Home > Start stertochten: Utrecht-Maarn

Start stertochten: Utrecht-Maarn

Start stertochten: Utrecht-Maarn -

De voorpret voor de 100e Vierdaagse is begonnen met de start van de stertochten. Samen met 60 Utrechtse wandelaars ben ik gestart met de eerste stertocht vanaf het Provcinciehuis in Utrecht. Na een speech en het uitreiken van de provincievlag, gaf Commissaris van de Koning Willibrord van Beek om klokslag 10 uur het startschot. De etappe van vandaag loopt naar Maarn en is ruim 26 hele kilometers lang.

9 juli 2016 • 4 daagse Nijmegen Utrecht

Goudeerlijke zwartrijder

Uit praktisch oogpunt ben ik eerst naar Maarn gereden met de auto, om vervolgens met de trein en de bus naar het Provinciehuis te gaan. Een goede keuze, want het ging boven verwachting snel. Alleen op station Maarn had ik de paal gemist om mijn OV-chipkaart te scannen. Ik heb er ook niet bij nagedacht en liep zo de trein in om daar te 'ontdekken' dat je in de trein zelf je OV-chipkaart niet kunt scannen, net zoals in de bus. Oeps . . . en de conducteur/conductrice is natuurlijk nergens te bekennen !! Vooruit dan maar, gewoon gaan zitten alsof er niets aan de hand is. Ik hoef maar één station verder, in Driebergen-Zeist mag ik al overstappen op de bus. Best een beetje een opluchting dat ik zonder 'kleerscheuren' kan uitstappen !!

Heel Nederland wandelt naar Nijmegen

Eenmaal op het Provinciehuis hangt de vlag al uit. Binnen krijg ik het startpakket met het t-shirt van de provincie Utrecht, de stertochtmedaille en de routebeschrijvingen van de dagen (etappes) die ik wandel. Bij de counter haal ik een bakkie thee met een 'Domtorentje', een Utrechtse lekkernij. Daar krijg ik ook de goodiebag van de provincie. Hartstikke leuk, het past allemaal maar net in mijn heuptasje.

Op het provinciehuis in Utrecht
Op het provinciehuis in Utrecht

Na een motiverende toespraak van Commissaris van de Koning en iemand van de wandelbond mochten we naar buiten. Daar kregen de oudste en jongste deelnemer van vandaag de provincievlag uitgereikt, want die gaat de komende etappes mee naar Nijmegen.

Klokslag 10 gaven alle Commissarissen van de Koning op alle provinciehuizen in Nederland het startschot voor de Stertochten. En dan is heel Nederland is onderweg naar Nijmegen !!

De vlag gaat mee naar Nijmegen voor de vlaggenparade
De vlag gaat mee naar Nijmegen voor de vlaggenparade

De start is als groep, maar iedereen mag zijn/haar eigen tempo wandelen en als snel is het een lang lint van wandelaars, die allemaal in hetzelfde t-shirt door Utrecht wandelen. Een mooi plaatje !!

Etappe 1: Utrecht-Maarn

Het eerste stuk van de route laat ons zoveel mogelijk groen zien van de stad. Door Park Bloeyendaal en het Wilhelminapark wandelen we naar de Kromme Rijn. Die volgen we helemaal tot Odijk. Het is hier mooi wandelen langs de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

Langs de Kromme Rijn in Bunnik
Langs de Kromme Rijn in Bunnik

In Odijk gaat de route richting Driebergen-Zeist om daar de bossen in te gaan. Dan vind ik de routebeschrijving wat lastiger en ik zorg ervoor dat ik achter een groepje wandelaars blijf lopen. Maar dat is niet zo heel erg slim. Niet zozeer omdat zij verkeerd lopen. Nee . . . zij gaan simpelweg net iets te snel voor mij en toch blijf ik hen toch volgen. Ik merk al snel dat ik te snel wandel en dat voel ik aan mijn voetzolen. Nog geen blaren, maar wel hele gevoelige plekken. Beginnersfout nummer 1 . . . loop je eigen tempo !!

De route is wel erg mooi, evenals het weer. Heerlijk wandelen door de bossen. Hier en daar moet je slalommen tussen de plassen en blubber door, maar dat mag de pret niet drukken.

Het venijn van de route zit in de staart. Daar zit een trap met maar liefst 177 treden (heb ze niet nageteld). Dat vinden mijn knieën niet zo leuk. Even later nog een luie trap, door het zand omhoog van 25 treden.

Het venijn zit in de staart . . . traplopen :-(
Het venijn zit in de staart . . . traplopen :-(

Maar dan is daar ineens heel snel station Maarn. De eerste steretappe zit er alweer op. Ik vond het een hele mooie route en heb een leuke wandeldag gehad. Maandag wandel ik ook de derde etappe mee, van Hollandsche Rading naar Maarssen. Ik heb er nu alweer zin in !!

We komen nu echt al helemaal in de Vierdaagsesfeer. Eenmaal thuis lag het Vierdaagsemagazine op de deurmat en was er post van de KWBN. Bij het AD van vanmorgen zat ook een dikke Vierdaagsebijlage !! Overal op internet staan foto's en berichten over de stertochten en de vierdaagse. Het feest is begonnen . . . Nijmegen, here we come !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Start stertochten: Utrecht-Maarn
Datum wandeling
zaterdag 09 juli 2016
Afstand
26 km
Kenmerken
Startpunt
Provinciehuis Utrecht
Eindpunt
Station Maarn
Media

Meer wandelplezier

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.