Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

Home > Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht -

Afgelopen zaterdag was de aftrap van de Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht. Een nieuw wandelevenement met als thema de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ik wandelde de zuidelijke route van 25 kilometer langs forten, kazematten en bunkers rondom Utrecht. Ik heb er zin in, het belooft een leuke wandeling te worden met vuurspuwers, speciale lichtobjecten, muziek en entertainment langs de route.

Wandelen langs militair erfgoed rondom Utrecht

De start van de 25 kilometer is om 16:30 uur op het Jaarbeursplein. Ruim bijtijds ben ik aanwezig voor de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht en ik verbaas me over de rust op het Jaarbeursplein. Een handjevol wandelaars wacht onder het genot van een versnapering op de start. Klokslag 16:30 uur klinkt het startschot.

Klaar voor de start van de Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht
Klaar voor de start van de Eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

Het is nog licht als ik vertrek. Het eerste stuk gaat langs het station over Hoog Catharijne. De route vervolgt over de markt en langs de Oudegracht. Het kan me niet bekoren. Het winkelend publiek slentert traag door de stad en loopt in de weg. Zelfs mijn wandeltempo ligt vele malen hoger.

Vanaf het begin is er perfect gepijld. In het drukke centrum hangen overal pijlen op duidelijk zichtbare plekken. Er is duidelijk niet bezuinigd op een pijl meer of minder en dat is de hele route het geval.

Net buiten het centrum wordt ik ingehaald. Op zich niet zo heel bijzonder, dat ben ik gewend. Even twijfel ik maar dan weet ik het zeker. Het is Adriaan, onze campingbuurman tijdens de Vierdaagse. We raken aan de praat en voordat ik er erg in heb zijn we bij Fort de Bilt, het eerste fort op de route. De eerste 3 kilometer zit er op.

We wandelen over Fort de Bilt
We wandelen over Fort de Bilt

Van Fort de Bilt is het een klein stukje naar Fort Hoofddijk. Het is er gezellig druk want de routes van 17,5 en 12,5 kilometer starten op het fort. Fort Hoofddijk is onderdeel van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Langs de voormalige fortgracht en het Bamboebos wandelen we door een deel van de Botanische tuinen.

We laten de tuinen en Utrecht Science Park achter ons en vervolgen de route naar het Fort bij Rhijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is beperkt open voor publiek. Ik ben er al vaker langs gewandeld, nooit eerder was het fort open. Speciaal voor ons wandelaars is het fort nu wel open.

Het is nog niet donker maar langs het pad branden kleine theelichtjes in een glazen pot om ons de weg te wijzen. We genieten er van zure bommen uit Amsterdam, lekker !!

Fort Vechten

We passeren kasteel Rhijnauwen en over het Bunkerpad wandelen we naar Fort Vechten. Grote lampionnen wijzen ons de weg op het Bunkerpad en verlichte vliegers sieren de hemel. Helaas is het effect minimaal, simpelweg omdat het nog niet donker genoeg is.

Lampionnen en vliegers op het Bunkerpad
Lampionnen en vliegers op het Bunkerpad

De route over Fort Vechten is kort, veel te kort. Dat vind ik jammer want op en rondom Fort Vechten zijn spannendere routes te bedenken, die heel geschikt zijn voor een wandeling als deze. Maar goed, ik ken natuurlijk de (on)mogelijkheden niet.

Als we Fort Vechten verlaten is het bijna donker. Hoogste tijd om onze feestverlichting aan te doen. Het ziet er niet alleen gezellig uit, we zijn ook goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Voor ons zien we de lichtjes van mede wandelaars zachtjes heen en weer wiebelen.

Naast het fort liggen de resten van Castellum Fectio, het oudste Romeinse legerkamp in Utrecht. We worden er opgewacht door twee vuurspuwers.

Vuurspuwers bij Castellum Fectio
Vuurspuwers bij Castellum Fectio

Fort ít Hemeltje

Bij het Castellum is niet veel te zien. Over de Marsdijk en de Fortweg wandelen we naar Fort ’t Hemeltje. Het is er donker, de weg is niet verlicht en ik vraag me af of we straks de pijlen nog wel kunnen zien. Het antwoord volgt snel. Belangrijke routepijlen zijn verlicht met een ieniemienie lampje. Klein genoeg om niet hinderlijk te zijn, groot genoeg om wel te zien.

De weg naar Fort ’t Hemeltje is pikkedonker en ik ben blij dat ik niet alleen loop. Nu ben ik echt niet bang in het donker maar samen is toch gezelliger. In de verte is Fort ’t Hemeltje mooi verlicht met bewegende blauw-witte cirkels.

We wandelen een rondje over het fort en drinken er een lekkere cappuccino. Gezellig, in mijn eentje doe ik dit niet snel. Het gevolg is ook dat ik minder foto’s maak, ik neem er gewoon geen tijd voor ;-).

De vier Lunetten

We wandelen verder, op naar de Lunetten. We hebben er flink de vaart in, althans voor mijn doen. Adriaan neemt mij op sleeptouw en het valt me mee dat ik hem best aardig kan bijhouden. Hopelijk gaat hij niet langzamer lopen voor mij. We hebben genoeg te bespreken en Adriaan maakt mij enthousiast voor de Fjoertoer in Egmond volgend jaar. Op mijn beurt maak ik hem warm voor de Scheveningen Light Walk in december.

