Trage Tocht Schinnen

Lopen door Limburgs Heuvelland

Home > Trage Tocht Schinnen

Trage Tocht Schinnen

Lopen door Limburgs Heuvelland

Trage Tocht Schinnen - Lopen door Limburgs Heuvelland

Vorig jaar tijdens onze zomervakantie ben ik verliefd geworden op het Limburgse heuvelland, het wandelwalhalla van Zuid-Limburg. Op deze zonnige zaterdag in oktober kies ik daarom voor de Trage Tocht Schinnen. De wandelroute van 13 km. loopt van Schinnen naar Geleen, met de Geleenbeek als leidraad.

13 oktober 2019 • Trage Tocht Limburg

De hele week hou ik buienradar.nl angstvallig in de gaten. Ik wil naar Schinnen voor de plaatselijke trage tocht maar heb geen zin in regen. De voorspellingen voor Zuid-Limburg zijn uitstekend, dit in tegenstelling tot de rest van het land. Ik ga met het OV en vrijdagavond koop ik online een goedkoop treinkaartje. Zo gezegd, zo gedaan. Enige nadeel van het OV is dat ik 2x tweeënhalf uur onderweg ben.

Als ik thuis vertrek miezert het en de lucht is grijs en grauw. Tijdens het wachten op de bus mis ik mijn paraplu. Het eerste uur verandert er weinig aan het weer. Maar hoe zuidelijker ik kom, des te zonniger het wordt en vanaf Eindhoven schijnt de zon. De lucht is blauw in Schinnen, een enkel wolkje siert de lucht. Wat een weertje.

Het Mijnspoorpad

Vanuit Schinnen loopt de route een stukje over het voormalige mijnspoor. Vroeger denderden er treinen met kolenwagons. Nu is het een wandelpad van Schinnen tot Hoensbroek waar het mijnverleden van Zuid-Limburg tot leven komt.

Wandelen over het voormalige tracé van het mijnspoor
Wandelen over het voormalige tracé van het mijnspoor
Mijnlamp naast één van de 8 mijnspoorbankjes aan het mijnspoorpad
Mijnlamp naast één van de 8 mijnspoorbankjes aan het mijnspoorpad

Langs het mijnspoorpad staan 20 educatieve mijnspoorpalen. Op elke paal staat aan de voorkant een vraag en aan de achterkant het antwoord.

Vraag Antwoord
Vraag en antwoord op het mijnspoorpad

De Geleenbeek

Ik verlaat het Mijnspoorpad en passeer voor de eerste keer de Geleenbeek. De route volgt min of meer de loop van de Geleenbeek. Meerdere keren passeer ik de beek of wandel ik langs de beek. Vroeger was de Geleenbeek de afvoerput van de mijnindustrie. Het water zag zwart van de viezigheid en was sterk vervuild. Nu is het een vriendelijk beekje dat zich al slingerend een weg baant door het Limburgse landschap.

Ik passeer de Geleenbeek voor de eerste keer
Ik passeer de Geleenbeek voor de eerste keer

De route vervolgt met een rondje om de Muldersplas. Aan de overkant ligt Brasserie De Muldermolen. Ook al ben ik nog maar 2 kilometer aan de wandel, het is tijd voor iets lekkers. Ik kies voor een stuk overheerlijke Limburgse vlaai en laat het me goed smaken.

Tijd voor iets lekkers, uiteraard een stukje Limburgse vlaai !!
Tijd voor iets lekkers, uiteraard een stukje Limburgse vlaai !!

De route voert verder door het bos, over holle wegen en paden en dwars door de velden. Ik wandel de oostelijke top van Krekelberg op. Tussen de oostelijke top en de westelijke top ligt een kleine bergweide. Vanaf het weitje heb ik een mooi uitzicht op Schinnen en omgeving.

Fraai bospad op de Krekelberg
Fraai bospad op de Krekelberg

De Mariakapel, Vredeskapel Schinnen of kapel voor O.L. Vrouw, Koningin van de Vrede. 

Op de westelijke top van de Krekelberg staat een Mariakapel verscholen in het bos. De kapel met het omliggende Mariapark is een rijksmonument en is gewijd aan Maria Koningin van de Vrede. Voor de kapel staan bankjes. Op kermiszondag en op de eerste zondag in mei wordt bij goed weer een feestelijke eucharistieviering gehouden bij de Mariakapel.

De Mariakapel ligt op de top van de Krekelberg
De Mariakapel ligt op de top van de Krekelberg

Vanaf de Mariakapel moet ik over een steile trap naar beneden richting Schinnen. Best pittig, dat vinden mijn knieën echt niet fijn. In het dorp passeer ik de Sint Dionysiuskerk. Over een wandelpad met de bijzondere naam Vroomengats kom ik uit bij de Geleenbeek. Ik volg de kabbelende Geleenbeek stroomafwaarts (met de stroom mee).

