Trage Tocht Plasmolen-Mook

Alternatieve Vierdaagse, Dag 4

Home > Trage Tocht Plasmolen-Mook

Trage Tocht Plasmolen-Mook

Alternatieve Vierdaagse, Dag 4

Trage Tocht Plasmolen-Mook - Alternatieve Vierdaagse, Dag 4

Vrijdag is natuurlijk de dag van Cuijk en de Via Gladiola. John loopt van Cuijk naar Nijmegen over de lege Via Gladiola. Ik kies voor de Trage Tocht Plasmolen-Mook. Een wandeling van 13 km waarbij ik de kerktorens van Cuijk altijd in het vizier heb. Zo maken wij er beiden onze eigen Dag van Cuijk van op de laatste dag van de Alternatieve Vierdaagse.

28 juli 2020 • Limburg Trage Tocht

De route staat dit keer deels in het teken van de (alternatieve) vierdaagse. Onderweg kom ik langs een paar bekende vierdaagseplekken bij Cuijk en dat is de reden om juist nu te kiezen voor de Trage Tocht Plasmolen-Mook.

Als eerste breng ik John bij de pont van Cuijk. Hij hoeft niet over te steken en kan gelijk aan de wandel voor zijn zegetocht over de lege Via Gladiola. Hij is niet de eerste, er komen net een aantal wandelaars van de pont af voor de laatste 14 kilometer naar Nijmegen.

Het is rustig onderweg met af en toe een enthousiaste toeschouwer. Eén van de fanatiekelingen op de Wedren is Johan Vlemmix. Hij neemt een filmpje en een diepte interview op met John. Hilarisch, het moet niet gekker worden. Daarna wandelt John op zijn gemak terug naar de camping. Alles bij elkaar 20 hele kilometers.

Trage Tocht Plasmolen

Nadat ik John heb afgezet rij ik naar Plasmolen, waar ik start met de Trage Tocht Plasmolen-Mook. De wandeling begint met een royale ronde om de Mookerplas met aan mijn rechterhand de jachthaven. Ik vergaap me aan de luxe jachten maar geef toch de voorkeur aan onze eigen caravan. Het is rustig met badgasten langs de plas, want het zonnetje laat het afweten deze morgen.

Het eerste stuk loopt langs de jachthaven van Plasmolen
Het eerste stuk loopt langs de jachthaven van Plasmolen

Met 100% zandpadgarantie

Na een paar kilometer kom ik in het buitengebied en wandel ik over 100% zandpaden op de rand van bos en boerenland. Maisvelden, weiland, bloemenvelden en af en toe een stukje bos. Mooie paden, heerlijk rustig, ik kom er niemand tegen. En het is vlak, vooralsnog geen bergbeklimmingen.

Met zandpadgarantie
Met zandpadgarantie

Op het Kreupelpad kan ik een glimlach niet onderdrukken. Wat een toepasselijke naam voor mij . . . soms. Afgelopen dagen had ik veel last van mijn knieën en benen. Maar vandaag valt het mee. Ik heb compressiekousen (€) aangetrokken en dat helpt. Ik loop minder kreupel en heb aanzienlijk minder pijn aan mijn onderdanen. Ik loop nog net niet te huppelen maar het scheelt niet veel.

Aan de rand van Middelaar volg ik een grasdijk. In de verte zie ik de kerktorens van Cuijk aan de horizon. Op enige afstand van de Maas wandel ik verder over een zandweg. Op de Maas varen plezierboten en beroepsvaart zij aan zij.

Cuijk komt dichterbij
Cuijk komt dichterbij

Na 2 kilometer zandpadgarantie kom ik bij een open weiland. Op zich helemaal niet bijzonder, ware het niet dat het er -normaal- op de derde vrijdag in juli een drukte van belang is. Op dit weiland is met de Vierdaagse de laatste rustplaats van de militairen, direct na de pontonbrug die er nu ook niet ligt.

Dit jaar geen militaire rustplaats en geen pontonbrug
Dit jaar geen militaire rustplaats en geen pontonbrug

Naast het weiland ligt een heerlijk struinpad langs de Maas. Een hartstikke mooi pad waar ik zelf mijn weg moet zoeken door het hoge gras en de wilde bloemen. Met recht een ongebaand pad, dit is leuk.

Heerlijk struinpad langs de Maas
Heerlijk struinpad langs de Maas

Aan de overkant ligt Cuijk. De beide kerktorens van de Sint-Martinuskerk zijn de grootste blikvangers van het dorp. De kade ziet er somber en verlaten uit. Een groepje vierdaagse wandelaars komt onder het tunneltje door, op zoek naar de pont.

