Home > Walk of Wisdom

Walk of Wisdom Mookerheide-Grave

Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave

Afgelopen zaterdag wandelde ik van Mook naar Grave, mijn 3-de etappe van de Walk of Wisdom. De dag begon met een aantal stevige klimmetjes op de Mookerheide, gevolgd door de bossen van Heumensoord. Na de bebouwde kom van Malden volgden de waterrijke Overasseltse en Hatertse Vennen met als slot vele kilometers door de vlakke en open weilanden. Een grote variatie van landschappen op één dag. Het kan allemaal in Nederland en juist dat maakt het wandelen nou zo mooi !!

2 juni 2016 • Walk of WisdomWandelpadenLimburg

Blarenbal

De dag begint met het afplakken van mijn blaren. Op beide voeten zitten een paar mooie exemplaren, die vragen om verzorging. Gelukkig . . . heb ik de blarenpleisters niet voor niets meegenomen ;-). Zelfs mijn linkerhiel is gevoelig en uit voorzorg plak ik daar ook tape en een pleister op.

Al vroeg vertrek ik richting de Mookerheide. Een vlakke(re) etappe dit keer en dat is een fijn vooruitzicht. Maar niet te vroeg juichen, want zodra ik op de Mookerheide kom, is het weer klimmen geblazen. Al snel ligt Mook aan mijn voeten en omdat ik er toch ben, beklim ik ook nog de uitkijktoren !!

Jachtslot Mookerheide

Door het bos wandel ik verder over de Heumense Schans naar het landgoed van Jachtslot Mookerheide. Dit 'kasteeltje' is in 1903 gebouwd in opdracht van Jan Jacob Luden. Hij wilde hiermee zijn liefje imponeren, wat uiteindelijk is mislukt. Het Jachtslot Mookerheide is nu was een hotel en ik ga er het vogelringetje van de Gemeente Mook en Middelaar ophalen. In de imposante hal moet ik net iets te lang wachten dus maak ik van de (hoge) nood een deugd en test ik even het toilet. Wat een superdeluxe sanitaire stop, heel iets anders dan een stinkende dixie . . .

Mookerheide - Heumensoord
Mookerheide - Heumensoord

Zweefvliegen boven Heumensoord

Nog een laatste stukje van de Mookerheide en dan laat ik de heuvels achter me. Ik kom bij Heumensoord, een natuurgebied met veel bomen, heide en grasland. Eigenlijk ken ik Heumensoord alleen van de Vierdaagse, daar zijn dan de militairen ondergebracht.

Als ik langs het zweefvliegveld wandel, gaat er bijna een vliegtuigje de lucht in. Daar blijf ik op wachten en even later wordt een zweefvliegtuig aan een stalen kabel, door een machine met een lier omhoog getrokken. Als het vliegtuigje hoog genoeg is, wordt de kabel losgelaten en moet het toestel op eigen kracht blijven zweven. Dan hoor je alleen nog zacht geruis van het toestel. Leuk om te zien.

Na Heumensoord wordt het landschap anders en gaat de route verder langs de bebouwde kom van Malden, over het Maas-Waalkanaal en de A73.

Overasseltse en Hatertse Vennen

Het Vennengebied is weer een allemachtig prachtig natuurgebied. Een open gebied met heel veel waterpartijen. Er klinkt een kakofonie van vogel- en kikkergeluiden. Je hoort ze wel, maar je ziet ze niet . . . Ik neem er de tijd voor en op een uitzichtheuveltje ga ik op een bankje zitten genieten.

Genoeg te zien onderweg . . .
Genoeg te zien onderweg . . .

Tijdens de Vierdaagse loopt het hele wandelpeloton, over de Sint Walrickweg, dwars door de Overasseltse en Hatertse Vennen. En het gekke is, in de massa mensen zie je niets van de Vennen en dus ook niet dat het zo'n mooi gebied is. Het wordt helemaal aan het oog onttrokken door de drukte. Tijdens de vierdaagse hoor je alleen een kakofonie van stemmen en geen vogels (en kikkers) meer. Tja, dit hoort ook bij de Vierdaagse . . . dan ben je toch met hele andere dingen bezig . . .

