Lopen langs de linies rondom Schalkwijk

Home > Lopen langs de linies rondom Schalkwijk

Lopen langs de linies rondom Schalkwijk

Lopen langs de linies rondom Schalkwijk -

We kunnen eindelijk weer eens met-zonder-jas wandelen dus ik twijfel niet en ga wederom Lopen langs de linies. Mijn oog valt op de 13 kilometer lange wandeling vanuit Schalkwijk langs de geschiedenis van de waterinie in de Hollandse polder. Wandelschoenen aan en gaan !!

22 april 2018 • Utrecht

Langs een lint van boerderijen wandel ik het dorp uit. Het kan zomaar ons eigen Benschop zijn, zoveel lijkt het buitengebied op elkaar. Het is lekker wandelen in het zonnetje en het is gezellig druk met fietsers, vissers en natuurlijk wandelaars.

Mooie spiegeling in het water
Mooie spiegeling in het water

Vanaf het eerste moment wandel ik langs het water en dat is bijna de hele route het geval. Ik wandel langs het militaire erfgoed van van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het verdronken bos

Eerste highlight is Het Verdronken Bos. Dat is leuk, daar loop ik over het water. Het verdronken bos is onder water gezet, bomen overleven dat niet en ze verdrinken. Een mooi en tegelijkertijd luguber gezicht.

Het Verdronken Bos
Het Verdronken Bos

Fort Werk aan de Korte Uitleg

Langs het inundatiekanaal wandel ik naar Fort Werk aan de Nieuwe Uitweg in Tull en 't Waal. In het voormalige wachtlokaal van Fort WKU is een theehuis gevestigd en het ziet er gezellig uit. Ik neem een korte pauze en trakteer ik mezelf op een latte macchiato met iets lekkers. Een goede gewoonte, die hou ik er in.

Het ziet er gezellig uit bij het Theehuis van Fort WKU
Het ziet er gezellig uit bij het Theehuis van Fort WKU

Gedekte Gemeenschapsweg

Achter Fort WKU loopt de Gedekte Gemeenschapsweg. Dat is de enige nog complete verbindingsweg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Naast de weg ligt een aarden wal als een soort talud. Achter deze wal konden troepen zich ongezien en veilig verplaatsen over de Gedekte Gemeenschapsweg, tussen Fort Honswijk en Werk aan de Korte Uitweg. In de aarden wal zie je nog restanten van diverse groepsschuilplekken van militairen.

Restant van een schuilplek langs de Gedekte Gemeenschapsweg
Restant van een schuilplek langs de Gedekte Gemeenschapsweg

Struinen langs de Lek

Langs Fort Honswijk, dat nog niet open is voor publiek wandel ik richting de Lek. Ik moet zoeken naar het overstapje daarna is het lekker struinen door de uiterwaarden. Bijna 2 hele kilometer met 100% graspadgarantie.

Het is weer mooi langs de Lek
Het is weer mooi langs de Lek

Werk aan de Groene Weg

Het mooiste stuk van de route loopt over het terrein van de stelling Werk aan de Groeneweg. Daar wandel ik door historische loopgraven omringd door hoogstamfruitbomen.Ik ga terug in de tijd door een landschap met betonnen kazematten en groepsschuilplaatsen.

Het Werk aan de Groeneweg is aangelegd tussen 1914 en 1918, ter verdediging van het fort bij Honswijk. De infanteriestelling bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen en 55 groepsschuilplaatsen. De meeste zijn posten voor één schutter. De wat grotere piramidevormige bunkers, gebouwd 1939-1940, zijn groepsschuilplaatsen. [ Bron: Forten.nl ]

Groepsschuilplaats omringd door loopgraven
Groepsschuilplaats omringd door loopgraven

Na het mooiste stuk van de route volgt het minst leuke stuk. Anderhalve kilometer gewoon over de weg. Het hoort er bij, een mooie gelegenheid om tempo te maken. Dat dan weer wel.

De laatste kilometers gaan dwars door het weiland. In de verte wijst de kerktoren van Schalkwijk de weg. Ik wandel recht op de kerk af die langzaam dichterbij komt.

Ik vind het een boeiende en afwisselende wandeling. Net als de vorige liniewandeling een geschiedenisles op locatie. Wat mij betreft een aanrader voor een zonnige middag.

Wandeling(en) langs de linies rondom Schalkwijk

Wil je ook in deze omgeving wandelen langs de linies? Kijk dan eens naar onderstaande wandelroutes:

  1. Rondje linielanding, 10 of 16 km langs de forten op het Eiland van Schalkwijk
  2. Culemborg, linie aan de Lek uit de wandelgids 'Wandelen door oneindig Laagland' (€)
  3. Klompenpaden: Lint- en Liniepad en Vuylcoppad

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 8 april 2018
Afstand
13 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Kerkplein H. Michaëlkerk - Jhr. Ramweg 17 - Schalkwijk
Bereikbaarheid
Buslijn 45 vanaf Station Houten, halte Wickenburgselaan.
Gratis parkeren in de directe nabijheid van het startpunt.
Horeca
Onderweg bij Fort Werk aan de Nieuwe Uitweg - Tull en 't Waal
Media
Uit de wandelgids
Lopen langs de Linies (16,95) (€)
Wandelgids Lopen langs de Linies
De wandelgids is geschreven door Rob Wolfs en Rutger Burgers. In deze gids staan 13 wandelingen rondom diverse waterlinies in Nederland.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelnaarjewerkdag met een Koninklijk tintje
-Den Haag 2018-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.