Home > Walk of Wisdom - Afferden-Nijmegen

Walk of Wisdom - Afferden-Nijmegen

5-de etappe

Walk of Wisdom - Afferden-Nijmegen - 5-de etappe

Gisteren wandelde ik mijn laatste etappe van de Walk of Wisdom. Een wandeling van Afferden naar Nijmegen met als eindpunt de St. Stevenskerk. Het was (in meerdere opzichten) een waterrijke route met de Waal in de hoofdrol. 100% watergarantie, zie het dan maar eens droog te houden ?!?!

27 juni 2016 • WandelpadenGelderland

Goed voorbereid ga ik op stap. Regenponcho mee, genoeg te eten en te drinken in mijn rugtas. Inschrijfbewijs voor de 4-daagse mee en niet te vergeten mijn OV chipkaart. Ik ga alles gebruiken vandaag !!

De Waal in de hoofdrol

De route gaat helemaal langs de Waal naar Nijmegen. Grotendeels over de Waalbandijk, maar ook dicht langs de oevers van de Waal door de uiterwaarden.

Ik begin in Afferden en stap gelijk de dijk op. Daar wandel ik langs Wielen of Waaien. Dit zijn dijkdoorbraakgaten die ooit zijn ontstaan door de kracht van het kolkende water uit de Waal. Wat mooi om hier te wonen !! Toch is de dijk soms behoorlijk saai en recht.

Ik wandel nu echt dicht langs de Waal
Ik wandel nu echt dicht langs de Waal

Het valt mij op dat in elk dorpje langs de Waal een eigen dijkmagazijn staat. Een dijkmagazijn is een publieke schuur voor de opslag van dijkmaterialen. Sommigen worden nog gebruikt, anderen zijn wat vervallen. Op de Waal zelf is het druk met scheepvaartverkeer, zoveel vrachtschepen varen er voorbij. En dat op zondag !!

Hoog water in de Waal

Eindelijk, vlakbij Beuningen mag ik van de dijk af en gaat de route verder langs de waterkant. De waterstand van de Waal is behoorlijk hoog dat had ik onderwel al gezien. Ik kan niet zeggen of het extreem hoog is, maar overal staan bomen pootje te baden, soms nog net niet kopje onder ;-). Op Facebook was ik al gewaarschuwd door en mede-wandelaar. Bij Beuningen kon je beter op de dijk blijven. Maar eigenwijs als ik ben, ga ik toch van de dijk af.

Lekker struinen langs de oevers van de Waal, dat vind ik nou leuk, daar hou ik van. Het deert mij niet dat het hier en daar wat nat en blubberig is. Ik kan een aardig eind doorwandelen door het hoge gras (onkruid) en over smalle strandjes. Ik volg de Waal stroomopwaarts, over paden gemaakt door paarden en runderen (die ik gelukkig niet tegenkom). Wat is dit een erg leuk stuk om te wandelen.

Nogmaals hoog water in de Waal
Nogmaals hoog water in de Waal

Maar dan houdt het toch op . . . ik kan niet verder en omlopen is geen optie. En om nou op blote voeten verder te gaan durf ik niet. Je weet nooit waar je in trapt. Bovendien weet ik ook niet wat mij verderop nog te wachten staat. Misschien een nog veel diepere plas, wie zal het zeggen ?!?! Het weer wordt er ook niet beter op. Donkere luchten en veel gedonder komen mijn kant op. Met in mijn achterhoofd de waarschuwing op Facebook, kies ik het zekere voor het onzekere en ga terug !!

Ik neem het zekere voor het onzekere en loop terug !!
Ik neem het zekere voor het onzekere en loop terug !!

Eenmaal terug op de dijk vervolg ik de route. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit, ik kom toch uit bij het Dijkmagazijn waar ik weer een vogelringetje mag ophalen. Ik kan er het vogelringetje uit een jampotje halen dat achter in het raamkozijn staat. Het onweer komt snel dichterbij en ineens begint het enorm te waaien, hard te regenen en te onweren met felle bliksem. Blij toe dat ik nu niet op de dijk wandel en hier mag schuilen. Ik raak aan de praat met mensen die er een bakkie doen. De mensen zijn superaardig en gastvrij. Zij bieden mij ook een bakkie koffie of thee aan. Er is genoeg voor iedereen !!

