Home > Wandel door de tijd in Museum Het Valkhof

Wandel door de tijd in Museum Het Valkhof

Wandel door de tijd in Museum Het Valkhof -

T/m 4 sept. 2016 kun je in Museum Het Valkhof in Nijmegen terecht voor de tentoonstelling '100e Vierdaagse – Wandel door de tijd'. Deze tentoonstelling 'loopt' precies 100 dagen en is echte een aanrader voor elke vierdaagse liefhebber !! Voor mij is er nog een leuke reden om naar deze expositie te gaan. En dat heeft alles te maken met ´Linden culinair´ en bovenstaande foto ?!?!

3 juli 2016 • 4 daagse Nijmegen

Jubileumactiviteiten 100e Vierdaagse

Vanwege deze 100e vierdaagse zijn er leuke jubileumactiviteiten rondom 's werelds grootste wandelevenement georganiseerd:
  1. 100e Vierdaagse - Wandel door de tijd, tentoonstelling in Museum Het Valkhof
  2. De Stertochten: heel Nederland wandelt naar Nijmegen
  3. De extra afstand: 55 km
  4. Meer deelnemers dan voorgaande jaren (max 50.000 deelnemers)
  5. De Colonjes 4-daagsewijn uit de Vierdaagsewijngaard
  6. Ereronde: 100 wandelaars lopen 50 km extra
  7. Speciale jubileumschoen van Hi-Tec
100e Vierdaagse - Wandel door de tijd, tentoonstelling in Museum Het Valkhof
100e Vierdaagse - Wandel door de tijd, tentoonstelling in Museum Het Valkhof

Niet alle 'evenementen' vinden wij heel interessant. Wij zijn geen wijnliefhebbers, dus deze speciale wijn is aan ons niet besteed. Ik vind 40 km. per dag al een hele mooie afstand en John kiest weer voor de 50 km. Hij vind 55 km. per dag iets te gortig, hoewel ik denk dat hij dit wel kan !! Een extra ronde van 50 km. op één van de 4 wandeldagen gaat het voor ons dan ook niet worden, wij zijn er overigens ook niet voor gevraagd ;-)

Eenmalig meer inschrijvingen is natuurlijk leuk maar dat maakte voor ons niets uit, wij hoefden niet te loten en waren al verzekerd van deelname. Schoenen hebben we allebei al genoeg, dus ook de gladiolenschoenen van Hi-Tec laten we aan ons voorbijgaan. Ik vind ze overigens wel leuk, maar ook een beetje 'over the top'.

Stertochten: heel Nederland wandelt naar Nijmegen

De stertochten vind ik wel een hele leuke activiteit. Hier heb ik mezelf dan ook voor ingeschreven en ik wandel 2 etappes mee naar Nijmegen en op zondag de intocht met de 'vlaggenparade'. Zaterdag 9 juli a.s. wordt ik om 9:45 uur bij het Provinciehuis in Utrecht verwacht. Daar krijg ik het t-shirt van de provincie Utrecht en de routebeschrijving. We wandelen dan van Utrecht naar Maarn, een etappe van bijna 27 km. Maandag 11 juli gaat de route van Hollandse Rading naar Maarssen.

100e Vierdaagse - Wandel door de tijd

Dat ik naar deze tentoonstelling wilde gaan wist ik al snel. Ook toen ik nog geen speciale reden daarvoor had. Stap in de bijzondere wereld van de Vierdaagse . . . met alle hoogte- en dieptepunten.

Vorige week moest ik toch in Nijmegen zijn. Ik wandelde mijn laatste etappe van de Walk of Wisdom vanuit Afferden naar Nijmegen. Ik was al vroeg gaan wandelen zodat ik daarna nog tijd genoeg had om een bezoekje te brengen aan Museum Het Valkhof. Voor de zekerheid had ik mijn inschrijfbewijs van de vierdaagse meegenomen. Daarmee krijg je gratis toegang tot de tentoonstelling.

Bij binnenkomst wandelen bekende en onbekende wandelaars je tegemoet
Bij binnenkomst wandelen bekende en onbekende wandelaars je tegemoet

Heden en verleden vind je naast elkaar in het museum. Vele aspecten van de Vierdaagse hebben er een plaatsje gekregen. Heel veel film- en fotomateriaal, heel veel pleisters, alle landenvlaggen, alle medailles en beloningen. Roze woensdag, 2006, militairen, Heumensoord, de vierdaagsefeesten, de routes, alles heeft een plekje in het museum. Je beleeft de Vierdaagse helemaal, al is het dan op een hele andere manier.

