Stadswandeling Utrecht langs intiem stadsleven

Home > Stadswandeling Utrecht langs intiem stadsleven

Stadswandeling Utrecht langs intiem stadsleven

Stadswandeling Utrecht langs intiem stadsleven -

Vanwege drukte op het werk is het wandelen er de laatste maand helaas bij in geschoten. Afgelopen weekend ruilde ik dan toch mijn werkschoenen in voor mijn wandelschoenen om het intieme stadsleven van Utrecht te ontdekken.

7 oktober 2019 • Stadswandeling Utrecht

De wandeling loopt langs verborgen hofjes, volkse steegjes, tijdloze binnentuinen en verstilde historie.

Twee jaar geleden wandelde ik de route Hofjes in de Jordaan. Deze stadswandeling langs Amsterdamse Hofjes vind ik nog steeds één van de leukste wandelingen in Amsterdam. Vol verwachting ga ik op stap. Zijn er in Utrecht ook zulke leuke hofjes en straatjes ??

De wandeling start op de Vredenburgkade naast Utrecht CS. Langs de Stadsbuitengracht wandel ik naar het eerste kijkpunt van de route.

Aan de Bemuurde Weerd OZ ligt de Jan van Lingtuin, een oase van groen direct aan de Vecht. Buurtbewoner Jan van Ling onderhield dit stukje grond van de gemeente alsof het zijn eigen tuin was. Na zijn dood zetten de buurtbewoners zijn werk voort en zij onderhouden tot op de dag van vandaag deze intieme stadstuin.

Jan van Lingtuin
Jan van Lingtuin

Over de Keizersgracht (jawel ook Utrecht heeft een Keizersgracht) en de Gruttersdijk wandel ik verder. De molen Rijn en Zon torent hoog boven alles uit. Langs de Breyerskameren wandel ik richting de Tivolituin. Ooit was Tivoli een populair ontspanningsoord met muziektenten en een concertzaal. Ook deze kleine stadstuin wordt beheerd door buurtbewoners.

Bij de uitgang van de Tivolituin ben ik verrast door een gave muurschildering. Ik vind street art steeds leuker.

Muurschildering -Bon Voyage- ter ere van de start van de Tour de France in Utrecht, 2015
Muurschildering -Bon Voyage- ter ere van de start van de Tour de France in Utrecht, 2015

Bruntskameren

Ik wandel richting het Lepelenburg. Daar ligt het Bruntenhof met de Bruntenhoftuin. Dit is de gemeenschappelijke tuin van de Bruntskameren. In 1621 liet advocaat Frederik Brunt 15 éénkamerhuisjes bouwen naast zijn eigen huis Klein Lepelenburg. De huisjes waren bestemd voor arme weduwen. De vrouwen kregen gratis woonruimte, levensmiddelen en brandstof. Nog steeds wordt er eens per kwartaal op grond van een uit 1742 daterend testament van Hillegonda Schoormond geld uitgereikt aan behoeftige bejaarden.

De Bruntskameren
De Bruntskameren

Achter de huisjes ligt de Bruntenhoftuin, een rustige binnentuin vol bloemen en planten. De deur van het hofje is open dus ik mag naar binnen. Deze hofjestuin is zeker een bezoekje waard. Elke keer opnieuw verbaas ik me over de serene rust in het hofje. Een op en top voorbeeld van het intieme stadsleven.

De oude Hortus Botanicus 

De route vervolgt richting het centrum. Ik passeer de Nieuwegracht en via het Dorstige Harthof wandel ik naar de Oudegracht. Ik slenter kris kras door de stad en via een omweg kom ik bij het Universiteitsmuseum en de oude Hortus Botanicus.

Oude Hortus Botanicus met op de achtergrond de kassen
Oude Hortus Botanicus met op de achtergrond de kassen

De oude Hortus is een oase van rust midden in de stad. Met mijn museumjaarkaart mag ik er gratis naar binnen. In de tuin staan bijzondere bomen en planten. Heb je weleens gehoord van de Kiespijnboom . . . ?? Nou, ik ook niet. Je moet op de bessen van de kiespijnboom kauwen om van je kiespijn af te komen.

Ik neem een kijkje in de oude kassen. De geur in de kassen is vertrouwd, bijna jeugdsentiment. Zo rook het vroeger bij mijn vader ook in het warenhuis. Het is stil in de kassen. In een hoekje leest iemand een boek, een kat geniet op een bankje. Er groeien en bloeien diverse planten zoals vetplanten, palmen, hertshoorns, passiebloemen en bougainvillea’s.

Bougainvillea in de kassen van de oude Hortus Botanicus
Bougainvillea in de kassen van de oude Hortus Botanicus

Na de rust van de hortus keer ik terug in de bewoonde wereld en het drukke stadsgewoel. Langs de Beyerskameren loop ik naar het Doelenhuis.

Dit is een oorspronkelijk 14e eeuws klooster tussen het Ledig Erf en het Centraal Museum, dat in de negentiende eeuw werd uitgebreid. Na sluiting van het klooster volgde gebruik als tuchthuis, armenhuis en werkplaats voor psychiatrische patienten. Stadsherstel kocht het complex in 1987 en verbouwde het tot zes woningen en eenentwintig kantoorruimtes.[ Bron: Stadsherstel Utrecht ]

De binnentuin van het Doelenhuis, voormalig klooster en armenhuis
De binnentuin van het Doelenhuis, voormalig klooster en armenhuis

Over de tolsteegbrug wandel ik langs de Krommerijn naar de watervogelbuurt. Nieuw in de buurt is het Hof van Ravenna, een autovrij nieuwbouwhof uit 2009. Het is een modern en strak hof. Het mist voor mij helemaal het intieme stadsleven van de oude hofjes.