Het is inmiddels broeierig warm geworden, het zonnetje schijnt lekker. Ik heb gelezen op de weblog van Susan dat de route vanaf nu door kleine stille gehuchten gaat en dat het moeilijk is om aan water te komen. Bij Pannenkoekenrestaurant Sint Walrick kan ik het vogelringetje van de gemeente Heumen ophalen en ik ga er gelijk even op het terras zitten. Ik neem iets te drinken en vul mijn beide flesjes met water. Dit moet genoeg zijn voor de komende 12 kilometers.

Sint Walrick

Sint Walrick is de patroonheilige van de koortslijders. Naast de ruïne van de Sint Walrickkapel staat een koorts- of lapjesboom. In deze oude Zomereik kun je volgens een oud volksgeloof een lapje ophangen om van koorts (of ziekte) te genezen. De koorstboom neemt de ziekte, via een lapje of kledingstuk van de patiënt over, waardoor de zieke zal genezen.

Lapjesbomen bij de Sint Walrickkapel
Lapjesbomen bij de Sint Walrickkapel

Ook tegenwoordig hangt de boom nog vol met lapjes. Vlak bij de grote oude eik staat een nieuwe (jonge) lapjesboom, waar je beter bij kunt en die hangt zelfs nog voller met allerlei bonte lapjes. Bijzonder dat zo'n oud geloofsritueel nog heel eigentijds blijkt te zijn.

Variatie van landschappen

Na de Overasseltse en Hatertse Vennen is het over met de bomen en het bos en bestaat het landschap voornamelijk uit weilanden en akkers. Het terrein is open en vlak, een groot contrast met de Mookerheide van vanmorgen. Een beetje saai ook . . .

Variatie in het landschap
Variatie in het landschap

Langs de weg in buurtschap Boskant staat een nieuw Mariakapelletje. Hier kun je een kaarsje opsteken en de opbrengst daarvan is voor de kankerbestrijding. Ik heb 2 kaarsjes aangestoken voor alles wat goed is en voor iedereen die dat nodig heeft.

Over lange rechte wegen en een suf fietspad (ook lang en recht) wandel ik naar Nederasselt. Dit dorp mag ik 'rechts' laten liggen. Nu ik niet meer hoef te klimmen zet ik er stevig de pas in, even tempo maken.

Eindbestemming Grave

Via de uiterwaarden van de Maas wandel ik richting de Graafse brug. Grave is dichtbij, maar ik moet nog wel de Maas oversteken. Mijn flesjes beginnen nu toch echt leeg te raken en dan heb ik al zuinig aan gedaan. Eenmaal over de Graafse brug volgt er nog een naargeestig stuk over de Koninginnedijk. Deze dijk doet haar naam geen eer aan, troostelozer kan het niet. Het haventje van Grave ziet er een stuk vriendelijker uit, evenals het historische centrum van het stadje.

De haven van Grave
De haven van Grave

Het is inmiddels 16:50 uur en het VVV kantoor is al gesloten. In de kroeg op de Markt kan ik nu het vogelringetje van de gemeente Grave ophalen, mijn 6-de ringetje. Ik heb er nog 5 te gaan !! Ik zorg voor de inwendige mens (een lekker (ijsje !!), vul mijn flesjes bij de dorpspomp op de Markt en vervolg mijn weg. Nog een klein stukje en dan kan ik kijken of mijn auto er nog staat. Lekker weer naar huis, hoe fijn is dat ?!?! En weer 33 hele kilometers erbij op de teller.

De wijsheid in pacht . . . !?!?

Ik heb 3 hartstikke leuke wandeldagen achter de rug in een hele mooie omgeving en in goed gezelschap. Ik verheug mezelf erop om de resterende kilometers van de Walk of Wisdom snel te gaan lopen. Helaas . . . de wijsheid heb ik nog steeds niet in pacht . . . ik wandel nog even verder . . .

Alles op een rijtje

Wandeling (route)
Walk of Wisdom, Mookerheide-Grave
Datum wandeling
zaterdag 27 mei 2016
Afstand
33 km
Tags
Startpunt
Mook
Eindpunt
Grave (busstation)
Media

Meer wandelplezier

2 Reacties

Damiaan - 04-06-2016 @ 08:21:05 -

Mooi verslag Mirjam, gedeeld op Facebook!

Mirjam - 04-06-2016 @ 11:57:32 -

Leuk !! 👍 Dank je wel 😀