Street Art wandeling in Utrecht

Kunst op straat

Home > Street Art wandeling in Utrecht

Street Art wandeling in Utrecht

Kunst op straat

Street Art wandeling in Utrecht - Kunst op straat

Street Art, ik ben er gek op. Wist je dat Utrecht barst van de geweldige Street Art? Ik maak er een toffe stadswandeling langs Street Art en andere kunstwerken op straat. Overal is iets moois te zien.

8 januari 2023 • Stadswandeling Utrecht

Met behulp van afstandmeten.nl en de website Street Art Cities stippel ik mijn eigen Street Art routes in Utrecht uit. Er is zo veel te zien, dat ik aan één wandelroute niet genoeg heb. Mijn eerste Street Art wandeling in Utrecht is ruim 9 km lang en loopt via de dichterswijk en rivierenwijk terug naar het centrum.

Tussen de foto's en de tekst kom je regelmatig een nummer tussen haakjes tegen. Dit nummer vind je terug op de routekaart en het .gpx bestand van mijn Street Art route.

Stadswandeling in Utrecht langs de leukste Street Art

Via een .gpx bestand op mijn telefoon volg ik de uitgestippelde route. De Street Art plekken zijn gemarkeerd. Veelal heb ik geen idee wat ik kan verwachten en ik laat me verrassen onderweg.

Ik start op het centraal station aan de Jaarbeurszijde. Op de Croeselaan spot ik de eerste kunst op straat. Street Art, maar dan anders. Op het wandelpad tussen de rijstroken vind je het Beeldenpark. De kunstobjecten zijn allen hergebruikt. De beelden komen o.a. uit de collecties van de Rabobank en de gemeente Utrecht. Oorspronkelijk stonden de objecten elders in de stad. Ze zijn om uiteenlopende redenen niet teruggeplaatst. Nu staan ze op de vernieuwde Croeselaan. Een mooie start van mijn Street Art wandeling in Utrecht.

Script of the City
Script of the City

De eerste muurschildering op mijn route is een mega grote muurschildering van 190 vierkante meter, gemaakt door Munir de Vries. De kleurrijke mural vertelt de verhalen van bewoners uit de Dichterswijk.

Mural van Munir de Vries op de Croeselaan (1)
Mural van Munir de Vries op de Croeselaan (1)

Langste muurschildering in Utrecht

In de Amaliadwarsstraat tegenover de Heilige Gertrudiskerk spot ik de langste mural van Utrecht. Op een muur van zo'n 150 meter, pronken diverse (niet) alledaagse taferelen (3,4,5,6).

De langste mural in Utrecht vind je in de Amaliadwarsstraat

Op het Maasplein zie ik een vrolijk geschilderd trafohuisje. Wat leuk, deze staat niet op mijn lijstje en is zeker de moeite waard.

Vrolijk trafohuisje op het Maasplein - Kunstenaar: Fernando Leon (7)
Vrolijk trafohuisje op het Maasplein - Kunstenaar: Fernando Leon (7)

In de Reitdiepstraat spot ik twee gesponsorde murals (8, 9) uit 2013. Het zijn overduidelijk oudere muurschilderingen die de slechte staat van de flats niet (langer) verbergen.

Schilderijen van Jos Peeters

De paardentram van Utrecht naar Vreeswijk, rijdend over de Liesboschbrug is een mural (10)van een totaal ander kaliber. Het is meer een schilderij van een oudhollands tafereel. Kunstenaar Jos Peeters maakte dit kunstwerk in 2008.

Paardentram van Utrecht naar Vreeswijk (10) - Jos Peeters
Paardentram van Utrecht naar Vreeswijk (10) - Jos Peeters

Op steenworp afstand, op de hoek van de Jutfaseweg met de Westravenstraat vind je nog twee murals (11, 12) van Jos Peeters. Het zijn vergelijkbare schilderijen van oudhollandse taferelen over de bedrijvigheid aan de Vaartsche Rijn.

Mural van JanIsDeMan (13) - Rietveldhuis 2.0
Mural van JanIsDeMan (13) - Rietveldhuis 2.0

JanIsDeMan

De mooiste mural op mijn Street Art wandeling in Utrecht is van JanIsDeMan, oftewel Jan Heisbroek. Het is een muurschildering gebaseerd op het Rietveld Schröderhuis.

Ik vind het supergaaf. Het lijkt alsof de muurschildering driedimensionaal is. Integendeel, het is gewoon een vlakke muur. Knap gedaan met leuke details zoals de vogels in de dakgoot en de kat op het mini-balkon.

Street Art in de Watervogelbuurt

In de Watervogelbuurt is volop Street Art te spotten op korte afstand van elkaar.

Naast station Vaartsche Rijn prijkt een muurschildering (14)als een eerbetoon aan de Utrechtse natuurkundige Leonard Ornstein (1880-1941). Kunstenaarscollectief de Strakke Hand maakte deze bijzondere muurschildering.

Sun Shine Some Where (15) van kunstenaar Studio Sigmon siert een saaie grijze muur in de Wulpstraat.

Een grote muurschildering trekt mijn aandacht. De fietsers (16) rijden tegen de muur op. Het is een mural gemaakt door leerlingen van de Nimeto ter gelegenheid van The Grand Depart in 2015 (de start van de Tour de France).

Natuurlijk ontbreekt de KBTR (17) niet op een Street Art route in Utreg. De Utregse Kabouter vliegt op een gans door de Gansstraat. Het is een soort striptekening. Even verderop in de Gansstraat vliegen de ganzen door een steegje (18).

