Trage Tocht Berg en Dal

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Home > Trage Tocht Berg en Dal

Trage Tocht Berg en Dal

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Trage Tocht Berg en Dal - Wandelen in het Rijk van Nijmegen

De Trage Tocht Berg en Dal is een prachtige (bos)wandeling over de stuwwal van het Rijk van Nijmegen. Het is een heerlijke afwisselende wandelroute door fraaie oude bossen met net zo veel hoogte- als dieptepunten. Klimmen, dalen en volop genieten van de meest fraaie vergezichten.

23 juli 2021 • Trage Tocht Boswandeling Gelderland

Vierdaagse of niet, wandelen zullen we . . .

Voor de 12-de keer alweer vertoeven we op Boerderijcamping Nederrijkswald in Berg en Dal. Het is onze vaste stek tijdens de Vierdaagse. Ook zonder Vierdaagse vermaken we ons prima op de camping. De omgeving is mooi en bij uitstek geschikt om te wandelen. We zijn voorlopig nog niet uitgewandeld in het Rijk van Nijmegen.

Wandelen in Berg en Dal

Vorig jaar is Berg en Dal gekozen tot wandelgemeente van het jaar 2020. Dit vanwege de grote variatie van wandelmogelijkheden in overweldigend landschap. Berg en Dal doet zijn naam eer aan. De grote hoogteverschillen maken het dorp tot een echt wandelwalhalla.

De Trage Tocht Berg en Dal stond nog op mijn to-walk lijstje, vooral omdat ik direct vanaf de camping kan starten. Vanuit onze camper ga ik aan de wandel. Ik start bij punt 5 van de routebeschrijving, op anderhalve kilometer van de camping.

Papaverveld op Landgoed de Holthurnsche Hof
Papaverveld op Landgoed de Holthurnsche Hof

Ik verlaat de doorgaande weg en vrijwel direct wandel ik over de glooiende velden van landgoed Holthurnsche Hof. Naast mij ligt een veld vol bloeiende witte papavers. Op een zonnige zuidhelling, bovenop de Stuwwal ligt de wijngaard van de Holdeurn. Op het gezellige wijnterras kun je de wijnen proeven. Ik vind het nog te vroeg om te wijnen en dus wandel ik snel verder. Een mooi begin van de wandeling.

Als je gewoon bij het begin begint, ligt het wijnterras aan het einde van de route. Een mooie plek om even (na) te genieten van het landschap en de wandeling.

Gezellig wijnterras naast de wijngaard
Gezellig wijnterras naast de wijngaard

Natuurgebied de Duivelsberg

Ik steek de Oude Kleefsebaan over en dan kom ik in een andere wereld. Natuurgebied de Duivelsberg ligt aan mijn voeten. Ik passeer de Filosofenbeek over een smal houten bruggetje. Slingerend zoek ik mijn weg tussen de omgevallen bomen door. Holle bospaden, statige bomenlanen en idyllische paadjes wisselen elkaar af.

Bruggetje over de Filosofenbeek in het Filosofendal
Bruggetje over de Filosofenbeek in het Filosofendal
Wandelen in de bossen op de Duivelsberg
Wandelen in de bossen op de Duivelsberg

Het is klimmen en dalen, met net zo veel hoogte- als dieptepunten. Mijn knieën hebben het zwaar te verduren en ik ben blij dat ik een wandelstok bij me heb. Berg op gaat zoals altijd veel makkelijker dan berg af.

Bospad met hindernissen
Bospad met hindernissen

Het is heerlijk rustig in het bos en dat op een zonnige zondag. Een enkele Pieterpad wandelaar kruist mijn pad. Overal hoor ik kwetterende vogels, vlinders dwarrelen om me heen. Af en toe hoor ik geritsel in het struikgewas. Een zacht briesje zorgt voor de nodige verkoeling. 

Klimmen en dalen in het bos
Klimmen en dalen in het bos

Ik wandel (zoals altijd) niet snel en geniet volop. Ondanks dat ik het gebied rondom de Duivelsberg redelijk goed ken, is het er altijd mooi. Het verveelt me geen moment. De route rondom de Duivelsberg en Heerlijkheid Beek loopt af en toe gelijk met de N70 Natuurwandelroute Ik vind het niet erg, ik vond de N70 hartstikke gaaf en ook deze Trage Tocht mag er wezen.

Heerlijke afdaling naar het Keteldal
Heerlijke afdaling naar het Keteldal

Over het Piet van Rossumpad wandel ik richting Beek. Ik passeer een groot wit huis. Wat een mooie plek om te wonen, dat wil ik ook. Later lees ik dat het huis de voormalige woning is van boswachter Piet van Rossum. Nu is het een vakantiewoning midden in het bos.

Een mooie afdaling en een paar korte slingerpaadjes brengen mij in het Keteldal. Ik maak een ommetje naar het centrum van Beek. Het terras van Hotel ’t Spijker lonkt. Ik trakteer ik mezelf op een bakkie met iets lekkers. Het loont de moeite om in Beek even van de route af te lopen voor een versnapering want meer horeca is er onderweg niet. Alles bij elkaar zo’n 500 meter omlopen.

Heerlijkheid Beek

De route vervolgt over Heerlijkheid Beek. Een heerlijke naam voor een grandioos (wandel) gebied. De hoogteverschillen zijn er bijna on-Nederlands. Het gebied is vooral geschikt om te wandelen want er kan geen ander verkeer komen.

De Romeinen ontdekten Heerlijkheid Beek als ideale vestigingsplaats. Vanwege de strategische ligging boven de rivieren was het een natuurlijke uitkijkpost. Ook nu nog heb je er fantastische uitzicht over de Ooijpolder en het omringende lage land.

