Wandelen langs markante Utrechters

Utrecht acht keer anders

Home > Wandelen langs markante Utrechters

Wandelen langs markante Utrechters

Utrecht acht keer anders

Wandelen langs markante Utrechters - Utrecht acht keer anders

De laatste zondag van het jaar gaan we naar Utrecht voor een stadswandeling langs monumenten, beelden en herinneringspunten van markante Utrechters. Dat klinkt leuk, wie zijn die markante Utrechters. Zijn het echte BN'ers, of hebben zij hun sporen in de luwte verdiend? In de routebeschrijving staan 15 bekende en minder bekende Utrechtse helden genoemd. Wij hopen onderweg meer markante Utrechters te spotten.

5 januari 2019 • Stadswandeling Utrecht

Utrecht acht keer anders

De wandeling langs markante Utrechters is gemaakt door Gerard Goudriaan. Hij ontwierp acht themawandelingen door Utrecht voor de nieuwe wandelgids Utrecht acht keer anders (€). De wandelgids verschijnt nog dit jaar bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Wij nemen alvast een voorproefje.

De wandeling start op de Vredenburgkade naast Utrecht CS. Dat doen wij niet. Wij beginnen zo'n 3 kilometer voor het einde, ter hoogte van het Lodewijk Napoleonplantsoen. Daar kun je in het weekend gratis parkeren, mits FC Utrecht niet thuis speelt.

Vandaar wandelen we direct langs de Kromme Rijn richting de Tolsteegsingel en het centrum. Op het Ledig Erf lopen we tegen de eerste markante Utrechter aan op ons pad.

Herman Berkien

De geboren Utrechter Herman Berkien was cabaretier en zanger. Hij is vooral bekend geworden van zijn liedjes in het Uteregs. Uterech mu stad (Utereg, me Stadsie) is één van de bekendste nummers van Herman Berkien.

Uterech, me stadsjie daor gebeurt van allerhând
't bruis an alle kânt, in 't hartsjie van 't lând
't Sterrewijk, 't Houtplein en 't Lânge Roazedaol
Uterech, 't moais van allemaol

Beeld van Herman Berkien op het Ledig Erf
Beeld van Herman Berkien op het Ledig Erf

Over de stadswal langs de Stadsbuitengracht wandelen we richting het beginpunt van de route. Het station laten we links liggen. We zoeken onze weg langs de bouwput. Er wordt hard gewerkt om de ooit gedempte Catharijnesingel in oude glorie te herstellen. Binnen afzienbare tijd stroomt er weer water door de singels en is de Utrechtse binnenstad helemaal omsingeld.

We zijn in Wijk C aangekomen, van oudsher een echte volksbuurt. Over een vlonderpad wandelen we langs de Bemuurde Weerd. Aan de overkant ligt een rondvaartboot in het water met de naam Hans van Breukelen. Of het nou komt dat doordat hij een oud-speler van FC Utrecht en Oranje is, wat mij betreft is hij een markante Utrechter.

Wandelen over een vlonder, dat verwacht je niet midden in de stad.
Wandelen over een vlonder, dat verwacht je niet midden in de stad.

Rijk de Gooyer

Aan de Bemuurde Weerd, Westzijde 1 staat het geboortehuis van Rijk de Gooyer. Tegenover het huis hangt een plaquette ter herinnering aan de acteur, komiek, zanger, schrijver en columnist. Samen met Johnny Kraaijkamp maakte hij de Johnny en Rijk-show.

Het lied Als ik boven op de Dom kom is in 1956 geschreven door Rijk de Gooyer. Herman Berkien bewerkte het lied waardoor het bekend werd bij het grote publiek met de titel Als ik boven op de Dom sta. Het nummer is nu, samen met Uterech mu stad van Berkien, het officieuze Utrechtse volkslied.