Het stuk naar de Lunetten is donker en saai. We wandelen over gewone wegen die volgens mij niet bijzonder leuk zijn. Omdat het donker is zie je er weinig van. We passeren eerst de A27 en kort daarna de A12. In Utrecht wandelen we over het fietspad met links van ons het inundatiekanaal en rechts de wijk Lunetten.

De Lunetten bestaan uit vier forten die naast elkaar liggen. Als eerste komen we bij Lunet IV. Het is er knus, gezellig en rustig. We nemen een drankje en luisteren naar de muziek. Ik ga expres niet zitten, bang dat ik stijf wordt en niet meer vooruit kom. Gelukkig denkt Adriaan er net zo over. We gaan verder en passeren de overige drie lunetten.

Utrechtse Waterlinie Wandeltocht 2019
Utrechtse Waterlinie Wandeltocht 2019

Good times never seemed so good

Vandaar wandelen we een stukje langs de Kromme Rijn en aan de overkant ligt het mooiste stadion van Nederland. Niet alle wandelaars om me heen zijn dat met mij eens. Het is niet stil aan de overkant want FC Utrecht heeft PSV op bezoek. In het stadion klinkt de feestversie Sweet Caroline uit zo’n 24.000 kelen. Spontaan zingen we mee want ook voor ons geldt: Good times never seemed so good … so good, so good.

Tegenover het stadion ligt de nieuwe Kromhout kazerne die speciaal geopend is vanavond. Er is een stempelpost en op vertoon van onze stempelkaart mogen we het terrein op. De kazerne staat op het terrein van het voormalige Fort Vossegat. Voor het bomvrije wachthuis speelt een brassband die natuurlijk net stopt als wij langs komen. Voordat we de kazerne verlaten lopen we langs een oude Tamboershut, ooit gebouwd als onderkomen voor de officieren.

Vandaar is het nog zo’n 4 kilometer terug naar het Jaarbeursplein. Op de Prins Hendriklaan lopen we langs het Rietveld Schröderhuis dat er verlaten bij staat in het donker. Door het Wilhelminapark wandelen we richting het centrum. Het lijkt erop dat we alle medewandelaars zijn kwijtgeraakt. We kunnen niemand volgen en moeten zelf op de pijlen letten en ook nu hangen er op de juiste plekken genoeg pijlen. Op het Domplein lopen we onder de Domtoren door. Met onze lichtjes vallen we op bij het uitgaanspubliek dat geen idee heeft waarom wij daar lopen met onze feestverlichting.

Wij Wandelen onder de Domtoren door, die mooi verlicht is
Wij Wandelen onder de Domtoren door, die mooi verlicht is

De laatste meters gaan over de Moreelsebrug en om 21:35 uur zijn we terug op het Jaarbeursplein. We krijgen onze laatste stempel en een herinneringspin aan deze eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht. Met Adriaan drink ik nog een biertje als afsluiting van de gezellige wandeling en dan gaan we elk ons eigen weg.

Met de bus ga ik naar huis, minimaal 35 minuten stilzitten. Voor mijn doen heb ik supersnel gelopen, ik ben benieuwd hoe mijn knieën reageren. Nou, dat weet ik eerder dan me lief is. Met moeite stap ik de bus uit en de 300 meter naar huis zijn er 300 teveel. Ik ben super stijf en mijn knieën doen pijn. Ik ben over mijn grenzen gegaan en rust is het enige dat helpt.

Ondanks de ongemakken ben ik blij dat ik de 25 kilometer gelopen heb, mijn langste wandeling dit jaar (tot nu toe). Soms moet ik gewoon even de grens opzoeken om vooruit te kunnen. Ik heb me prima vermaakt, de tocht was uitstekend georganiseerd. En lekker gewandeld in goed gezelschap. Ik mag zelfs 26 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje.

Wat vond jij van deze eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht ??

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 19 oktober 2019
Afstand
26 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Jaarbeursplein, Utrecht
Bereikbaarheid
Het Jaarbeursplein ligt naast Utrecht CS en is met het OV goed bereikbaar. Parkeergarages in directe omgeving.
Horeca
Ruim voldoende horeca in het centrum van Utrecht en ook onderweg was eten en drinken prima geregeld.
Media
Bijzonderheden
Je wandelt deels in daglicht, deels in het donker. Het is leuk om zelf verlicht rond te wandelen (met feestverlichting).

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Schinnen
-Lopen door Limburgs Heuvelland-

Volgend bericht »

Trage Tocht Kockengen
-Wandelen door de Hollandse polder-

2 Reacties

Peter Paul  -  19-02-2020 @ 08:47:28  -

Het was op zich een leuke wandeling. Doordat het voorinschrijving was en ik dat niet door had, bij de start van de kortste route ingeschreven. Alleen daar waren nog startbewijzen voor de kortste route en moesten we nog 2 uur wachten eer we konden wandelen. De wandeling langs het kanaal viel mij tegen. Na zoveel wandelaars was het op sommige plekken glibberig en omdat het donker was kon je niet goed zien waar die plekken precies waren.
Volgend jaar ga ik wel weer meedoen. Via de facebook pagina hou ik nu in de gaten dat ik mij nu wel ga voorinschrijven. (overigens vond ik de prijs aan de hoge kant in vergelijk met andere wandeltochten)

Mirjam  -  19-02-2020 @ 19:01:35  -

Hey Peter Paul, misschien wel tot volgend jaar want dan hoop ik er ook weer bij te zijn (ondanks de wat hogere inschrijfprijs). Wandelen in het donker is altijd een leuke ervaring.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.