WijnWandeling Groesbeek

Alternatieve Vierdaagse, Dag 3

Home > WijnWandeling Groesbeek

WijnWandeling Groesbeek

Alternatieve Vierdaagse, Dag 3

WijnWandeling Groesbeek - Alternatieve Vierdaagse, Dag 3

Donderdag is de dag van Groesbeek en daarom kies ik voor de WijnWandeling Groesbeek. Een leuke wandeling van 13 kilometer rondom wijndorp Groesbeek. Onderweg kom ik langs de diverse wijngaarden van twee van de zes wijnhuizen die het dorp rijk is.

25 juli 2020 • Gelderland

Ik ga alleen op stap vandaag zodat ik mijn eigen tempo kan wandelen. Of beter gezegd, John kan zijn eigen tempo lopen zonder mij. Hij wandelt vanaf de camping naar Nijmegen en weer terug om een kijkje te nemen op de (lege) Wedren. Een wandeling van zo’n 14 kilometer. Hij heeft lekker gewandeld en zichzelf prima vermaakt in het toch wel stille Nijmegen.

Wandelen in Wijndorp Groesbeek

De WijnWandeling start bij het Nederlands Wijnbouwcentrum aan de rand van Groesbeek. De eerste anderhalve kilometer loopt door de bebouwde kom, wat mij betreft niet heel inspirerend. Eenmaal in het buitengebied loop ik lekker rustig tussen de landerijen. Ik laat Groesbeek achter me en aan de horizon ligt het Duitse Reichswald. Heerlijke boerenlandpaden en stukjes asfalt wisselen elkaar af.

Nieuwsgierige schapen
Nieuwsgierige schapen

Het eerste deel van de route is vlak. Voor mijn knieën is dat hartstikke fijn. En ook geen bossen vandaag, hooguit wat grote groepen bomen en struikgewas langs het weiland.

Het struinpad langs de Leigraaf is supermooi. Het beekje meandert tussen de weilanden en het water ziet er kristalhelder uit. Er grazen schapen langs het wandelpad, veilig achter schrikkeldraad.

Struinpad langs de Leigraaf, een beekje nabij Groesbeek
Struinpad langs de Leigraaf, een beekje nabij Groesbeek

Wijngaard De Plack

Na ruim 5 kilometer ben ik bij Wijngaard De Plack. De wijngaard ligt aan de voet van het Reichswald en is 1,5 ha groot. Het ziet er gezellig en uitnodigend uit. Helaas is de bodega gesloten. Op mijn gemak neem ik een kijkje in de wijngaard. Hier en daar krijgen de druiven al wat kleur.

Wijngaard de Plack
Wijngaard de Plack
De wijnstokken netjes op een rijtje
De wijnstokken netjes op een rijtje

Op mijn gemak wandel ik verder, mijn tempo ligt laag. Ik heb mijn knieën de afgelopen dagen iets teveel belast. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik wil deze alternatieve vierdaagse gewoon uitlopen. Ik wordt ingehaald door snellere wandelaars. Ook zij hebben de wandelgids in de hand en lopen de wijnwandeling.

Het is rustig op het Groesbeekse platteland en in de verte slaat de kerkklok van De Horst 12 uur. Het is aanzienlijk minder druk en toeristisch als de vorige wandeldagen. Toch heeft ook dit deel van Berg en Dal zijn charme.

Het Groesbeekse boerenland
Het Groesbeekse boerenland
Een veld vol aardappels met op de achtergrond de bossen van het Reichswald
Een veld vol aardappels met op de achtergrond de bossen van het Reichswald

Natuurgebied De Bruuk

Er volgt een mooi stuk door moerasgebied De Bruuk, een klein natuurgebied tussen De Horst en Breedeweg. Het bestaat voor een deel uit blauwgrasland en is daarom beschermd als Natura 2000-gebied.

Lang wandelpad tussen het blauwgrasland
Lang wandelpad tussen het blauwgrasland

Over een lang pad wandel ik door het gebied. Ik wandel lekker in het zonnetje en geniet van de stilte. Het wemelt er van de vlinders en insecten en het duurt dan ook niet lang of de dazen nemen me te grazen.

