Home > Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Utrecht-Breukelen

Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse - Utrecht-Breukelen

Vorige week lag de wandelgids Wandelen in de geest van Jac.P. Thijsse in de bus. Wat een leuke verrassing !! Een gids met 13 wandelingen door de natuur van de Verkadeplaatjes. Dat nodigt uit om te wandelen. Ik kies voor de wandeling van Utrecht naar Breukelen, een route van 14 km langs forten, Slot Zuylen, monumentale buitenplaatsen en natuurlijk de Vecht. Het water is nooit ver weg.

5 december 2017 • Utrecht

Wandelen in de geest van Jac.P. Thijsse (€) is de nieuwste wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Vers van de pers is deze wandelgids op 29 november j.l. gepresenteerd.

Er zijn in Nederland niet veel gepassioneerder ambassadeurs voor het wandelen in de natuur geweest dan Jac. P. Thijsse. Met deze wandelgids eren publicist Wim Huijser en routemaker Rob Wolfs de oprichter van Natuurmonumenten in 13 prachtige natuurwandelingen in de streken waarover Thijsse met zoveel enthousiasme schreef. Leidraad voor de ontwikkeling van deze routes vormt de reeks prachtig geïllustreerde plaatjesalbums van Verkade, waarvoor Thijsse vanaf het begin van de vorige eeuw verantwoordelijk was. [ Bron: Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig ]

Al wandelend genieten van het land Waar wij wonen

Ruim een eeuw geleden, omstreeks 1915, schreef Jac.P. Thijsse de teksten voor een nieuw plaatsjesalbum van Verkade over een Tocht langs de Vecht. Hij startte zijn tocht in Utrecht om vandaar stroomafwaarts te gaan via Maarsen, naar Breukelen tot aan Muiden.

De wandeling van vandaag volgt min of meer het pad dat Thijsse ruim 100 jaar geleden wandelde en fietste. De route loopt vanuit Utrechtse wijk Overvecht, hoewel deze wijk 100 jaar geleden nog niet bestond, naar Breukelen.

Ik parkeer mijn auto in Breukelen bij het station. Daar stap ik op de trein naar station Utrecht Zuilen. Daarvandaan is het 2,5 km. wandelen om op de route te komen. Op het kruispunt van de Vechtdijk, Klopdijk en de 1e Polderweg pak ik de route op. De eerste 700 meter van de officiele route langs de Klopvaart laat ik voor wat het is.

Wandelen langs de Vecht, forten, buitenplaatsen en kastelen

Als eerste wandel ik langs Fort aan de Klop, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. Nu is het een horeca gelegenheid. Het is nog te snel voor een bakkie en ik laat het Fort links liggen.

Net buiten Utrecht ligt Slot Zuylen, één van de oudste kastelen aan de Vecht.

Terugblik op Slot Zuylen
Terugblik op Slot Zuylen

Na Slot Zuylen volgt een stukje langs de Vecht door het pittoreske Oud-Zuilen. Daar wandel ik over een pad direct langs de Vecht. Het wandelpad loopt bijna door de achtertuinen van de bewoners, die overpad moeten verlenen aan passanten. Ik geniet van het stilleven aan de Vecht

De Vecht zelf is min of meer hetzelfde gebleven met 100 jaar geleden, de omgeving helemaal niet. Ik passeer de Zuilense Ring, deel van de rondweg om Utrecht. Die was er 100 jaar geleden niet. De bebouwing aan de Utrechtse kant van Maarssen is grotendeels nieuwbouw.

Veel rijksmonumenten in Maarsen Even tijd nemen voor een bakkie Parkeren is hier wel een 'dingetje' en uitstappen ook !! Leuke gevelsteen Net zo leuk als de Amsterdamse grachten Fraai theekoepeltje, ik kom er veel tegen
Historisch Maarsen

Chique buitenplaatsen

In het oude dorp van Maarssen wandel ik langs diverse monumentale pandjes. De Amsterdamse grachten zijn er niets bij. Het is mooi wandelen langs de Vecht, zelfs op deze druilerige dag ben ik niet de enige wandelaar. Er is genoeg te zien. Het ene landhuis na het andere en diverse kleinere monumenten volgen elkaar op. Zo'n 100 jaar geleden stonden die er al. Hoe zouden deze landhuizen en monumenten er destijds uit gezien hebben ??

