Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave

3-de etappe

Home > Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave

Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave

3-de etappe

Walk of Wisdom - Mookerheide-Grave - 3-de etappe

De derde etappe van de Walk of Wisdom loopt van Mook naar Grave. De dag begint met een aantal stevige klimmetjes op de Mookerheide, gevolgd door de bossen van Heumensoord. Na de bebouwde kom van Malden volgen de waterrijke Overasseltse en Hatertse Vennen met als slot vele kilometers door de vlakke en open weilanden. Een grote variatie van landschappen op één dag. Het kan allemaal in Nederland en juist dat maakt het wandelen zo mooi !!

2 juni 2016 • WandelpadenLimburg

Blarenbal

De dag start met het afplakken van mijn blaren. Op beide voeten zitten een paar mooie exemplaren, die vragen om verzorging. Gelukkig . . . heb ik de blarenpleisters niet voor niets meegenomen ;-). Zelfs mijn linkerhiel is gevoelig en uit voorzorg plak ik daar ook tape en een pleister op.

Ik begin de 3-de etappe met een kort en pittig klimmetje
Ik begin de 3-de etappe met een kort en pittig klimmetje

Al vroeg vertrek ik richting de Mookerheide. Een vlakke(re) etappe dit keer en dat is een fijn vooruitzicht. Maar niet te vroeg juichen, want zodra ik op de Mookerheide kom, is het weer klimmen geblazen. Al snel ligt Mook aan mijn voeten en omdat ik er toch ben, beklim ik ook nog de uitkijktoren !!

Jachtslot Mookerheide

Door het bos wandel ik verder over de Heumense Schans naar het landgoed van Jachtslot Mookerheide. Dit kasteeltje is in 1903 gebouwd in opdracht van Jan Jacob Luden. Hij wilde hiermee zijn liefje imponeren, wat uiteindelijk is mislukt. Het Jachtslot Mookerheide is nu was een hotel en ik ga er het vogelringetje van de Gemeente Mook en Middelaar ophalen. In de imposante hal moet ik net iets te lang wachten dus maak ik van de (hoge) nood een deugd en test ik even het toilet. Wat een superdeluxe sanitaire stop, heel iets anders dan een stinkende dixie . . .

Jachtslot Mookerheide
Jachtslot Mookerheide
Heumense Schans
Heumense Schans

Zweefvliegen boven Heumensoord

Nog een laatste stukje van de Mookerheide en dan laat ik de heuvels achter me. Ik kom bij Heumensoord, een natuurgebied met veel bomen, heide en grasland. Eigenlijk ken ik Heumensoord alleen van de Vierdaagse, als de militairen er logeren.

Er gaat een zweefvliegtuig de lucht in op het Zweefvliegveld in Malden
Er gaat een zweefvliegtuig de lucht in op het Zweefvliegveld in Malden

Als ik langs het zweefvliegveld wandel, gaat er bijna een vliegtuigje de lucht in. Een zweefvliegtuig wordt aan een stalen kabel, door een machine met een lier omhoog getrokken. Als het vliegtuigje hoog genoeg is, wordt de kabel losgelaten en moet het toestel op eigen kracht blijven zweven. Dan hoor je alleen nog zacht geruis van het toestel. Mooi om te zien.

De bossen van Heumensoord
De bossen van Heumensoord

Na Heumensoord wordt het landschap anders en gaat de route verder langs de bebouwde kom van Malden, over het Maas-Waalkanaal en de A73.

Brug over het Maas-Waalkanaal en er komt net een bootje onderdoor varen
Brug over het Maas-Waalkanaal en er komt net een bootje onderdoor varen

Overasseltse en Hatertse Vennen

Het Vennengebied is weer een allemachtig prachtig natuurgebied. Een open gebied met heel veel waterpartijen. Er klinkt een kakofonie van vogel- en kikkergeluiden. Je hoort ze wel, maar je ziet ze niet . . . Ik neem er de tijd voor en op een uitzichtheuveltje ga ik op een bankje zitten genieten.

Tijdens de Vierdaagse loopt het hele wandelpeloton, over de Sint Walrickweg, dwars door de Overasseltse en Hatertse Vennen. En het gekke is, in de massa mensen zie je niets van de Vennen en dus ook niet dat het zo'n mooi gebied is. Het wordt helemaal aan het oog onttrokken door de drukte. Tijdens de vierdaagse hoor je alleen een kakofonie van stemmen en geen vogels (en kikkers) meer. Tijdens de Vierdaagse heb ik overduidelijk andere prioriteiten.