Natuurgebied De Bruuk
Natuurgebied De Bruuk

Van De Bruuk wandel ik verder over leuke paadjes en onverharde wegen. Dan kom ik bij de Grafwegen (= een straatnaam). Bij één van de huizen is de vierdaagsevlag in top gehesen. De route van de vierdaagse komt er langs en ik loop een klein stukje mee met de vierdaagse wandelaars die de officiële route wandelen. Het zijn de fanatiekelingen, die gewoon elke dag de 4-daagseroutes lopen.

De wijnwandeling gaat verder over leuke onverharde wegen. Het parcours wordt iets heuvelachtiger, thuis zouden wij dit vals plat noemen. Op een zonnige helling ligt een volgende wijngaard. Het blijkt wijngaard Op ’t Hof te zijn, onderdeel van Wijnhoeve de Colonjes.

Wijngaard Op ’t Hof
Wijngaard Op ’t Hof

Ik sjok verder tussen de weilanden met koeien en de maisvelden. Het tempo is er helemaal uit, mijn onderdanen hebben er geen zin meer in. Op een bankje neem ik een extra rustpauze.

Een lange asfaltweg wacht op mij. De weg loopt omhoog en ik heb geen idee wat daarna komt. Ik weet het nog steeds niet want halverwege de weg mag ik rechtsaf het Kiekbergsepad op. Kijk, dat is tenminste een mooi pad, echt een struinpad waar je enkel en alleen te voet kunt komen. Het pad is glooiend en het uitzicht is weer supermooi. Ik kijk uit over de maisvelden, uienvelden en graanakkers en wijngaarden in de verte.

Struinen over het Kiekbergsepad
Struinen over het Kiekbergsepad

Wijnhoeve de Colonjes

Het laatste deel van de route voert langs Wijnhoeve de Colonjes. Met 13 ha wijngaard is de Colonjes de grootste biologische wijngaard van Groesbeek en zelfs van Nederland. Het valt mij op dat de wijngaarden gewoon langs de weg liggen. Ik kan er zo tussen de druivenstokken wandelen.

Wijnhoeve De Colonjes
Wijnhoeve De Colonjes
Druiven in wijngaard De Colonjes
Druiven in wijngaard De Colonjes

Vanaf de Colonjes is het nog een kleine kilometer terug naar het Wijnbouwcentrum, waar je gezellig kunt wijnen in de wijngaard tussen de druiven.

Gezellig wijnen in de wijngaard
Gezellig wijnen in de wijngaard

Op het terras trakteer ik mezelf op iets lekkers. Nee, geen wijn want daar hou ik helemaal niet van. Ik heb uitzicht over een kleine wijngaard. Het ziet er gezellig uit, net een plaatje uit een reclamefolder.

Wijnliefhebber of niet, ik vind de WijnWandeling Groesbeek zeker de moeite waard. Gewoon een heerlijke route door overwegend boerenland en daar is niks mis mee !!

T!PDe WijnWandeling Groesbeek komt uit de wandelgids De mooiste wijnwandelingen in Nederland (€). Co-auteur van deze gids is Wanda Catsman. Wanda is NOC*NSF gecertificeerd Wandeltrainer (€) en bekend van WandaWandelt.nl. Ze is gek van wandelen en helpt jou graag om net zoveel plezier uit het wandelen te halen!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 23 juli 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 55% (Verhard: 45%)
Start- & eindpunt
  Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2, 6562 DE Groesbeek
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte: Groesbeek, 2e Colonjes
Horeca
Wijngaard De Plack, Wijnbouwcentrum
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids De mooiste wijnwandelingen in Nederland
Wandelen en Wijn is een prima combinatie. In de wandelgids staan 10 wandelingen langs en door Nederlandse wijngaarden. Geschreven door wijnschrijfster Mariëlla Beukers en routemaakster en wandelblogster Wanda Catsman.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Beek-Ubbergen
-Alternatieve Vierdaagse, Dag 2-

Volgend bericht »

Trage Tocht Plasmolen-Mook
-Alternatieve Vierdaagse, Dag 4-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.