Lopen langs de linies, forten en kastelen

Home > Lopen langs de linies, forten en kastelen

Lopen langs de linies, forten en kastelen

Lopen langs de linies, forten en kastelen -

Over enkele weken is de halfjaarlijkse wandeldag van de Terberg Wandelgroep. Aan ons de eer om een route uit te zetten. Het plan is om de Trage Tocht Vechten te lopen, een route van zo'n 10 kilometer. Wij verkennen een extra rondje over de Uithof, zodat de totale route bijna 15 km is. Een mooie wandeling voor de #wandelmethetwerkdag eind mei.

21 mei 2019 • Trage Tocht Utrecht

De wandelingen voor de Terberg Wandelgroep 'moeten' aan een aantal 'eisen' voldoen. Eén daarvan is de afstand; het liefst rond de 15 km. Ik heb twee wandelroutes in gedachten die ik min of meer aan elkaar plak.

De eerste route is de Trage Tocht Vechten, uit de wandelgids Lopen langs de Linies (€). Een mooie en afwisselende wandeling van 10 kilometer. Op 17 november vorig jaar wandelde ik deze route ook en bedacht dat het een goed uitgangspunt was voor de Terberg Wandelgroep. Om in totaal op zo'n 15 kilometer te komen wandelen we ook een kort stukje van het Uithofpad, een route uit de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht (€). Op de kaart lijken beide routes eenvoudig aan elkaar te koppelen en dat gaan we controleren.

Trage Tocht Vechten

We starten bij Oud Amelisweerd en vandaar wandelen we snel naar de Kromme Rijn. Het is elk seizoen mooi om over het jaagpad te wandelen. Een markante boom aan de overkant is ook nu weer een foto waard. We komen bij Nieuw Amelisweerd en wandelen door de tuinen.

Fotogenieke boom, deze heb ik in november ook op de foto gezet.
Fotogenieke boom, deze heb ik in november ook op de foto gezet.
Mooi wandelen langs De Kromme Rijn
Mooi wandelen langs De Kromme Rijn

Vandaar wandelen tussen de landerijen door richting de Uithof. Het ene moment wandelen we in het buitengebied van Bunnik. Even later staan we in het kloppend hart van het Utrecht Science Park, zoals de Uithof nu officieel heet. Groen maakt plaats voor de opvallend felle kleuren van de Hoge School Utrecht. Liefhebbers van moderne architectuur kunnen hun hart ophalen op de Utrechtse campus.

Kleurrijk gebouw van de Hogeschool Utrecht
Kleurrijk gebouw van de Hogeschool Utrecht

Wandelen over de campus, Utrecht Science park

Het is leuk wandelen over de Uithof. Doordeweeks is het er vele malen drukker, op zondag is het zo goed als uitgestorven. Jammergenoeg kunnen we niet naar binnen in de universiteitsgebouwen, want ook dat is de moeite waard. Volgende keer gaan we een keertje doordeweeks Wandelen naar de Campus (€).

Wandelen over de Uithof is zeker niet saai en veel groener dan gedacht. Middelpunt van de campus zijn de Botanische tuinen op Fort Hoofddijk, ook een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gebouwd in 1879. We vinden het leuk wandelen over de Uithof, een origineel stuk om te wandelen met de Terberg Wandelgroep. Ook John keurt het goed ;-)

Studentenflat: Johanna in de Wolken
Studentenflat: Johanna in de Wolken

We laten de Universiteitsgebouwen achter ons en wandelen door het Hoge bos naar Fort Rhijnauwen. Het is met ruim 31 ha het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We lopen een stukje langs de fortgracht met een aantal makke schapen in ons kielzog.

Lopen langs de linies over de Vogelenboslaan
Lopen langs de linies over de Vogelenboslaan
Schapen bij Fort Rhijnauwen
Schapen bij Fort Rhijnauwen

We passeren de nodige bunkers en schuilplekken. Het ziet er niet comfortabel uit. De restanten van de linies zijn goed te zien. 

Het bunkerpad

Het laatste stuk van deze verkenningswandeling voert ons over het bunkerpad. Het pad loopt dwars door de weilanden van Fort Rijnauwen naar Fort Vechten. Langs het bunkerpad staan 22 groepsschuilplaatsen en kazematten, die kort voor de Eerste wereldoorlog zijn gebouwd. Vanaf het bunkerpad is het een klein stukje naar Fort Vechten. Op Fort Vechten zijn wij goed bekend, daar hoeven we de route niet te verkennen.

We houden het voor gezien, we willen op tijd thuis zijn voor de bekerfinale. We hebben lekker gewandeld en vinden het een leuke en bovenal afwisselende route. Eind mei komen we nogmaals . . . voor nu mogen we 11 kilometer bijschrijven in ons wandelboekje.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 5 mei 2019
Afstand
11 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Oud Amelisweerd (Parkeerplaats)
Bereikbaarheid
Gratis parkeren, de bus stopt op de Koningslaan
Horeca
Vroeg, Pannenkoekhuis Rhijnauwen, Botanische Tuin
Media
Uit de wandelgids
Lopen langs de linies (€ 17,95) (€)
Wandelgids Lopen langs de linies
Om Nederland te beschermen tegen vijanden hebben wij door de eeuwen heen gebruik gemaakt van het vele water in ons landschap. We konden grote stukken land onder water zetten om zo een vijandige opmars te vertragen. De vele 'waterlinies' hebben inmiddels hun nut verloren. Nu is het er fantastisch mooi wandelen.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen
-Nieuwe Wandelgids-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.