De Geleenbeek
De Geleenbeek
Holle weg in het bos
Holle weg in het bos

Het omringende landschap is supermooi en afwisselend. Ik ben helemaal happy en ben blij dat ik gegaan ben. Ik ben nog niet eens op de helft maar mijn dag kan al niet meer stuk. Ondertussen krijg ik appjes dat het thuis nog niet droog is geweest. Beetje leedvermaak want ik geniet heerlijk in de zon. Mijn jas heb ik al lang uitgetrokken, ik loop gewoon in mijn T-shirt.

Wandelen met knieartrose

Langs akkervelden wandel ik verder. Ik loop lekker en heb weinig last van mijn knieën. Laat de heuvels maar komen . . .

Dan komt een meneer met zijn hond mij tegemoet wandelen. Hij zegt mij vriendelijk gedag en begint een gesprek. Hij ziet aan mijn lopen dat ik artrose heb aan mijn knieën. Oeps, en dat zegt hij juist nu ik zelf vind dat ik lekker loop !!

De man vertelt dat hij 6 weken geleden een nieuwe knie heeft gekregen en dat hij nu revalideert. Hij is dus ervaringsdeskundige en vertelt over zijn klachten voor de operatie. Ik herken het helemaal. Aan de ene kant wil ik het niet horen, aan de andere kant verklaart het voor mij wel een paar ongemakken. Een schrale troost is dat een operatie nog (lang) niet aan de orde is.

Genieten van het Limburgse Heuvelland
Genieten van het Limburgse Heuvelland

Voor de tweede keer volgt een steile trap, alweer naar beneden. Nog onder de indruk van het gesprekje met die meneer en besluit ik om met mijn nordic-walking-stok de trap te trotseren. Het kan nooit kwaad om mijn knieën te ontlasten.

Mooi plekje voor een groot kruisbeeld op de grens van Schinnen, Puth en Sweikhuizen
Mooi plekje voor een groot kruisbeeld op de grens van Schinnen, Puth en Sweikhuizen

Langs glooiende velden en over holle landwegen kom ik uit bij kasteel Terborgh, ook wel Huis Schinnen genoemd. Naast het kasteel ligt de Borgermolen, een voormalige watermolen op de Geleenbeek.

De Borgermolen bij Kasteel Terborgh
De Borgermolen bij Kasteel Terborgh

Ommetje Sweikhuizen

Vanaf Kasteel Terborgh wandel ik richting het dorpje Sweikhuizen. Ik slenter door een struinboomgaard met de naam ”Sjweikeser Rèngelaot”. Sweikhuizen was vroeger befaamd vanwege de Sjweikeser Rèngelaot. Deze pruim is een afstammeling van de Reine Claude Verte. Verspreid op de hellingen rondom het dorpje lagen vele boomgaarden van dit pruimenras. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden de meeste van deze boomgaarden gerooid ten gunste van de landbouw. Om de Sjweikeser Rèngelaot te redden worden er op de hellingen rondom Sweikhuizen weer pruimenbomen aangeplant.

Struinen door de struinboomgaard Sjweikeser Rèngelaot
Struinen door de struinboomgaard Sjweikeser Rèngelaot

Vanaf de heuvels rondom Sweikhuizen heb ik een geweldig uitzicht over Geleen en omstreken. Routemaker Rutger Burgers heeft supermooie paadjes uitgezocht. Ineens wandel ik op de pelgrimsroute naar Santiago en ik voel mezelf een klein beetje pelgrim.

Supermooi paadje - Ommetje Sweikhuizen
Supermooi paadje - Ommetje Sweikhuizen

In Sweikhuizen passeer ik nogmaals de Geleenbeek. Bij de ijssalon van De Biesenhof neem ik een korte pauze. Weer of geen weer, een ijsje lust ik altijd en vandaag is het er echt weer voor. Het interieur van de ijssalon is knus, gezellig en zeker niet alledaags. In een relaxstoel geniet ik van een lekker ijsje. Een aanrader !!

Langs de Geleenbeek wandel ik verder, het einde van de route nadert. De zon is inmiddels achter de wolken gekropen en de lucht betrekt. Er vallen zowaar een paar spetters maar dat mag geen naam hebben. In het Danikerbos wandel ik onder een dak van bladeren en blijf ik droog. De route gaat omhoog en boven op de Danikerberg geniet ik voor de laatste keer van het mooie uitzicht.

Wandelen onder een bladerdak in het Danikerbos
Wandelen onder een bladerdak in het Danikerbos

Er volgt een mooie afdaling naar de voormalige steenfabriek Sint Jozef. In de beste jaren werden er 12 miljoen stenen per jaar geproduceerd. De oude schoorsteen torent hoog boven de bomen uit. De route loopt over het terrein van de steenfabriek. Verspreid over het terrein liggen resten steen, dakpannen en hout.