Een groepje vierdaagsewandelaars komt van de pont wandelen
Een groepje vierdaagsewandelaars komt van de pont wandelen

Bij de pont ga ik op een bankje zitten. Leuk om de wandelaars vanaf de pont te zien, zij hebben nog 14 km voor de boeg voordat ze in Nijmegen zijn. Dit zijn de diehards, hoewel ik niet weet of zij de hele route lopen of alleen het laatste stuk.

De route loopt verder door de uiterwaarden maar ik laat het struinpad langs de Maas letterlijk en figuurlijk links liggen en ik ga gewoon over de weg (asfalt). Ik heb toch een beetje last van vierdaagse kriebels en volg de vierdaagseroute. Over een lege Cuijksesteeg (dat dan weer wel) wandel ik naar Mook. De kerktorens van Cuijk worden langzaam kleiner. Het struinpad is uiteraard veel mooier om te wandelen.

Wandelen over de Mookerhei

In Mook wandel ik een kort stukje door het dorp, alles bij elkaar een paar honderd meter. Dan volgt het hoogtepunt van de route over de Mookerhei, een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Op 15 april 1574 vond er de slag op de Mookerhei plaats met het Spaanse leger als overwinnaar.

En dan ben ik op de Mookerhei
En dan ben ik op de Mookerhei

Ik vind het mooi wandelen op de Mookerhei. Zandpaden slingeren over de glooiende heide, die beetje bij beetje in bloei komt. Er grazen koeien in schapen om de heide open te houden. Ik zie ze niet dit keer, ze hebben zich voor mij verstopt.

Dit zijn de leuke paden (maar niet voor mijn knieën)
Dit zijn de leuke paden (maar niet voor mijn knieën)

Ik waan mezelf ver van de bewoonde wereld, maar dat is slechts schijn. Op een mooi plekje staat een bankje met een magnifiek vergezicht over de maasvallei. In de verte zie ik de kerktorens van Cuijk. Slechts een uurtje geleden liep ik daar nog . . . Zo ver weg en ook zo dicht bij.

Uitzicht vanaf de Mookerhei met in de verte de kerktorens van Cuijk
Uitzicht vanaf de Mookerhei met in de verte de kerktorens van Cuijk

Sint-Jansberg

Vanaf de heidevelden wandel ik het bos van de Sint-Jansberg in. De Sint-Jansberg is een Natura 2000-gebied bij Plasmolen en Milsbeek. Het gebied ligt tussen de Mookerheide en het Duitse Reichswald.

Dan wordt het toch nog pittig voor mijn knieën. Een bospad gaat steil omhoog en met name het laatste stuk is supersteil. Hijgend en puffend klauter ik naar boven, ik ben duidelijk niks gewend. Maar leuk is het wel zo’n bergwandeling!!

Pittige klim
Pittige klim
Een steile klim dus . . .
Een steile klim dus . . .

Na een klim volgt altijd een afdaling en deze loopt geleidelijk naar beneden. Er volgt een akelig mooi pad langs het Zevendal aan de voet van de Kiekberg. Ik geniet van het uitzicht over het glooiende boerenland. Dit soort paden daar doe ik het voor.

Het Zevendal, met uitzicht over het glooiende boerenland
Het Zevendal, met uitzicht over het glooiende boerenland

Nog een laatste korte afdaling en dan ben ik terug in Plasmolen. De keuze is reuze aan horeca op het horecaplein. Bij IJssalon Clevers (aanrader!!) trakteer ik mezelf op iets lekkers, dat heb ik wel verdiend na het voltooien van de alternatieve vierdaagse.

Verwenmomentje na afloop van de wandeling
Verwenmomentje na afloop van de wandeling

Ik heb deze week een aan overdosis Trage Tochten ervaren. Het lijkt een verslaving te worden. Gelukkig eentje die niet schadelijk is voor de gezondheid, integendeel.

Het is weer genieten

De Trage Tocht Plasmolen-Mook is een afwisselende rondwandeling. Het vlakke en open landschap langs de Maas, gecombineerd met heide en bos op de heuvelachtige Mookerhei en de Sint-Jansberg. Simpelweg genieten.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 24 juli 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 75% (Verhard: 25%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats Muldershofweg,6586 AD Plasmolen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte: Rijksweg/Witteweg
Horeca
In Plasmolen is ruime keuze aan horeca.
Media
Schapen, Galloway runderen, hoewel ik de dieren niet ben tegengekomen
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen
Ons binnenste buitenland, zo wordt het Rijk van Nijmegen ook wel genoemd. Een land met hoge heuvels en lage uiterwaarden op de rand van Duitsland. Een land met bossen, verstilde vennen, steile heuvels, uitgestrekte heidevelden, glooiende velden en polders rondom de Waal.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

WijnWandeling Groesbeek
-Alternatieve Vierdaagse, Dag 3-

Volgend bericht »

Cityhoppen in Nederland
-Wandelen in de leukste steden-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.