Heb je enig idee hoe zwaar nou eigenlijk de rugzak van de millitairen is? Jawel . . . 10 kilo . . . voel zelf maar eens. Geloof me, dat valt vies tegen !!

Heden en verleden
Heden en verleden

Aan een lange muur hangen alle beloningen op een rijtje, van beloning 1 t/m beloning 70. Beloningen 69 en 70 heeft nog niemand ooit gehaald. Dit jaar gaat de recordhouder, Dhr. vd Lans voor beloning 69. Wij zullen het hem niet nadoen !!

Dit jaar doen er 1.956 deelnemers mee, die de Vierdaagse voor de 10e keer hopen uit te lopen en daaarmee het felbegeerde gouden kruisje verdienen. Daar ben ik er eentje van !!

Kleine impressie van de tentoonstelling in Museum Het Valkhof
Kleine impressie van de tentoonstelling in Museum Het Valkhof

Prins Claus heeft in 1967 de Vierdaagse uitgelopen. Hij wandelde 4x50 km. Zijn Vierdaagsekruisje hangt ook in het museum, heel bijzonder.

Een bijzondere foto

In april ontving ik een mail van Museum Het Valkhof. Op internet hadden zij een foto gevonden van een leuk vierdaagsetafereeltje. Dit was één van de foto's die ik vorig jaar (2015) gemaakt heb, tijdens de Vierdaagse in het dorpje Linden. Zij wilden deze foto heel graag gebruiken voor de tentoonstelling en vroegen mij of zij deze foto mochten gebruiken en of ik hun dan het origineel wilde sturen. De foto zou dan uitvergroot in het museum komen te hangen (als de foto geschikt was en genoeg pixels had).

Ik vind Linden al jaren het leukste dorp van de Vierdaagse, elk jaar opnieuw bedenken de bewoners een actueel thema en versieren zij hun straten. Vorig jaar was het thema 'Linden Culinair'. Mijn fototoestel draait in Linden altijd overuren.

Eén van die foto's was dit 'Vierdaagse recept'. En nu hangt deze foto in het museum. Hoe leuk is dat . . . ?!?! Ik ben natuurlijk apetrots.

Jawel . . . hier hangt dan mijn foto !!
Jawel . . . hier hangt dan mijn foto !!

Ik moest nog wel even geduld hebben, voordat ik 'mijn foto' tegenkwam. Bovendien wist ik eigenlijk niet eens zeker of mijn foto wel gebruikt was, want ik heb er (helaas) niets meer over gehoord. Groot is de verrassing als ik de foto bijna aan het einde zie hangen . . . YES !!

Het mag dan wel mijn foto zijn, die daar hangt maar de credits gaan natuurlijk naar de bewonders van Linden die dit 'Vierdaagse recept' hebben gemaakt. Ik vond het tafereel leuk genoeg om op de foto te zetten. Kijken, klikken en klaar . . . Ik hoop dan ook dat de bewoners van dit huis (Steegstraat denk ik) in Linden zelf ook gaan kijken om hun 'Vierdaagse Recept' in het museum te zien hangen #dtv. Voor hun natuurlijk ook erg leuk en iets om trots op te zijn !!

Foto's zeggen meer dan woorden. Bekijk het fotoalbum met nog meer leuke foto's van deze tentoonstelling.

Leuke tentoonstelling

Ik vond de tentoonstelling '100e Vierdaagse - Wandel door de tijd' erg leuk en helemaal de moeite waard. Ik ben er 2x achter elkaar doorheen gewandeld en ik denk dat we voor de Vierdaagse het Valkhof Museum nog wel een keer met een bezoekje gaan vereren. Ook als je de Vierdaagse niet meeloopt is het een erg leuke tentoonstellling om de speciale sfeer van de Vierdaagse te proeven.

Jij gaat toch ook . . . ?!?!
Ik lees graag wat jij het leukste vond van deze tentoonstelling ??

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Walk of Wisdom - Afferden-Nijmegen
-5-de etappe-

1 Reactie

Mirjam  -  27-07-2016 @ 19:57:25  -

Kleine update:
Ik heb afgelopen vrijdag, toen ik mijn jaarlijkse rondje door Linden maakte, de mensen gesproken die vorig jaar dit 'Vierdaagserecept' hebben gemaakt. Ik heb hen verteld dat er een foto van hun creatie hangt in het Valkhof Museum. Zij vonden het erg leuk om dit te weten 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.