Na de nieuwbouw brengt de route mij terug in de oude binnenstad. Op de Twijnstraat aan de Werf wandel ik direct langs de Oudegracht. Een bijzondere plek om te wonen met de Oudegracht als achtertuin.

Wandelen langs de Oudegracht
Wandelen langs de Oudegracht

De Zeven Steegjes 

Vanaf de Oudegracht is het een klein stukje naar de Zeven Steegjes. Deze buurt is één van de laatste volksbuurtjes in het centrum van Utrecht met voormalige arbeiderswoningen.

Zeven Steegjes
Zeven Steegjes

Vlakbij de Zeven Steegjes ligt het Andreashof met een geweldig groene binnentuin. Aan drie kanten van het Andreashof zijn nieuwe huizen gebouwd. Aan de kant van de Andreasstraat staan nog de oude en oorspronkelijke huisjes. Als het zonntje schijn is het heerlijk toeven in de binnentuin.

Het Andreashof heeft een supermooie binnentuin
Het Andreashof heeft een supermooie binnentuin

Het Pelgrimsbeeldje

Een stukje verder passeer ik in de Jacobsgasthuissteeg een pelgrimsbeeldje. Het beeldje verwijst naar de Jacobuspelgrimage. Het Sint-Jacobsgasthuis was een van de vele gasthuizen op weg naar Santiago de Compostela. Vermoeide pelgrims vonden er een onderkomen voor de nacht. Het beeldje van Amiran Djanashvili is een ode aan de pelgrims, waarvan er heden ten dage weer aardig wat op weg zijn.

Pelgrimsbeeld achter het voormalige Sint-Jacobsgasthuis
Pelgrimsbeeld achter het voormalige Sint-Jacobsgasthuis

Bij Grand Hotel Karel V wandel ik door de grote binnentuin. De statige tuin is open voor publiek. Ooit was dit 5-sterren hotel het thuis van middeleeuwse ridders, priesters en keizers. Tot 1990 heeft het complex dienst gedaan als Militair Hospitaal. Inmiddels zijn de ziekenzalen omgebouwd tot luxe hotelkamers.

In de tuin is de beeldententoonstelling (HE)ART OF STEEL te bewonderen.

(HE)ART OF STEEL
(HE)ART OF STEEL
Detail paard - (HE)ART OF STEEL
Detail paard - (HE)ART OF STEEL

Kunsternaar Jeroen Jacobs maakt van oud ijzer levensgrote dierensculpturen. Hij gebruikt daarvoor onderdelen uit voertuigen en machines, maar ook buizen, platen, hoefijzers, schroeven etc.

Mariaplaats en Mariahoek

Na de binnentuin van het hotel volgt een nieuwbouwhof aan de Mariaplaats. Nieuwe appartementen sieren de Mariaplaats. Helaas, het intieme stadsleven vind ik er niet. Evengoed is het mooi om het contrast te zien tussen de moderne nieuwbouw omringd door de vele historische panden.

Nieuwbouwhof aan de Mariaplaats
Nieuwbouwhof aan de Mariaplaats

Direct om de hoek ligt een historische hofje aan de Mariahoek. De serene rust in het hofje ademt de ultieme sfeer van het intieme stadsleven.

Intiem stadsleven in het Hofje aan de Mariahoek met op de achtergrond het Utrechts Conservatorium
Intiem stadsleven in het Hofje aan de Mariahoek met op de achtergrond het Utrechts Conservatorium

Het hofje aan de Mariahoek is het laatste hofje van de route. Ik loop nog een rondje door de stad maar ik vind het veel te druk met al die shoppende mensen. Tijdens de wandeling heb ik niets gemerkt de drukte in de binnenstad en heb ik volop genoten van de rust in diezelfde binnenstad. Een wereld van verschil op een paar vierkante kilometer. Geef mij maar de rust van het intieme stadleven.

Ik vond het een leuke en originele wandeling, Utreg op zijn best. Ik verheug me nu al op de overige 3 wandelingen uit de gids.

Wat is jouw favoriet wandeling uit de wandelgids Utrecht acht keer anders ??

Ontdek Utrecht acht keer anders 

De wandeling –intiem stadsleven- komt uit de wandelgids Utrecht acht keer anders (€), een wandelgids met acht verschillende themaroutes door Utrecht.

Wij Wandelden uit deze gids

  1. 08-05-2018 - Utrecht acht keer anders: Iconen van de architectuur
  2. 30-12-2018 - Utrecht acht keer anders: Wandelen langs markante Utrechters
  3. 08-05-2019 - Utrecht acht keer anders, stadswandeling langs herleefd erfgoed
  4. 08-06-2019 - Utrecht acht keer anders, stadswandeling door historisch Utrecht

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 05 oktober 2019
Afstand
12 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Utrecht CS
Horeca
In de binnenstad van Utrecht is overal horeca.
Media
Uit de wandelgids
Utrecht acht keer anders (€ 17,95) (€)
Wandelgids Utrecht acht keer anders
Ontdek Utrecht acht keer anders. Deze gids voert de wandelaar in acht verschillende thema's langs de mooiste plekken in Utrecht. Soms met heel veel historie en soms juist gloednieuw. Soms klein en intiem, maar ook groots en meeslepend.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Planken Wambuis
-Wandelen op de Veluwezoom-

Volgend bericht »

Trage Tocht Schinnen
-Lopen door Limburgs Heuvelland-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.