Utrecht acht keer anders: Iconen van de architectuur

Home > Utrecht acht keer anders: Iconen van de architectuur

Utrecht acht keer anders: Iconen van de architectuur

Utrecht acht keer anders: Iconen van de architectuur -

Wandelen langs Utrechtse iconen van de architectuur uit de 20e en 21e eeuw, is het thema van deze stadswandeling. De route voert ons vanuit de Utrechtse binnenstad langs een bijzondere mix van iconische gebouwen, richting Utrecht Science Park De Uithof.

3 juni 2018 • Stadswandeling Utrecht

Utrecht acht keer anders

De wandeling langs Utrechtse iconen van de architectuur komt van de hand van routemaker Gerard Goudriaan. Hij is een ervaren stadsgids en wandelen is voor hem de manier om een stad te leren kennen. Voor de nieuwe wandelgids Utrecht acht keer anders ontwierp Goudriaan 8 stadswandelingen door Utrecht, elk met een ander thema. De gids verschijnt in 2019. Voordat het zover is controleert de uitgever, samen met een groep enthousiaste wandelaars eerst alle routes.

Voor de 3-de keer dit jaar heb ik mezelf opgegeven om mee te lopen met de uitgever. Ik heb er zin in, het belooft een allemachtig prachtige zomerdag te worden, en dat begin mei. We verzamelen bij Café Het Gegeven Paard, net naast Utrecht CS. Vandaar starten we de boeiende stadswandeling door Utrecht.

Art Nouveau

Als eerste wandelen we langs drie winkels in Art Nouveau stijl met kenmerkende asymmetrisch golvende lijn. Dat is grappig, want het is niet de eerste keer dat ik deze drie winkels zie, maar ik bekijk ze nu anders. Ik kom vandaag niet om te shoppen en nu vallen deze panden wel op tussen de andere gebouwen.

Het eerste gebouw is de winkel van Douglas uit 1904 van architect Rijksen, destijds ontworpen als hotel. Opvallend zijn de halfronde ramen en de achthoekige toren. Het tweede Art Nouveau pand is van Siebel Juweliers in de Lange Elisabethstraat, ook ontworpen door Rijksen. Ook dit pand heeft een toren op de hoek. Het derde winkelpand is de winkel van Schaap en Citroen uit 1906.

Art Nouveau stijl in de Utrechtse binnenstad

We wandelen door de binnenstad langs diverse architectonische paradepaardjes. Eerlijk is eerlijk, zonder routebeschrijving loop ik er achteloos voorbij. Als je verder kijkt dat je gewend bent, zie je meer bijzondere panden. Oude panden, hypermoderne panden maar ook oude panden in een nieuw jasje gestoken.

Of eigenlijk een oud jasje, met nieuwe binnenvoering. Het stadhuis is zo'n oud jasje. Het bestaat uit een allegaartje van gebouwen, allemaal uit verschillende periodes. Tijdens de uitbreiding/renovatie aan het eind van de vorige eeuw zijn buitenmuren, de ontvangsthal en diverse fraaie details bewaard gebleven. De Spaanse architect Enric Miralles heeft van oud- en nieuw één geheel gemaakt.

Neudeflat

Opvallend is de Neudeflat uit 1961, een voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. De toren is ontworpen door architect H.A. Maaskant. Vanwege de hoogte, 62 meter en deze plek in de stad is de Neudeflat altijd omstreden geweest. Het gebouw is recent gerenoveerd en sinds 2017 is het een gemeentelijk monument.

De gerenoveerde Neudeflat anno 2018.
De gerenoveerde Neudeflat anno 2018.

Geel Kasteel

Op het Janskerkhof komen we bij het gebouw van de sociëteit van het Utrechts Studenten Corps. Een bijzonder Jugendstil gebouw uit 1900, ook wel Geel Kasteel of Placet Hic Requiescere Musis genoemd. De deur staat uitnodigend open en we lopen ongevraagd naar binnen. Op de begane grond komen we in de Conversatiezaal, alles ademt de sfeer van uitbundige studentenfeesten:

Het stinkt er naar verschraald bier en je schoenen plakken aan de vloer. Her en der staan (half)lege bierglazen, stille getuigen van een -ongetwijfeld- gezellig feest.

Boven lopen we een medewerker tegen het lijf en hij vertelt ons over de historie van het pand en de studentenvereniging. Leuk om een kijkje te nemen, al het is natuurlijk niet de bedoeling om zomaar naar binnen te lopen.

Huisje van Sluijmer

Het Huisje van Sluijmer staat op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift. Dit hypermoderne pandje van glas en staal, staat op een plekje van slechts 3 bij 5 meter. Het huisje is totaal anders dan de huizen ernaast. En toch klopt het geheel, knap gedaan !!

Huisje van Sluijmer
Huisje van Sluijmer

Langs de Stadsbuitengracht en een stukje van de oude stadsmuur wandelen we richting de stadsschouwbrug (1941), een ontwerp van van architect Dudok.

Het Wilhelminapark is één van de mooiste stadsparken van Nederland. Daar passeren we het standbeeld van Koningin Wilhelmina.