Street Art in de Watervogelbuurt

Street Art in de binnenstad van Utrecht

Over de Tolsteegbrug wandel ik naar de binnenstad van Utrecht. Ik maak er een toeristische wandeling van en zoek de leukste straatjes langs de Street Art route. Het zijn niet alleen muurschilderingen die mijn aandacht trekken, in de binnenstad vind je ook veel muur poëzie, van gedichten en teksten op de muur.

In de Wijde Watersteeg prijkt een schilderij van Jos Peeters (23) van D’Oude Tolsteech-Poort. De mural is gemaakt in dezelfde stijl als de eerdere muurschilderingen die ik van hem zag.

Door de Nauwe Watersteeg wandel ik naar de Oude Gracht. Het is echt een nauw steegje . . .

Mural in een smal steegje . . . in het steegje zie je emmers met (blus)water die door de buurtbewoners naar de plek des onheils werden gesjouwd (24)
Mural in een smal steegje . . . in het steegje zie je emmers met (blus)water die door de buurtbewoners naar de plek des onheils werden gesjouwd (24)

Over de Twijnstraat aan de Werf wandel ik langs de Oude Gracht. Als ik ooit in Utrecht ga wonen, dan is het hier. Wat een mooi plekje aan de gracht.

Blik op de Oude Gracht
Blik op de Oude Gracht

De letters van Utrecht - Kunst op straat

Aan de oude gracht zie ik de Letters van Utrecht. De Letters van Utrecht vormen een oneindig (lang) gedicht. Het gedicht begint op de Oudegracht ter hoogte van nummer 279 en loopt richting het Ledig Erf. Het duurt nog bijna 60 jaar (tot 2080) voordat de letters bij het Ledig Erf zijn. Het is met recht een groeiend gedicht, het is nooit af.

Iedere zaterdag houwt een steenhouwer tussen 13.00 en 14:00 uur ter plekke de volgende letter. Achteraf heb ik de beste man aan het werk gezien. Ik had helaas niet in de gaten waar hij mee bezig was. Een gemiste kans . . .

De letters van Utrecht
De letters van Utrecht

De Letters van Utrecht zijn (of is) natuurlijk ook een soort van Street Art. Street Art is voor mij kunst op straat en ook straat poëzie hoort er bij.

Hihi, deze is leuk
Hihi, deze is leuk

Kunst in de Strosteeg

De Strosteeg rondom parkeergarage Springweg is een ideale plek voor Street Art. Een beetje achteraf en ook een beetje geheimzinnig. De aanwezige Street Art pimpt de boel een beetje op.

Dr. Caroline Bleeker (30)
Dr. Caroline Bleeker (30)
No crying over spilled milk, Honey (33) - Pipsqueak was here!!!
No crying over spilled milk, Honey (33) - Pipsqueak was here!!!
Utrechts tafereel in de Strosteeg (34)
Utrechts tafereel in de Strosteeg (34)

Lof der Keramiek

In de Strosteeg zie ik 3 opvallende kunstwerken aan de muur hangen. Kunst aan de muur en voor mij daarom ook Street Art. De drie tegentableaus aan de muur vormen een keramische ode aan twee pottenbakkerijen die ooit op deze plek waren gevestigd: Kunstkeramiekfabriek St. Lukas en pottenbakkerij De vier Paddestoelen.

Lof der Keramiek
Lof der Keramiek

De laatste muurschildering op mijn Street Art wandeling door Utrecht is de Mariakerk op het Maria Majorplein. De kerk is verdwenen en deze muurschildering uit 2021 brengt de kerk terug in de straat.

Mariakerk op de Mariaplaats
Mariakerk op de Mariaplaats

De mooiste mural van mijn Street Art route in Utrecht

Ik hoef er niet lang over na te denken. De mooiste Street Art voor mij is de mural van JanIsDeMan met zijn Rietveld Schröderhuis 2.0. Superknap om zo’n driedimensionaal effect te creëren op een vlakke muur.

De mooiste is een mural van JanIsDeMan
De mooiste is een mural van JanIsDeMan

Ik ben een liefhebber van Street Art en geniet van een wandeling als deze. De route is niet belangrijk, wel de kunstwerken die ik onderweg tegenkom. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Het niveau viel me dit keer een beetje tegen vergeleken met de Street Art in Breda en Den Haag. Ik mis de WOW-factor, enkele uitzonderingen daar gelaten.

Desondanks heb ik het prima naar mijn zin gehad. Ik kijk uit naar een volgende Street Art wandeling in Utrecht. En ik streep ik de eerste provinciehoofdstad van 2023 van mijn lijstje af (ik wil in alle provinciehoofdsteden een wandeling maken in 2023). Er is nog veel meer moois te bewonderen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Street Art wandeling in Utrecht
Datum wandeling
zaterdag 07 januari 2023
Afstand
9 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 0% (Verhard: 100%)
Start- & eindpunt
  Utrecht Station CS, Jaarbeurszijde
Parkeren
Betaald parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Utrecht CS is met het OV prima bereikbaar
Horeca
In de Utrechtse binnenstad is volop horeca
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Een sprankelend Nieuwjaar
-Adieu 2022 - Welkom 2023-

Volgend bericht »

11x - De mooiste wandelingen van 2022
-Gegarandeerd Wandelplezier-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.