Home > Walk of Wisdom - Grave-Afferden

Walk of Wisdom - Grave-Afferden

4-de etappe

Walk of Wisdom - Grave-Afferden - 4-de etappe

Mijn 4-de etappe van de Walk of Wisdom loopt van Grave naar Afferden. Een wandeling van 37 kilometer door het Land van Maas & Waal. Een open en grotendeels agrarisch landschap, aanzienlijk minder spannend dan de voorafgaande etappes. Evengoed de moeite waard om te wandelen. Ook dat hoort bij de Walk of Wisdom !!

20 juni 2016 • WandelpadenNoord-Brabant

Ik ga al vroeg op stap voor deze etappe. Het plan is om naar Afferden te wandelen. Ik parkeer mijn autootje weer in Grave, nu direct langs de route. Dat betekent wel dat ik vanaf mijn eindpunt nog terug moet met het OV naar Grave. En dat valt niet mee. Vanuit Wijchen kan ik al terug naar Grave, maar dan wandel ik minder dan 20 km. Dat zijn er veel te weinig, ik wil kilometers maken, vooral met het oog op de 4-daagse over een maand.

Nu kan ik nog mijlenver over het mais heen kijken
Nu kan ik nog mijlenver over het mais heen kijken

Volgende mogelijkheid om op de bus te stappen is na 37 kilomter in Afferden. Zo gezegd zo gedaan, dat zijn mooie kilometers. Helaas duurt de busreis van Afferden naar Grave maar liefst 1 uur en 20 minuten. Tja, je moet er wat voor over hebben !!

Mooi plaatje van Vergane Glorie
Mooi plaatje van Vergane Glorie

Ravenstein

Vanuit Grave wandel ik als eerste naar Ravenstein. Onderweg passeer ik gehuchten zoals Velp, Keent en Neerloon. De route gaat over (lange) dijkjes, fiets- en graspaden. Koeien en schapen zijn de enige toeschouwers. In Neerloon kan ik het eerste vogelringetje van vandaag ophalen bij een boerderijterras. Helaas, vandaag gesloten want de uitbater is naar het Oerol festival op Terschelling. Maar het is hier zelfbediening: aan een deur hangen de vogelringetjes in een jampotje en mag je er zelf eentje pakken.

De vogelringetjes hangen in jampotjes onder een afdak
De vogelringetjes hangen in jampotjes onder een afdak

Ik ben weer een vogelringetje rijker (Gemeente Oss) en ga snel verder. Ik ben al bijna in Ravenstein, een erg mooi stadje aan de Maas met veel historische panden. In de kerken wordt gezongen. Leuk om even door te wandelen. In Ravenstein wordt je hartelijk welkom geheten door de burgemeester. Ik denk alleen niet dat hij echt 'Kees' heet . . . ?!?!

Welkom in Ravenstein
Welkom in Ravenstein

Schipper mag ik overvaren

Vanuit Ravenstein gaat de route aan de overkant van de Maas verder naar Niftrik en Wijchen. Je kunt daar op 2 manieren komen: met de pont of over de brug. Als je voor de brug kiest wandel je langs de snelweg A50 over het fietspad. Niet heel gezellig en ik kies dan ook voor het pontje dat alleen in de zomer vaart en uitsluitend voor fietsers en wandelaars is. Ik ben de enige passagier, maar er wordt gelijk gevaren. Snel ben ik aan de overkant in het Land van Maas & Waal.

Pontje Ravenstein - Niftrik
Pontje Ravenstein - Niftrik

In Niftrik neem ik een korte pauze bij een restaurantje langs de Maas. Ik geniet van het uitzicht en een stukje appeltaart. Hier kan ik ook het volgende vogelringetje ophalen, die van de gemeente Wijchen.

Het land van Maas & Waal

Wijchen ken ik van de 4-daagse en ik wandel vandaag een paar stukjes over of langs de 4-daagse route. Maar eigenlijk is het onherkenbaar nu, wat is Wijchen nu gewoon en wat is het stil. De bebouwde kom van Wijchen kan me niet echt bekoren en snel wandel ik verder naar Leur en Hernen.

In Leur heeft de tijd even stil gestaan
In Leur heeft de tijd even stil gestaan

In Leur lijkt het of de tijd er even heeft stilgestaan, het ziet er gezellig uit. Hier is ook het eerste bospaadje van vandaag dat gaat over Heerlijkheid Leur, een landgoed dat al sinds 1748 in particulier bezit is. Hernen komt snel dichterbij. Bij de Hernense Molen begint het Hernense Bos in en wandel ik langs het mooie Hernense Ven. Hier hoor je weer heel veel kikkers, maar ik zie ze (weer) niet !!