Sprieten langs de dijk in Beuningen (Kunst). Zie je de donkere lucht in de verte . . . ?!
Sprieten langs de dijk in Beuningen (Kunst). Zie je de donkere lucht in de verte . . . ?!

De Oversteek

De bui is kort maar krachtig, ik ga snel verder. Na Beuningen komt Weurt en dan ben je bijna in Nijmegen, net als bij de 4-daagse. Maar nog niet helemaal, ik moet eerst nog naar de overkant van de Waal over De Oversteek. De Oversteek (ook wel Stadsbrug genoemd) is een hele nieuwe brug voor het autoverkeer over de Waal, die geopend is in november 2013. De laatste jaren met de 4-daagse zagen we deze brug 'groeien'. Nu mag ik er overheen. Vanaf de brug is de Waal toch weer anders ;-) Aan de overkant kom ik bij een oorlogsmonument dat ons herinnert aan 'De Oversteek' in september 1944.

De Oversteek wordt in de volksmond ook wel het handtasje genoemd
De Oversteek wordt in de volksmond ook wel het handtasje genoemd

Over de Snelbinder wandel ik weer terug naar Nijmegen. De Snelbinder is de naam voor de fietsbrug/voetgangersbrug die aan de bestaande spoorbrug over de Waal is vastgemaakt.

Oorlogsmonument De Oversteek
Oorlogsmonument De Oversteek

De Sint Stevenskerk is het eindpunt van de Walk of Wisdom. Ik ga er naar binnen om mijn elfde en laatste vogelringetje van de gemeente Nijmegen op te halen. Het eerste ringetje was van Berg & Dal, daarna kwamen Kranenburg, Gennep, Mook en Middelaar, Heumen, Grave, Oss, Wijchen, Druten, Beuningen en tot slot Nijmegen. Mijn missie is voltooid. Trots op mijzelf ;-).

Deze laatste etappe is zonder meer een mooie etappe kunnen. Lekker kuieren door de natuurgebieden langs de Waal. Helaas, het zit er niet in vanwege de veel te hoge waterstand van de Waal. Sommige stukken zijn onbegaanbaar en niet te bereiken. En dat in juni !! Doorwandelen over de dijk is de enige optie. En dat is jammer. De dijk is dan wel erg lang, zeker in combinatie met het sombere en regenachtige weer. Wat mij betreft nogmaals lopen, maar dan met een stralend zonnetje !!

Missie volbracht, alle vogelringetjes bij elkaar
Missie volbracht, alle vogelringetjes bij elkaar

Na afloop van mijn Walk of Wisdom bezoek ik Museum Het Valkhof. Zij hebben een expostie over de vierdaagse: 100e Vierdaagse - Wandel door de tijd. Er hangt een foto bij de expositie, die ik vorig jaar gemaakt heb tijdens de vierdaagse. Reden genoeg om daar een kijkje te nemen, maar daarover later in deze week meer.

De wijsheid in pacht ?!?!

De wijsheid heb ik nog steeds niet in pacht. Wijsheid een werkwoord is, dat kun je niet zomaar vinden. Ik doe mijn voordeel met alle wijsheden en ervaringen die op mijn (wandel)pad komen. Genoeg redenen dus om te blijven wandelen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Walk of Wisdom, Afferden-Nijmegen
Datum wandeling
maandag 27 juni 2016
Afstand
27 km
Kenmerken
Startpunt
Afferden
Eindpunt
Nijmegen
Media

Meer wandelplezier

1 Reactie

Annet kasbergen  -  27-06-2016 @ 20:09:31  -

Mooi verhaal! Knap hoor! Weer wat kilometers op de teller.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.