Stadswandeling door historisch Utrecht

Utrecht acht keer anders

Home > Stadswandeling door historisch Utrecht

Stadswandeling door historisch Utrecht

Utrecht acht keer anders

Stadswandeling door historisch Utrecht - Utrecht acht keer anders

Twee keer achter elkaar een stadswandeling in dezelfde stad en uit dezelfde wandelgids, dat doe ik niet vaak. De wandeling door historisch Utrecht is een korte wandelroute langs de geschiedenis van Utrecht met ruime aandacht voor het Romeinse en het religieuze verleden. 100% genieten van geschiedenisles op locatie.

16 juni 2019 • Stadswandeling Utrecht

De reden dat ik kies voor de wandeling door historisch Utrecht is simpel. De route is relatief kort en loopt over het Janskerkhof. Daar is John aan het werk als informant bij het Sint Jacobsgenootschap en ik wil hem wil hem even opzoeken.

Wandelen binnen de Stadsbuitengracht

De wandeling voert geheel door het centrum en het valt mij op dat de route daarbij binnen de Stadsbuitengracht blijft. Ik passeer oude kerken, nostalgische tuinen, fraaie hofjes en maar liefst 10 van de 14 historische tegeltableaus die verspreid in de stad hangen. De kunstwerken tonen verdwenen stadsgezichten in de Utrechtse binnenstad van 200, 300 of zelfs 400 jaar geleden.

Pandhof Sinte Marie

Het eerste historische kijkpunt is Pandhof Sinte Marie. Het is een overblijfsel van de vroegere Mariakerk (Maria Maior) op de Mariaplaats. Het pandhof is nu een botanische bloemen-, kruiden- en vlindertuin met meer dan 300 plantensoorten. De Mariakerk was één van de vijf kapittelkerken in Utrecht. De kerk werd in het begin van de negentiende eeuw gesloopt. Tegenwoordig resteert alleen nog de kloostergang aan de Mariaplaats.

Kloostergang van Pandhof Sinte Marie
Kloostergang van Pandhof Sinte Marie

Flora's Hof

De route loopt kris-kras door de stad door leuke straatjes, steegjes en hofjes. Via het Buurkerkhof en de Vismarkt kom ik bij de Domtoren die helemaal in de steigers staat. Pal onder de Domtoren ligt Flora’s Hof. Ooit was het een kwekerij in het centrum van de stad en werden er fruitbomen, heesters en oranjeriegewassen gekweekt.

Flora's Hof met in de muur scènes uit het leven van Sint Maarten omringd door leiperen
Flora's Hof met in de muur scènes uit het leven van Sint Maarten omringd door leiperen

Pandhof van de Dom

Ik verlaat Flora's Hof en wandel onder de Domtoren door naar het Domplein. Het is er toeristisch druk en ik laat de Domkerk voor wat het is. Ik slenter naar de Pandhof van de Dom, de voormalige kloostertuin. De Pandhof ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Ik ben er vaker geweest en vind het een geweldig mooi plekje. In het midden van de Pandhof staat een fontein met het beeld van de schrijvende 14e-eeuwse Domkanunnik Hugo Wstinc. Rondom de tuin ligt een kloostergang uit de 15e eeuw waar ooit Utrechtse kannuniken zingend en biddend rondliepen.

Beeld van de schrijvende 14e-eeuwse Domkanunnik Hugo Wstinc
Beeld van de schrijvende 14e-eeuwse Domkanunnik Hugo Wstinc
De Pandhof van de Domkerk is een oase van rust en de moeite waard
De Pandhof van de Domkerk is een oase van rust en de moeite waard

Aan de andere kant verlaat ik de Pandhof. Achter de Dom wandel ik verder. Op de Pausdam begroet ik Adrianus VI, de enige Nederlandse paus. Ik passeer de Hofpoort van oude Paulusabdij op weg naar het volgende hofje. Verborgen tussen de Oudegracht, Hamburgerstraat en Lange Nieuwstraat ligt de Abraham Dolehof. Het hofje hoort bij het -inmiddels verdwenen- Sint Ursulaklooster. Het eerste dat mij opvalt is enorm dikke stam van de 170 jaar oude Oosterse plataan, een indrukwekkende boom. Het is een leuk hofje met diverse kunstobjecten van hergebruikt ijzer.

Enorme plataan in het Abraham Dolehof
Enorme plataan in het Abraham Dolehof

Catharijneconvent

In de Mariakapel van de nabijgelegen Sint-Catharinakathedraal -ook wel de Catharijnekerk genoemd- steek ik een kaarsje op voor alles wat goed is. Naast de kerk ligt een voormalig klooster- en hospitaalcomplex Catharijneconvent. Nu is dit het rijksmuseum voor religieuze kunst.

De kloostertuin van het Catharijne Convent met rechts de Levensboom
De kloostertuin van het Catharijne Convent met rechts de Levensboom

In de kloostertuin staat de Levensboom. De boom is een monument voor overleden daklozen op initiatief van straatpastoor van Empel. Voor iedere dakloze die komt te overlijden wordt een metalen plaatje net naam en datum van overlijden in de boom gehangen, zodat hun namen altijd gevonden worden op onze aarde. Ik ben onder de indruk en laat het even bezinken. Wat een mooi initiatief.

