Sunset March 2470

Dagelijkse herdenkingsmars bij zonsondergang

Home > Sunset March 2470

Sunset March 2470

Dagelijkse herdenkingsmars bij zonsondergang

Sunset March 2470 - Dagelijkse herdenkingsmars bij zonsondergang

Nijmegen, vrijdagavond 23 juli, 21:38 uur. De zon verdwijnt langzaam achter de horizon. Ik wandel mee met de 2470-ste Sunset March. Een bijzondere ervaring. Indrukwekkend om deze oversteek mee te maken. In strak marstempo wandelen we de brug over, waar 48 paar lampen één voor één gaan branden.

9 augustus 2021 • Stadswandeling Gelderland

Herdenkingsmars bij zonsondergang

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.[ Bron: Sunset March ]

Ik had al vaker van de Sunset March gehoord maar het kwam er maar niet van om zelf een keertje mee te lopen. Totdat ik een uitnodiging kreeg van het UC (Uitvoerend Comité) van de Vierdaagse. Zij nodigden alle vrijwilligers van de Vierdaagse uit om de Sunset March mee te lopen. Nu ben ik als vrijwilliger nog niet actief geweest voor de Vierdaagse maar ik vond het een mooie gelegenheid om de Sunset March mee te lopen.

Helaas, het UC heeft de Sunset March afgeblazen vanwege de vele Corona-besmettingen. Toch wil ik een keer meelopen en dus stap ik na het avondeten op de fiets naar Nijmegen.

De Oversteek is één van de 3 bruggen over de Waal in Nijmegen
De Oversteek is één van de 3 bruggen over de Waal in Nijmegen

Het traject van de Sunset March is slechts 950 meter en het duurt ongeveer 12 minuten om te lopen. Omdat ik tijd genoeg heb (ik ben veels te vroeg) maak eerst een korte stadswandeling. Ik wil eerst het Gezicht van Nijmegen met eigen ogen bekijken.

Ik wandel over de Oversteek richting Lent aan de overkant. Halverwege de brug neem ik de trap naar beneden en dan kom ik op het stadseiland Veur-Lent. Het eiland ligt tussen de Waal en de Spiegelwaal (nevengeul van de Waal).

De Oversteek vanaf het Ossenwaardpad
De Oversteek vanaf het Ossenwaardpad

Het gezicht van Nijmegen

Over het Ossenwaardpad wandel ik in de richting van de spoorbrug. Net voorbij de brug staat een levensgroot masker op de plek waar ooit Fort Knodsenburg lag.

In het begin van de 20-ste eeuw wordt er een origineel Romeins masker uit de Waal gevist. Dit masker is te zien in Museum het Valkhof in Nijmegen. Het grote masker aan de Waal is een eigentijdse interpretatie van het originele masker, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld. Ik vind het wel een fraaie blikvanger en het past helemaal bij Nijmegen en het Romeinse verleden van de stad.

Het gezicht van Nijmegen kijkt naar de stad en staat aan de Oosterhoutsedijk. Door de ogen van het masker werp ik een blik op Nijmegen. Aan de overkant pronkt de Sint Stevenskerk.

Het gezicht van Nijmegen is 6 meter hoog, 5 meter breed en weegt 3,5 ton
Het gezicht van Nijmegen is 6 meter hoog, 5 meter breed en weegt 3,5 ton

Over de snelbinder (fiets- en wandelbrug vastgemaakt aan de spoorbrug ) wandel ik terug naar Nijmegen en kom ik in het Waalhavenkwartier. Vandaar wandel ik op mijn gemak weer naar de Oversteek, in afwachting van de Sunset March.

Sunset March, 365 dagen per jaar

Op de website van de Sunset March lees ik dat ik meeloop met de 2470-ste Sunset March. De zonsondergang is om 21:38. Boven op de brug wacht ik op eventuele andere meelopers en de Veteraan van de Dag. Iedere avond loopt er tenminste één veteraan voorop in de Sunset March.

De Veteraan vertelt dat eerst alle lampen in de stad aan gaan. Vanaf de brug kunnen we dat goed zien. Daarna gaan de lampen op de aanrijroutes van de brug aan. Dit is het teken om klaar te gaan staan bij de eerste lamp die spoedig gaat branden. Maar eerst even een klein beetje geschiedenis.

De Waaloversteek - Waalcrossing

Als onderdeel van de operatie Market Garden staken op 20 september 1944 Amerikaanse soldaten op deze plek de Waal over.