Wandelen door Utrecht acht keer anders

Rietveld Schröderhuis

Bij een stadswandeling langs Utrechtse architectuuriconen mag het Rietveld Schröderhuis niet ontbreken. Het staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor Rietveld was dit het eerste huis dat hij ontwierp. Het is in alle opzichten een bijzonder huis, zowel binnen als buiten. Opvallend zijn de strakke lijnen en het primair kleurgebruik, kenmerkend voor De Stijl.

Het Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis

University College

Van het Rietveld Schröderhuis is het een klein stukje wandelen naar het terrein van de voormalige Kromhoutkazerne. Nu is daar het University College is gehuisvest. Studenten wonen en studeren op de campus van het University College. Aan de rechterkant van het complex zijn 125 nieuwe woningen gebouwd, die zijn geïntegreerd in de geluidswal van de Waterlinieweg. Ik weet niet of ik het mooi vind, het is wel een kwestie van effectief en creatief met de ruimte omgaan.

De Apenrots

Na het University College wandelen we verder door Rijnsweerd, een gewone woonwijk. In deze villawijk staat woonhuis De Waal, toch iets minder gewoon. Dit woonhuis uit 1980 is in organische stijl gebouwd, met golvende muren en en ronde vormen. Een bijzonder huis, dat is het. Met een beetje fantasie zou het niet misstaan de Efteling als huis van Hans en Grietje of als Apenrots in de Apenheul. Zou daar de bijnaam vandaan komen ?!?! Waarschijnlijk doe ik hiermee de architect te kort. Het is hoe dan ook een huis dat thuis hoort in dit rijtje van architectuuriconen.

Utrecht Science Park De Uithof

We wandelen onder de A27 door en dan zijn we op De Uithof, het universiteitscomplex van Utrecht, sinds 2011 Utrecht Science Park. De Uithof is een mekka voor architectuurliefhebbers.

We bezoeken achtereenvolgens het Minnaertgebouw, David de Wiedgebouw, A. A. Hijmans van den Berghgebouw en de Universiteitsbibliotheek. Opvallend kleurrijk is de gevel van Casa Confetti (2008) van architect Marlies Rohmer. In de woontoren bevinden zich 377 studentenwoningen.

Het Minnaertgebouw, Binnen in het Minnaertgebouw. Plekken voor studenten om in alle rust te studeren. Het lijken wel treincoupés. David de Wiedgebouw Casa Confetti is de naam van een van de kleurrijkste gebouwen De Uithof. De Universiteitsbibliotheek De Universiteitsbibliotheek staat tegenover Casa Confetti
Een impressie van de architectuur in het Utrecht Science Park

Het lijkt wel een beetje Campuswandelen. Het is de moeite waard om binnen te kijken in de faculteitsgebouwen. Net als bij de Campuswandeling in Leiden voelt het nu ook weer vreemd om als niet-student een faculteitsgebouw binnen te lopen. Wees gerust, het kan en mag. We lunchen in de kantine van het Minnaertgebouw.

Ik maak vaker een stadswandeling in Utrecht en elke keer ontdek ik iets nieuws. Dat is het leuke van zo'n themawandeling, je let op hele andere dingen. Ik ben dan ook super nieuwsgierig naar deze nieuwe wandelgids Utrecht acht keer anders met hoofdstukken als Markante Utrechters, Intiem stadsleven en Teksten in de Stad.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 8 mei 2018
Afstand
9 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Café Het Gegeven Paard, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht
Bereikbaarheid
De start is naast Utrecht CS en met het OV makkelijk bereikbaar. Parkeren kan in de parkeergarages of op de P+R plekken, net buiten de stad.
Horeca
Overal in Utrecht is ruime keuze aan horeca.
Media
Uit de wandelgids
Utrecht acht keer anders (€ 17,95) (€)
Wandelgids Utrecht acht keer anders
Deze gids voert de wandelaar in acht verschillende thema's langs de mooiste plekken in Utrecht. Soms met heel veel historie en soms juist gloednieuw. Soms klein en intiem, maar ook groots en meeslepend.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Helvoirtse heideroute
-Wandelen in het hart van Brabant-

5 Reacties

Coby  -  03-06-2018 @ 12:40:45  -

Wat leuk Mirjam. En ook weer een geweldig verslag. Je moet een boek gaan maken en uitgeven van al jullie wandeltochten😄

Bea Bos  -  03-06-2018 @ 12:41:42  -

Leuk Mirjam!
Kende dit helemaal niet. Als je nog eens gaat proefwandelen, laat het dan even weten, als het uitkomt geef ik mij misschien ook wel op.

Mirjam  -  03-06-2018 @ 13:39:52  -

Thankx Cootje !!
@Bea, ik wandel op donderdag 7 juni weer mee met de uitgever. Dit keer een 'Trage Tocht' van uit Austerlitz.

Angelique Wellink  -  08-06-2018 @ 10:37:45  -

Dag Mirjan,

Ik heb opnieuw genoten van onze wandeling en vooral van de prachtig gemaakte foto's.
Wie weet kom ik je nog weer eens tegen tijdens een van de wandelingen met gegarandeerd onregelmatig.

Groet van Angelique.

Mirjam  -  08-06-2018 @ 20:53:45  -

Dank je wel Angelique, het zou zomaar kunnen dat wij elkaar nogmaals tegenkomen. Het blijft leuk om mee te lopen . . .







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.