Wandelen langs de Regge

Tussen Giethmen en Ommen

Home > Wandelen langs de Regge

Wandelen langs de Regge

Tussen Giethmen en Ommen

Wandelen langs de Regge - Tussen Giethmen en Ommen

Soms heb je van de wandelingen die veel mooier zijn dan je verwacht. De wandeling langs de Regge tussen Giethmen en Ommen is er zo eentje. Op en top genieten van de omgeving met de uitkijktoren op de Besthmenerberg, de Steile Oever en landgoed Het Laer. Met gegarandeerd een hoofdrol voor de Regge.

13 juni 2023 • Overijssel Boswandeling

Tijdens een lang Hemelvaartsweekend bivakkeren wij onder de rook van Ommen op Camperplaats Giethmen. Een prima plek in een geweldige omgeving met volop fiets- en wandelmogelijkheden. Wij komen vooral om te wandelen.

We wandelen niet samen dit keer. Ik hou het tempo van John niet bij en hij vind mij te traag. We zijn het erover eens dat het beter is om zonder elkaar te wandelen.

John bedenkt ter plekke een eigen rondje. Hij ziet wel waar hij uitkomt. Ik ga wandelen langs de Regge tussen Giethmen en Ommen. Dit is de 12-de etappe uit de wandelgids Wandelen langs de Regge (€).

Vanaf de camperplaats is een klein stukje fietsen naar de start bij het stationnetje van Ommen. Op de fiets krijg ik alvast een voorproefje van wat mij te wachten staat. Ik heb er zin in!

Het Sallandse platteland bij Besthmen
Het Sallandse platteland bij Besthmen

Vanaf het station wandel ik door een fraaie buitenwijk van Ommen met uitzicht over het glooiende Sallandse boerenland. Er wordt hard gewerkt want het hooi moet op tijd naar binnen. Vanaf de eerste minuut heb ik het naar mijn zin.

De weg stijgt langzaam, een beetje vals plat. In het bos zet ik koers richting de Besthmenerberg. Een aardige bult van zo’n 34 meter.

Bospad op de Besthmenerberg
Bospad op de Besthmenerberg

Bovenop de berg staat een uitkijktoren van nog eens 18 meter hoog. Uiteraard klim ik naar boven ook al vinden mijn knieën dat niet leuk. Wouw, wat een uitzicht. Ik zie waar ik enkele minuten geleden omhoog liep en ook waar ik zometeen heen ga.

De uitkijktoren op de Besthemerberg
De uitkijktoren op de Besthemerberg

Aan de overkant ligt de Archemerberg, dat kan niet missen. De scouts naast mij zien een markant bankgebouw van Zwolle in de verte. Ik kom niet verder dan de schoorsteen van de melkfabriek in Ommen.

Uitzicht op de Archemerberg
Uitzicht op de Archemerberg
Genieten van een prachtig uitzicht over het Overijsselse Vechtdal met minimaal 50 tinten groen
Genieten van een prachtig uitzicht over het Overijsselse Vechtdal met minimaal 50 tinten groen

Kamp Erika

Ik klauter naar beneden en na een laatste blik op de uitkijktoren (best hoog) wandel ik het bos in. Ik passeer een viertal betonblokken als herinnering aan Kamp Erika en de sterkampen. Kamp Erika was een strafkamp waar tussen 1942 en 1945 talloze Nederlanders zijn mishandeld en vermoord. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Oorlogsherinneringen onderweg zijn altijd indrukwekkend. Een mooie plek voor een pas op de plaats.

Herinnering aan Kamp Erika
Herinnering aan Kamp Erika

De steile oever

Het volgende hoogtepunt van de route is de Steile Oever. Tijdens de laatste ijstijd werd hier een wal gevormd waar het riviertje de Regge een steile oever in heeft uitgesleten.

Er ligt een vlonderpad langs de Steile Oever zodat je geen natte voeten krijgt. Mocht het water in de Regge toch te hoog staan dan kun je bovenlangs een alternatieve route wandelen. Gelukkig is dat niet het geval want de Steile Oever is een wonderschone plek.

Vlonderpad langs de Steile Oever
Vlonderpad langs de Steile Oever

Ik denk dat ik al langs de Regge wandel maar dat is niet zo. De Steile Oever ligt langs een zijarm van de Beneden-Regge, die enkele honderden meters verderop stroomt.

Wandelen langs een zijarm van de Regge bij de Steile Oever
Wandelen langs een zijarm van de Regge bij de Steile Oever
De Steile Oever
De Steile Oever

Het stuk langs de steile oever is slechts 250 meter. Wat een pareltje, zo mooi.

Wandelen langs de Regge

En dan ben ik wel bij de Regge, de Beneden-Regge om precies te zijn.