Voormalige steenfabriek Sint Jozef
Voormalige steenfabriek Sint Jozef

Om het terrein te verlaten moet ik over het parkeerterrein. Er staat slechts één auto. Het hek is dicht. Een bord geeft aan dat de poort automatisch opent. Niets is minder waar, het hek zit dicht en blijft dicht. De sensoren in het wegdek merken echt niet dat ik sta te wachten, ik ben te licht.

Het terrein ziet er verlaten uit, op die ene auto na. Ik kan wachten totdat de auto vertrekt, maar dat doet-ie niet vanzelf. Over het hek klimmen is geen optie, dat lukt me niet. Er zit niets anders op dan terug te lopen en een alternatieve route te verzinnen.

Paddenstoelen in het Danikerbos
Paddenstoelen in het Danikerbos

Ik ga hetzelfde pad terug totdat ik weer in het Danikerbos kom. Vandaar is een alternatieve route snel gevonden en zo kom ik toch nog aan de voorkant van de oude steenfabriek. In buurtschap Daniken passeer ik voor de laatste keer de Geleenbeek. Over een pad met de fraaie naam Kwaadgat kom ik in Oud Geleen (Awt-Gelaen). Ook dit pad ligt op de route naar Santiago de Compostela.

Dan ben ik op station Geleen-Oost, het eindpunt van de Trage Tocht Schinnen. Daar stap ik op de trein. Weer tweeënhalf uur in de trein en bus voordat ik thuis ben. Tijd genoeg om na te genieten. De reistijd is voor het mooie te lang maar de geweldige wandeling maakt alles goed.

De leukste foto's

De Muldersplas in SchinnenEen volgeboekt insectenhotelDe Muldersplas vanaf de andere kantTeksten langs het wandelpad. Ik denk dat ik onderweg langs een Maria kapel wandel ?!?!Het is hier fantastisch !!Met holle wegen en wandelpadenPaddenstoelen, herfst !!-De Mariakapel ligt verscholen in het bosDe Sint Dionysiuskerk in Schinnen ligt mooi op een heuvelEen nieuwsgierig schaap . . .-Oeps, een trap af, dat vinden mijn knieën echt niet leuk . . .Oprijlaan van Kasteel TerborghKasteel TerborghTerugblik, daar kom ik vandaan . . .Uitzicht over de veldenWouWWandelen door de struinboomgaardBlik op Geleen in de verte (denk ik)Ik ben onderweg naar Santiago :-)Het is prima weer voor een ijsje in SweikhuizenDruivenstokkenDe Trage Tocht Schinnen is de moeite waard !!Route van de Trage Tocht Schinnen (lijnwandeling)
Een impressie van de Trage Tocht Schinnen

De Trage Tocht Schinnen komt uit de wandelgids Lopen door Limburgs Heuvelland (€). Het is een ongelooflijk mooie wandelroute, overal groen en heerlijk afwisselend. Het ene moment slenter je nog langs de Geleenbeek om even later rustig te wandelen in het bos. Pittig klimmen en dalen over de heuvels en ondertussen genieten van verrassende vergezichten. Banjeren door de open velden en pauzeren op één van de terrasjes onderweg. Wat wil een mens nog meer ??

Kortom, een mooie route voor een onovertroffen wandeldagje, ik heb genoten. Wandelen door het magnifieke Limburgse Heuvelland moet je gewoon beleven. Dat smaakt naar meer . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 13 oktober 2019
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Startpunt
Station Schinnen
Eindpunt
Station Geleen-Oost
Bereikbaarheid
Prima treinverbinding vanuit de randstad met goede aansluitingen. Ruime en gratis parkeergelegenheid bij de stations.
Horeca
Brasserie De Muldermolen in Schinnen, Gasterij Kasteel Terborgh en Gasterij de Biesenhof (met ijssalon)
Media
Bijzonderheden
Houdt rekening met de hoogteverschillen in dit gebied, het is geen vlakke wandeling. De Trage Tocht Schinnen is een lijnwandeling.
Uit de wandelgids
Wandelgids Lopen door Limburgs Heuvelland
Het heuvelachtige Zuid-Limburg is het mekka voor wandelaars. In deze gids zijn de allermooiste uitzichten, holle wegen, steile bergpaadjes en glooiende karrensporen vakkundig aan elkaar geregen tot stuk voor stuk prachtige wandelingen.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

2 Reacties

Sandra  -  14-10-2019 @ 21:12:31  -

Komt deze route door koeienweides?

Mirjam  -  15-10-2019 @ 00:01:16  -

Beste Sandra, jawel een paar keer (2x) een kort stukje. Maar ik heb nergens een koe gezien, want wat dat betreft ben ik een held op sokken.
Gr. Mirjam.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.