Trage Tocht Malden

Alternatieve Vierdaagse, Dag 1

Home > Trage Tocht Malden

Trage Tocht Malden

Alternatieve Vierdaagse, Dag 1

Trage Tocht Malden - Alternatieve Vierdaagse, Dag 1

Best raar, geen vierdaagse dit jaar. Maar wandelen zullen we. Dinsdag is de eerste dag van de alternatieve vierdaagse, de vierdaagse waarbij je zelf je route mag bepalen. Voor ons wordt het de Dag van Malden want wij lopen de Trage Tocht Malden. Een onvervalste boswandeling van 17 kilometer in het Rijk van Nijmegen.

22 juli 2020 • Boswandeling Trage Tocht Limburg

Wij vinden de alternatieve vierdaagse een leuk initiatief en hebben er zin in. We hebben ons ingeschreven voor 4 x 10 kilometer en meer mag natuurlijk ook. Met de auto rijden we naar het stationnetje van Mook-Molenhoek om daar de Trage Tocht Malden te beginnen.

De route loodst ons eerst een ruime kilometer door de bebouwde kom van Molenhoek. Dat is mooi want dan hebben we de minst leuke kilometer gelijk achter de rug. Tussen Molenhoek en Malden wandelen we langs Landgoed de Lage Lier, een nieuw landgoed met nieuwe natuur. Over niet al te lange tijd kun je over het landgoed wandelen. Vandaar wandelen we aan de rand van Malden het bos in en daar blijven we tot het einde van de route.

De Trage Tocht Malden is een op en top boswandeling
De Trage Tocht Malden is een op en top boswandeling

Heumensoord

Heumensoord is een natuurgebied van ruim 500 ha. tussen Nijmegen en Malden. Het is een prima wandelgebied met veel naaldbomen en lange beukenlanen. Het valt ons wel op dat de paden recht zijn en behoorlijk breed. Geen kronkelige en verrassende paadjes in dit deel van het bos. Het terrein is vlak en dat loopt wel lekker.

Statige beukenlaan op Heumensoord
Statige beukenlaan op Heumensoord

We wandelen langs zweefvliegveld van Malden en op een open hoek in het bos zien we de plek waar ooit een Romeinse wachttoren heeft gestaan. Het zou zomaar kunnen dat we de schaapskudde tegenkomen.

Boom vol herinneringen

Op een kruispunt van paden staat een bijzondere boomstronk. Het is vrolijk versierde boom. Er hangen allemaal dingetjes in zoals een sleutelhanger, een bal, een knuffel, lampjes, gedichtjes en tierelantijntjes. Onder de boom zit een boeddha in een soort van boomgrot. We hebben geen idee wat het precies voorstelt, bijzonder is de boom wel. Omdat er een bankje vol herinneringen naast staat, denken wij dat het ook een boom vol herinneringen is.

Een boom vol herinneringen ?!?!
Een boom vol herinneringen ?!?!

Kamp Heumensoord

Bij de vierdaagse wandelaars is Heumensoord bekend om de militairen. Speciaal voor de vierdaagse wordt in het open gedeelte van Heumensoord een mega tentenkamp gebouwd om zo’n 6000 militairen uit binnen- en buitenland te huisvesten tijdens de vierdaagseweek.

Op deze plek is -normaal- het militaire tentenkamp Heumensoord tijdens de Vierdaagse
Op deze plek is -normaal- het militaire tentenkamp Heumensoord tijdens de Vierdaagse

Op de plek waar normaal tijdens de Vierdaagse Kamp Heumensoord ligt, is het nu leeg. Een grote kale vlakte en hier en daar een boom. Het ziet er verlaten uit, maar dit is zoals het er altijd uit ziet. Als de Vierdaagse wel door ging zouden wij er nu niet kunnen (en mogen) wandelen.

Lekker wandelen in het bos
Lekker wandelen in het bos

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

We hebben het bos niet voor ons alleen, we komen best veel mensen tegen; hardlopers, fietsers, scouts, hondenuitlaters en natuurlijk wandelaars. Ook een echtpaar van de camping en ook zij hebben de wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen in de hand. Zij wandelen dezelfde route als wij en het is niet hun eerste wandeling uit de gids.

Aan de rand van Nijmegen verlaten we Heumensoord en vervolgen de route aan de andere kant van het spoor door het Groesbeeksebos. Het is er minder vlak met wat lichte hoogteverschillen. Niet direct heel spectaculair en midden in het bos heb je sowieso geen fraaie uitzichten.