Luchtlandingstroepen en grondtroepen werden ingezet om het land boven de rivieren te bevrijden van de Duitsers. Via Nijmegen hoopten de troepen naar Arnhem te komen. Op 20 september gaf generaal Gavin het bevel om met 26 bootjes de Waal over te steken. Het was de bedoeling om de spoorbrug en de Waalbrug in handen te krijgen. De canvasbootjes waren echter niet bestand tegen de moordende kogelregen. Nog niet de helft van de bootjes haalt de overkant. Er sneuvelden 48 geallieerde militairen tijdens deze ‘Waalcrossing’.

De veteraan van de Dag loopt voorop in marstempo
De veteraan van de Dag loopt voorop in marstempo

Lights Crossing

We lopen in stilte naar de overkant. De Veteraan van de Dag loopt voorop en bepaalt het tempo. Eén voor één gaan de 48 paar lampen op de brug aan, elke dag weer, 365 (366) dagen per jaar. Dit gebeurt van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) in het tempo van een trage mars.

De 48 paren van lichtmasten vormen een kunstwerk met de naam Lights Crossing (overstekende lichten). Het is een eerbetoon aan de 48 overleden militairen bij de Waaloversteek van 1944.

Terugblik, de lichten achter me zijn aan
Terugblik, de lichten achter me zijn aan

Als alle lampen branden zijn we aan de overkant. We lopen de trappen af naar het monument ter nagedachtenis aan de Waaloversteek op de Oosterhoutsedijk.

Monument Waalcrossing aan de Oosterhoutsedijk
Monument Waalcrossing aan de Oosterhoutsedijk

Op het monument staan de namen van 49 gesneuvelde soldaten. Dit komt omdat er 48 soldaten tijdens de waaloversteek zelf sneuvelden. De 49-ste soldaat overleed een dag later in het ziekenhuis en ook zijn naam staat op het monument.

Monument met de namen van 49 gesneuvelde soldaten
Monument met de namen van 49 gesneuvelde soldaten

Na een moment van stilte bij het monument neemt de Veteraan van de Dag afscheid. De 2470-ste Sunset March zit er op.

De Oversteek vanaf de noordzijde, alle lampen branden
De Oversteek vanaf de noordzijde, alle lampen branden

Langzaam wordt het donkerder en is het tijd om terug te lopen naar mijn fiets, die aan de overkant staat. Op de terugweg maak ik nog de nodige foto's van de brandende lampen. Nooit eerder vond ik gewone straatlantaarns bijzonder, maar nu wel.

De Oversteek vanaf de Zuidkant
De Oversteek vanaf de Zuidkant

Immaterieel erfgoed Unesco

Sinds 24 december 2020 staat de Sunset March op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. (Ter info: Ook de Vierdaagse is het immaterieel erfgoed.)

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.[ Bron: https://www.immaterieelerfgoed.nl/ ]

Terugblik op de Oversteek
Terugblik op de Oversteek

Sunset March, een levend monument

Ik ben onder de indruk van de Sunset March. Bijzonder ook. Op het oog een simpel idee maar je moet het wel bedenken. Voor elke gesneuvelde soldaat brandt er een lamp om hem te herdenken. De herinnering aan de Waalcrossing wordt levend gehouden, elke dag opnieuw. Met recht een levend monument.

Wil jij ook een keer de Sunset March lopen, dat kan. Iedereen mag meelopen met de Veteraan van de Dag. Wij liepen met z’n zessen. De Veteraan van de Dag, een vader en moeder met hun 2 zonen en ik. Je hoeft jezelf niet aan te melden. Op de website van de Sunset March kun je zien hoe laat de zonsondergang is. Je kunt gewoon naar de brug gaan en boven bij de eerste lamp wachten totdat het tijd is om van start te gaan.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 23 juli 2021
Afstand
7 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Stadsbrug De Oversteek, Wisselingseweg, Nijmegen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie of aan de overkant van de brug (eindpunt)
Bereikbaarheid
De Oversteek in Nijmegen is prima bereikbaar, zowel met de auto als het OV.
Media
Honden
Toegestaan

Boekentip(s)

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Plasmolen-2
-Boswandeling over de Mookerhei en de Sint-Jansberg-

Volgend bericht »

Rondwandeling Luttenberg - Mariënheem
-Wandelen in het Hart van Salland-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Teensokkenwinkel