Walk of Wisdom - Kranenburg-Mookerheide

2-de etappe

Home > Walk of Wisdom - Kranenburg-Mookerheide

Walk of Wisdom - Kranenburg-Mookerheide

2-de etappe

Walk of Wisdom - Kranenburg-Mookerheide - 2-de etappe

Vorige week vrijdag (27 mei) wandelde ik de 2-de etappe van de Walk of Wisdom. De route Kranenburg - Mookerheide (Mook) stond op het programma. Ongeveer de helft van deze etappe loopt door Duitsland, waarvan het grootste gedeelte door het Reichswald. Lekker zwerven door de bossen met 100% zandpadgarantie.

30 mei 2016 • BuitenlandWandelpadenGelderland

De dag begint met een heerlijk ontbijt dat gastheer Paul voor mij heeft klaargemaakt. Hij voegt er aan toe dat ik de overige broodjes mee mag nemen voor onderweg en hij laat zien waar ik boterhamzakjes kan pakken. Goede service en ik maak er dankbaar gebruik van.

Het heeft 's nachts flink geregend en toen ik wakker werd regende het nog steeds. Gelukkig regent het nooit de hele dag en als ik klaar ben voor vertrek is het droog. Alleen aan de plassen kun je zien dat het geregend heeft. Om weer op de route te komen moet ik eerst anderhalve kilometer (terug)wandelen.

Kranenburg

Zo gezegd, zo gedaan en dan ben ik onderweg naar Duitsland. De grens is dichtbij en na een kort maar nat graspad (schoenen zijn dus niet spatwaterdicht) ben ik op Duits grondgebied, op naar Kranenburg. Kranenburg is sinds begin van de 14-de eeuw een bedevaartsplaats. Er wordt verteld dat er een wonder heeft plaatsgevonden aan de rand van het Reichswald op de plaats waar een hostie werd uitgespuugd. Op die plek staat nu een monument voor een onteerde hostie (?!?!), later kom ik daar nog langs.

Het eerste doel deze ochtend is het voormalige station in Kranenburg waar nu het VVV kantoor is gevestigd. Hier kan ik mijn 2-de vogelringetje ophalen.

Deze foto moest ik natuurlijk even maken
Deze foto moest ik natuurlijk even maken

Kleverstrasse

Het tweede doel is de Kleverstrasse in Kranenburg. Ik heb op afstandmeten.nl gezien dat er in Kranenburg een Kleverstrasse is en ik vind dat een hele mooie straatnaam. Dit is slechts 600 meter wandelen vanaf het VVV kantoor en daar wil ik dus even naartoe. Ik maak er een paar leuke foto's voor het familiealbum en ga dan snel verder met de 'normale' route.

Wandelroute in het Reichswald

Vanuit Kranenburg zie je het Reichswald al liggen in de verte. Het uitgestrekte bos heeft veel lange en rechte paden die evenwijdig liggen aan elkaar. Daar merk je verder weinig van, mede door de hoogteverschillen. Ook nu is het weer veel klimmen en (af)dalen. In het Reichswald kun je zomaar een paar reeën of wilde zwijnen tegen het lijf lopen, ik heb ze echter niet gezien. Ik ben überhaupt maar een enkeling tegengekomen, zo rustig is het hier. Ik hoor alleen het fluiten van heel veel verschillende vogels en voel me een beetje alleen op de wereld.

Ik wandel in het Duitse Reichswald
Ik wandel in het Duitse Reichswald

Het is goed opletten hier naar de juiste route. Er is geen markering in het bos en er loopt ook niemand om het te vragen. Er zit niets anders op dan volledig te vertrouwen op de routebeschrijving. Dat is goed te doen, de routebeschrijving is uitstekend. Maar soms is het wel zoeken naar de juiste paden. Veel genummerde paaltjes lijken verdwenen of zijn helemaal overwoekerd door onkruid. Een beetje kunnen kaartlezen is wel handig, ik ben in ieder geval niet verdwaald.

Aan het einde van het Reichswald ben ik weer terug in Nederland. In Milsbeek bij Restaurant 'De Diepen' heb ik een korte rustpauze en kan ik het vogelringetje van de gemeente Gennep ophalen. Op dit ringetje staat echter het jaartal 2015 en dat vind ik niet zo leuk, het is inmiddels al enkele maanden 2016. Eens kijken of ik dit ringetje aan het eind, als ik weer terug ben in Nijmegen, kan omruilen voor een ringetje uit 2016.