De Elyzeese Velden
De Elyzeese Velden

De Elyzeese Velden

Sneller dan verwacht ben ik bij de Elyzeese velden. Ik blijf het mooi vinden, de glooiende akkers en weilanden, omringd door heuvels en bomen. Het lijkt alsof ik in het buitenland ben, ver weg van de bewoonde wereld. Dat laatste valt mee (of juist tegen) want in de verte zie ik auto’s rijden.

De Romeinen gaven de naam aan dit gebied. Elyzeese Velden komt uit het Oudgrieks; Ēlýsion pedíon dat zoiets betekent als Verblijfplaats van de Gelukzaligen. Een soort paradijs op aarde. Op een van de vele bankjes neem ik een korte pauze. Even een momentje van stilte en rust voor mezelf.

Prachtig wandelpad door de Elyzeese velden
Prachtig wandelpad door de Elyzeese velden

Op mijn gemak wandel ik tussen de Elyzeese velden. Niet te snel, ik wil ervan genieten. In de verte zie ik een boerderij tussen de velden. Je zult er maar (mogen) wonen. Vorig jaar wandelden wij aan de voorkant langs het huis op de Trage Tocht Beek-Ubbergen.

Je zult er maar wonen !!
Je zult er maar wonen !!

Een ommetje over de Boterberg brengt mij in Berg en Dal. Daar steek ik de Oude Kleefsebaan voor de 2-de keer over. Aan de andere kant van het dorp ziet het bos er heel anders uit.

De Trage Tocht Berg en Dal is een prachtige boswandeling
De Trage Tocht Berg en Dal is een prachtige boswandeling

Het Groesbeeksebos

Het Groesbeeksebos was ooit aangelegd als productiebos. Daarom zijn de paden er recht en liggen ze haaks op elkaar. Iets minder spannend maar evengoed mooi om te wandelen. En het is er rustiger, het grote wandelpubliek zoekt toch de andere kant op van Berg en Dal.

’t Grüske, Groesbeeksebos met brede en rechte paden
’t Grüske, Groesbeeksebos met brede en rechte paden

Romeins aquaduct in het Louisedal

Tussen alle rechte paden ben ik compleet verrast als ik bij de restanten van een Romeinse aquaduct in het Louisedal kom. Om het dal te overbruggen moet ik trap af en op. Het hoogteverschil is maar liefst 14 meter. Best pittig voor mijn knieën, die ondertussen een beetje protesteren. Bijzonder om te lezen dat het dal met de hand gegraven is. Het moet een hels karwei geweest zijn.

Traplopen in het Louisedal – Aquaduct van de Romeinse Limes
Traplopen in het Louisedal – Aquaduct van de Romeinse Limes

Noviomagus (Nijmegen) was ooit de belangrijkste en grootste Romeinse plaats van Nederland. Een compleet legioen van zo’n 5000 soldaten was gepositioneerd rondom de stad. Voor mens en dier was veel water nodig. Daarom is er een aquaduct (waterleiding) gegraven vanaf enkele bronnen in de heuvels van Berg en Dal. Het aquaduct bestond uit gegraven dalen, opgeworpen dammen en intussen verdwenen houten goten.

Het Romeinse aquaduct zorgde ervoor dat al het beschikbare drinkwater vanuit de heuvels naar de stad getransporteerd werd. Een knap staaltje techniek, zeker als je bedenkt dat de mogelijkheden zo’n 2000 jaar totaal anders waren dan nu.

Aquaduct in het Louisedal
Aquaduct in het Louisedal

Met nog zo’n 3 km te gaan vervolg ik de route door het Groesbeeksebos. Ook in dit deel van het bos zijn er behoorlijke hoogteverschillen. Mijn knieën vinden het inmiddels niet meer zo leuk maar ik geniet er van.

Akkerveld midden in het Groesbeeksebos
Akkerveld midden in het Groesbeeksebos

Camping Nederrijkswald

Bij de Postweg laat ik de routebeschrijving voor wat het is. Ik ga rechtsaf richting de camping. Camping Nederrijkswald ligt hoog en droog op de Flierenberg, midden in het Groesbeeksebos. Een mooie camping en een goed uitgangspunt voor mooie wandelingen in het rijk van Nijmegen.

De Trage Tocht Berg en Dal is alweer onze 7-de wandeling uit de gids Wandelen in het Rijk van Nijmegen. Wat ons betreft een topgids, de overige routes komen zeker nog aan bod. De gids is o.a. te koop bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig (€), Bol.com (€) en bij de betere (plaatselijke) boekhandel.

Het is een pracht van een boswandeling met minimaal 95% zandpadgarantie, op en top een trage tocht waardig. De afwisseling is groot. De bossen van natuurgebied de Duivelsberg, Heerlijkheid Beek en het Groesbeeksebos zijn verrassend anders. Ik heb 100% genoten.

Wandelen is gewoon een feestje, wat wil een mens nog meer ?!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 18 juli 2021
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 95% (Verhard: 5%)
Start- & eindpunt
  Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH Berg en Dal
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
Hotel 't Spijker in Beek
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen
Ons binnenste buitenland, zo wordt het Rijk van Nijmegen ook wel genoemd. Een land met hoge heuvels en lage uiterwaarden op de rand van Duitsland. Een land met bossen, verstilde vennen, steile heuvels, uitgestrekte heidevelden, glooiende velden en polders rondom de Waal.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelgids: Wandelen buiten de binnenstad van Groningen
-134 km wandelplezier-

Volgend bericht »

Wandelen in Berg en Dal
-Traag Tochtje Duivelsberg-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.