De Overasseltse en Hatertse Vennen - Er klinkt een kakofonie van vogel- en kikkergeluiden
De Overasseltse en Hatertse Vennen - Er klinkt een kakofonie van vogel- en kikkergeluiden

Het is inmiddels broeierig warm geworden, het zonnetje schijnt lekker. Ik heb gelezen op de weblog van Susan dat de route vanaf nu door kleine stille gehuchten gaat en dat het moeilijk is om aan water te komen. Bij Pannenkoekenrestaurant Sint Walrick kan ik het vogelringetje van de gemeente Heumen ophalen en ik ga er gelijk even op het terras zitten. Ik neem iets te drinken en vul mijn beide flesjes met water. Dit moet genoeg zijn voor de komende 12 kilometers.

Sint Walrick

Sint Walrick is de patroonheilige van de koortslijders. Naast de ruïne van de Sint Walrickkapel staat een koorts- of lapjesboom. In deze oude Zomereik kun je volgens een oud volksgeloof een lapje ophangen om van koorts (of ziekte) te genezen. De koorstboom neemt de ziekte, via een lapje of kledingstuk van de patiënt over, waardoor de zieke geneest.

De ruïne van de Sint Walrickkapel
De ruïne van de Sint Walrickkapel

Ook tegenwoordig hangt de boom nog vol met lapjes. Vlak bij de grote oude eik staat een nieuwe (jonge) lapjesboom, waar je beter bij kunt en die hangt zelfs nog voller met allerlei bonte lapjes. Bijzonder dat zo'n oud geloofsritueel nog heel eigentijds blijkt te zijn.

Variatie van landschappen

Na de Overasseltse en Hatertse Vennen is het over met de bomen en het bos en bestaat het landschap voornamelijk uit weilanden en akkers. Het terrein is open en vlak, een groot contrast met de Mookerheide van vanmorgen. Een beetje saai ook . . .

Ik ben in een ander landschap beland, op weg naar Nederasselt
Ik ben in een ander landschap beland, op weg naar Nederasselt

Langs de weg in buurtschap Boskant staat een nieuw Mariakapelletje. Hier kun je een kaarsje opsteken en de opbrengst daarvan is voor de kankerbestrijding. Ik heb 2 kaarsjes aangestoken voor alles wat goed is en voor iedereen die dat nodig heeft.

Over lange rechte wegen en een suf fietspad (ook lang en recht) wandel ik naar Nederasselt. Dit dorp mag ik 'rechts' laten liggen. Nu ik niet meer hoef te klimmen zet ik er stevig de pas in, even tempo maken.

De Graafse brug komt dichterbij
De Graafse brug komt dichterbij

Eindbestemming Grave

Via de uiterwaarden van de Maas wandel ik richting de Graafse brug. Grave is dichtbij, maar ik moet nog wel de Maas oversteken. Mijn flesjes beginnen nu toch echt leeg te raken en dan heb ik al zuinig aan gedaan. Eenmaal over de Graafse brug volgt er nog een naargeestig stuk over de Koninginnedijk. Deze dijk doet haar naam geen eer aan, troostelozer kan het niet. Het haventje van Grave ziet er een stuk vriendelijker uit, evenals het historische centrum van het stadje.

Het haventje van Grave ziet er vriendelijk uit in het zonnetje
Het haventje van Grave ziet er vriendelijk uit in het zonnetje

Het is inmiddels 16:50 uur en het VVV kantoor is al gesloten. In de kroeg op de Markt kan ik nu het vogelringetje van de gemeente Grave ophalen, mijn 6-de ringetje. Ik heb er nog 5 te gaan !! Ik zorg voor de inwendige mens (een lekker (ijsje !!), vul mijn flesjes bij de dorpspomp op de Markt en vervolg mijn weg. Nog een klein stukje en dan kan ik kijken of mijn auto er nog staat. Lekker weer naar huis, hoe fijn is dat ?!?! En weer 33 hele kilometers erbij op de teller.

De wijsheid in pacht . . . !?!?

Ik heb 3 hartstikke leuke wandeldagen achter de rug in een hele mooie omgeving en in goed gezelschap. Ik verheug mezelf op de resterende etappes van de Walk of Wisdom. Helaas, de wijsheid heb ik nog niet in pacht . . . ik wandel nog even verder.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Walk of Wisdom, Mookerheide-Grave
Datum wandeling
zaterdag 27 mei 2016
Afstand
33 km
Kenmerken
Startpunt
Mook
Eindpunt
Grave (busstation)
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Walk of Wisdom - Kranenburg-Mookerheide
-2-de etappe-

Volgend bericht »

Walk of Wisdom - Grave-Afferden
-4-de etappe-

2 Reacties

Damiaan   -  04-06-2016 @ 08:21:05  -

Mooi verslag Mirjam, gedeeld op Facebook!

Mirjam  -  04-06-2016 @ 11:57:32  -

Leuk !! 👍 Dank je wel 😀  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.