Wandelen op de Sint-Jansberg

Vanaf -De Diepen- voert de Walk of Wisdom naar de Sint-Jansberg. Mijn wandeltempo is laag en beetje bij beetje klim ik ophoog. Ik doe het rustig aan want ik merk dat mijn onderdanen het zwaar krijgen van het vele klimmen en weer (af)dalen, al dan niet over een steile trap. Dat ben ik helemaal niet gewend. Wel een goede training voor de vierdaagse ;-).

Sint Jansberg - Erg steile trap
Sint Jansberg - Erg steile trap

Kenmerken van de Sint-Jansberg zijn de holle wegen en de vele bronbeekjes met stromend water. Dit levert mooie plaatjes op en mijn fototoestel maakt weer overuren. Op de berg komen veel wandelpaden samen en ik heb zelfs een stukje van het Pieterpad gelopen. Het mooiste pad vind ik het stuk naar benden, tot je in Plasmolen bent.

Mooi wandelpad op de Sint Jansberg
Mooi wandelpad op de Sint Jansberg

Clevers IJsrestaurant

In Plasmolen heb ik weer een hele goede reden om een extra ommetje te maken. Tijdens de vierdaagse komen we langs IJsrestaurant Clevers, spreek uit als Klevers (What's in a name) en dat adres weet ik nog te vinden. Heen en terug is het ongeveer 1 hele kilometer extra stappen maar dan kun je wel kiezen uit heel veel lekkere ijsjes. Ik vind het de moeite meer dan waard en ik geniet van een welverdiende Yoghurt Aardbeiencoupe. Ik heb immers (mini)vakantie en maak er mijn eigen feestje van.

Even omlopen voor een ijsje bij Clevers
Even omlopen voor een ijsje bij Clevers

Mookerheide

Maar alle ijsjes op een stokkie, er moet natuurlijk ook nog gewandeld worden, daar kom ik tenslotte voor. Het volgende doel is de Mookerheide, een bos- en heidegebied ten oosten van Mook. Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Eenmaal op de Mookerhei heb je een fenomenaal uitzicht!! De kerttorens van Cuijk zijn duidelijk zichtbaar. In de verte grazen de Galloway runderen.

Mooie spiegeling in het water - Sint Jansberg
Mooie spiegeling in het water - Sint Jansberg

Een kronkelig wandelpad brengt mij weer terug in het bos. Onderweg kom ik ergens in The Middle of Nowhere een huis tegen. Wat is het hier mooi wonen . . . wat een bijzondere plek.

Uitzicht vanaf de Mookerhei. In de verte zie je de kerktorens van Cuijk.
Uitzicht vanaf de Mookerhei. In de verte zie je de kerktorens van Cuijk.
Grote grazers op de Mookerhei
Grote grazers op de Mookerhei

Nog een laatste stuk naar beneden en dan ben ik in Mook. Hier heb ik via Vrienden op de Fiets een overnachting geregeld bij Bed & Breakfast Mook. Bij de plaatselijke snackbar eet ik eerst een frietje en dan is het nog maar een klein stukje wandelen naar mijn bed.

Ik heb een leuke wandeldag gehad. Een super mooie route met veel bos. Alles bij elkaar mag ik 28 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje. En eerlijk is eerlijk, ik mis mijn telefoon met internet nog niet. Ik kijk geen TV en luister geen radio, heerlijk rustig hoor eventjes in mijn eigen wereldje !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Walk of Wisdom, Kranenburg-Mookerheide
Datum wandeling
vrijdag 27 mei 2016
Afstand
28 km
Kenmerken
Startpunt
Bed & Breakfast De Pastorie, Ketelstraat 3, 6562LG Groesbeek - De Horst
Eindpunt
Mook (B&B)
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Walk of Wisdom - Nijmegen-Kranenburg
-1-ste etappe-

Volgend bericht »

Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave
-3-de etappe-

2 Reacties

Susan   -  31-05-2016 @ 08:38:09  -

Ah, dat ijssalon heb ik gemist, jammer! 😀

Mirjam  -  31-05-2016 @ 10:05:24  -

Je wandelt er ook niet langs en moet echt even 'van de route' af om een ijsje te gaan eten. Helemaal de moeite waard !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.