelijnd.
Let op: Natuurbrug Laarderhoogt is verboden voor honden
Runderen
Uit de wandelgids
Heuvelrughike (€ 17,95) (€)
** Aff - Wandelgids static/wandelgidsen/klein/heuvelrughike.jpg
In meerdere etappes wandel je door de geschiedenis van het oer-Nederlandse stuwwallenlandschap van de Heuvelrug. Je wandelt er door uitgestrekte bossen en over heidevelden met eindeloze vergezichten.
De eerste etappe van de Heuvelrughike (15 km) is een heerlijke wandeling over de heidevelden en door de bossen van Goois Natuurreservaat.

T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Kasteren
-Wandelen in het Groene Woud-

Leuk als je reageert

Laat een reactie achter
Naam
E-mail
Website


Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.