Het leeft in dit deel van het bos. De vogels laten zich luidkeels horen en af en toe ritselt het in het blad en zie ik een muisje weglopen. John ziet ineens een grote pier maar bij nader inzien blijkt het een kleine slang te zijn. Of een hazelworm ?!?! Stiekem hopen we nog een ree of misschien een wild zwijn te zien maar overdag valt dat niet mee.

Dit is geen gewone pier, dit is een slang(etje)
Dit is geen gewone pier, dit is een slang(etje)

We wandelen gestaag verder, het is prima uit te houden in het bos. Het is ideaal vierdaagse weer. Zon en wolken wisselen elkaar af en de temperatuur ligt net boven de 20 graden. Regelmatig komt de gedachte aan de Vierdaagse naar boven. Wat nou als . . . ?!?! Om deze tijd zou je normaal al terug zijn op de Wedren . . . Het is zoals het is en gelukkig kun je altijd en overal wandelen.

Lichte hoogteverschillen op de Trage Tocht Malden
Lichte hoogteverschillen op de Trage Tocht Malden

Zoals gewoonlijk als we samen wandelen, loopt John voor mij uit. En dat zie je terug op de foto’s. Maar ineens blijft hij stil staan kijken. Jawel, iets verderop staat een ree op ons pad. Wouw, wat leuk, daar hoopten we al op. Snel pak ik mijn fototoestel om het dier op de foto te zetten. Het lukt een beetje . . .

Je kunt de ree nog net zien, zie jij hem ?!?!
Je kunt de ree nog net zien, zie jij hem ?!?!

We lopen door en kijken goed om ons heen waar de ree is gebleven. We zien hem (of haar) nogmaals rondlopen in het bos. Wat een mooi gezicht, zo sierlijk als het dier door het bos rent.

Inmiddels hebben we genoeg bos gezien. Het verveelt niet echt maar we zijn toe aan iets anders. Voor de tweede keer komen we bij het zweefvliegveld. Er gaan net een paar zweefvliegtuigen de lucht in en dat is gaaf om te zien. Hoog boven de bomen zweeft een vliegtuig, best knap. Wij vragen ons af hoe lang het toestel in de lucht kan blijven zweven.

Een zweefvliegtuig als een vogel in de lucht . . .
Een zweefvliegtuig als een vogel in de lucht . . .

Voordat we verder lopen vullen we eerst onze flesjes met water. Gewoon langs de weg staat een watertappunt. De bewoners van de Groesbeekseweg 57 hebben speciaal een kraan voor hun huis voor iedereen die iets wil drinken. We maken er dankbaar gebruik van. Ik wist deze plek nog van de Walk of Wisdom, alweer 4 jaar geleden.

Fris drinkwater
Fris drinkwater

Het laatste stuk van de route gaat over de Mulderskop. Eén van de weinige heideplekken van boswachterij Groesbeek. De eerste heide staat voorzichtig in bloei. Het is een kwestie van enkele weken tot de heide volop bloeit. En overal staan bramenstruiken maar de bramen zijn nog niet rijp, helaas.

Mulderskop, de heide nog niet in bloei
Mulderskop, de heide nog niet in bloei

Het venijn van de route zit voor mij in de staart. Vanaf de Mulderskop naar Molenhoek loopt het pad naar beneden en na zo’n 16 kilometer wandelen vinden mijn knieën dat niet leuk. Vlak voor het station volgt een steile trap, gelukkig met een stevige leuning. Nog even en dan zijn we terug bij het station.

Het venijn zit (voor mij) in de staart
Het venijn zit (voor mij) in de staart

Wij vinden de Trage Tocht Malden een leuke boswandeling op de grens van Limburg en Gelderland. Hartstikke prima voor een paar uur wandelplezier.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 21 juli 2020
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 90% (Verhard: 10%)
Start- & eindpunt
  Station Mook-Molenhoek, Lindenlaan, 6584 AC Molenhoek
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Station Mook Molenhoek is zowel per trein als bus prima bereikbaar
Horeca
Zweefinn bij het Zweefvliegveld
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen
Ons binnenste buitenland, zo wordt het Rijk van Nijmegen ook wel genoemd. Een land met hoge heuvels en lage uiterwaarden op de rand van Duitsland. Een land met bossen, verstilde vennen, steile heuvels, uitgestrekte heidevelden, glooiende velden en polders rondom de Waal.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Beek
-Wandelen in het Rijk van Nijmegen-

Volgend bericht »

Trage Tocht Beek-Ubbergen
-Alternatieve Vierdaagse, Dag 2-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.