De molen van Hernen komt dichterbij
De molen van Hernen komt dichterbij
Hernense Ven met terugblik op de Hernense Molen
Hernense Ven met terugblik op de Hernense Molen

Onderweg is er nauwelijks horeca, of je moet (te ver) van de route afwijken. Gelukkig lukt het om in Kasteel Hernen mijn flesjes met water te vullen. Kasteel Hernen is een Middeleeuwse burcht met een gracht er omheen. Ik gun mezelf geen tijd voor een toeristisch bezoekje en wandel snel verder over natte (modder)paden en mooie lanen in de directe omgeving van het kasteel.

Kasteel Hernen
Kasteel Hernen

Bergharen - Bergkapel

Na Hernen kom ik in Bergharen. Hier bezoek ik de Mariakapel op de Kapelberg en steek ik weer een kaarsje op. Dit is een erg mooie kapel in de buitenlucht. Het heeft een altaar, er staan banken en er worden ook kerkdiensten gehouden (wel afhankelijk van het weer). De kapel staat op het hoogste punt in het Land van Maas en Waal.

Landgoed Elzend

Vanuit Bergharen is het nog een paar kilometer en dan ben ik Afferden. Het zijn nog wel pittige kilometers door langdoed de Elzend. Nog niet zo heel erg lang geleden was dit een gewoon boerenbedrijf. Nu wordt dit gebied teruggegeven aan de natuur.

Deze natte polder is een mooi gebied met veel graspaden, hoge rietkragen en veel watertjes en slootjes. Je kunt goed merken dat het de afgelopen week veel geregend heeft, hier en daar is het nat en blubberig. Ik kom op een pad langs het weiland en ik twijfel of ik het droog zal houden. De sloot is 'overgelopen' en het water staat hoog. Mijn schoenen zijn niet waterdicht en het duurt dan ook niet lang of ik sta tot mijn enkels in het water.

Tot mijn enkels in het water
Tot mijn enkels in het water

Maar zo snel als mijn schoenen vollopen met water, zo snel ben ik het ook weer kwijt. Natte sokken blijf ik wel houden, maar verder valt het eigenlijk wel mee . . . ik heb er eigenlijk geen last van.

Na het mooie landgoed de Elzend moet ik nog even doorbijten. Het stuk naar Afferden is lang, recht en dus behoorlijk saai. Eenmaal door Afferden heen kruis ik de doorgaande Van Heemstraweg. Hier kan ik bij een restaurant mijn 3-de vogelringetje ophalen voor vandaag. Het is het ringetje van de gemeente Druten. Dit is gelijk mijn eindpunt van deze etappe, er staan 37 hele kilomters op de teller. Hier kan ik op de bus stappen om via een omweg weer terug naar Grave te gaan.

Gewone route

Deze etappe is veel 'gewoner' en aanzienlijk minder spannend dan de eerste 3 etappes van de Walk of Wisdom. Niet dat het geen mooie route is, maar dit soort routes kun je overal lopen. Evengoed heb ik mezelf onderweg prima vermaakt en vond het de moeite zeker waard !! Er is hoe dan ook weer genoeg te zien. Ik verheug me op mijn laatste etappe van de Walk of Wisdom.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Walk of Wisdom, Grave-Afferden
Datum wandeling
zondag 19 juni 2016
Afstand
37 km
Kenmerken
Startpunt
Grave (busstation)
Eindpunt
Afferden
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave
-3-de etappe-

3 Reacties

Susan   -  22-06-2016 @ 11:15:40  -

Ha, eenzelfde soort ervaring, knap dat je 37 km in een keer gelopen hebt zeg. Ik hield het gelukkig nog net droog op dat landgoed 😀 Alvast veel plezier met de laatste etappe, die is weer prachtig!

Mirjam  -  22-06-2016 @ 20:15:03  -

Met de 4-daagse over 4 weken was het voor mij wel een keertje nodig om (bijna) 40 km. te wandelen 😉. Ik heb ook zin in de laatste etappe, je maakt me nieuwsgierig !!

Coby en Harrie  -  19-06-2022 @ 17:58:45  -

Herkenbaar,
Wij hebben onze voeten droog kunnen houden, ( maart 2021)
In coronatijd deze wandeling aan een stuk gedaan over 8 wandeldagen. Wat een prachtige wandelervaring, voor ons een gevoel om in het niemandsland te zijn... zo rustig en mooi.
Genoten van elke stap. Jammer voor je dat je zo door moest gaan. De rust die je onderweg beleeft is zo mooi in dit landschap.........  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.