Als ik boven op de Dom kom, kijk ik even naar benee
Dan zie ik het ouwe Grachie, 't Vreeburg en wijk C
Ja, dan springt m'n hartsjie open, ik ben trots, wat dach-ie wat
D'r is geen mooier plekkie, as Uterech me stad, as Uterech me stad

Herinnering aan Rijk de Gooyer
Herinnering aan Rijk de Gooyer

Dick Bruna en Nijntje

De volgende markante Utrechters zijn er twee. De één is nog markanter dan de ander: Dick Bruna is de geestelijk vader van het bekendste konijntje ter wereld: Nijntje. Nijntje wordt in 1955 geboren en zij heeft haar eigen pleintje in de stad: het Nijntje Pleintje. Het beeld van Nijntje is gemaakt door Bruna's zoon, beeldhouwer Marc Bruna.

Nijntje op het Nijntje Pleintje
Nijntje op het Nijntje Pleintje

Trijn van de Leemput

Tegenover Nijntje staat op de Zandbrug een standbeeld van Trijn van de Leemput. Leuk om te zien, wij hebben geen flauw idee wie Trijn is. Dat zoeken we op.

Trijn van Leemput (ca. 1530 - Utrecht, 1607) was een Utrechtse verzetsheldin aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Volgens de overlevering zou ze op 2 mei 1577 na het beleg van Vredenburg een grote groep vrouwen hebben verzameld en zijn opgetrokken naar het kasteel Vredenburg, waar ze het signaal gaf om het kasteel te slopen. [ Bron: Wikipedia ]

Anton Geesink

We blijven nog even in Wijk C waar ook Anthonius Johannes (Anton) Geesink geboren is. Wie kent hem niet? De Utrechtse judoheld werd wereld- en olympisch kampioen in zijn sport. In 1961 won hij in Parijs als eerste niet-Japanner de wereldtitel. In 1964 won hij goud op de Olympische Spelen van Tokio. Na zijn sportcarrière werd hij lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij is ereburger van Wijk C.

Anton Geesink, ereburger van Wijk C en internationale sportheld
Anton Geesink, ereburger van Wijk C en internationale sportheld

Op ons gemak wandelen we verder door het centrum van Utrecht. Het is gezellig druk en de winkels zijn open. Bij Bever is opruiming en we gaan naar binnen om even te snuffelen tussen de afgeprijsde outdoorjassen. Helaas, de perfecte wandeljas heb ik niet gevonden. Kijken, kijken en niet kopen.

F.C. Donders

Op het Janskerkhof staat een enorm beeld van F.C. Donders. Alleen het beeld is al markant.

Franciscus Cornelis Donders was hoogleraar geneeskunde en fysiologie. Hij verrichtte veel onderzoek naar oogfysiologie op welk gebied hij een grote reputatie verwierf. In 1858 richtte hij met H. Snellen het Ooglijdersgasthuis ("Nederlandsch Gasthuis voor Ooglijders") op, een ziekenhuis voor oogheelkunde. [ Bron: Wikipedia ]

Beeld van F.C. Donders op het Janskerkhof
Beeld van F.C. Donders op het Janskerkhof

Sint Willibrordus

Tegenover het beeld van Donders staat het ruiterstandbeeld Sint Willibrordus. Het bronzen beeld is gemaakt door Albert Termote. Sint Willibrordus was Bisschop van Utrecht, Aartsbisschop der Friezen en apostel der Friezen.

Sint Willibrordus op het Janskerkhof
Sint Willibrordus op het Janskerkhof

De wandeling voert kris kras door de binnenstad van Utrecht. Op sommige plekken zijn we al vaker geweest tijdens een andere themawandeling. We wandelen over de Drift en daar passeren we het Huisje van Sluijmer, één van de architectuuriconen van de stad.

Belle van Zuylen

Op de Kromme Nieuwegracht staat het vroegere grachtenpand waar Belle van Zuylen de winter doorbracht. Belle van Zuylen was een achttiende-eeuwse Franstalige schrijfster en componiste. Ze schreef brieven, fabels, novelles, pamfletten, toneelstukken, opera's, liederen en klaviersonates. Op mijn wandeling in de geest van Jac.P. Thijsse van Utrecht naar Breukelen kwam ik langs Slot Zuylen, het zomerverblijf van de familie.