De Regge is zo'n 70 km lang en begint ergens ten zuidwesten van Diepenheim. De rivier bestaat uit de Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen), de Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn) en de Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen). Bij Ommen mondt de rivier uit in de Overijsselse Vecht. Ik ben vlak bij het eindpunt.

Wij Wandelen langs de Regge
Wij Wandelen langs de Regge
Nogmaals de Regge
Nogmaals de Regge

Ik volg het pad langs de Regge. Ik wandel er heerlijk rustig tussen de wei- en akkerlanden. Met m'n nieuwe selfiestick (€) maak ik foto's van mezelf 🙈. Leuk speledingetje waar ik nu al plezier van heb.

Even een myselfie ;-)
Even een myselfie ;-)

Bij het Giethemer kerkbruggetje passeer ik de Regge. Het Giethemer kerkpad is een idyllisch plekje. Vroeger liepen de bewoners van buurtschap Giethmen over dit pad naar de kerk in Ommen. Nu is het een fietspad en ook wandelaars weten het pad te vinden.

Giethemer kerkbruggetje over de Regge
Giethemer kerkbruggetje over de Regge
Zie jij Zoef de Haas?
Zie jij Zoef de Haas?

Aan de overkant van de Regge laat ik het riviertje tijdelijk achter me. Er volgt een aardig stuk door het bos waar Zoef de Haas mij voorbij zoeft. Ik kan hem/haar nog net op de foto zetten.

Ik passer het spoor en wandel een laatste stukje langs de Regge. Een kleine kilometer verderop mondt de rivier uit in de Overijsselse Vecht. Helaas is dat punt verboden terrein voor wandelaars.

Langs de Regge
Langs de Regge

De rust langs de Regge is overweldigend. Ik hoor vooral het fluiten van de vogels en het ruisen van de bomen. Jongeren chillen in het zonnetje langs de Vecht, zelfs hun muziek stoort me niet. Een familie peddelt in een kano over de Regge, een visser beproeft zijn geluk op een visje en een hond neemt een frisse duik. Varen, vissen, chillen, zwemmen en wandelen, het kan gewoon op en langs de Regge.

Wat een rust . . .
Wat een rust . . .

Landgoed Het Laer

Het laatste deel van de wandeling brengt mij op Landgoed Het Laer. Het landgoed ligt kort bij de plek waar de Regge en de Vecht samenkomen.

Vroeger was het een kasteel en aan de omliggende grachten en bossen is dat nog goed te zien. Ik wandel er door het parkachtige bos. De lanen en de grachten zijn er kaasrecht en symetrisch.

Ik loop langs een grote gedenknaald die aan het einde (voor mij aan het begin) van het Grand Canal staat. Het is echt een naald met een gat in de punt. Ik ben er nog niet uit wat de betekenis van de naald is.

Gedenknaald met zitbank aan het einde van het Grand Canal
Gedenknaald met zitbank aan het einde van het Grand Canal

Vanaf de naald wandel ik over een dijkje langs het Grand Canal richting het landhuis. Het kaasrechte kanaal is niet meer dan een smalle sloot. Met deze opmerking doe ik de geschiedenis van het kanaal vast en zeker te kort.

Grand Canal op Landgoed Het Laar
Grand Canal op Landgoed Het Laar

Dan kom ik bij de voorkant van het landhuis. Pracht en praal uit vroegere tijden. Gewoon mooi om te zien.

Landhuis Het Laer
Landhuis Het Laer

Nog een paar honderd meter en dan ben ik terug bij het station. Het terras lonkt maar ik hou het voor gezien. Wandelen langs de Regge heeft mij aangenaam verrast. Het is van meet af aan een prachtige route. Mijn knieën hebben het goed gedaan, een cadeautje aan mezelf vandaag.

Met een blij en voldaan gevoel fiets ik terug naar de camperplaats waar John op mij wacht. Hij heeft een eigen rondje in de omgeving gemaakt en heeft geen idee hoe en hoeveel hij gewandeld heeft. Uiteindelijk heeft hij vanuit Den Ham de bus terug naar Ommen genomen.

Eén ding is zeker, we hebben allebei genoten van de wandeling en de omgeving.

Ik wandel echt voor mijn plezier

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 19 mei 2023
Afstand
11 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 68% (Verhard: 32%)
Start- & eindpunt
  Station Ommen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Bijna halverwege en aan het einde bij het station
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelen langs de Regge (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen langs de Regge
De Regge begint in Diepenheim en eindigt ruim 70 km verderop in de Vecht. In deze gids staan 12 gevarieerde routes langs de Regge. Wandelen langs de Regge is mooi. Al wandelend waan je jezelf geregeld terug in de tijd van weleer.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Knopenrondje Lheederzand
-Wandelen door Nationaal Park Dwingelderveld-

Volgend bericht »

De Vierdaagse van 2023
-4 dagen voetsie-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Kies jouw wandeltraining bij de wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.