De Levensboom met daarin de naamplaatjes van overledene daklozen
De Levensboom met daarin de naamplaatjes van overledene daklozen

De Pieterskerk

Ik vervolg de route en kom bij de Pieterskerk aan het Pieterskerkhof. Dit is de oudste kerk van Utrecht. De deur staat uitnodigend open en ik ga naar binnen om nogmaals een kaarsje op te steken. Het is een sobere kerk met weinig opsmuk. De Pieterskerk was van oorsprong Rooms-Katholieke kapittelkerk.

Ik wandel langs de Pieterskerk, de oudste kerk van Utrecht
Ik wandel langs de Pieterskerk, de oudste kerk van Utrecht

Binnen zitten twee vrijwilligers van de kerk en ik raak met hen in gesprek. Ik vraag waar ik een kaarsje kan opsteken. Zij vertellen mij dat de kerk nu in gebruik is als Waalse Kerk. Het is geen Katholieke kerk meer en daarom is er geen Maria-altaar om een kaarsje te branden. Evengoed geeft de mevrouw mij een waxinelichtje om aan te steken. Ik bekijk de kerk en de crypte. Daar lees ik namen van overledenen. In de crypte staat de stenen grafkist van bisschop Bernold, de stichter van de kerk.

Het Huis van Sint Jacob

Vanaf de Pieterskerk is het slechts een klein stukje lopen naar het Janskerkhof. Naast de Janskerk is het Huis van Sint Jacob. Tijdens de openingstijden zijn er vrijwilligers aanwezig die pelgrims in spé op weg helpen voor hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Voordat John vorig jaar aan zijn camino begon, zijn wij er ook geweest.

John is sinds januari vrijwilliger het het Genootschap en elke 2-de zaterdag van de maand is hij aanwezig als informant. Hij en zijn collega's geven nieuwe pelgrims praktische informatie over de Camino en zij kunnen er terecht met hun vragen. Alle vrijwilligers hebben één of meedere keren de tocht naar Santiago de Compostela gemaakt en dat korter dan 5 jaar geleden. John vind het hartstikke leuk, een mooi vervolg op zijn camino. Ik vermoed dat hij volgend jaar nogmaals gaat !!

Het is rustig als ik binnenkom, ik zie John jammer genoeg niet aan het werk. Ik krijg een kopje thee en maak een praatje met de andere vrijwilligers. Leuk om te zien en horen. Na overleg met de collega's loopt John het laaste stukje van de route met mij mee. Net als wij vertrekken begint het te regenen. Met onze regenpakken aan stappen we het Janskerkhof op en wandelen we samen over de bloemenmarkt. Ik zie genoeg mooie planten. Maar goed dat we aan de wandel zijn en niets kunnen (willen) sjouwen.

Tegeltableau op het Janskerkhof met links de Janskerk
Tegeltableau op het Janskerkhof met links de Janskerk

We passeren o.a. tegeltableaus met de Weerdpoort en de Jacobikerk. Op de Oude Gracht trakteren we onszelf op een ijsje. De regen komt inmiddels met bakken uit de hemel en het is hartstikke druk met winkelend publiek. Daarom nemen we vanaf Stadskasteel Oudaen de korste weg naar het station. Grappig is dit, ik ben door de jaren heen al vele malen langs het stadskasteel gelopen en heb er nooit iets speciaals aan gezien. Nu ik erop gewezen wordt valt het ineens wel op tussen de naastgelegen panden. Alleen daarom al ben ik gek op stadswandelingen.

Stadskasteel Oudaen, ik ben er vaker zomaar langsgelopen
Stadskasteel Oudaen, ik ben er vaker zomaar langsgelopen

Ontdek Utrecht acht keer anders

Deze stadswandeling door historisch Utrecht komt uit de wandelgids Utrecht acht keer anders (€), een wandelgids met acht verschillende themaroutes door Utrecht. Het is een korte(re) route van slechts 6 kilometer. Ondanks dat valt er veel te zien onderweg. De route is gemaakt door Gerard Goudriaan. Wandelen is voor hem de ideale manier om de stad goed te leren kennen. Zijn motto is "Ik verken steden, zodat jij ze kunt ontdekken".

Wat mij betreft is dat ook met deze historische wandelroute goed gelukt. Op naar de volgende stadswandeling in Utrecht.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 8 juni 2019
Afstand
7 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Utrecht CS
Bereikbaarheid
Utrecht CS is goed bereikbaar met het OV. Met de auto ben je aangewezen op de parkeergarage of de P+R buiten de stad.
Horeca
De keuze is reuze
Media
Uit de wandelgids
Utrecht acht keer anders (€ 17,95) (€)
Wandelgids Utrecht acht keer anders
Ontdek Utrecht acht keer anders. Deze gids voert de wandelaar in acht verschillende thema's langs de mooiste plekken in Utrecht. Soms met heel veel historie en soms juist gloednieuw. Soms klein en intiem, maar ook groots en meeslepend.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen langs herleefd erfgoed
-Utrecht acht keer anders-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.