Paus Adrianus VI

Op de Pausdam ontmoeten we Paus Adrianus VI. Hij was paus van 9 januari 1522 tot zijn dood. Hij was de laatste niet-Italiaanse paus tot Johannes Paulus II in 1978. Hij is geboren in Utrecht en daarom wordt hij in Nederland gezien als de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis.

Dirkje Kuik

We laten de Paus achter ons en wandelen verder langs de Nieuwegracht. Op één van de bruggen ligt een gedenksteen aan Dirkje Kuik, een Nederlands schrijver en beeldend kunstenaar. Hoe markant zij ook geweest moge zijn, haar naam zegt ons niets. Dirkje klinkt vrouwelijk, schrijver en kunstenaar zijn mannelijk. Ook dat zoeken we op !!

De in Utrecht wonende en werkende Dirkje werd geboren als William Diederich Kuik. In 1977 ging Kuik de voornaam Dirkje bezigen en in 1979 liet Kuik zich in een ziekenhuis in Londen opereren en ging sindsdien geheel door het leven als vrouw. [ Bron: Wikipedia ]

Catharina van Rennes

In de Brigittenstraat woonde en werkte Catharina van Rennes. Ook haar naam zegt ons weinig, hooguit dat er in Den Haag een straat naar haar vernoemd is. Ze was componiste en zangpedagoge en werkte vooral met kinderen. Eén van haar bekendste kinderliedjes is . . .

Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek
Boven op een hek
Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek
Op een mooie warme dag in september

. . . en die kennen we allemaal . . .

C.C.S. Crone

Dan komen we bij de Bruntenhof. We hebben geluk, de deur van het hofje is open en dus mogen we naar binnen. Wat een mooi hofje, zo wil ik wel in de stad wonen. De Bruntenhof is de gemeenschappelijke tuin van de Bruntskameren, een complex van vijftien eenkamerwoningen. Zo'n 4 eeuwen geleden waren het huisjes voor arme weduwen. De vrouwen kregen er gratis woonruimte, levensmiddelen en brandstof.

In de Bruntenhoftuin staat een standbeeld van C.C.S. Crone. Hij was verhalenschrijver die zich grotendeels in Utrecht afspeelden. In de stad vind je diverse teksten van Crone, her en der geschilderd op gevels.

Bruntenhof met het standbeeld van C.S.S. Crone
Bruntenhof met het standbeeld van C.S.S. Crone

Anna Maria van Schurman

Van C.S.S. Crone is het een klein stukje lopen naar Anna Maria van Schurman (1607-1678). Wij zijn benieuwd wie zij was. Deze intelligente dame werd als eerste vrouwelijke studente in Nederland aan de Utrechtse universiteit toegelaten. In de 17-de eeuw iets bijzonders.

C.H.D. Buys Ballot

We wandelen verder langs de bevrijdingsboom aan het Servaasbolwerk. We nemen het pad naar boven en komen langs Museum Sonnenborgh en sterrenwacht. Daar zien we een gedenksteen aan Buys Ballot, de oprichter van het KNMI in 1854. Buys Ballot toonde het verband aan tussen wind en luchtdruk, waardoor het mogelijk werd om weersverwachtingen en waarschuwingen voor storm te maken.

Wandelen over de voormalige Oosterspoorbaan
Wandelen over de voormalige Oosterspoorbaan

We vervolgen de route over de voormalige Oosterspoorbaan. Begin vorige eeuw reden er treinen tussen Hilversum, Utrecht Maliebaan en Utrecht Lunetten. Op het traject tussen de Abstederdijk en de Koningsweg ligt nu langgerekt park met fiets- en wandelpaden. We wandelen tussen de voormalige sporen.

