Street Art, ik ben er gek op. Wist je dat Utrecht barst van de geweldige Street Art? Ik maak er een toffe stadswandeling langs Street Art en andere kunstwerken op straat. Overal is iets moois te zien.
Met behulp van afstandmeten.nl en de website Street Art Cities stippel ik mijn eigen Street Art routes in Utrecht uit. Er is zo veel te zien, dat ik aan één wandelroute niet genoeg heb. Mijn eerste Street Art wandeling in Utrecht is ruim 9 km lang en loopt via de dichterswijk en rivierenwijk terug naar het centrum.
Tussen de foto's en de tekst kom je regelmatig een nummer tussen haakjes tegen. Dit nummer vind je terug op de routekaart en het .gpx bestand van mijn Street Art route.
Stadswandeling in Utrecht langs de leukste Street Art
Via een .gpx bestand op mijn telefoon volg ik de uitgestippelde route. De Street Art plekken zijn gemarkeerd. Veelal heb ik geen idee wat ik kan verwachten en ik laat me verrassen onderweg.
Ik start op het centraal station aan de Jaarbeurszijde. Op de Croeselaan spot ik de eerste kunst op straat. Street Art, maar dan anders. Op het wandelpad tussen de rijstroken vind je het Beeldenpark. De kunstobjecten zijn allen hergebruikt. De beelden komen o.a. uit de collecties van de Rabobank en de gemeente Utrecht. Oorspronkelijk stonden de objecten elders in de stad. Ze zijn om uiteenlopende redenen niet teruggeplaatst. Nu staan ze op de vernieuwde Croeselaan. Een mooie start van mijn Street Art wandeling in Utrecht.
De eerste muurschildering op mijn route is een mega grote muurschildering van 190 vierkante meter, gemaakt door Munir de Vries. De kleurrijke mural vertelt de verhalen van bewoners uit de Dichterswijk.
Langste muurschildering in Utrecht
In de Amaliadwarsstraat tegenover de Heilige Gertrudiskerk spot ik de langste mural van Utrecht. Op een muur van zo'n 150 meter, pronken diverse (niet) alledaagse taferelen (3,4,5,6).
Op het Maasplein zie ik een vrolijk geschilderd trafohuisje. Wat leuk, deze staat niet op mijn lijstje en is zeker de moeite waard.
In de Reitdiepstraat spot ik twee gesponsorde murals (8, 9) uit 2013. Het zijn overduidelijk oudere muurschilderingen die de slechte staat van de flats niet (langer) verbergen.
Schilderijen van Jos Peeters
De paardentram van Utrecht naar Vreeswijk, rijdend over de Liesboschbrug is een mural (10)van een totaal ander kaliber. Het is meer een schilderij van een oudhollands tafereel. Kunstenaar Jos Peeters maakte dit kunstwerk in 2008.
Op steenworp afstand, op de hoek van de Jutfaseweg met de Westravenstraat vind je nog twee murals (11, 12) van Jos Peeters. Het zijn vergelijkbare schilderijen van oudhollandse taferelen over de bedrijvigheid aan de Vaartsche Rijn.
JanIsDeMan
De mooiste mural op mijn Street Art wandeling in Utrecht is van JanIsDeMan, oftewel Jan Heisbroek. Het is een muurschildering gebaseerd op het Rietveld Schröderhuis.
Ik vind het supergaaf. Het lijkt alsof de muurschildering driedimensionaal is. Integendeel, het is gewoon een vlakke muur. Knap gedaan met leuke details zoals de vogels in de dakgoot en de kat op het mini-balkon.
Street Art in de Watervogelbuurt
In de Watervogelbuurt is volop Street Art te spotten op korte afstand van elkaar.
Naast station Vaartsche Rijn prijkt een muurschildering (14)als een eerbetoon aan de Utrechtse natuurkundige Leonard Ornstein (1880-1941). Kunstenaarscollectief de Strakke Hand maakte deze bijzondere muurschildering.
Sun Shine Some Where (15) van kunstenaar Studio Sigmon siert een saaie grijze muur in de Wulpstraat.
