Wandelplezier in Olland
Wandelen over het Brabantse Boerenland
We maken een mooie wandeling vanuit Olland over het Brabantse boerenland. Wandelen tussen akkers en weilanden, lekker struinen langs de Dommel en lopen over de restanten van een oude spoorlijn. Overal groen, veel natuur en nergens saai. Met de Groeten uit Olland.
Het is allemachtig prachtig voorjaarsweer en we nemen het ervan. We logeren een nachtje op camping 't Skônste Plèkske in het buitengebied van Schijndel. Met recht een skôn plèkske op het Brabantse boerenland. Vanaf de camping fietsen we naar het dorpje Olland, een ritje van nog geen 4 km. We parkeren onze fietsen bij de plaatselijke kroeg en gaan gelijk aan de wandel.
Groeten uit Olland
Op de wandelzoekpagina vinden we de wandeling Groeten uit Olland. Een ronde van bijna 12 km rondom Olland, grotendeels over onverharde wegen en paden en langs de Dommel. Een mooie afstand voor mijn knieën, die het momenteel zwaar te verduren hebben.
In het nationaal landschap Het Groene Woud ligt op steenworp afstand van Eindhoven en Den Bosch het gezellige en gastvrije Olland. Een kerkdorp van Rooi, midden in de prachtige natuur van het Groene Woud, het Dommeldal en de Geelders[Bron: Skon Olland ]
Al snel wandelen we buiten de bebouwde kom van Olland. Het valt ons op dat er veel onverharde paden en wegen zijn op het Brabantse boerenland. Niet meer dan een karrespoor, iets dat wij niet meer kennen bij ons in de buurt. Het levert mooie plaatjes op. Wel onverhard wandelen en toch niet in het bos, dat is leuk. We vinden het van meet af aan een mooie route.
Op ons gemak banjeren we door het grasland, niet gehinderd door lastige overstapjes en hekjes. De routebeschrijving is duidelijk, kan niet missen. Dan staat er een bord dat het wandelpad is afgesloten. Nee toch zeker . . . ?!?!
Dat staat natuurlijk niet in de routebeschrijving. De oplossing is simpel: we kiezen het onzekere voor het zekere en wandelen gewoon door. We zien het wel. Evengoed, aan de eerste de beste wandelaars die ons tegemoet komen vragen we toch in hoeverre het pad is afgesloten.
Het valt mee. In februari was de waterstand in de Dommel dusdanig hoog dat de struinpaden onbegaanbaar waren voor wandelaars. Dit is nu niet meer het geval alleen de gemeente heeft het bord nog niet weggehaald.
Zo zie je maar weer, gewoon je eigen pad volgen, dan komt het helemaal goed.
Wandelen langs de Dommel
Dan zijn we bij de Dommel. Het riviertje stroomt richting Den Bosch. We kunnen goed zien dat het water hoog heeft gestaan. Hier en daar kalft de oever van de Dommel een beetje af.
Het slingerpad langs de Dommel vind ik het mooiste stuk van de route, dat had best een paar kilometer langer mogen zijn (maar misschien kan dat helemaal niet). Het leeft altijd langs het water. Meerkoeten doen een wedstrijdje hardlopen over het water. De vele vogels zingen hun eigen lied. We genieten van de rust. Olland ligt letterlijk en figuurlijk achter ons.
Die Berch
Als we een wandelbankje passeren, lassen we spontaan een korte pauze in. Enkel en alleen omdat het bankje op zo’n mooi plekje staat. Het bankje heeft de naam Die Berch gekregen omdat het naast een hoger gelegen plekje langs de Dommel staat (de berg). Echt hoog is het niet, wel een flinke grasheuvel in het land. Maar als je het niet weet, zie je niets bijzonders.
We komen nogmaals bij de Dommel. Er hangt een lang touw aan een boom, zodat je boven het water heen en weer kunt slingeren. We wagen ons er niet aan want voor een nat pak is het nog te fris. We vervolgen de route tussen de boomkwekerijen door, daar zijn er opvallend veel van in de omgeving.
We volgen een stukje het fietspad en daar zijn we niet alleen. Veel fietsers genieten net als wij van het mooie weer en zoeken hun weg door de Dommelbeemden. Ik geef ze geen ongelijk. Gelukkig is het stuk over het fietspad kort. Een hobbelig pad volgt. John heeft er veel minder moeite mee dan ik en loopt zoals altijd voor mij uit.
We passeren een paar prachtige boerderijen. We merken goed dat we over het boerenland lopen. Hartstikke leuk. We worden ingehaald door een paard en wagen.
Kartuizer poosplaats
Ooit leefden in dit gebied de Karthuizer Monniken. Hun klooster stond op een afgelegen plek aan de Dommel, ergens tussen Olland en Liempde. Zij leven (en leefden) in stilte. Op een mooi plekje ligt de Karthuizer Poosplaats. Er staat een bankje en een grote kei met een tekst. Echt een stilteplek voor een momentje van bezinning.
zwijgzaam nabij vloeit tijdloos de stroom
hier kluisden Kartuizers een wijle, in
sobere stilte en innig bezinnen
dichter tot god
verlangen in bede na bede beleden
omademde eenheid in
eindeloos licht[Bron: Karthuizer Klooster ]
Helaas, de rust is er ver te zoeken. Een motor en een quad komen ons met veel geraas voorbij. Wat een **herrie. Ze ploegen het hele zandpad om. Dit soort gemotoriseerd verkeer hoort er niet thuis. Maar ja, dat vinden wij. We wandelen rustig verder en in de verte horen we de motoren nog lang brullen.
Wandelen over het Duitse lijntje
Voor ons liggen de restanten van het Duitse lijntje. Dit is een voormalige spoorlijn tussen Wesel (D) en Boxtel. Om er te komen moeten we gewoon rechtdoor maar dat is geen sinecure. Dikke boomstammen en een modderig slootje versperren de weg. Het lijkt er op dat we niet verder mogen maar we doen het wel. De versperring ligt er vast niet voor ons wandelaars maar voor die motoren.
Hoe dan ook, het is een wandelpad met hindernissen. Over een soort vlonder van dikke takken zoeken we onze weg over de sloot. Dat lukt, we houden zelfs onze voeten droog.
De route langs het Duits lijntje is niet bijzonder. Ooit reisden diplomaten, tsaren en vorsten met de trein over dit traject. Nu is de rails overwoekerd door takken, blad en struiken waar zelfs de NS niet tegen opgewassen is. Het kan verkeren . . .
De laatste paar kilometers brengen ons terug in Olland. We wandelen over landwegen langs mooie huizen. Op elke wandeling komen we langs huizen waar we wel zouden willen wonen. Ook nu weer. Maar wees gerust, we hebben geen verhuisplannen.
De groeten uit Olland
Het rondje Olland is een verassend leuke rondwandeling in een grote boog om het dorp. De kerktoren is nooit ver weg. Veel onverharde paden en wegen. Onze complimenten aan routemaakster Agnes Leijen. De routebeschrijving was goed en duidelijk. Gewoon genieten van een hartstikke leuke wandeling. Heerlijk landelijk, weg van de drukte.
ALLES OP EEN RIJTJE
T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.
Meer wandelplezier
« Vorig bericht
Trage Tocht Elspeet
-Boswandeling op de Veluwe-
Volgend bericht »
Beleef de Trage Tocht Gorinchem
-Wandelen, varen en vestingsteden-