Gerrit Rietveld

De route loopt een kort stukje over het Kromme Rijnpad. We maken vervolgens een ommetje over de Breitnerlaan. Daar staan 2 Rietveld villa's naast elkaar: Huis Theissing en Huis Muus, beiden uit 1959.

Twee Rietveld villa's naast elkaar: Huis Theissing (links) en Huis Muus (rechts)
Twee Rietveld villa's naast elkaar: Huis Theissing (links) en Huis Muus (rechts)

In Huis Theissing herken ik direct Rietveld-Stijl, ook al ziet het huis er nu anders uit dan oorspronkelijk het geval was. Huis Muus is ogenschijnlijk een gewoner huis, gemaakt van baksteen zonder opvallend kleurgebruik.

Gerrit Rietveld is voor mij geen onbekende. Bijna 2 jaar geleden wandelde ik een speciale Rietveldroute in het kader van 100 jaar De Stijl.

Tonny van der Linden

We gaan verder naar het mooiste stadion van Nederland, op naar de laatste markante Utrechter van ons lijstje. Tonny van der Linden speelde als profvoetballer voor DOS, de voorloper van het huidige FC Utrecht. Hij maakte op 2 september 1956 het eerste Eredivisiedoelpunt sinds de start van het betaalde voetbal tegen Sparta. Van der Linden was één van de basisspelers, toen DOS in seizoen 1957-1958 landskampioen werd.

Tonny van der Linden
Tonny van der Linden

Frans van Seumeren

Bij de hoofdingang van het stadion Galgenwaard lopen we nog een markante Utrechter tegen het lijf. Hij is niet genoemd in de beschrijving. Ik vind hem markant genoeg om wel te noemen. Frans van Seumeren is sinds 2008 eigenaar is van FC Utrecht. Hij werd als directeur van bergingsbedrijf Mammoet bekend over de hele wereld vanwege het bergen van de Russische onderzeeër Koersk. Ik ken hem vooral als oud-voorzitter en erelid van V.V. De Meern, mijn eigen cluppie.

Ook een markante Utrechter
Ook een markante Utrechter

Noppie Koch

Aan de overkant van het stadion trekt een kunstwerk mijn aandacht. Ik steek de weg over om het van dichtbij te bekijken. Het is een kunstwerk ter ere van Noppie Koch. Wellicht iets minder markant maar Koch was een succesvolle wielrenner in de jaren 50-60. Daarna was hij tot in de jaren 80 de enige echte Utrechtse gangmaker.

Noppie Koch heeft een plekje verdiend langs de route van de Tour de France in 2015
Noppie Koch heeft een plekje verdiend langs de route van de Tour de France in 2015

Na deze laatste markante Utrechters wandelen we nog een laatste stukje langs de Kromme Rijn. We zien de beide Rietveldhuizen vanaf de achterkant. Daar verlaten we de route en zijn we terug bij onze auto.

We hebben ons laten verrassen door twintig markante Utrechtse op ons pad. De één voor ons totaal onbekend en daarom minder markant. De ander een echte held, dus op voorhand al markant. Uiteraard zijn er veel meer markante Utrechters te bedenken, teveel voor één wandeling. Wij hebben gewoon een mooie wandeling achter de rug met meer markanten dan verwacht.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 30 december 2018
Afstand
10 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Lodewijk Napoleonplantsoen, Utrecht (parkeren auto)
Horeca
In de Utrechtse binnenstad is horeca in overvloed
Media
Uit de wandelgids
Utrecht acht keer anders (€ 17,95) (€)
Wandelgids Utrecht acht keer anders
Deze gids voert de wandelaar in acht verschillende thema's langs de mooiste plekken in Utrecht. Soms met heel veel historie en soms juist gloednieuw. Soms klein en intiem, maar ook groots en meeslepend.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Gelukkig en Gezond 2019

Volgend bericht »

Trage Tocht Heibloem
-Lopen door landelijk Limburg-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.