Een grote muurschildering trekt mijn aandacht. De fietsers (16) rijden tegen de muur op. Het is een mural gemaakt door leerlingen van de Nimeto ter gelegenheid van The Grand Depart in 2015 (de start van de Tour de France).
Natuurlijk ontbreekt de KBTR (17) niet op een Street Art route in Utreg. De Utregse Kabouter vliegt op een gans door de Gansstraat. Het is een soort striptekening. Even verderop in de Gansstraat vliegen de ganzen door een steegje (18).
Street Art in de binnenstad van Utrecht
Over de Tolsteegbrug wandel ik naar de binnenstad van Utrecht. Ik maak er een toeristische wandeling van en zoek de leukste straatjes langs de Street Art route. Het zijn niet alleen muurschilderingen die mijn aandacht trekken, in de binnenstad vind je ook veel muur poëzie, van gedichten en teksten op de muur.
In de Wijde Watersteeg prijkt een schilderij van Jos Peeters (23) van D’Oude Tolsteech-Poort. De mural is gemaakt in dezelfde stijl als de eerdere muurschilderingen die ik van hem zag.
Door de Nauwe Watersteeg wandel ik naar de Oude Gracht. Het is echt een nauw steegje . . .
Over de Twijnstraat aan de Werf wandel ik langs de Oude Gracht. Als ik ooit in Utrecht ga wonen, dan is het hier. Wat een mooi plekje aan de gracht.
De letters van Utrecht - Kunst op straat
Aan de oude gracht zie ik de Letters van Utrecht. De Letters van Utrecht vormen een oneindig (lang) gedicht. Het gedicht begint op de Oudegracht ter hoogte van nummer 279 en loopt richting het Ledig Erf. Het duurt nog bijna 60 jaar (tot 2080) voordat de letters bij het Ledig Erf zijn. Het is met recht een groeiend gedicht, het is nooit af.
Iedere zaterdag houwt een steenhouwer tussen 13.00 en 14:00 uur ter plekke de volgende letter. Achteraf heb ik de beste man aan het werk gezien. Ik had helaas niet in de gaten waar hij mee bezig was. Een gemiste kans . . .
De Letters van Utrecht zijn (of is) natuurlijk ook een soort van Street Art. Street Art is voor mij kunst op straat en ook straat poëzie hoort er bij.
Kunst in de Strosteeg
De Strosteeg rondom parkeergarage Springweg is een ideale plek voor Street Art. Een beetje achteraf en ook een beetje geheimzinnig. De aanwezige Street Art pimpt de boel een beetje op.
Lof der Keramiek
In de Strosteeg zie ik 3 opvallende kunstwerken aan de muur hangen. Kunst aan de muur en voor mij daarom ook Street Art. De drie tegentableaus aan de muur vormen een keramische ode aan twee pottenbakkerijen die ooit op deze plek waren gevestigd: Kunstkeramiekfabriek St. Lukas en pottenbakkerij De vier Paddestoelen.
De laatste muurschildering op mijn Street Art wandeling door Utrecht is de Mariakerk op het Maria Majorplein. De kerk is verdwenen en deze muurschildering uit 2021 brengt de kerk terug in de straat.
De mooiste mural van mijn Street Art route in Utrecht
Ik hoef er niet lang over na te denken. De mooiste Street Art voor mij is de mural van JanIsDeMan met zijn Rietveld Schröderhuis 2.0. Superknap om zo’n driedimensionaal effect te creëren op een vlakke muur.
Ik ben een liefhebber van Street Art en geniet van een wandeling als deze. De route is niet belangrijk, wel de kunstwerken die ik onderweg tegenkom. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Het niveau viel me dit keer een beetje tegen vergeleken met de Street Art in Breda en Den Haag. Ik mis de WOW-factor, enkele uitzonderingen daar gelaten.
Desondanks heb ik het prima naar mijn zin gehad. Ik kijk uit naar een volgende Street Art wandeling in Utrecht. En ik streep ik de eerste provinciehoofdstad van 2023 van mijn lijstje af (ik wil in alle provinciehoofdsteden een wandeling maken in 2023). Er is nog veel meer moois te bewonderen.