Landgoed Goudestein is, vanaf Utrecht gezien, één van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht en voormalig gemeentehuis van Maarssen. De rode loper ligt voor mij klaar. Momenteel is het statige landhuis van Goudestein een populaire trouwlocatie.

Met graspadgarantie

Na de laatste buitenplaats wandel ik de weidse Bethunepolder in. Tot nu toe was de route schoon en verhard, eenmaal in de polder is dat anders. De eerste graskade is uitermate nat en blubberig. Lekker soppen, kan ook niet anders na alle regen van de afgelopen dagen. Ik hou mijn schoenen niet schoon en droog en ik ben blij dat ik mijn stevige wandelschoenen aan heb. Voor schone schoenen had ik beter aan de andere kant van het water op de Machinekade kunnen (blijven) lopen. Dan volgt een lang en rustig stuk langs het waterleidingskanaal, ooit onderdeel van de waterlinie. Ik waan me een paar kilometer alleen op de wereld.

Weids en waterrijk - de Bethunepolder
Weids en waterrijk - de Bethunepolder

Ridderhofstad Gunterstein

Het spannendste pad loopt over het landgoed van Ridderhofstad Gunterstein, een particulier landgoed bij Breukelen. Het 1 kilometer lange pad is nat, glad en dicht begroeid, ik hou hier wel van. Onderweg kom ik een aantal obstakels tegen in de vorm van boomstammen dwars over het pad. Gelukkig maar dat ik zo lenig ben en dat er niemand is die mij ziet stuntelen. Het stenen bruggetje halverwege is een uitdaging. Het is bijzonder smal en de provisorische leuning ziet er niet stevig uit. Voorzichtig schuifel ik naar de overkant. Het heeft wel wat, ik vind het leuk.

De charme van het wandelen over minder gebaande paden
De charme van het wandelen over minder gebaande paden

Ik hoor de bewoonde wereld dichterbij komen en ben bijna in Breukelen. Kasteel Gunterstein is het laatste landgoed op de route en ligt aan de rand van Breukelen. Het kan niet missen. Over de ophaalbrug wandel ik het centrum van Breukelen in, het eindpunt van deze wandeling.

Ik wandel door naar het station, een stukje van ruim 1 kilometer. Ik heb heerlijk gewandeld en zoals altijd blij dat ik op stap ben gegaan. Ik mag weer 19 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 4 december 2017
Afstand
19 km
Kenmerken
Startpunt
Station Utrecht Zuilen
Eindpunt
Station Breukelen
Horeca
Fort aan de Klop is de eerste horeca mogelijkheid. In Maarssen en Breukelen is volop horeca al moet je soms een klein stukje van de route afwijken.
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in de geest van Jac.P. Thijsse
In deze wandelgids staan 13 wandelingen door de natuur van de Verkade plaatjes. Stuk voor stuk routes door de natuur die Jac.P. Thijsse ook gewandeld zou kunnen hebben, zo'n 100 jaar geleden. Al wandelend genieten van het land Waar wij wonen.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Hele fijne feestdagen

2 Reacties

Joske  -  13-12-2017 @ 15:44:05  -

Ik heb in deze buurt toch heel veel gelopen maar , als ik naar je foto's kijk, zijn er veel dingen die ik nog nooit gezien. heb. Je verhaal is weer heel enthousiast en uitnodigend. De foto's zijn mooi en geven een heel goed beeld van wat je wilt vertellen.
Prachtig, ik heb weer genoten,

groet Joske

Mirjam  -  17-12-2017 @ 09:22:15  -

Dank je wel Joske, met de Stertochtwandeling hebben we ook gedeeltes gewandeld van deze route (alleen tegenovergesteld). Maar ik blijf het zeggen, waar je ook wandelt, overal is iets moois te zien . . . als je het maar wilt zien.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.